forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Ultras Posted - 15/06/2010 : 00:00:05

Prvih 59 godina !

15. jun 1961 - 15. jun 2020

Zagor - tekst o junaku

Zagor - recenzije

Zagor - facebook

Zagor - Sergio Bonelli Editore

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
going going Posted - 07/08/2025 : 17:14:12

Kapetan Nemo
Rauch/Della Monica

recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-sr-696-697-698-kapetan-nemo/3435/

Nakon duge i emotivne avanture stazom uspomena sa Seminolama, Zagor i Čiko & company se upuštaju u novu morsku akcionu avanturu u kojoj ce se svetovi i mašte Gvida Nolite i Žila Verna ukrstiti. Mnogo prija ovo malo kontinuiteta u Zagoru, kada sa kraja jedne priče ne bivamo teleportovani nazad u Darkvud ili ko zna gde na nasumičnu lokaciju početka nove avanture, već se nova priča lepo i smisleno nadovezuje na kraj prethodne - to su zaista sitnice ali mnogo znače. Ova priča dolazi kao predah od mnogo napetosti i neizvesnosti i emotivnih naleta Osvete Seminola jer ovde imamo jednu manje više pravolinijsku zabavnu i ne preterano duboku (no pun intended) avanturu. Kapetana Nema cemo sresti opet i raduje me sto ce tu pricu crtati Marco Villa, Đusfredi mi ne uliva mnogo poverenja kao scenarista pogotovo nakon scenarističke katastrofe kakva je #700, ali ajde videcemo. Vise bih voleo da taj nastavak piše ili opet Rauch (koji je izgleda postao poslednja scenaristicka uzdanica serijala uz poneki izlet Samuela Marolle) ili Antonio Serra koji je prvobitno trebalo da bude zadužen za pisanje prvog susreta kapetana Nema i Zagora. Inace originalni italijanski #697 je bio aktuelan na kioscima krajem jula početkom avgusta 2023.godine baš u vreme kada sam bio na letovanju u Trstu sa prijateljima kod jednog druga koji ima stan u Trstu. Naravno da čim sam video tako efektnu naslovnu stranu Alessandra Piccinelija sa intrigantnim naslovom Kapetan Nemo da sam odmah kupio Zagora a i volim kad god sam ja u Italiji (a to je bilo svega tri puta za sada) ili bilo ko iz društva kad mi je u Italiji da mi donesu svezeg Zagora sa kioska. Jako lepo je i kolekcionarsko izdanje Veselog četvrtka na vecem formatu i sa poklon knjigom romanom 20 000 milja pod morem sa naslovnom stranom Alekse Gajića na kojoj meni lično kapetan Nemo baš liči na samog Gajića! Crtež Della Monice je vrhunski i trenutno je on verovatno najbolji crtač u Zagorovom staffu, odnosno tako je već dugo jos od odlaska Michelle Rubinija nakon Skiptra Tin Hinan, ali oduvek je dobri stari Della Monica bio odličan i pouzdan crtač. Ostaje jos treci deo Rauchove miniOdiseje i nada da ce Burattini uskoro u penziju sa mesta glavnog urednika Zagora i da ce to mesto prepustiti ili Rauchu ili Marolli ili nekome potpuno novome koji ce uneti malo svezine i po pitanju odabira priča i po pitanju crtaca i koji ce vratiti ponovo dugometražne Odiseje u redovnu seriju.

Prica: 8
Scenario: 8
Crtez: 10
Naslovna strana: 10

88%

going going Posted - 07/08/2025 : 17:10:26

Osveta Seminola
Jacopo Rauch/Stefano & Domenico Di Vitto

recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-sr-693-696-osveta-seminola/3302/

MOGUCI SPOJLERI!
Prvo da istaknem odlicna recenzija Igora12, kao i uvek njegove recenzije su najviseg kvaliteta i uz obilje dobrih i stvarno zabavnih zanimljivosti, ali ova recenzija mi deluje kao mozda i jos bolja od uobicajeno visokog kvaliteta. Takodje apsolutno se slazem sa svime sto je napisao u recenziji i sto se tice urednistva Morena ,,Zagora`` Burattinija i sto se tice Raucha i kako je uspeo u ovoj prici da izazove emociju a da ne skrnavi uspomenu na legendarnu Nolitinu pricu. Ova prica uopste nije bila mali zalogaj vec jedan ozbiljan, velik (na cak 3 i po sveske to odavno nismo imali) i ambiciozan poduhvat i odlicna odskocna daska za neku novu Odiseju da nije urednik Burattini. Nolitijanski duh prozima sve epiozde i omaz (koji koketira sa kopiranjem ali nikad ne predje u plagiranje) je jasan ali je Rauch tako moderno ispripovedao pricu uz obilje sjajnih dijaloga, pogotovo je upecatljiva i dirljiva jedna scena pri pocetku druge sveske kad je Zagor na strazi a Ciko osetivsi Zagorovu zabrinutost prilazi Zagoru da porazgovara sa njim umesto da spava. Tu Zagor i Ciko potvrdjuju svoje prijateljstvo i koliko znace jedan drugom uz ozbiljnu diskusiju o moralnoj dilemi da li jos uvek treba traziti srednje resenje i mir izmedju indijanaca i belaca ili se u potpunosti prikloniti Indijancima, tu moralnu dilemu nismo videli jos od Bosselijevih zlatnih vremena na serijalu, mozda poslednji put u cuvenoj Krvnoj braci/Pod meksickom zastavom. A kad smo vec kod Cika, kako sjajno Rauch pise Cika, Ciko u ovoj epizodi briljira u svakom kadru u kom je i imace ulogu od izuzetne vaznosti za rasplet cele situacije. Takodje je Rauch odlicno osetio senzibilitet ove price pa je uvezao i isprepletao tragicnu sudbinu Seminola sa Cirokijima i upleo i advokata Satka u ovu pricu koji se savrseno uklopio, tako da imamo zajednicki kontinuitet svih bitnih Indijanskih prica od Satka, preko Pukovnikove podvale i Sloboda ili Smrt preko Liberty Sama i Ratnice iz Savane zajedno sa U zemlji Cirokija i Dugo putovanje i Ubice Indijanaca i sve te narativne niti u skoro 70 godina izlazenja Zagora se spajaju u jedan tok u ovoj prici. Manetolin sin Caka je upecatljiv novi lik, on nije Manetola i ne ponasa se kao Manetola vec ima potpuno drugaciji senzibilitet a i Rauch poslednjim obrtom ne skrnavi uspomenu na Nolitu i Manetolu vec se ustvari maestralno nadovezuje na Slobodu ili Smrt bez da ista sustinski izmeni iz mitologije te price. I na kraju sjajna i emotivna zavrsnica (uz obilje i pre toga emotivnih trenutaka) na tvrdjavi i poslednji pozdrav paloj braci. Imam osecaj da bih mogao jos mnogo redova da napisem o ovoj prici i da ona to apsolutno zasluzuje ali zakljucicu onim sto je igor rekao u recenziji: Rauch je konačno shvatio srce pravog Zagora, shvatio je srce pravog Čika. Ljudi moji, ovo je Zagor kakvog želim čitati, ovo je sama Zagorova srž, srce, duša i tijelo. Rauch je ovom pričom oporavio legendu o Duhu sa Sjekirom, demonstrirao je da se još uvijek može i mora napisati Zagorova priča koja će doprijeti do čitatelja i probuditi u njemu uspavane emocije, probuditi će u njemu Zagorovca. Ja bih samo istakao da je Rauch i ranije shvatao bit Zagora kao lika i kao serijala ali nije uspevao cesto da to i pokaze, uspeo je u svojim pocetnim pricama Delaware i Ostrvo hridina kao i u par prica oko 500.broja Planine strave i Selo ludila kao i Vampirica Ilenija
, ali poslednjih par godina se bas istice sjajnim pricama na redovnoj seriji poput U potrazi za Rakošijem
Senke nad brodom „Golden Bejbi” i 7 vikinga uprkos promasaju koji je bio poslednji povratak Vampira. Sto se tice crteza ovo je verovatno i najbolje nacrtana prica brace Di Vitto (mada u poslednje dve sveske je potpisan samo Stefano, bese negde spomenuto da ce od sada samo Stefano bez Domenica crtati, ne znam zasto to i da li neko zna zasto nakon ovoliko godina zajednicke saradnje) na Zagoru! Nikako mi nisu legli u onom maxiju Zracna banda a solidni su bili u onoj jednoj prici Juznoamericke odiseje kao i u kolorcu o proslosti pukovnika Perija, ali nisu mi medju drazim Zagorovim crtacima, iako sam ih vrlo cenio i voleo da ih vidim na Mister NOu. Ovde su uradili vise nego pristojan posao i dobro su nacrtali ovu pricu iako su neki kadrovi mogli biti bolji, izrazajniji i emotivniji. Naslovne strane Piccinelija vrhunske!

Prica: 9
Scenario: 9
Crtez:8
Naslovna strana: 10

88%

going going Posted - 07/08/2025 : 17:03:25

Zagor original #692/Zagor Veseli cetvrtak #224
Banda ubica
Burattini/Sedioli

Brza, dinamična, akciona filer epizoda. Nema ovde neke mudrosti ili previše dobre priče ali prija jedna ovakva akciona Zagor ala terminator epizoda. Burattini zbog malog broja strana nema priliku da smara i da opterećuje prepričavanjem ili objašnjavanjem već je sve sažeto i direktno. Sedioli iznenadjujuće dobar. Mada nikad mi nije Sedioli bio potpuni krš kao nekima, volim njegov crtez da vidim, a nakon katastrofalnog gramaccionija iz prethodne 3 sveske dosao je kao melem za oči. Piccijeva naslovna strana ujedno i najslabiji deo price ovaj pomahnitali rudar/razbojnik liči na Scareceowa/Strašila iz Betmenovih stripova zbog duge kose i izduženog šešira i gotovo izdeformisane face pa je zaličio na nekakvo cudoviste ili strasilo a ne obicnog razbojnika.

Crtez:8
Naslovna strana: 7

79%
Spock Posted - 03/08/2025 : 22:40:45
Nakon Texa, evo Striposlavena na Zagoru:

https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-koza-15-crvene-vode/3576/
going going Posted - 01/08/2025 : 03:57:24
Inace mala zanimljivost, vise polu anegdota vezana za Rauchou pricu Sahranjeni užas/Planine strave i njen nastavak Vrata između svetova. Secam se jedne tribine ili prezentacije ne secam se povodom cega konkretno ali je tribina bila Veselog četvrtka u kafiću Polet u Cetinjskoj ulici u Beogradu circa 2018.godina, dakle jos uvek nije izašao ovaj ,,nastavak" u vidu Vrata između svetova a prva priča Planine strave je vec bila prica koja je izašla pre 5 godina 2013.godine. i sedela su dva klinca na tribini viši razredi osnovne škole ili mozda u vrh glave prvi srednje i jedan od njih je na kraju tribine (u kojoj se nije spominjala ova priča uopste) tokom pitanja publike postavio pitanje glavnom uredniku VČa da li se radi na nastavku Planine strava i kad ce to biti objavljeno posto se na poslednjoj stranici ta prica povezuje sa tajnom bazom drugde i sa morskom stravom i da li ce to imati veze sa helingenom, bas je momak postavio lepo i detaljno pitanje i secam se da sam bio iznenađen kako je detaljno postavio to pitanje o toj priči kao da ju je juce procitao a ne da je izasla pet godina ranije. I evo skoro 6 godina kasnije od tada a 10ak godina od izlaska prve price dosao je nastavak u vidu Iz daleke prošlosti/Vrata između svetova. Nadam se da taj tada entuzijastični klinac idalje čita Zagora i da je procitao nastavak priče koji je tada mnogo želeo.
going going Posted - 31/07/2025 : 02:38:57

Iz daleke prošlosti/Vrata između svetova
Rauch/Della Monica

Zagor Veseli cetvrtak #212/213
Zagor original #680/681

Malo mi je podeljeno misljenje oko ove price. Ona dolazi kao nastavak dvanaest godina ranije izasle price Sahranjeni uzas/Planine strave po meni sjajan atmosferican lavkraftijanski horor Zagor. Ovde je pozitivno to sto se nastavlja sa mitologijom Atlantide, bazom Drugde, kontinuitetom i povezanosti Bosselijevih prica sa ranijih Odiseja sa trenutnim postJuznoamericka saga Zagorom, e sad koliko je to banalno a koliko pametno to izvedeno je drugo pitanje. Zagor na drugoj planeti ili u drugoj dimenziji odakle izgleda poticu ta lavkraftijanska stvorenja je ogroman zalogaj a ovde je resen u jednoj pomalo banalnoj akcionoj ali jako dinamicnoj i zabavnoj epizodi koju prati fenomenalni crtez izuzetno raspolozenog Della Monice. Videcemo sta ce biti u buducnosti, nadam se da ce se Bosseli vratiti da napise jos par Atlantidskih prica i da mu Rauch tu uleti i pomogne, bilo bi lepo, pogotovo sada kada Bosseli vise nije urednik ni Teksa ni Dampyra sto mu je zauzimalo svu paznju i energiju. Della Monicin crtez je besprekoran, dinamican, atmosferican, prepun crnih mracnih atmosfericnih nocnih tabli, odlican priakaz cudovista, gradjevina, borbe i pozara na jezeru, maestralno, prepuno velikih kadrova preko gotovo cele stranice. Piccinelijeve naslovne strane solidne.

Prica: 6
Scenario: 7
Naslovne strane: 8

77%
going going Posted - 31/07/2025 : 02:36:07
Veruj mi pcoro da je ova naslovna strana odlicna, a i da je sigurno ubedljivo najbolji deo ovog stripa. Kad budes video Gramaccionijev crtez unutra... Bolje da ga ne vidis.
DzekDenijels Posted - 30/07/2025 : 21:23:54
quote:
Originally posted by pcoro

quote:
Originally posted by going going

Loš koncept naslovnice. Zagor se nateže u plitkom potoku s nekakvim prosjedim dedekom.. Sve je nekako glako, ušminkano, porculanski. Picci, vrijeme je za OTKAZ!!

Nemoj da kažeš da si ozbiljan...
pcoro Posted - 29/07/2025 : 12:16:35
quote:

Loš koncept naslovnice. Zagor se nateže u plitkom potoku s nekakvim prosjedim dedekom.. Sve je nekako glako, ušminkano, porculanski. Picci, vrijeme je za OTKAZ!!
going going Posted - 29/07/2025 : 03:30:24

Sahranjeni užas/Planine strave
Rauch/Laurenti

recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lu-225-226-pokopani-uzas/1828/

Kada sam prvi put procitao ovu pricu krajem 2013.godine bio sam odusevljen prvom sveskom i pomalo razocaran drugom sveskom i bio sam odlucan da napisem recenziju ove price, medjutim to se nije desilo, iako sam napisao vise od pola recenzije, proslo je mnogo vremena, pozaboravljao sam sta se sve desava u prici a obaveze su me odvukle od pisanja tako da je skoro dve godine kasnije objavljena recenzija u peru kolege Wolf Huntera. I uopste se ne slazem u oceni ove price. Sada 12 godina kasnije sam je ponovo procitao i moram da kazem kako je ostavila podjednako (ako ne i bolji) dobar utisak kao i pre vise od decenije. Prva sveska je maestralni horor u kom se polako gradi napetost i atmosfera uzasa koja lebdi u vazduhu i na tacno pravom mestu Rauch sece pricu i ostavlja gotovo cliffhanger na kraju prve sveske. Prvu svesku dakle karakterise pored odlicnog gradjena atmosfere i odlicna paleta raznovrsnih sporednih likova i gradjenje njihovih medjusobnih odnosa. U drugoj svesci nazalost nije bilo mesta da se svemu podjednako posveti paznja, mozda je ova prica trebalo da ima jos pola trece sveske ili cak i celu trecu svesku pa da zauzme i po broju strana impozantnu kolicinu kao sto je sama prica ambiciozna i impozantna. Rauch je uspeo da napise ubedljivu i uzbudljivu pricu koja se lepo uklapa u siri narativ Atlantide, Mua i Lavkraftijanskog horora koji je Bosseli uveo u serijal 20ak godina pre izlaska ove price i da se lepo uklopi i nadoveze, sjajno su iskoriscene refernce na Helingena, Skajlab i Akronjane kao i na Morsku stravu i Tron Bogova. Ponovo se osetio taj dasak svezine i osecaj velike avanture koja je sveobuhvatna i da sve ovo vodi necemu. To cemo ponovo osetiti donekle i tokom Juznoamericke odiseje sa manje ili vise pojedinacnog uspeha u zavisnosti od epizode do epizode i od scenarista i crtaca. Nedavno je u Italiji a i kod nas izasao nastavak ove price koju cu sada uzeti da procitam. Zivo me interesuje kako je Rauch nastavio pricu. Laurenti je ovde odlican, potrudio se vise nego sto je uobicajeno i bas mu dobro lezi ova mracna i tmurna atmosfera kao i crtanje pipaka hobotnica cudovista. Ferri takodje vrlo dobar. Velika preporuka za ovu pricu!

Scenario: 9
Crtez: 8
Naslovnice: 8

83%
john connor Posted - 28/07/2025 : 21:59:38
Bilo bi dobro i krenuti u novom dizajnu, koji bi pratio trenutni, i novim Kercevim naslovnicama, reprinte od prvog broja.
john connor Posted - 28/07/2025 : 21:58:13
Ubrzale se sve VC kolekcionarske knjige, najviše me raduju Marti i MNo, ali Zagor bas drzi ritam. U najavi nova knjiga Tropski korpus, kako je to sjajna prica.

Sjajna je odluka da Kerac radi naslovne, podrška. Laurenti je bio ocajan na nekoliko poslednjih. Ovo je bas osveženje.
going going Posted - 27/07/2025 : 19:08:52

Zagor Veseli cetvrtak #221/222/223
oroginalni brojevi #689/690/691
Rohasova proslost/Crna legija/Neprijateljski logor
Burattini/Gramaccioni

Ozbiljno los Zagor. Prvo valja istaci katastrofalan crtez Oliviero Gramaccionia, kog sam upamtio jos po onom katastrofalnom specijalcu koji je crtao ali nakon toga nije previse crtao. Crna legija moze da konkurise u top 3 najgore nacrtanih Zagora, mozda je ovo i najgore nacrtana prica u serijalu. Sto se tice scenarija, naporan, dosadan, zasto mora svaki sporedni lik da ima tragicnu proslost i koja mora da bude objasnjena do detalja i po cemu je ovo Rohasova prica, ovo je mogla da bude i Dok Lesterova prica ili Dzimi Gitarina prica ili bilo kog drugog lika u serijalu. Nepotrebno je otkrivati proslost svakog sporednog lika. Sta je ovde Rohas bitan, da li smo bolje saznali kakav je Rohas, karakterno, bilo sta? Hiljadu puta bolje je Rohas okarakterisan u Nolitinim pricama pa i u Bosselijevom Nestalom istrazivacu. Bezidejni Burattini, glupavi dijalozi, insistiranje na patetici, opet paravojne formacije u Darkvudu, Burattini je tu foru upotrebio barem dvaput, a i Ade Capone valjda jednom. Zagor cudan i neprirodan u dijalozima. U svakom slucaju los strip. Jedino valjaju odlicne Piccinelijeve naslovne stranice.

Prica: 5
Scenario: 5
Crtez: 3
Naslovnice: 10

49%

Quebrasco Posted - 20/07/2025 : 10:02:45
quote:

Je l neko zna da li ovo izdanje postoji u Italiji ili je ovo nasa umotvorina?

https://shop.sergiobonelli.it/zagor/2021/11/11/albo/zagor-60-magazine-1021024/
jaki Posted - 19/07/2025 : 23:10:10
albumi sa sličicama?
going going Posted - 19/07/2025 : 22:54:42
VC predstavlja svoje posebno kolekcionarsko izdanje povodom 65 godina Zagorovih pustolovina.

,,Zagorove avanture započete su u Italiji juna 1961. godine. U to vreme nov junak prikazan je kako održava mir u fantastičnoj šumi po imenu Darkvud. Kraj sebe ima simpatičnog Meksikanca Čika i zajedno se bore protiv izazovnih neprijatelja – sa ovog, ali i iz drugih svetova. Saga o Duhu sa Sekirom već 65 godina zaokuplja maštu čitalaca i dalje spaja izvrsne scenariste i crtače.

Njemu u čast, priredili smo ovo slavljeničko „putovanje” na 228 strana, čija je početna i krajnja stanica upravo koliba – koju je originalno nacrtao Galijeno Feri – u kojoj Zagor živi sa svojim vernim prijateljem.``

Zagor - 65 godina avanture (posebno izdanje)

datum objavljivanja: 24. 7. 2025

naslovna strana: Alesandro Pičineli

MOČVARA MO-HI-LA
scenario: Moreno Buratini
crtež: Arturo Loci

KOŽNA NARUKVICA
scenario: Jakopo Rauk
crtež: Valter Venturi

LEŠINAR
scenario: Gvido Nolita
crtež: Galijeno Feri

naslovi originala: La palude di Mo-Hi-La / Il bracciale di pelle / L’Avvoltoio

-------------------------------------------

Je l neko zna da li ovo izdanje postoji u Italiji ili je ovo nasa umotvorina? I koje su ovo price unutra i gde su ranije objavljene? Lesinar je kultrna stara prica koja je meni posebno draga, Nolita i Ferri pre zlatnog doba Zagora. https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-ext-60-61-strvinar/1171/

Dobro se secam te price iz VCove Zagor knjige #9, toj prici je bila i posvecena Laurentijeva naslovna strana

Ali sta su i gde su objavljeni: MOČVARA MO-HI-LA
scenario: Moreno Buratini
crtež: Arturo Loci

KOŽNA NARUKVICA
scenario: Jakopo Rauk
crtež: Valter Venturi
?

Puna cena izdanja je 3.900,00 din. ali sa popustom na svim uobicajenim prodajnim mestima od 780 din. strip kosta 3.120,00 din.
going going Posted - 19/07/2025 : 22:44:42
quote:
Originally posted by dzoni

hvala...to je bez veze

Da, steta sto taj unutrasnji deo korica nije takodje u boji kao spoljasnji pa da imamo tu drugu naslovnu stranu u boji na a4 formatu, a ne ovako u crno beloj tehnici. Ali bolje i tako nego bez druge naslovne strane.
dzoni Posted - 18/07/2025 : 15:05:54
hvala...to je bez veze
going going Posted - 18/07/2025 : 00:58:19
quote:
Originally posted by dzoni

zanima me...u vc lms bis zagor i dilan epizodama...posto u jednoj svesci su dva stripa, dal unutra ima i naslovna strana drugog broja ?

Ima, na unutrasnjoj strani zadnje korice ali je naslovna strana u crno beloj tehnici.
dzoni Posted - 17/07/2025 : 15:52:11
zanima me...u vc lms bis zagor i dilan epizodama...posto u jednoj svesci su dva stripa, dal unutra ima i naslovna strana drugog broja ?
Spock Posted - 15/07/2025 : 23:44:38
Igor opet napada:

https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lu-357-359-mortimer-opet-napada/3566/

Voodoo84 Posted - 13/07/2025 : 08:31:01
Pročitah najnoviji specijal (Biser Manitobe), sasvim dobra epizoda naročito uzevši u obzir kvalitet nekoliko prethodnih specijala. Jedina zamerka je upućena crtežu - na početku je vrlo raskošan, ručno tuširan i bogat detaljima, već od polovine količina detalja primetno opada, a u poslednjoj četvrtini se vidi da je crtano kompletno kompjuterski i dosta vinjeta nema nikakve detalje osim karaktera koji nešto priča. Baš šteta.
going going Posted - 12/07/2025 : 04:09:52

Zemlja slobode/Ratnice iz savane
Burattini/Ferri

recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lu-108-109-zemlja-slobode/453/

Posle ponovnog čitanja u julu 2025.godine stvarno moram da kazem da je ovo idalje odlična priča. Mozda bih joj dao 9ku za priču umesto 10ke ali necu da cepidlačim, ovo je stvarno sjajna uzbudljiva pustolovina prava afrička priča i još bolja od prethodnog susreta sa Liberty Samom. Odlična priča, sjajan Ferrijev crtez, odlicne naslovne strane. Stvarno pozitivni utisci.
Pre vise od 10 godina sam ostavio ocene sve 10ke, nesto mi zao da menjam volju mladog going goinga (iako sam vise puta to radio ispravljajuci stare komentare ispod recenzija, ali ovde necu)

Prica: 10
Scenario: 10
Naslovne strane: 10

100%

---------------------------------

Veracruz/Streljački vod
Bosseli/Pesce

recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lu-110-111-veracruz/377/

Sjajna prva sveska, odličan dugačak prolog sa Jimom Gitarom, zatim dolazak Čika i Zagora u Verakruz, Čikovo rodno mesto, susret sa porodicom, trio amigos bend, Jim svira i peva Molly Malone, sve je sjajno i skoro pa poetično u prvoj svesci. U drugoj svesci već sledi pad kvaliteta sa previše vrtenja u krug, te Jim gitara hoce da ih zezne te neće, te vojnici upadaju u zasedu te ne, te tu je zlato, te nije. Malo preterano. A pogotovo je nerealno i preterano završetak i kako se izvlače iz bezizlazne situacije od streljačkog voda pa do ala Buč Kasidi i Sandens Kid scene gde su Zagor, Čiko i ekipa opkoljeni sa svih strana. Pescea sam oduvek cenio, voleo bih da crta više i kad se stvarno potrudi više je nego solidan crtač, posebno dobro crta žene što je pokazao i sa Pearl u ovoj epizodi. Odnos nje i Jima je dobar, šteta što kasnije nije nastavljeno istraživanje tog odnosa u kasnijim pričama. Ferrijeve naslovne strane odlične.

Crtez: 8
Naslovne strane: 10

82%
going going Posted - 07/07/2025 : 20:46:51

Liberty sam
Burattini/Ferri

Jako dobra epizoda, uspela je cak i u par navrata da izazove emocije -saosecanje, bes zbog nepravde, i srecu zbog hepienda. Dosta dobro je ovo Burattini poslozio, susret sa Liberty Samom posle toliko godina, borba za slobodu i prava Crnaca, prica pocinje u Vicksburgu vaznoj i velikoj luki na Misisipiju blizu koje ce se (kasnije od Zagorovih pustolovina) odigrati jedna od odlucujucih bitki za ishod Americkog Gradjanskog rata. Borba sa vremenom i bekstvo. Odlican Ferrijev crtez. Iako je maestro ovde ostario i nije crtao kao u zlatnom dobu ja sam veliki ljubitelj i ove njegove poznije faze koja je podjednako atmosfericna i mracna kao i u zlatno vreme kada to prica trazi, nocne scene su prelepe. Ja sam i vise nego zadovoljan. Stvarno Americka Saga odskace kao period izuzetno kvalitetnih prica koje se mogu porediti sa sjajnim nizom prica iz Nolitinog doba. Ova prica ima i svojevrsni nastavak Zemlja slobode/Ratnice iz savane tokom Zagorove Africke odiseje koja je iako kraca takodje izuzetno kvalitetna. Treba i tu obnoviti gradivo kao pripremu za predstojece price iz redovne serije gde ce se valjda opet vratiti Liberty Sam i pojaviti Manetolin sin.

Naslovne strane: 9

87%
Terminator Posted - 29/06/2025 : 16:00:15
Kolor Zagor 19: Zvijer iz Amamura

Ramath i priča iz njegova djetinjstva, a koja uključuje britanske kolonijaliste. Točnije, zvijer iz Amamura.

Ne mogu reći da me je epizoda oduševila, jer priča ne donosi ništa posebno svježe i inovativno. Zločinac iz prošlosti lika koji jedva ili nšta vremena ne provodi u Darkwoodu - dolazi u Darkwood. Odsijeca glave. Urotio se s lokalnim moćnikom. Ne ubija ga Ramath nego fasuje slučajno. Odjednom se pojavljuje plutajući grad, itd.

No opet, na kraju i nije tako loše... Uglavnom jer mi je dojam bolji od ostalih koloraca.

7/10

Zagor + 13 - Trampyjeve priče

Trampy želi iskamčiti ručak, za koji priča četiri priče. Prva je dilandogovski hororac, druga o iskupljenju, treća i četvrta o osveti. Prva mi je najslabija i nešto ruši prosjek. Naslovnica izvrsna.

8/10

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000