T O P I C R E V I E W |
King Warrior |
Posted - 22/07/2009 : 17:32:42 Umjesto topica "trenutno citam", koji me vise podsjeca na kaladont topic,kako bi bilo sa jednim topicom u kojem se kaze sta je procitano i par rijeci da li se preporucuje ili ne? Prednost ovog topica je da ostali saznaju da li je nesto vrijedno procitati i da vide koliko se nekim osobama svidjeo neki strip, bez obzira da li je Bonelli,BD,Ameri,Manga ili nesto peto. Kod "trenutno citam" vecinom stoji samo naslov epizode koja se cita,logicno i da nema vise rijeci kada osoba nije jos procitala strip. Navesti samo naziv stripa je po meni ista stvar kao napisati nesto u topicu "kaladont". Ne mora to biti neka recenzija vec nekoliko rijeci,kao dobro ili lose i ukratko zasto je tako.Mogu i slikice naslovnica kome nije tesko da uploaduje, kao i rasprava o navedenim stripovima.
Mogle bi se davati i ocjene od 1-10 za cijeli strip.Nije potrebno ocijenjivati crtez ,pricu i sve ostalo.
npr.
- The Walking Dead,paperback 1: Solidna horror prica o zombijima. Svidja mi se sto u prvom planu stoje dogadjaji ljudskih uloga kao i njihove emocije, te nije pravi slasherski strip gdje na svakoj stranici prikazuju vadjenje crijeva i ostale gadosti. 8/10 |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Chui |
Posted - 17/06/2025 : 23:08:03 Mutare Anamarije Kvas topla preporuka https://www.stripovi.hr/detalji_proizvoda.d95ac39cc9a34507a2a5c2ece2371c5a.mutare.aspx |
Dzimi Gitara |
Posted - 17/06/2025 : 15:16:34 quote: Originally posted by verab
quote: Originally posted by Dzimi Gitara
Ako neko vičniji pretrazi može da iskopa, baš me zanima, sve mi nešto u maglovitom sećanju da je neko na forumu toplo preporučivao Les nombrils, ali jako davno, još pre 15ak godina, možda i više. Mcn možda?
točno! Macan, vraga maglovito, sjećanje ti kristalno
Hvala! Malo je pomogao opis „Zašto bi neki matori sredovečni muškarac kao ja čitao geg table o tri tinejdžerke“, Mcn je negde tada otprilike ušao u tu fazu.
Šalu na stranu, iznenađujuće nizak procenat tada preporučenog je objavljen u prevodu. |
Wolfman |
Posted - 17/06/2025 : 15:14:08 Meni valja, čitat će se nastavak za 10 godina  |
pcoro |
Posted - 17/06/2025 : 14:39:22 Pa dobro, jel valja ili ne valja? Sve si rekao osim onog najbitnijeg: koliki je stupanj valjanja? |
Wolfman |
Posted - 17/06/2025 : 11:26:11 Tongues, vol. 1 | Anders Nilsen, Pantheon Books/Jonathan Cape (2025.)

Još jedan od stripova koji je u razvoju dulje od desetljeća i još nije gotov. Autor je tematske i vizualne ideje za strip počeo razvijati 2013. godine, a prva izdanja u obliku sveski ugledala su svjetlo dana 2018. godine, u autorovoj vlastitoj produkciji. Do sada je izašlo 6 epizoda, a Pantheon Books ih je nedavno sakupio i objavio kao prvi integralni svezak pod naslovom "Tongues, vol. 1". Koliko sam shvatio, to bi trebala biti minimalno prva polovica ukupne priče.
Radnja je inspirirana grčkim mitom o Prometeju, ali je smještena u kvazi- suvremeni, konfliktom razoren srednjoazijski pejzaž. Pratimo boga prikovanog za planinu, njegov neobičan odnos s orlom, ali i niz nelinearno isprepletenih ljudskih priča – uključujući djevojčicu iz Afrike i samotnjaka s plišanim medvjedićem koji luta pustinjom. Sve je ispričano s dozom poezije, simbolike i filozofske refleksije o jeziku, znanju, tehnologiji, osveti i suosjećanju.
Vizualno je strip izniman – kombinira minimalistički stil s detaljnim, ponekad halucinantnim prizorima. Moebiusov utjecaj na crtež i boje je očit (doduše, moram reći, poze likova su ponedak u najmanju ruku upitne ). Posebno bih izdvojio nekonvencionalno kadriranje. Svaka stranica ima svoju specifičnu logiku, a zajednički motiv su gotovo hipnotički geometrijski uzorci koji i simbolički sačinjavaju strukturu priče te uokviruju njezinu realnost. Razigrana kompozicija kadrova dobro podržava mitološku i često filozofsku naraciju koja zahtijeva prostor i pauzu - u akcijskim sekvencama ubrzanje ritma se postiže manjim i zgusnutijim kadrovima, no kada priča prelazi u kontemplaciju, kadar se širi i daje priliku za predah i promišljanje. Ponekad je to širenje prostora takvo da ne stane na normalnu stranicu pa Nilsen koristi tzv. fold-out stranice kao još jedan narativni i vizualni alat.
S tehničke strane, izdanje je savršeno. Veći format (u odnosu na američki standard), mat papir visoke kvalitete s blagom teksturom, tvrdo ukoričeno s odlično izvedenim uvezom tako da se stranice široko otvaraju bez ikakvog naprezanja. Naslovnica koja se vidi na slici iznad dio je papirnatog omota. Tipografija je jasno čitljiva i ugodna za oko. Od dodataka nema ništa posebno vrijedno spomena osim popisa likova s kratkim opisima i ilustracijama, koje bih ja osobno radije stavio na početak knjige, umjesto na kraj. Pantheon i Jonathan Cape izdanja su sadržajno identična. Prvo je za US tržište, a drugo za UK/EU tržište. UK izdanje je kod nas također i jeftinije. |
verab |
Posted - 17/06/2025 : 11:05:09 quote: Originally posted by Dzimi Gitara
Ako neko vičniji pretrazi može da iskopa, baš me zanima, sve mi nešto u maglovitom sećanju da je neko na forumu toplo preporučivao Les nombrils, ali jako davno, još pre 15ak godina, možda i više. Mcn možda?
točno! Macan, vraga maglovito, sjećanje ti kristalno
 |
Dzimi Gitara |
Posted - 17/06/2025 : 10:40:20 Ako neko vičniji pretrazi može da iskopa, baš me zanima, sve mi nešto u maglovitom sećanju da je neko na forumu toplo preporučivao Les nombrils, ali jako davno, još pre 15ak godina, možda i više. Mcn možda? |
KuntaKinte |
Posted - 17/06/2025 : 09:09:49 Čitajući i dalje stripove sa liste "1001 Comic You Must Read Before You Die" naleti čovek na neke zaista zanimljive stvari. Evo dve preporuke.
Button Man v1-4 (2006-2010, Rebelion) s John Wagner, c Arthur Ranson, Frazer Irving Wagner je stari majstor i od onoga što je delovalo kao zanimljiva idejica za recimo neku kraću priču, on je napravio 4 veoma uzbudljiva trejda. Priča je čini se poznata: bogataši zarad svoje zabave i optklada finansiraju igru ubistava gde se plaćene ubice "bore" poput gladijatora, a dokaz pobede ne mora da bude smrt protivnika, već nekad, kad finansijeri tako odluče, prst poraženog. Nema pozitivnih likova, a priča prati Harry Extona, ispostaviće se jednog od najboljih plaćenih ubica, tj kako ih zovu "Button Men". Furiozan ritam priče, poput onih nekih stripova Warren Ellisa sa početka milenijuma, gde nakon kratkih uvoda ide surova furiozna akcija, za koju vam se čini da će brzo da dosadi, ali onda priča krene skroz drugim pravcem i tako do kraja. The Bellybuttons/Les Nombrils v1-8 (2004-2018, Cinebook/Duipus) Dubuc and Delaf iliti Maryse Dubuc i Marc Delafontaine Zašto bi neki matori sredovečni muškarac kao ja čitao geg table o tri tinejdžerke, od kojih su dve kao dobre ribe (Vicky i Jenny), ali neviđene kučkice i Jenny i naravno neviđeno glupa, a treća je kao Popajeva Oliva (Karine), dobroćudna i ružna, a služi ovim prvima da pored nje izgledaju još bolje i budu još popularnije među momcima? Učinilo mi se da će ovo možda da podseća malo na Sestre koje izdaje Strip-agent... Međutiš! Teen soap opera od koje ne mogu da se otkačim jer je sve samo ne ono što sam očekivao na početku. Najpre zato što su likovi zaista napravljeni spektakularno raelno: Vicky i Jenny su neverovatne bitches koje vas stalno nerviraju i morate da ih mrzite, ali isto tako vas nervira i Karine koje je, iako dobrodušna, toliko smotana i očajna u tome da i dalje bude deo ekipe, da i dalje, po svaku cenu, ima prijateljice. Nije ovo običan humoristički strip, već ozbiljna kritika društva i sprdnja sa svim tim jadima tinejdžera, problemima, njihovim nastojanja da budu i popularni i deo teen zajednice, da se izbore za malo, kakve takve, sreće i da proguraju taj zajebani deo života. Ono što je dodatno dobro je što su i svi sporedni likovi napravljeni fenomenalno, aj da kažemo realno. I sama priča (iako tako ne deluje na početku) nisu puke geg table, već zaista postoji razvoj radnje, likovi se menjaju, nije beskrajni status quo. Svaki detalj mi je genijalan od recimo realne situacije da na primer Jenny živi sa majkom alkosom i dve mlađe sestre, stan i zgrada su joj štroka živa, soba takođe, ali zato kad izađe napolje onda mora da bude maksimalno namontirana, našminkana, besprekorna. Čitajte ovo, nadam se da ćete se zabaviti kao i ja. Evo na 5. sam od 8 albuma i nisam mogao da izdržim do kraja, a da ne ishajpujem ovo. |
naker |
Posted - 16/06/2025 : 21:59:23 

Incognito (#1-6) + Incognito: Bad Influence (#1-5)
(Ed Brubaker, Sean Phillips)
Zack Overkill je radnik u kancelariji kojeg smara papirologija. A oće čovek malo da se smori kada mu je ovaj posao samo paravan jer nekada je bio maskirani zlikovac koji je bio član zločinačke superherojske organizacije. A takođe je i član vladine organizacije koja se bori protiv zlih super ljudi. Zach igra dvostruku igru, a ono što najviše želi je da ponovo obuče masku i izađe na ulicu, da oseti taj uzbudljiviji život koji ga je nekada ispunjavao. Unatoč tome što je njegov brat blizanac ubijen dok je nosio masku...
Brubaker je napisao noir koji je mešavina superherojstva i trilera. Priča je smeštena u pulp svetu u kojem od pamtiveka žive stari pulp heroji i zločinci. Radnja obiluje dvostrukim i trostrukim obrtima i prevratima, ali rekao bih da na momente zna da bude predvidljiva i generička. Brubiša je ovde hteo da napiše nešto slično na foru Sleepera, samo što je to već savršeno uradio tamo pa nije bilo potrebe za ponavljanjem. Strip nije dugačak, prvi ciklus ima samo šest sveščica, mana je kraj koji je loš i dođe neočekivano pa ostavlja utisak nedorečenosti i zbrzanosti. Autori su kasnije napisali nastavak Bad Influence koji ima pet poglavlja. Po meni lošije od prve celine, jedino mi se kraj i završetak više sviđaju u nastavku. Phillips ovde nešto lošiji nego u Sleeperu, ali čak i takav mi se više sviđa od radova iz njegove poznije karijere.
Incognito je Sleeper za siromašne. Nije toliko loše koliko sam mislio da će biti, bolje je od nekih drugih pogrešno hvaljenih radova iz kasnije lošije faze ovih autora. Rangirao bih Incognito kao prosek Brubakerovih/Phillipsovih radova  |
naker |
Posted - 11/06/2025 : 23:31:07 

Final Cut (Charles Burns)
Grupa mladih ljudi odluči da ode na kampovanje u divljinu kako bi se zabavili snimajući amaterski horor/sci-fi film. Ovaj čin nosi sa sobom određenu dozu nostalgije jer kad su bili klinje dva drugara su iz zezancije snimili otkačeni film u domaćoj radinosti. Dečaci su odrasli, sad su stariji, više nisu samo u muškom društvu jer im ovaj put društvo prave i devojke, a deluje da pojedini članovi grupe ozbiljno shvataju snimanje filma, dok drugi samo žele da se zabave...
Burns odlična shvata i ima talenat da prikaže sav taj tinejdž angst mladih osoba koji su nesigurni u sopstvenom telu. Glavni lik u ovom stripu je Brian kojeg okolina etiketira kao čudaka koji ima problema sa živcima, iako on za sebe smatra da je samo stidljiv i introvertan. Verovatno u njegovom liku postoji dosta toga autobiografskog samog autora. Brian slobodno vreme provodi crtajući, njegov notes je prepun raznih ilustracija koji su vidno inspirisani njegovom ljubavlju prema starim naučno fantastičnim i horor naslovima. Brian ima svoju muzu, lepu Laurie, samo što je previše stidljiv i ima problema da joj kaže šta zapravo oseća prema njoj. Usled nemogućnosti da se verbalno izrazi, on je crta i zamišlja je kao glavnu glumicu, heroinu, njegovog filma koji želi da snimi. A kakav će biti final cut tog filma, to će se videti na kraju stripa...
Crtački delo je zaista impozantnog kvaliteta. Burns nikad bolje nije crtao prirodu, drveće, šumu, nebo, pozadinu itd., dok paleta farbe kojom kreči svoje panele stvara osećaj psihodelije što samo pojačava jak vizuelni nadražaj. Montaža i kadriranje su sjajni jer doprinose stvaranju te anksiozne atmosfere gde sa svakom okrenutom stranicom nestrpljivo čekaš da vidiš gde će stvari da krenu naopako... Sve pohvale idu i na način na koji je ilustrovao sci-fi elemente tuđinskih letelica i vanzemaljskih entiteta. Glavnom protagonisti je omiljen film Invasion of the Body Snatchers pa je lako prepoznati da je u ovom delu Burns bio vidno inspirisan horor & sci-fi filmskim ostvarenjima. Ceo strip u suštini ima taj retro šmek i predstavlja u neku ruku ljubavno pismo starim filmovima tih žanrova, i ne nužno samo popularnim naslovima, već i onim manje poznatim B filmovima koji imaju kultni status među najvećim posvećenicima i fanovima.
I dalje mislim da mu je Crna rupa najbolje delo, ovaj strip mi je po kvalitetu u rangu Poslednjeg pogleda. Ali u svakom slučaju fanovi američkog alternativnog indie stripa mogu biti zadovoljni jer smo u kratkom vremenskom periodu dobili Monicu od Clowesa i Final Cut od Burnsa. Monica mi je bolja jer je kompleksnija i složenija u svojoj razradi i poziva na ponovna čitanja, dok je Final Cut slow burner o nesigurnosti mladih ljudi i zaljubljenosti u svoju muzu  |
naker |
Posted - 06/06/2025 : 22:46:29 

The Coldest City (Antony Johnston, Sam Hart)
Priča smeštena tokom turbulentnog i za obaveštajce neizvesnog perioda neposredno pre pada Berlinskog zida. Britanci šalju specijalnog agenta u Nemačku kako bi se domogla spiska koji sadrži imena svih špijuna i obaveštajaca koji su imali operacije u Berlinu. Pomoć treba da joj pruži kolega koji je već toliko dugo u Berlinu da se odmetnuo od MI6 i radi poslove za samog sebe. A svi se trude da dođu prvi do spiska: Britanci, Sovjeti, Francuzi, Ameri... Dobar špijunski triler, iako je sama priča poprilično šablonska i generička i mogu da se očekuju dvostruke, trostruke igre gde se nikad ne zna za koju stranu agent specijalne službe radi što je karakteristika žanra pa je sam kraj očekivano neočekivan.
Film Atomic Blonde je rađen po ovom stripu. Poprilično je verno skinuo radnju, uz par primetnih razlika. Sharlize Theron je previše seksipilna glumica od glavne protagonistkinje u stripu. David je takođe mnogo stariji u stripu negoli uloga u filmu koju je imao James McAvoy. Generalno su likovi u stripu stariji od onih u filmu pa strip ostavlja otisak ozbiljnosti u poređenju sa filmom. U filmu su ubacili lezbo scenu između Sharlize i francuske špijunke, a toga nema u stripu jer je dotični agent muškarac. Najveća razlika i nedostatak u odnosu na film je akcija, koje u stripu praktički ni nema, dok je film imao zaista sjajne na moderan način snimljene scene borbe i akcije.
Fanovi c/b grafizma će ceniti grafičku podlogu stripa, i strip predložak je više "špijunski" u odnosu na film jer je akcenat stavljen na priču i dijaloge, a ne na akcijske elemente kao u filmu. Meni lično je bolji film, ali i strip je OK  |
vetropiroman |
Posted - 04/06/2025 : 23:52:11 quote: Originally posted by KuntaKinte
quote: Originally posted by vetropiroman
quote: Originally posted by KuntaKinte
Rompepistas (2024, Ablaze) Rosa Codina Nedostaju vam Jaimeovi stari "Love & Rockets" ili Baruovi stripovi ili hoćete još parče Lavričevog "Crvenog alarma"? Bacite pogled na ovo stripče. Priča je o tome kako je bilo biti sedamnestogodišnji panker u nekom gradiću, nekoj vukojebini (ovde recimo španskoj). Društvo, muzika, cure, roditelji, debili koji vas mrze... Odlično nacrtano, a kad pogledaš kako Rosa izgleda, onda vidiš da je glavnog muškog lika crtala po sebi. Ništa epohalno, bez nekog zapleta (osim možda malo ljubavnog), sa puno viđenih scena, ali meni bilo veoma prijatno čitanje od početka do kraja.
Čitao na španskom ili postoji prevod na eng? Inače, hvala na preporuci, deluje zanimljivo... :)
Ingliš, Ablaze objavio lane.
Fala, moraće da se iskopa! |
KuntaKinte |
Posted - 04/06/2025 : 23:00:54 quote: Originally posted by vetropiroman
quote: Originally posted by KuntaKinte
Rompepistas (2024, Ablaze) Rosa Codina Nedostaju vam Jaimeovi stari "Love & Rockets" ili Baruovi stripovi ili hoćete još parče Lavričevog "Crvenog alarma"? Bacite pogled na ovo stripče. Priča je o tome kako je bilo biti sedamnestogodišnji panker u nekom gradiću, nekoj vukojebini (ovde recimo španskoj). Društvo, muzika, cure, roditelji, debili koji vas mrze... Odlično nacrtano, a kad pogledaš kako Rosa izgleda, onda vidiš da je glavnog muškog lika crtala po sebi. Ništa epohalno, bez nekog zapleta (osim možda malo ljubavnog), sa puno viđenih scena, ali meni bilo veoma prijatno čitanje od početka do kraja.
Čitao na španskom ili postoji prevod na eng? Inače, hvala na preporuci, deluje zanimljivo... :)
Ingliš, Ablaze objavio lane. |
going going |
Posted - 04/06/2025 : 22:41:50

Human Target Ziva meta
Piter Miligan / Edvin Biuković
Redovno sam vidjao ovaj strip po sajmu knjiga i salonu stripa godinama unazad kako se prodaje u bescenje i tek nedavno pre koju godinu sam ga kupio na sta me je podstakao Pakin osvrt za novu reimaginaciju i reinterpretaciju ovog junaka u izvodjenju Toma Kinga a tek sinoc procitao ovo staro izdanje Belog Puta iz vremena kada nam je Beli put otvorio nove horizonte strip umetnosti i prvi put citoace sa ovih prostora upoznao sa cuvenim DCevim naslovima iz podetikete Vertigo i Dark Horse naslovima poput Nadziraca i Povratka Mracnog viteza, V kao Vendeta, Sendmena, Propovednika, Grada Greha i 100 metaka, kao i Dzona Konstantina. Tu se nasao i broj 15 sa neobicnim stripom Ziva Meta. I kakva je ovo stripcina! Dobijamo sve ono sto zelimo i volimo od DCa 90ih zestoku reinterpretaciju istoimenog junaka klasicnog perioda DCa obogacenog novim kontekstom, surovijim okruzenjem i velikom psiholoskom dubinom likova. Ovo je sjajan neo noir misterija sa mnostvom zapleta i obrta, emotivnim trenucima, istrazujuci pitanja sta znaci biti covek, sta je identitet, sta je licnost, sta smo stvarno mi a sta nasa maska, granica izmedju licnosti i identiteta je ovde maglovita i nejasna, ali svaki novi obrt, zaplet ili komplikacija visestruko nagradjuju pazljivijeg citaoca zabavom i koskama za introspektivno razmisljanje! Posebno je znacajan ovaj strip i zbog maestralnog crteza pokojnog Edvina Biukovića koji nas je prerano napustio pre gotovo vise od 25 godina. Njegov osecaj za kadriranje, montazu, uopste ritam scene i razvoj dogadjanja podseca na filmsku montazu, posebno zavrsni obracun u koji je ubacena gospel muzika sto je Edvinova ideja, saznao sam iz pogovora. Stvarno je bilo uzivanje gledati sve te stranice i kadrove, dobar je bio i kolor iako je na par mesta zamaskirao odredjene Edvinove detalje, sto sam takodje saznao iz pogovora.
Ovaj strip zasluzuje mnogo vise paznje i mnogo vise da se diskutuje o njemu jer em je prvoklasni Vertigo naslov, em je mini serija nema sad tu nikakvih nastavaka ili kontinuiteta koji kvari zadovoljstvo citanja, em je odlican scenario, em ga je crtao covek sa nasih prostora koji nas je prerano napustio, sto samom stripu daje dodatno na tezini ionako vec teskih tema ali koje se sa lakocom i humorom i zabavom protkaju i prozimaju kroz strip.
Od mene apsolutna preporuka i ovo je strip koji svaki stripadzija sa ovih prostora treba da ima u svojoj kolekciji. I moja bi zelja bila da objavim Tom Kingovu novu verziju Human Targeta kad otvorim svoju izdavacku kucu.
10/10 |
vetropiroman |
Posted - 04/06/2025 : 13:49:57 quote: Originally posted by KuntaKinte
Čitao na španskom ili postoji prevod na eng? Inače, hvala na preporuci, deluje zanimljivo... :) |
DiSkAcH |
Posted - 04/06/2025 : 12:57:04 quote: Originally posted by going going
quote: Originally posted by DiSkAcH
Pa rekao je već Pjero da će ovo ići. ;)
Odlično! Nisam upamtio, a sećam se da se nesto pričalo. Meni je i Sovjet bio odlican, jesi citao diskach?
Jesam, i bio mi je dobar. Imam DW izdanje....drugog mislim da ni nema. ;) |
KuntaKinte |
Posted - 04/06/2025 : 08:56:02 Rompepistas (2024, Ablaze) Rosa Codina Nedostaju vam Jaimeovi stari "Love & Rockets" ili Baruovi stripovi ili hoćete još parče Lavričevog "Crvenog alarma"? Bacite pogled na ovo stripče. Priča je o tome kako je bilo biti sedamnestogodišnji panker u nekom gradiću, nekoj vukojebini (ovde recimo španskoj). Društvo, muzika, cure, roditelji, debili koji vas mrze... Odlično nacrtano, a kad pogledaš kako Rosa izgleda, onda vidiš da je glavnog muškog lika crtala po sebi. Ništa epohalno, bez nekog zapleta (osim možda malo ljubavnog), sa puno viđenih scena, ali meni bilo veoma prijatno čitanje od početka do kraja. |
john connor |
Posted - 14/05/2025 : 14:30:00 Stigao mi je peti integral Vekovnika. Koja divota! Veličanstvena naslovna, mat korice, cini se bolji papir nego do sada. Povez odlican, da covek ne veruje da radio Simbol. Najbolje njihovo izdanje do sada.
Za stripove vec znam koliko su dobri, koliko su kvalitetni. Svako ko voli dobar strip, zanimljiv, sjajno pisan, sjajno crtan mora da kupuje Vekovnike, zasluzili su to.
Apsolutna preporuka! Plus uz knjigu sam dobio skechbook, i ilustraciju koja je sjajna. |
Tutta |
Posted - 13/05/2025 : 22:25:47
 |
izivko |
Posted - 13/05/2025 : 14:30:31 quote: Originally posted by Tutta
izivko
Hvala na preporuci, ovo se kupuje!
Pripazi da ne uzmeš luksuzno izdanje, ono je dvostruko skuplje, 49,80! |
axle munshine |
Posted - 13/05/2025 : 10:31:13 quote: Originally posted by izivko
Juan der Lange (All Verlag 2024, 102 str. / Juan El Largo) - Segura & Ortiz
Manje poznat serijal kreativnog španjolskog dvojca koji je izlazio koncem 80-tih u kratkim poglavljima po 8 tabli u časopisu Gran Aventurero. Nijemci su sve sabrali i izbacili lijep integral. U prijevodu Juan Dugonja.
Nakon što su 1665. godine u lučkom gradu Cartageni zarobili top, Juan i njegova piratska ekipa napadaju španjolsku galeonu u hrabrom manevru i kasnije stvaraju nemir u Karibiku. Odupiru se olujama, prelaze opasna močvara u potrazi za blagom i ne bježe od pomorskih bitaka...
Priča o mladom piratu koji sa svojom posadom nastoji biti uspješan u svom zanimanju. Za svoje ciljeve radije koristi pamet nego snagu kako bi jednoga dana s neizmjernim bogatstvom uživao u mirovini. Nezahtjevan serijal, simpatičan, koji ima sve elemente žanra, puno akcije, prstohvat humora te dašak romantike. Iako kraj da naslutiti i nastavak, do njega nikad nije došlo. Šteta, ovo se dalo pratiti.
Ortizov crtež izvrstan, prepoznatljivog stila, čini se malo karikiran i nedovoljno izbrušen.
Preporuka izdavačima! Pravi bonbončić za sve uzraste.
Ovo je otkupila Lokomotiva, između ostalog od dvojca Segura/ Ortiz...čini mi se da će Lokomotivino izdanje ipak biti c/b, što je po meni plus zbog maestrovog crteža... |
StripArt |
Posted - 13/05/2025 : 09:44:26 Tek nedavno sam uspio nabaviti Gričku vješticu u izdanju Fibre. Malo je reći da sam oduševljen. Odlična ideja je da se manje-više ostavi sve kao u originalu. Mjestimični komentari na marginama daju poseban štih. Nema nikakvih komentara na sam strip a i do sada je toliko rečeno da je teško reći nešto novo. Navedeni su samo podaci o nastajanju samog albuma, prikupljanu materijala, restauraciji pasica gdje nisu bili dostupni original... Veoma interesantno je poređenje pasica iz Večernjeg lista i Strip Strip. Ukratko velika preporuka za kupovinu.
|
Tutta |
Posted - 12/05/2025 : 20:38:25 izivko
Hvala na preporuci, ovo se kupuje! |
izivko |
Posted - 12/05/2025 : 19:09:43 Juan der Lange (All Verlag 2024, 102 str. / Juan El Largo) - Segura & Ortiz
Manje poznat serijal kreativnog španjolskog dvojca koji je izlazio koncem 80-tih u kratkim poglavljima po 8 tabli u časopisu Gran Aventurero. Nijemci su sve sabrali i izbacili lijep integral. U prijevodu Juan Dugonja.
Nakon što su 1665. godine u lučkom gradu Cartageni zarobili top, Juan i njegova piratska ekipa napadaju španjolsku galeonu u hrabrom manevru i kasnije stvaraju nemir u Karibiku. Odupiru se olujama, prelaze opasna močvara u potrazi za blagom i ne bježe od pomorskih bitaka...
Priča o mladom piratu koji sa svojom posadom nastoji biti uspješan u svom zanimanju. Za svoje ciljeve radije koristi pamet nego snagu kako bi jednoga dana s neizmjernim bogatstvom uživao u mirovini. Nezahtjevan serijal, simpatičan, koji ima sve elemente žanra, puno akcije, prstohvat humora te dašak romantike. Iako kraj da naslutiti i nastavak, do njega nikad nije došlo. Šteta, ovo se dalo pratiti.
Ortizov crtež izvrstan, prepoznatljivog stila, čini se malo karikiran i nedovoljno izbrušen.
Preporuka izdavačima! Pravi bonbončić za sve uzraste.

- Izdrži još malo! Nanjušio sam sol.

- Ovakve njuške mogu se vidjeti samo kod Breccie.

- Malo podsjeća na Riđobradog.

- Ima li još neko da mi kaže kako ću dijeliti plijen?
 |
izivko |
Posted - 12/05/2025 : 19:08:28 quote: Originally posted by vatrena_stenica
Juda verovatno nije za osetljive i preterano religiozne duše, jer će im perspektiva iz koje pratimo čuvenu (najčuveniju i najveću) izdaju biti... pa opet izdaja, izgovor, bogohuljenje ili šta god. No, ako i krenu, valja da izdrže do kraja.
Da, priča o izdaji, još jednoj u nizu. Juda je iskorišten pa onda odbačen, izdan. Jer Bog je trebao zlikovca. Kao prije njega Faraon, Golijat, Isebel, ili Luzifer. Vjernik će to viđenje odbaciti jer postoji slobodna volja i nada.
Dobar je Juda, još bolji izbor Rebelke. Vidjet ćemo još neka njegova djela ali kasnije. Prebacimo se na vedrije teme! |
|
|