Author |
Topic  |
pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
|
Checee
Advanced Member

China
3004 Posts
Member since 17/11/2008 |
Posted - 16/01/2011 : 23:41:22
|
quote: Originally posted by pravedni
Koliko vidim - oružja i municije na naslovnici ima,samo fale još dve bitne stvari da bi slika bila potpuna - šleperi i gliseri puni cigara i belo roblje! 
A cudo da CrnoGorislav (ako je to on) na naslovnici ne telefonira mobilnim-ono tipa: "Halo...halo! E slusaj ti vala mene, Dampire, ti i ne znadijes koliko si najebao...o, jadan ne bio!" Dobro de, gos'n Pravedni, ne morate da budete toliko explicitni u vezijem sa delatnoscu nase brace na primorju :P ;)
U svakom slucaju, daleko je ta epizoda od nasih ruku:( |
 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 17/01/2011 : 01:02:00
|
Kad smo kod epizode koje se desavaju na nase ex-Yu prostore, 5-ti Dampyrov specijal "Legenda o Starom Mostu" cija radnja se desava u Bosni(Mostar), je najbolji ocenjen specijal od svih 6 do sada od italijanske fanove. Kad cemo mi to procitati, tko zna a pamtim da su nam veseljaci najavili specijalnu ediciju u predgovora "Ubice iz Arizone" kako se secam.
Prica napisao Boseli, crtez - Fabio Bartolini, veoma zanimljiv crtac (http://tinyurl.com/3xf24cj) , a sinopsis je sledeci (kopirano sa bonelijevog sajta):
Kurjak’s father is dying. Before passing away, he wants to see again the old Mostar bridge, destroyed during the Yugoslavian Civil War and recently rebuilt. Miklos Kurjak is linked to that old bridge by a romantic and adventurous memory of his youth. Emil accepts to fulfill his dad’s desire, putting him in an ambulance with two of his cousins, a nurse and, obviously, Harlan and Tesla. In midwinter, they set out on the journey through the Bosnian mountain roads. It will be a journey in the past for all the passengers, where each one of them will find out a link with the magical bridge, created by a magnificent craftsman who worked for the Sultan.

evo dve strip table kako to izgleda Bartolinijev crtez:

a ovde jedna italijanska recenzija: http://www.osservatoriesterni.it/index.php?option=com_content&task=view&id=440&Itemid=55 |
 |
|
REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
Posted - 17/01/2011 : 09:00:16
|
Hmm.Dampir je bas nezgodan kao tema za ovaj vise nacionalni sajt.Dosta je puta raspalio po Cetnicima u jednoj epizodi se pojavljuju Ustase isto kao negativci .Sada cujem i da se javlja u Crnoj Gori.Strip treba prihvatiti takav kakav je,ima svoj sud o ovim prostorima i tu komentara nema.Ili kupujemo ili ne. |
http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk
Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!
|
 |
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4370 Posts
Member since 11/09/2006 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 17/01/2011 : 09:25:14
|
quote: Originally posted by PJ24MKD Kad cemo mi to procitati, tko zna
Mora nesto da se promeni da bi se Dampir citao. Ovo sada je besmisleno. |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19586 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 17/01/2011 : 09:32:35
|
zašto nebi Veseli to u trobroje,meki uvez,dvomjesečno za 1000 fanova? |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
hrvoje23
Senior Member

Croatia
2175 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 17/01/2011 : 10:23:59
|
quote: Originally posted by Checee
quote: Originally posted by pravedni
Koliko vidim - oružja i municije na naslovnici ima,samo fale još dve bitne stvari da bi slika bila potpuna - šleperi i gliseri puni cigara i belo roblje! 
A cudo da CrnoGorislav (ako je to on) na naslovnici ne telefonira mobilnim-ono tipa: "Halo...halo! E slusaj ti vala mene, Dampire, ti i ne znadijes koliko si najebao...o, jadan ne bio!" Dobro de, gos'n Pravedni, ne morate da budete toliko explicitni u vezijem sa delatnoscu nase brace na primorju :P ;)
U svakom slucaju, daleko je ta epizoda od nasih ruku:(
Nažalost... 
|
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 20/01/2011 : 11:52:58
|
@Rejs Tja... You have the point there. I ja sam se par puta iznervirao čitajući "balkanske" Dampirove avanture ("Sin đavola", "Nemezis") - prije svega zbog nepostojanja neutralnosti autora, ali i zbog njegovog suštinskog nepoznavanja ovih prostora. Dakle, prikaz naših prostora koje možemo naći u "Dampiru" zaista nije pohvalan i savršeno odslikava oholi stav mnogih ljudi iz razvijenih zemalja kada su primorani da misle o ovom području: zabačena, (polu)divlja zemlja, puna manijaka i ubica, gdje se praktično sve može dogoditi i uraditi (sjetimo se i samog vremena u kome je strip napisan)! Dok u "Đavolovom sinu", uprkos pristrasnosti, Boseli ipak zadržava osnovni korak sa stvarnošću ko/gdje/kad, u "Nemezisu" se potpuno gubi, maštajući o plemenskim ratovima i masovnim ubijanjima gasom, sve u zajednicama koje kao da su ispale iz Rahana!
Problem je i u tome, da se narodski izrazim, što Boseli hoće i jare i pare, to jest, da istovremeno zadrži i kakvu-takvu glazuru političke korektnosti pod maskom iskrivljavanja imena i lokacija, no istovremeno i da da svoj sud o svemu; a sud je vrlo jasan i optužujući. Da li je donešen sa dovoljno podataka? Iskreno, mislim da nije, i da se gospodin samo rukovodio sa površnim, plitkim i jednodimenzionalnim informacijama koje je najlakše naći, ali koje su i najgore za stvaranje neutralnog gledišta. Tako je i u "Pobunjenicima", meni lično najgoroj Dampirovoj epizodi. Barem je onako užasan crtež protraćen na podjednako bezvrijednu epizodu. Znači, "Pobunjenici" pokušavaju da imaju tragiku jednog ozbiljnog ratnog stripa, koji nemilosrdno prikazuje svakakva sranja koja se dešavaju i dok ovo pišem, a zadržavajući bazični stav nepristrasnosti i osuđivanja svih zločinaca, sa koje god strane bili. Naravno, u ovom slučaju sve doživljava spektakularni neuspjeh propraćen totalno nerealnim scenariom (ok, reći ćete da Dampir i ne treba da bude naročito realističan, ali se lijepo vidi da je Boseli namjerno zamislio ovu epizodu bez vampira i karakondžula, hoteći da podvuče užas mračne strane ljudskosti u jednoj "ozbiljnijoj" epizodi, pa samim tim i realističnijoj) i bijednim pokušajima da se izbjegne rusofobija (naprimjer, osuđuju se samo ruski specijalci, a ne redovni vojnici). Nemam ništa protiv toga da imamo jedu ozbiljnu ratnu epizodu u Dampiru, a koja se prevashodno fokusira na ljude. Ali takva priča mora biti, bez obzira na ograničavajući broj strana, složena imitacija stvarnosti, sa manjkavostima i jedne i druge strane, vjerno pokazujući samu crnu stvarnost koja neće nikome donijeti dobra, i sve kojima je muka od nje. Ako ne, onda se pada u ovakve papazjanije, i "Pobunjenici" porimaju dimenziju klasičnog zapadnog rusofobnog štiva, koje u priču ulazi sa jasno određenim i nepromjenljivim stavom o krivcu/žrtvi. Ništa nije jednostavno, i priče ovakvih dimenzija se ne mogu pisati na osnovu mlakog pretraživanja informacija, bez alternativnih izvora, sjedeći u svojoj toploj stolici, u sred sunčane Italije. Ja vidim samo ignoranciju i nedostatak poštovanja za tragedije koje se upravo i pokušavaju prikazati iz "dušebrižničkog" stava.
No dobro, u Dampiru uvijek ima dobrih epizoda za pročitati, uprkos povremenim neuspjesima. :) |
Edited by - Mhejl on 20/01/2011 11:54:42 |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17675 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 20/01/2011 : 12:07:18
|
quote: Originally posted by PJ24MKD
Kad smo kod epizode koje se desavaju na nase ex-Yu prostore, 5-ti Dampyrov specijal "Legenda o Starom Mostu" cija radnja se desava u Bosni(Mostar)
Mostar je u Hercegovini |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22370 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 20/01/2011 : 13:42:04
|
quote: Originally posted by Mhejl
@Rejs Tja... You have the point there. I ja sam se par puta iznervirao čitajući "balkanske" Dampirove avanture ("Sin đavola", "Nemezis") - prije svega zbog nepostojanja neutralnosti autora, ali i zbog njegovog suštinskog nepoznavanja ovih prostora. Dakle, prikaz naših prostora koje možemo naći u "Dampiru" zaista nije pohvalan i savršeno odslikava oholi stav mnogih ljudi iz razvijenih zemalja kada su primorani da misle o ovom području: zabačena, (polu)divlja zemlja, puna manijaka i ubica, gdje se praktično sve može dogoditi i uraditi (sjetimo se i samog vremena u kome je strip napisan)! Dok u "Đavolovom sinu", uprkos pristrasnosti, Boseli ipak zadržava osnovni korak sa stvarnošću ko/gdje/kad, u "Nemezisu" se potpuno gubi, maštajući o plemenskim ratovima i masovnim ubijanjima gasom, sve u zajednicama koje kao da su ispale iz Rahana!
Djelimicno se slazem, s druge strane, nas niko ne moze ocrniti koliko mozemo sami sebe. Strip je ipak u svijetu medija neznacajan, tu je mnogo jaci film. Nas najpoznatiji reziser, Kusturica, ciji se filmovi prevode u svim zapadnim zemljama, vecinom salje u svijet sliku o nama kao o cudnovatim poludivljacima koje prati jad i bijeda. Nasi najpoznatiji filmovi 80tih, Cudo nevidjeno, Lepota poroka i Dom za vjesanje, upravo pripovjedaju o divljacima i klanovima koji se medjusobno sikaniraju i ubijaju.
Dampyr je strip sa horror tematikom, zato je i logicno da izvlaci najcrnje stvari iz epizoda. Evo npr, epizoda "Nezasiti", koja se odvaja u Svajcarskoj, ima pricu koja se odvija u jednoj cijeloj fabrici gdje rade imigranti na crno poput robova i gdje se konzumira ljudsko meso. Naravno da se radi o bezmjernom pretjerivanju, ima i u Svici ljudi koji rade na crno, ali tako nesto izvesti u velikoj fabrici sa ljudima koji svi rado na crno, je nesto neizvodivo u toj zemlji. "Sreca" pa je Dampyr u Svici nepoznat strip, inace bi mozda i tamo ljudi mocali zbog totalno iskrivljene slike.
 |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 20/01/2011 : 14:32:30
|
Hehe, King, dobri argumenti! Nisam sagledao stvari iz te perspektive. No opet, ipak mi na um pada jedan kontra-argument: ok, Dampir zaista treba da prikaže mračno-natprirodnu stranu Evrope. Međutim, nisu ni čitava Švajcarska ni Francuska, ni Njemačka prikazane kao nenormalne, izopačene zemlje, već kao normalni, mirni prostori sa svojim nus-pojavama i izopačenim izuzecima kojih će uvijek biti (naprimjer, upravo fabrika "mesa" iz "Nezasitih"), i užas u tim epizodama počiva na jakom kontastu naizgled mirne i idilične površine ispod koje se krije silno zlo i smrt. A kako su balkanske zemljice prikazane? Upravo suprotno: kao zemlje u kojima ne postoji ni privid normalnog, u kojima nema ni jedan posto stanovništva koje bismo mogli nazvati civilizovanim, gdje su svi odrasli u nemoralu i prate sasvim iskrivljene moralne norme, pa se ni vražjim putem ne može sigurno ići, a da te neko ne zakolje/opljačka/kidnapuje! Mislim, čak su i afričke banana-državice prikazane bolje od nas u stripu. A tačno je da upravo mi sami najviše osuđujemo i mazohistički pljujemo na sebe, no ne smijemo ni zaboraviti da je veliki dio svog zla koje nas je vijekovima remetilo i rasijavalo potiče upravo iz zemalja koje danas važe za "mirne" i "civilizovane" (pitao bih njihove "bivše" kolonije za mišljenje). P.S No, drugovi dampirovci, manimo se mi ovih jalovih rasprava i probajmo da nađemo odgovor na pitanje - šta ćemo sa ovim vražjim ritmom izlaženja? Prevoditi skenove? Pisati peticije? Baciti se u pirateriju?  |
Edited by - Mhejl on 20/01/2011 14:46:04 |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 20/01/2011 : 22:33:37
|
P.S No, drugovi dampirovci, manimo se mi ovih jalovih rasprava i probajmo da nađemo odgovor na pitanje - šta ćemo sa ovim vražjim ritmom izlaženja? Prevoditi skenove? Pisati peticije? Baciti se u pirateriju? 
Meni je Dampyr toliko dobro "lego" da sam za svaki slucaj poskidao italijanske skenove pa ako treba bacam se na ucenje jezika. A ako definitivno pukne i ne bude izdavaca, mozemo da se organizujemo i da ga prevodimo za svoju dusu |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 20/01/2011 : 22:34:58
|
P.S No, drugovi dampirovci, manimo se mi ovih jalovih rasprava i probajmo da nađemo odgovor na pitanje - šta ćemo sa ovim vražjim ritmom izlaženja? Prevoditi skenove? Pisati peticije? Baciti se u pirateriju? 
Ne, ne...nista od svega sto si pobrojao...pravo resenje je da se krene na kurs italijanskog... |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 21/01/2011 : 08:24:38
|
quote: Originally posted by Mhejl. P.S No, drugovi dampirovci, manimo se mi ovih jalovih rasprava i probajmo da nađemo odgovor na pitanje - šta ćemo sa ovim vražjim ritmom izlaženja? Prevoditi skenove? Pisati peticije? Baciti se u pirateriju? 
Oko ritma ne mozemo nista, niko nas nista nije pitao i do sada. Mrzi me da se se petljam oko Italijanskog, nemam vremena za to u zivotu. Peticije ne sluze nicemu. Bice kako 1 covek odluci, kao i za sve ostalo u ovoj drzavi. Za drugog izdavaca, pa verovatno je VC svojom masovnoscu ugusio SA Dampira. Stoga poslednja nada je da ce se pojaviti cestiti pirat, potomak neke hajducke bande od pre 300 godina . Inace uzecu sledeci broj VC, pa ponovo prekidam sa kupovinom dok nesto ne promene.
|
Edited by - kasper on 21/01/2011 08:31:04 |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 02/02/2011 : 19:16:20
|
Novi broj Dampyra od 3. 3. 2011.

Dampyr n. 132, mensile La donna nello specchio Soggetto e Sceneggiatura: Diego Cajelli Disegni: Alessandro Baggi Copertina: Enea Riboldi
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Posted - 06/02/2011 : 02:09:22
|
Aj sad, Poli, da uzmes i sve ovo prevedes! Pa nije fer! Ne nam italijanski, a znam da je Kurjak u makar dva navrata "davao" krv iznemocaloj Tesli! A sta rade ovdi?
Jesu li se i seksali?! |
 |
|
Tornadomaster
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2524 Posts
Member since 01/08/2009 |
|
Pajtos
Advanced Member

.jpg)
Sierra Leone
4695 Posts
Member since 28/07/2008 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Posted - 06/02/2011 : 07:36:21
|
@ona figurica gore Jao, zategnuli mu facu na neki talijansko-mongolski mix.  Vazno da ima u ruci Kalasnjikov, Kalasnjikov...
@DocA Khm khm, mislim da se vec radi na prevodu price iz 69-70, pa da se sad ja ne mesam... ko kupus u puding.  
Da, da, izgleda da je bas zajebano biti mrtav, libido ojaca.   
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Posted - 06/02/2011 : 15:31:05
|
Šta li ga ponekad i ovi crtači čavulje pa ne idu na explicitne stvari?! Ama 'oćemo bre da vidimo Teslinu sisu! Meni je ovako kadar mnogo bolji:

|
 |
|
Topic  |
|
|
|