Author |
Topic  |
|
piquet
Senior Member

Croatia
1593 Posts
Member since 15/03/2003 |
|
JORGE
Junior Member

Croatia
483 Posts
Member since 21/04/2004 |
Posted - 13/05/2005 : 16:02:58
|
Postoji od 2 svjetskog rata. Prvo su se upotrebljavale radio navodene bombe i rakete (npr njemacke). Sve vece strane u WW II (njemacka, japan, rusija, SAD) su radile na takvim oružjima. Znam konkretno za jedan Americki projekt radio navodenog projektila sa televizijskim navodenjem u zadnjoj fazi leta, tj kad se bomba približi cilju da on postane vidljiv, operater onda rucno navodi bombu na cilj. Upotrebljavala su se i torpeda sa slicnim forama. Danas su daleko "modernija" i preciznija laserski i GPS navodena oružja, ima ih i u kombinacijama sa TV navodenjem. A zna se "namjerno" ugraditi kamera u bombe radi propagande u medijima o njihovoj velikoj preciznosti.
|
 |
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
Posted - 13/05/2005 : 20:44:29
|
dobro ti jorge kaze. u WW2 dolazi do naglog razvoja automatike u cilju pravljenja sto boljeg oruzja,a onda se taj automaticarski bum nastavlja i nakon WW2 sa jos vecim uspjehom,al uglavnom za amere.
"I believe comic book heroes walk the earth..." |
 |
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 13/05/2005 : 23:55:22
|
Ocigledno je da je takva tehnologija postojala i u Jugi onda kada je izašao taj Zagor - 324 'Osinje gnezdo'. To je vrlo vidljivo, jer su vojne i druge Yu vlasti brzo naredile cenzuru tog stripa, tako da je tajna tehnologija izbrisana i umjesto raketa nacrtane su nekakve lopte. UH! Mora da im je bilo gusto! Zamislite samo što bi bilo da je Zagor ljudima Jugoslavije objavio postojanje takvog oružja? Sa prikazanim navodenim loptama umjesto raketama, narod, vojska i vlada mogli su nastaviti dalje mirno živjeti. Sada je, napokon,jasno zašto su u Dnevniku ispravljali strip. Bitno da je tajna sacuvana. E, Zagore, Zagore, trula jabuko. Ti bi da podrivaš... |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7884 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 14/05/2005 : 01:24:58
|
quote: Originally posted by IGMAN2
Ocigledno je da je takva tehnologija postojala i u Jugi onda kada je izašao taj Zagor - 324 'Osinje gnezdo'. To je vrlo vidljivo, jer su vojne i druge Yu vlasti brzo naredile cenzuru tog stripa, tako da je tajna tehnologija izbrisana i umjesto raketa nacrtane su nekakve lopte.
e otkud znaš da su baš vojne ili bilo koje druge vlasti "naredile" dnevniku da to izbriše? malo mi to zvuci previše, a i smiješno. baš se sami vrh nekadašnje države bavio time šta piše u nekakvim tamo crtanim romanima. ipak mislim da je to samo dnevnikova odluka i nicija više. |
 |
|
GGG
Senior Member

Slovenia
2562 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 14/05/2005 : 01:40:41
|
Prvo TV navodeno oružje je bio americki torpedo Dragon još 1941, dok su njemci napravil prvu TV navodenu raketu Hs293D 1942, ali to su bila sve eksperimentalna oružja jer tehnologija još nije bila dosta razvijena. Prva stvarno upotrebljiva TV odnosno elektroopticki navodena oružja pojavila su se krajem '60 ih godina (francuski Martel i americki AGM 64 Hornet i njegov nasljednik AGM 65 Maverick, te GBU 8/9HOBOS i AGM 63 vodene bombe) i prvi puta su upotrebljeni u vietnamskom ratu nekoliko godina prije nego što je izrašao taj strip, pa su vjerojatno poslužili autoru za inspiraciju |
 |
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 14/05/2005 : 13:50:28
|
quote: Originally posted by I like girlz
Ocigledno je da je takva tehnologija postojala i u Jugi onda kada je izašao taj Zagor - 324 'Osinje gnezdo'. To je vrlo vidljivo, jer su vojne i druge Yu vlasti brzo naredile cenzuru tog stripa, tako da je tajna tehnologija izbrisana i umjesto raketa nacrtane su nekakve lopte.
e otkud znaš da su baš vojne ili bilo koje druge vlasti "naredile" dnevniku da to izbriše? malo mi to zvuci previše, a i smiješno. baš se sami vrh nekadašnje države bavio time šta piše u nekakvim tamo crtanim romanima. ipak mislim da je to samo dnevnikova odluka i nicija više.
Uh, stari, al ti sve ozbiljno i bukvalno shvacaš!  Ovo je trebala biti sprdnja na Dnevnikov rad. Naravno da je ondašnju vladu i vojsku zabolila žgorlutica za Zagorove tehnološke maštarije. Bar bi to bilo normalno... ali ko zna, Zbog nekog qurca su ipak išli brisati te rakete. Aha! Još jedna teorija zavjere što je
|
 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 14/05/2005 : 14:07:17
|
Inace, u iducoj epizodi odigrat ce se jedan od najkontroverznijih momenata u Zagorovoj sagi. Mislim da se o tome govorilo i u recenziji na ovom sajtu. Radi se o trenutku kada Zagor preuzme kontrolu nad razornim oružjem i, kako bi uvjerio neprijatelja da se preda, hladnokrvno poubija desetke (a možda i više, ne sjecam se tocno) odmetnutih vojnika. Pretpostavljam da nas je vecina procitala epizodu u Dnevnikovom izdanju. Komentari?
www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje |
Edited by - Damjan on 14/05/2005 14:08:20 |
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 14/05/2005 : 14:40:12
|
Da, istina je da je poubijao cijelu hrpu vojnika, malo je pretjerao. Odnosno nije on nego scenaristi! Jasno je da nije bilo potrebe poubijati sve te vojnike nakon što je Helingen bio zarobljen, a razorno oružje je bilo pod kontrolom. Ali kad se sjetim veselja vojnika, koji su jedva cekali da preuzmu vlast...možda su to i zaslužili! Barem su "Ðelati" imali manje posla!
>>>Stripovi i ja... sve do propasti svijeta<<< |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7884 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 14/05/2005 : 15:55:55
|
quote: Originally posted by I like girlz
e otkud znaš da su baš vojne ili bilo koje druge vlasti "naredile" dnevniku da to izbriše? malo mi to zvuci previše, a i smiješno. baš se sami vrh nekadašnje države bavio time šta piše u nekakvim tamo crtanim romanima. ipak mislim da je to samo dnevnikova odluka i nicija više.
Uh, stari, al ti sve ozbiljno i bukvalno shvacaš!  Ovo je trebala biti sprdnja na Dnevnikov rad. Naravno da je ondašnju vladu i vojsku zabolila žgorlutica za Zagorove tehnološke maštarije. Bar bi to bilo normalno... ali ko zna, Zbog nekog qurca su ipak išli brisati te rakete. Aha! Još jedna teorija zavjere što je
pa šta ja znam, onako kako si napisao izgledalo je kao da zaista vjeruješ da je baš tako to bilo  |
 |
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
|
|
Topic  |
|