Author |
Topic  |
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8240 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 05/12/2002 : 23:29:38
|
Ne znam strip-autorice, ali znam zasto ih nema puno: zanimaju se samo za stvarni svijet, kako prezivjeti sljedeci dan, kako djetetu donijeti hranu na stol, kako napredovati na poslu a da ne moras spavati sa muskim govnetom koji ti je sef, i uz sve to uspjeti izgledati zanosno i perfektno. This is for all the women out there... I love you all, good night!
I still remember the face of My father... |
 |
|
GParlov
Special guest star

2246 Posts
Member since 06/11/2002 |
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum

.jpg)
Croatia
8299 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 06/12/2002 : 09:13:52
|
Legs Weaver! 
"RASTE KAO NADA, KAO MORE, KAO BOR, KAO POKRET, KAO ZORA, KAO DETE, KAO KRV, KAO ŽELJA MEÐU NAMA, RASTE KAO BOL I GRIZE SVE PRED NAŠIM OCIMA..." |
 |
|
Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts
Member since 13/11/2001 |
Posted - 06/12/2002 : 10:37:37
|
Julie Ducet(ne znam da li sam dobro napisao)-underground comics Onog Arona(ili kako se zvase) iz Strip zabavnika je crtala zenska. Ilustracije u knjigama o Hari Poteru crta zenska koja crta i stripove... |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 06/12/2002 : 10:57:38
|
quote: Originally posted by Pajke
Julie Ducet(ne znam da li sam dobro napisao)-underground comics Onog Arona(ili kako se zvase) iz Strip zabavnika je crtala zenska. Ilustracije u knjigama o Hari Poteru crta zenska koja crta i stripove...
     |
 |
|
Melina
Average Member

Croatia
641 Posts
Member since 24/10/2001 |
Posted - 06/12/2002 : 11:13:25
|
quote: Originally posted by ken2 #65533;to mislite za#65533;to #65533;ene nisu (dovoljno) zastupljene u tom poslu kada ih ima izvrsnih i slikarica i kiparica, a i spisateljica.
Pa iz jednostavnog razloga sto su se drugacija zenska zanimanja od 'majka-domacica' tek nedavno afirmirala. I slikarica i kiparica ima u jednako malom omjeru kao i strip-autorica. Nije istina da ih nema, ali su drustvene prilike uvjetovale tako mali postotak. Za kojih 50-100 godina ce vjerojatno omjeri popraviti, vec danas se dosta zena bavi stripom. Uostalom, ovo pitanje je slicno i onome 'koliko se crnaca bavi stripom?' Poznajes li kojeg crnog autora? Vjerojatno jednako malo kao i zena. :) Ali ne zbog nedostatka talenta, nego zbog neafirmiranosti i socijalnih prilika koje su takvo stanje uvjetovale.
Meni je odlicna Magda Dulcic. Roberta Gregory. Mozda ti je poznat zenski strip Cathy. Ovisi koliko inace poznajes autora, pa s obzirom na mali omjer, mozda ti treba jos par godina da ti naidje zenska autorica. Ili crnac :)) |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29730 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 06/12/2002 : 11:38:13
|
Imas Linu Buffolente u Italiji koja je crtala Marka i Kit Tellera... Imas ih dosta u Legs Weaver i Jonathan Steele staffu mislim. Uglavnom, pozitivan trend, bar sto se Italije tice.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Aster
Average Member

.jpg)
Hungary
871 Posts
Member since 18/06/2002 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8240 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 06/12/2002 : 13:32:19
|
quote: Originally posted by Melina
quote: Originally posted by ken2 #65533;to mislite za#65533;to #65533;ene nisu (dovoljno) zastupljene u tom poslu kada ih ima izvrsnih i slikarica i kiparica, a i spisateljica.
Pa iz jednostavnog razloga sto su se drugacija zenska zanimanja od 'majka-domacica' tek nedavno afirmirala. I slikarica i kiparica ima u jednako malom omjeru kao i strip-autorica. Nije istina da ih nema, ali su drustvene prilike uvjetovale tako mali postotak. Za kojih 50-100 godina ce vjerojatno omjeri popraviti, vec danas se dosta zena bavi stripom. Uostalom, ovo pitanje je slicno i onome 'koliko se crnaca bavi stripom?' Poznajes li kojeg crnog autora? Vjerojatno jednako malo kao i zena. :) Ali ne zbog nedostatka talenta, nego zbog neafirmiranosti i socijalnih prilika koje su takvo stanje uvjetovale.
Meni je odlicna Magda Dulcic. Roberta Gregory. Mozda ti je poznat zenski strip Cathy. Ovisi koliko inace poznajes autora, pa s obzirom na mali omjer, mozda ti treba jos par godina da ti naidje zenska autorica. Ili crnac :))
ovim pitanjem nisam mislio ništa negativno, samo da nešto naucim, nisam ni ženomrzac ni rasist, a ni tako loš poznavalac stripa |
 |
|
steinbrenner
Average Member

Croatia
603 Posts
Member since 26/03/2002 |
Posted - 06/12/2002 : 13:41:56
|
quote: Originally posted by Aster
Jel Della Monica zenska???

della monica nije zenska, ez far ez aj nou luana paesani? ili je luana musko ime kao sto je i andrea?
A TKO MENE PITA HOCU LI MISTER NOA? |
 |
|
Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts
Member since 13/11/2001 |
Posted - 06/12/2002 : 13:44:42
|
quote: Originally posted by ken2
Meni je odlicna Magda Dulcic. Roberta Gregory. Mozda ti je poznat zenski strip Cathy. Ovisi koliko inace poznajes autora, pa s obzirom na mali omjer, mozda ti treba jos par godina da ti naidje zenska autorica. Ili crnac :))
ovim pitanjem nisam mislio ništa negativno, samo da nešto naucim, nisam ni ženomrzac ni rasist, a ni tako loš poznavalac stripa
Ma nemislim da si uvredio Melinu...devojka je samo iznela svoje misljenje.  |
 |
|
Aster
Average Member

.jpg)
Hungary
871 Posts
Posted - 06/12/2002 : 14:14:34
|
quote: Originally posted by steinbrenner
quote: Originally posted by Aster
Jel Della Monica zenska???

della monica nije zenska, ez far ez aj nou luana paesani? ili je luana musko ime kao sto je i andrea?
A TKO MENE PITA HOCU LI MISTER NOA?
UH,ova talijanska imena...Neznas ko je musko a ko zensko.Ma sve naopako i obrnuto.Andrea je kod nas zensko,da to zenskije ne moz' biti.
|
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 06/12/2002 : 14:24:22
|
Sto se imena Andrea tice, italijani su jedini u pravu, a citav svijet je u krivu (i to se dogadja, u Italiji vrlo rijetko, doduse) posto to ime potice od grcke rijeci "covjek"... Luana je, pak, zensko ime  Moje misljenje je da su manje vise svi crtaci stripova izabrali to zanimanje zbog strasti prema crtanoj literaturi iz djetinjstva. Isto kao sto je malo djevojcica citalo Zagora i recenice tipa "okusi moju pesnicu", tako ih je poslije malo izabralo to zanimanje. Poslije, bar sto se Italije tice, osamdesetih, pojavili su se japanski sladunjavi stripovi koji su osvojili djevojcice (u Japanu postoji poseban zanr stripova za djevojcice, za djecake, za homoseksualce itd.), da bi danas te iste djevojcice, sada zene, uveliko crtale Legs Weaver, gle cuda japanskim stilom.
 |
 |
|
Aster
Average Member

.jpg)
Hungary
871 Posts
Posted - 06/12/2002 : 14:28:24
|
quote: Originally posted by Zox (u Japanu postoji poseban zanr stripova za djevojcice, za djecake, za homoseksualce itd.), da bi danas te iste djevojcice, sada zene, uveliko crtale Legs Weaver, gle cuda japanskim stilom.

E ovi japanci su cudni ljudi...
|
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Posted - 06/12/2002 : 14:36:45
|
Cudni, bas, ali vrte grdnu lovu sa stripovima. Kod njih se stripovi kupuju u metroima na aparatima, ono, kao Coca Cola, ubacis novcic i ispadne ti strip, ako se ne varam Morning, njihov najpoznatiji strip casopis, ima MULTIMILIONITI tiraz... Ne znam da li ste kad vidjeli neki japanski strip casopis u originalu. Ima sigurno 800 stranica, izgleda kao telefonski imenik, jos stampan na nekom tankom tankom zutom papiru, jer japanci nevjerovatno brzo citaju, nesto kao dvije stranice u sekundi...
 |
 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Member since 01/12/2002 |
Posted - 06/12/2002 : 14:38:48
|
Melina ima pravo što se tice Magde Dulcic doduše njezini stripovi mi nisu baš nešto al je zato crtic na kojem je radila Mac od svjetlosti zakon. Baš me zanima ko im je radio soundtrack. Glazba iz crtica vuce na nekakav meki rock- metal s tim da mjestimice rifovi podsjecaju na Black Sabbath. Konkretno na pjesme War Pigs i Iron Man s albuma Paranoid. Definitivno jedan od najboljih soundtracka koje sam cuo. Inace bih pohvalio Melinu za izgled ovogodišnjeg CRŠ kataloga. Mrak!
Is it because I is black? |
 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Posted - 06/12/2002 : 14:40:41
|
Vidio sam original izdanje Appleseeda od Shirowa i moram rec da je to bilo prilicno zbunjujuce iskustvo.
Is it because I is black?
|
 |
|
steinbrenner
Average Member

Croatia
603 Posts
Member since 26/03/2002 |
Posted - 06/12/2002 : 14:46:19
|
quote: Originally posted by Zox
Sto se imena Andrea tice, italijani su jedini u pravu, a citav svijet je u krivu (i to se dogadja, u Italiji vrlo rijetko, doduse) posto to ime potice od grcke rijeci "covjek"...
i zene su ljudi
A TKO MENE PITA HOCU LI MISTER NOA? |
 |
|
Melina
Average Member

Croatia
641 Posts
Posted - 06/12/2002 : 15:13:19
|
Ima nesto i u Zoxovoj tvrdnji o citanju Zagora (i ako ne gledamo tako usko kao da su Bonellijevi stripovi jedino sto postoji na svijetu) - naime, strip proizvodnja jest u vecini slucajeva koncentrirana na musku publiku, bas zbog zanra koji je u vecini stripova superherojski. Dakle, uzmea prilike koje ne dozvoljavaju bavljenje drugim poslovima pa onda i kada dozvoljavaju uzmes ogroman postotak jednog tipa zanra u odnosu na druge. I tu ti je odgovor.
Razvitkom 'drugacijih' stripova i emancipacijom (koja je jos uvijek daleko od ravnopravnog odnosa - dokle god imas jedinki koje misle da su smijesne tvrdnjama 'I zene su ljudi' - i po malo, omjeri ce biti manje drasticni. U 24. stoljecu, sa 7o9, B'Elannom i Janewayicom koje ce kickati ass Borgu, mozda se moze ocekivati i neka kick-ass strip autorica. 
BOC (je li to zbog Blue Oyster Cult?) - hvala na pohvali.
Ken2 - ne durim se zbog pitanja, dapace, drago mi je ako te je ista od diskusije potaklo na razmisljanje i proucavanje. Jesi li citao Scotta McClouda? U nastavku Reinventing Comics bavi se upravo tim pitanjem. :) |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Posted - 06/12/2002 : 15:50:22
|
Ima nesto i u Zoxovoj tvrdnji o citanju Zagora (i ako ne gledamo tako usko kao da su Bonellijevi stripovi jedino sto postoji na svijetu) -
Ne, Melina, ali to su bili stripovi s kojima smo se, pored Disneya, manje vise svi susreli najranije. Corto Maltese, ili Patak, obicno dolaze kasnije.
 |
 |
|
Melina
Average Member

Croatia
641 Posts
Posted - 06/12/2002 : 16:43:20
|
Ok, Zox, ali o cemu ti zapravo govoris? O isprici za vlastitu generaciju u nepoznavanju zenskih autora ili o isprici za vlastitu generaciju koja nije proizvela veci broj autorica, ili oboje? Meni se cini da je Ken2 pitao opcenito i povijesno gledano  |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Posted - 06/12/2002 : 17:26:01
|
Da, govorim o opravdanju za moju generaciju, i ne samo moju nego jos po neku, koja nije proizvela veci broj autorica. Mislim, u biti to nije neko opravdavanje, nego obrazlozenje, samo mi jos fali u zivotu da pocnem braniti moju generaciju  Ali, ako cemo posteno, strip autorice su bile znacajan dio strip scene u jednom jedinom periodu, u osamdesetim, znaci ni u mojoj generaciji ni u onoj prije osamdesetih, jer je ta scena bila po mnogo cemu specificna, i vjerovatno neponovljiva. To, onako, istorijski 
 |
 |
|
Melina
Average Member

Croatia
641 Posts
Posted - 06/12/2002 : 17:59:40
|
A tek 24. stoljece! :) Inace, zaboravio si na Alana Forda, kao kamen temeljac u obrazovanju i njegovatelj ljubavi prema sarkazmu.  |
 |
|
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 06/12/2002 : 18:14:21
|
Da li neko cita LW osim DD koji to skuplja zbog NN? Seven rules,volim seven's borg implants ;-))!
Freedom, baby... is never having to say you're sorry.
|
 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Posted - 06/12/2002 : 20:20:37
|
Ne, Melina nije zbog Blue Oyster Cult makar obožavam taj bend. Nisam ih puno slušao al je Fire of Uknown Origin album bio dovoljan da se zapalim. BOC mi je nadimak, pseudonim. U biti prvo je trebalo biti B.O.C. al je ipak BOC.
You see me now, the veteran of thousand psychic wars, my energy is spent and my armor is destroyed...
Ti slušaš Sljedbu Plave Oštrige? |
 |
|
Topic  |
|