forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Alan Ford "Ultimate" Topic
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 595

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 12/09/2011 : 15:26:52  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by paro
Zašto? Zato jer smatram da usprkos svom nepopravljivom egu Bunker već decenijama ne stoji iza većine postmagnusovskoh epizoda. To je i više nego očito u scenarističkim valungama ovog stripa. Šta vi mislite o svemu tome?
EDIT: Osim toga koji scenarist na ovoj planeti potpisuje preko 40 godina 500 brojeva jednog stripa???

Znaš i sam da se priča u kuloarima već godinama o tome da netko drugi piše, ili piše uz Bunkera. Meni bi onda dobar kandidat bio njegov sin Riccardo Secchi, on je radio scenarije za Disneyeve stripove, i Nathana. A možda i cijela crtačko/scenaristička ekipa, ipak je to industrija koja iz mjeseca u mjesec mora izbacivati epizode. Ali nekako mi Bunker baš liči na tipa koji tvrdoglavo iz mjeseca u mjesec štanca nebulozne scenarije i ne dopušta nikome kritike na račun svog pisanja... Ne znam ni zašto bi skrivao da on nije autor. Čemu? Zašto?

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts

Member since 07/03/2005

Posted - 12/09/2011 : 15:35:17  Show Profile Show Extended Profile  Send makikatalinic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:
Zašto? Zato jer smatram da usprkos svom nepopravljivom egu Bunker već decenijama ne stoji iza većine postmagnusovskoh epizoda. To je i više nego očito u scenarističkim valungama ovog stripa. Šta vi mislite o svemu tome?
EDIT: Osim toga koji scenarist na ovoj planeti potpisuje preko 40 godina 500 brojeva jednog stripa???

Znaš i sam da se priča u kuloarima već godinama o tome da netko drugi piše, ili piše uz Bunkera. Meni bi onda dobar kandidat bio njegov sin Riccardo Secchi, on je radio scenarije za Disneyeve stripove, i Nathana. A možda i cijela crtačko/scenaristička ekipa, ipak je to industrija koja iz mjeseca u mjesec mora izbacivati epizode. Ali nekako mi Bunker baš liči na tipa koji tvrdoglavo iz mjeseca u mjesec štanca nebulozne scenarije i ne dopušta nikome kritike na račun svog pisanja... Ne znam ni zašto bi skrivao da on nije autor. Čemu? Zašto?

Da, slažem se s time, Bunker je i na mene kroz te neke intervjue, CRŠ, ostavio dojam tvrdoglavog čovjeka koji ipak sad već u poznim godinama života naprosto ne želi prihvatiti neke stvari ili ih čak možda prihvaća, ali naprosto kroz sve te godine možda i "nemože" prestati raditi na AF-u ma koliko god današnji brojevi nemaju kvalitetu ni približnu nekadašnjim brojevima.

Sada malo da budem "zločest" i morbidan, baš me zanima što će se dogoditi jednog dana kad Bunker ode na zasluženi odmor (mislim onaj vječni), reakcija nakon te situacije koja će se jednog dana nažalost ipak i dogoditi mogla bi također pomoći u odgovoru na ovo pitanje.

"Velikodušnost bez premca"
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 12/09/2011 : 15:41:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay
Ne znam ni zašto bi skrivao da on nije autor. Čemu? Zašto?

Pa i sam si odgovorio na pitanje, prokleta tvrdoglavost i ego na steroidima. Pa i Magnus je navodno otišo zbog svađa oko autorskih prava.
Da je baš autor svih brojeva, to mi je malo teže za probavit. Znači, svejedno dal mu uskaču sin, Perucca ili neki treći suradnici. Ti napraviš posao, ja se potpišem, toga ima svuda, zašto ne i u Max Bunker Press.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 12/09/2011 : 15:52:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by makikatalinic

Sada malo da budem "zločest" i morbidan, baš me zanima što će se dogoditi jednog dana kad Bunker ode na zasluženi odmor (mislim onaj vječni), reakcija nakon te situacije koja će se jednog dana nažalost ipak i dogoditi mogla bi također pomoći u odgovoru na ovo pitanje.

Da, zločesto ali iskreno i istinito. Možda se i scenarij znatno poboljša..

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts

Member since 07/03/2005

Posted - 12/09/2011 : 17:17:44  Show Profile Show Extended Profile  Send makikatalinic a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Da, zločesto ali iskreno i istinito. Možda se i scenarij znatno poboljša..

Ili to, ili bi ostalo isto što bi dalo vjerovatno i odgovor da Bunker nije baš stajao iza svih brojeva izdanih...

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 12/09/2011 : 19:26:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bunker se nakon Magnusovog odlaska svjesno zakopava paletom beskorisnih likova. Usporedite samo negativce 1. generacije (Margot, Kreutzer, Superhik, Aseptik, Tromb, Konspirator Xkapa) sa negativcima tzv. 2. generacije (Gumiflex, Melisa, Grbavac, Katodik, Kron). Pa kakva je to usporedba? Kakav je to kontrast u negativcima i samim pričama? Sramota!
Iskreno, moram da bacim kontru kolegi Leo Charmu i njegovom tekstu na ovom sajtu- http://www.stripovi.com/magazin/analiza-jedne-propasti/92/

Zašto? Zato jer smatram da usprkos svom nepopravljivom egu Bunker već decenijama ne stoji iza većine postmagnusovskoh epizoda. To je i više nego očito u scenarističkim valungama ovog stripa. Od Magnusa i Piffe pa nadalje smatram da je većina crtača zaslužna za većinu AF priča što bi se pretpostavljam i lagano moglo ustanovit malo ozbiljnijom studijom. Pogledajte razliku scenarija u pričama koje su crtali Della Monica, Romanini (makar on ima samo 3 broja, s time da Drvomorce možemo shvatit kao jedan mali omaž svom učitelju Magnusu) i ekipa di If ili recimo Marco Nizzoli. Piffa je vjerujem također imao veliki utjecaj na samu priču budući da je sve te godine bio crtač. To što je Bunkerov potpis na scenariju je totalno drugi par rukava. Ja osobno ne pušim tu priču.
Šta vi mislite o svemu tome?

u suštini, jedino kaj se uopće i dobroga rodilo nakon odlaska Magnusa je Gumiflex, kaj se negativaca tiče. ali po mojem mišljenju, glavni je problem kod tih svih ostalih negativaca to što Bunker uopće njih nije ni približno iskoristio onoliko koliko Gumiflexa. tako da bih ja rekao da je u pitanju upropašteni potencijal. pogledajte primjerice Melisu ili Maharadžu Blica. obojica se pojavljuju u koje 3-4 epizode i to je to.

i kažem opet, ne mislim da su to beskorisni likovi, već nedovoljno iskorišteni. mislim, ako ništa drugo, njihova nazočnost i motivi za to što rade su bar donekle imali smisla - prisjetite se što su primjerice bili Blic i Joe Pullover i skužit ćete.

a je li crtač utjecao na scenarij stripa? ne znam. iskreno ne vidim razlog zašto Bunker ne bi priznao da on nije autor, ako crtač jest utjecao na scenarij stripa.
ali probajte se prisjetit moderniziranja likova u ovom stripu u kasnijim epizodama. ako je Perucca bio (djelomično) zaslužan za to, onda je on zaslužan i za to što je strip otišao u kurac.

ali svejedno, danas je scenarij ovog stripa ionako pao na niske grane, tako da meni sad uopće nije važno je li ga napisao Bunker ili Perucca ili netko treći.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 12/09/2011 : 20:28:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

pogledajte primjerice Melisu ili Maharadžu Blica. obojica se pojavljuju u koje 3-4 epizode i to je to.

3-4 epizode previše. Teško se mogu nać gluplji likovi...
Kako bi ti scenaristički iskoristio tu dvojicu glupana?
Prvi je koristio trenirane pčele u pljačkama, da bi se kasnije vratio s izdresiranim komarcima. I na koji način se njega može iskoristit? Da se ponovno vrati, ali ovaj put s vojskom pripitomljenih zrikavaca ili možda rojem bjesnih buba-mara.
Maharadža je posebno priglup lik. To se teško može nać u svijetu stripa. Kako bi njega iskoristio? Možda da mu Bunker za početak pokloni pravog slona u zamjenu za onu metalnu kantu.

Edited by - paro on 12/09/2011 20:39:09
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 12/09/2011 : 21:55:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
vidim da si i ti bio komentirao o iskoristivosti/neiskoristivosti negativaca, pa ti meni radije reci kako bi ti iskoristio Katodika? kažeš da je on nedovoljno iskorišten.
tip koji je po zanimanju popravljač televizora i koji je otkrio treću dimenziju i istu koristi da bi iz uključenih televizora pljačkao. WOW! kako originalno.

što je sa onim kasnijim negativcima? recimo Anten-Manom i Supersirkom? prvi leti okolo i ide uništavat TV antene (u biti nikakva svrha osim da bude satira na Berlusconija) a drugi koji pojede juhu s drogom, leti i viče "navrh brda vrba mrda!" vrhunski negativci jebote...

ali u vezi Melise i Maharadže Blica se slažem. ovaj drugi pogotovo. Bunker je očito njega i htio prikazat takvog kakvog ga je prikazao, valjda s konačnim ciljem da frajer na kraju bude smiješan.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 12/09/2011 : 22:54:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:

vidim da si i ti bio komentirao o iskoristivosti/neiskoristivosti negativaca, pa ti meni radije reci kako bi ti iskoristio Katodika? kažeš da je on nedovoljno iskorišten.
tip koji je po zanimanju popravljač televizora i koji je otkrio treću dimenziju i istu koristi da bi iz uključenih televizora pljačkao. WOW! kako originalno.

što je sa onim kasnijim negativcima? recimo Anten-Manom i Supersirkom? prvi leti okolo i ide uništavat TV antene (u biti nikakva svrha osim da bude satira na Berlusconija) a drugi koji pojede juhu s drogom, leti i viče "navrh brda vrba mrda!" vrhunski negativci jebote...

ali u vezi Melise i Maharadže Blica se slažem. ovaj drugi pogotovo. Bunker je očito njega i htio prikazat takvog kakvog ga je prikazao, valjda s konačnim ciljem da frajer na kraju bude smiješan.

Osim Gumiflexa svi negativci 2. generacije, meni su truba. A niti Gumiflex nije bogzna što. Nekako mi je preozbiljan, preopasan za AF i grupu TNT. Isto kako je i Konspirator na početku djelovao, da bi zatim uzeo ona dva bedaka, Alsara i Stampela u bandu.
Ja nisam spominjao ni Anten-Mana ni Supersirka.
Anten-man (puno kasnije), dobro zboriš, sprdnja sa Berluskonijem i kontrolom medija. Inače glup lik, glupa priča, glup kostim. Supersirka nisam ni čitao, niti želim. Onaj Šaljivčina (Bunkerovski Jocker) ista stvar ko i Arakno (Spider-man), znači seen that before.
Pa za razliku od Melise i Blica iz lika poput Katodika se moglo izvuć nekoliko dobrih priča.
Čovjek je serviser telki (paravan), ima svoj kombi iz kojeg djeluje, ima super kostim. Serijal je njime odmah dobio i određeni SF štih, baš ono što je dobro došlo stripu tih godina (1979.). Desetak brojeva ranije pojavio se Gumiflex, Bunker vraća Superhika (trilogija Ralje)i dolazi Katodik, tako da bi tu Bunkerovu modernizaciju stripa nazvao uspješnom, ali i to se ubrzo opet rastopilo uvođenjem bezveznih negativaca sa bezveznim pričama.
Katodik se može iskoristit na više načina. I je iskorišten ali prekasno. Čim je tu prčkanje s dimenzijama možeš se igrat sa scenarijem kolko ti srce želi. Tu je sami svemir granica, šta je Bunker skužio ali prekasno (epizoda Zamrznut). Na kraju ga je bacio u kombinaciju sa Šaljivčinom (ak me sjećanje dobro služi), al bi bilo bolje da ga je odmah na počeku kombinirao s Kreutzerom ili nekim drugim znanstvenicima. Znači trebalo ga se više ubacivat u priče, ali tada, ne prije 10-15 godina ili danas.
Tako da moj Ivanček, bome je, WOW! za to vrijeme i više nego originalno.
A kaj si ti izjavio neiskorištenost Melise i Blica samo zato kaj sam ja ranije isto napisao za Katodika il kaj? Nije mi jasno..
Btw. još se čeka ona fenomenalna kategorizacija negativaca.
Eto toliko..

Go to Top of Page

makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts

Member since 07/03/2005

Posted - 12/09/2011 : 23:21:35  Show Profile Show Extended Profile  Send makikatalinic a Private Message  Reply with Quote
quote:
ali probajte se prisjetit moderniziranja likova u ovom stripu u kasnijim epizodama. ako je Perucca bio (djelomično) zaslužan za to, onda je on zaslužan i za to što je strip otišao u kurac.

Uvijek kažem da je meni ta modernizacija likova "sjela" dobro, tim više što smo konačno nakon mnogo godina lutanja dobili jednog standardnog dobrog crtača, kad bi išao u sferu "što bi bilo kad bi bilo", prava je šteta što Dario se nije pojavio odmah nakon odlaska Piffe... Istina je također da je njegov crtež na početku slabiji nego danas, ali umjesto svih onih razno-raznih crtača moglo se rađe istrpiti njega.

No opet sva ta rasprava za njega je uzaludna kad naprosto scenarij ne valja i fore su jadne. Meni su na početku fore iz Alana Forda genijalne, mogu samo onda misliti kako je bilo nekome "u ono vrijeme", naprosto Bunker je tu izgubio tok s vremenom, nema više tu sprdanja na pravi način na današnje događaje i slično, već je kvaliteta teksta drastično pala i nemogu čak ni reći da je Bunker ostao u nekom drugom, ranijem vremenu. Da je bar tako, onda bi se još koja fora i našla.

Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 13/09/2011 : 00:58:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:

Uvijek kažem da je meni ta modernizacija likova "sjela" dobro, tim više što smo konačno nakon mnogo godina lutanja dobili jednog standardnog dobrog crtača, kad bi išao u sferu "što bi bilo kad bi bilo", prava je šteta što Dario se nije pojavio odmah nakon odlaska Piffe... Istina je također da je njegov crtež na početku slabiji nego danas, ali umjesto svih onih razno-raznih crtača moglo se rađe istrpiti njega.

No opet sva ta rasprava za njega je uzaludna kad naprosto scenarij ne valja i fore su jadne. Meni su na početku fore iz Alana Forda genijalne, mogu samo onda misliti kako je bilo nekome "u ono vrijeme", naprosto Bunker je tu izgubio tok s vremenom, nema više tu sprdanja na pravi način na današnje događaje i slično, već je kvaliteta teksta drastično pala i nemogu čak ni reći da je Bunker ostao u nekom drugom, ranijem vremenu. Da je bar tako, onda bi se još koja fora i našla.

Je, slažem se, prva modernizacija je bila s Gumiflexom i Katodikom, a drugu predstavljaju priče Darijevog razdoblja.
Da se razumijemo, znam da ovdje ispada kao da ja cijelo vrijeme provociram Darth Ivana. I provociram ga, točnije rečeno vučem ga za jezik zato jer mi se čini da su naša prepucavanja jedino što drži ovaj topik dalje od skeniranih naslovnica i novih izdanja.
Znači Ivane, kad kažem da čekam tvoju kategorizaciju likova, ja to stvarno očekujem. Možda se neću složit s njom, al možda se više ljudi uključi u raspravu. Eto, danas se s pitanjem javio čovjek koji je član foruma od 2003. a ima manje od 40 postova. Ej, od 2003.!! Znači ljudi čitaju topik i uvijek iskrsne neko pitanje.
Problem je upravo taj da su se sve teme u vezi AF-a odavno izlizale i da se cijelo vrijeme vrtimo u krug. Ovdje veliku ulogu ima Bunker koji potpisuje sve brojeve, tako da smo lišeni bilo kakve rasprave o scenaristima.
Ruku na srce, AF je već odavno stvar prošlosti i danas ovi novi brojevi ne predstavljaju apsolutno ništa više, nego da se neki stari fordofili tješe gledajući na njega kao na neki totalni trash strip undergrounda s rečenicom toliko loše da mora bit dobro...poput Optija

Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 13/09/2011 : 01:47:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
Kad smo već kod kategorizacije. Evo, ja bi ih kategorizirao kronološki po razdobljima. To mi se čini najjednostavnije.
Vi izaberite iz svakog razdoblja najdražeg negativca i izjasnite se zašto baš on. Ako sam nekog izostavio slobodno ubacite..
Znam da je već par puta prožvakana tema al jbga..

1. razdoblje:

Margot
Kreutzer
Baby Kate i banda duhova
Tromb
Aseptik
Ritt i umjetnici
Xkapa
Konspirator
Trio Fantastikus
Arsen Lupiga
Superhik
Wurdalak

2. razdoblje:
Beppa Joseph
Gumiflex
Katodik
Melisa
Grbavac
Maharadža Blic
Kron
Ljeponoga Betty
Veliki Cezar (makar se tek na kraju otkrije ko stoji iza svega)

3. razdoblje:
Mangia
Anten-Man
Arakno
Trbonja
Šaljivčina
Shirley
Supersirko
Srčana/Strabalda (sestra Br.1)
Minuette

Edited by - paro on 13/09/2011 01:51:15
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 13/09/2011 : 01:57:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
1. razdoblje
Uf teško za odlučit, al ipak je Konspirator zato jer mi je ko klincu bio prekriven nekim velom tajne. Osim toga, teško sam nabavljao epizode s njim.

2. razdoblje
Gumiflex- a kog ću drugog?

3. razdoblje
Uff još teže..
Mislio sam izabrat Mangiu zbog djetinjstva i tako to, ali ipak Shirley...Shirley, zato jer je simpatična*.
*čitaj: ima dobre sise i guzu

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 13/09/2011 : 15:01:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

u vezi modernizacije likova se ne bih složio. meni osobno je ta modernizacija likova bila najobičnije smeće jer su članovi grupe TNT pretvoreni iz običnih odrpanaca koji nemaju za kruh u frajere koji koriste računala, gledaju (suvremeni) TV, slušaju glazbene CD-e i slična sranja.

da me ne bi krivo shvatio, Maki: točno je da tako nešto ima svojih prednosti (Perucca), ali, ono što si i sam rekao: sve je to uzaludno kad se scenarij srozao u ponor totalka.

predlažem da napišemo koju elegiju u čast ovog stripa

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 13/09/2011 : 15:18:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
u vezi negativaca i razdoblja:

1. u prvom razdoblju bih ja izdvojio Baby Kate i bandu duhova - iako se oni doduše pojavljuju samo jednom tijekom tog "Magnus" razdoblja.
uglavnom, izabrao sam njih zato što mi se sviđalo kak se TNT-ovci uvijek useru od straha kad agent Larrigan dođe u cvjećarnicu (ili kad vide bilo kojeg člana te bande), ili one scene sa Alanom i Baby Kate.

2. razdoblje - Gumiflex. tko drugi?

3. razdoblje - iskreno, od svih tih negativaca 3. generacije, niti jedan nije na meni ostavio neki poseban utisak, ali s obzirom da moram odabrat jednog, onda nek to bude Lakrdijaš.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 13/09/2011 : 15:23:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
1. Superhik je Superhik i točka.
2. Beppa Joseph je Beppa Joseph i točka.
3. Minuette je Minuette i točka.

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts

Member since 07/03/2005

Posted - 13/09/2011 : 15:46:56  Show Profile Show Extended Profile  Send makikatalinic a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

u vezi modernizacije likova se ne bih složio. meni osobno je ta modernizacija likova bila najobičnije smeće jer su članovi grupe TNT pretvoreni iz običnih odrpanaca koji nemaju za kruh u frajere koji koriste računala, gledaju (suvremeni) TV, slušaju glazbene CD-e i slična sranja.

da me ne bi krivo shvatio, Maki: točno je da tako nešto ima svojih prednosti (Perucca), ali, ono što si i sam rekao: sve je to uzaludno kad se scenarij srozao u ponor totalka.

predlažem da napišemo koju elegiju u čast ovog stripa

Dobro, na kraju ta modernizacije zapravo i jest ispala loša, no kad smo već u sferi "što bi bilo kad bi bilo", siguran sam da se uz kvalitetan scenarij mogla dobro provesti.

Go to Top of Page

makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts

Member since 07/03/2005

Posted - 13/09/2011 : 15:51:16  Show Profile Show Extended Profile  Send makikatalinic a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče negativaca, lijepa kategorizacija :

1.Superhik - on zapravo i ne treba objašnjenje, svi ovdje to razumijemo =)
2.Gumiflex - ovdje je netko rekao da je "premračan" za AF, možda zato mi se još više i svidio nego drugi
3.Anten-man - više iz "sentimentalnih" razloga, prvi broj AF-a koji sam pročitao bio je "Poludjeli predsjednik" (AF Borgis 110), dok je nakon toga uslijedio serijal s Anten Manom (Superstripovi, ima dva broja i kratki razmak između nova dva broja), pa je zapravo Anten-man bio prvi "negativac" kojeg sam upoznao---

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 13/09/2011 : 15:53:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dobro, na kraju ta modernizacije zapravo i jest ispala loša, no kad smo već u sferi "što bi bilo kad bi bilo", siguran sam da se uz kvalitetan scenarij mogla dobro provesti.

kao što rekoh, možemo jedino napisat koju elegiju u čast ovog stripa

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 13/09/2011 : 16:24:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ta modernizacija započinje davne 1975. epizodom Podružnica u kojoj se rađa ogranak grupe TNT koji joj je apsolutni kontrast, pa time i sami strip i njegova radnja dobivaju novo ruho, novi identitet. Bunker to nije znao ili nije imao muda za sprovest do kraja u djelo. Previše dosadnih priča koje su trajale godinama i godinama. Priča o smrti Br.1 se npr. trebala odviti tada, u razdoblju 75.-79/80, a ne tek 11 godina kasnije.
Modernizacija Darijevog razdoblja je prošla ok, opet sa zakašnjenjem, ali ok. Naravno da su na red došli telka, kompjuteri i sl. To je bilo samo pitanje vremena, a svijet je odavno iskoračio iz 70-ih. Znači, imaš dvije opcije, ili ugasi strip ili se prilagođavaj vremenima. Bunker je izabrao ovo drugo. A sad u šta se sam strip pretvorio dok je prolazio sve te metamorfoze, to je druga stvar (tj. u šta su ga pretvorili).

Edited by - paro on 13/09/2011 16:24:37
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 13/09/2011 : 21:55:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
štos je u tome što je strip nakon Magnusovog odlaska bio (ostao) još podosta popularan, pa je Bunker napravio te epizode koje je napravio. definitivno je Gumiflex jedan od razloga za to. istina, strip je gubio u kasnijim epizodama na kvaliteti, pa je Bunker onda počeo vraćat nazad one stare likove. što je funkcionisalo neko vrijeme, a kad je strip definitivno počeo gubit svoju popularnost, Bunker je osmislio sagu u starkeljinoj smrti. koja nije bila ništa drugo nego pokušaj vraćanja popularnosti ovog stripa. isto i sa tom modernizacijom likova i Mangijom.

tako da sve u svemu je to hiperprodukcija. mislim da je Bunker definitivno trebao nakon odlaska Magnusa zgasit serijal pa su mogli obojica nakon nekog vremena (kad malo naprave predah od svega toga) napisat još pokoju epizodu, ali kaj je tu je. jasno je što je Bunker htio: iskoristit zlatnu koku dokle god može.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 13/09/2011 : 22:11:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:

štos je u tome što je strip nakon Magnusovog odlaska bio (ostao) još podosta popularan, pa je Bunker napravio te epizode koje je napravio. definitivno je Gumiflex jedan od razloga za to. istina, strip je gubio u kasnijim epizodama na kvaliteti, pa je Bunker onda počeo vraćat nazad one stare likove. što je funkcionisalo neko vrijeme, a kad je strip definitivno počeo gubit svoju popularnost, Bunker je osmislio sagu u starkeljinoj smrti. koja nije bila ništa drugo nego pokušaj vraćanja popularnosti ovog stripa. isto i sa tom modernizacijom likova i Mangijom.

tako da sve u svemu je to hiperprodukcija. mislim da je Bunker definitivno trebao nakon odlaska Magnusa zgasit serijal pa su mogli obojica nakon nekog vremena (kad malo naprave predah od svega toga) napisat još pokoju epizodu, ali kaj je tu je. jasno je što je Bunker htio: iskoristit zlatnu koku dokle god može.

E pa, stvar je u tome da popularan strip treba zadržat tu titulu, a ne da se počne razmišljat tek kad zagusti pa odjednom padaju sage i avanture sa zakašnjenjem od desetljeća.

Go to Top of Page

makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts

Member since 07/03/2005

Posted - 13/09/2011 : 22:40:28  Show Profile Show Extended Profile  Send makikatalinic a Private Message  Reply with Quote
quote:

No pitanje je bi li Alan ford bio popularan kao danas (opet, unatoč svemu) da se strip ugasio u 75-oj epizodi i da su se eventualno jednom godišnje specijali izdavali... Teško je to znati jer unatoč Magnusovom odlasku, nije Piffinim dolaskom baš strip tako naglo izgubio kvalitetu...

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 13/09/2011 : 23:03:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

No pitanje je bi li Alan ford bio popularan kao danas (opet, unatoč svemu) da se strip ugasio u 75-oj epizodi i da su se eventualno jednom godišnje specijali izdavali... Teško je to znati jer unatoč Magnusovom odlasku, nije Piffinim dolaskom baš strip tako naglo izgubio kvalitetu...

ovaj strip nije mogao nikako naglo izgubit na kvaliteti, tako što nije ni moguće kad strip piše ista osoba. Piffa je oduvijek bio solidan crtač, njegov crtež nikad nije bio ni dobar ni loš, a njegovo doba je razdoblje držanja stripa na životu, većinom. za mene bi početak pada kvalitete bio tamo oko 1983., kad Bunker već polako počinje sve više vraćat stare likove u strip (ona epizoda Konspiratorova osveta npr.).

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 14/09/2011 : 00:33:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:

ovaj strip nije mogao nikako naglo izgubit na kvaliteti, tako što nije ni moguće kad strip piše ista osoba. Piffa je oduvijek bio solidan crtač, njegov crtež nikad nije bio ni dobar ni loš, a njegovo doba je razdoblje držanja stripa na životu, većinom. za mene bi početak pada kvalitete bio tamo oko 1983., kad Bunker već polako počinje sve više vraćat stare likove u strip (ona epizoda Konspiratorova osveta npr.).

Mogao je kako ne. I izgubio je na kvaliteti (znači na kvaliteti prvenstveno, ne na popularnosti, pad popularnosti uslijedio je brojevima i godinama). I crtački i scenaristički. I to u rekordnom roku. Piffa je srednja žalost od crtača, ako ne i sama žalost. Postojala je bolja solucija, a to su bili Romanini i Chiarini, ali u odluci za crtača očito nije presuđivao crtež, nego nešto drugo. Kasnije je najbolji kandidat bio mladi Della Monica, ali Bunker očito nije znao zadržat najbolje crtače, tako da se s vremenom nanizala cijela paleta loših crtača poput anonimusa iz ekipe di If, Marco Nizzoli, Piercarlo Macchi, Piccininno, Enrico Folli, Airaghi, Warco..
Vraćanje starih negativaca počinje već 1977. vraćanjem Baby Kate i zatim 1978. Wurdalaka i njegovih vampira. Konspirator je samo kap koja preljeva čašu.
Začudo nije vratio Aseptika...Šta mu bi???

Edited by - paro on 14/09/2011 00:47:41
Go to Top of Page
Page: of 595 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.88 seconds. Snitz Forums 2000