Author |
Topic  |
sandyboy
Average Member

628 Posts
Member since 09/09/2010 |
Posted - 04/01/2012 : 22:49:39
|
quote: Originally posted by Mhejl
Da nije ko čitao gorepostavljeni "Black Orchid" Nila Gejmena? Znate već, klasična pitanja - valja li čemu, treba li mi predznanje...
Odlično i ne treba... |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12972 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 05/01/2012 : 00:46:47
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by Imrahil
Čitao neko Captain America: Theater of War? Kakav je? 
A onako. Neke priče su solidne, a neke nisu baš nešto posebno. Nekako mi kod svih epizoda najviše odskače crtež.
Misliš kupovati? Iskreno, ja ne bih na to trošio novce. Drž se rađe Brubakera.
Hvala. Interesuje me generalno Captain America u poslednje vreme, pa pitam  |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12972 Posts
Posted - 05/01/2012 : 23:38:39
|
quote: Originally posted by Imrahil
Hvala. Interesuje me generalno Captain America u poslednje vreme, pa pitam 
Za početak, probaj pročitati stripove Jacka Kirbyja, Kapetanovog ko-kreatora. Kirby je radio na Kapetanu u tri razdoblja. I ti kroz sva tri razdoblja možeš pratiti kako se Kirby mijenjao kao autor.
Prva faza je ona sa Joeom Simonom, drugim Kapetanovim ko-kreatorom, s početka 1940-ih. Mnogi će odmahnuti rukom na ove stripove, ali ovo je početak, kamen temeljac na kojem će nastajati generacije stripova o Kapetanu. Em imaš Kapetana koji razbija zube nacistima, em imaš Buckyja, vjernog pratitelja, em imaš Red Skulla, nacističkog megalomanijaka. Također, u ovim stripovima ćeš vidjeti kako je čak tih 1940-ih godina Kirby bio ispred svoga vremena, sa sjajnim smislom za akciju i stripovsku kompoziciju. To bi bili Captain America Comics, brojevi 1-10.

Kirbyjevo drugo razdoblje uslijedilo je početkom 1960-ih. Tada je Kapetan vračen u život, prvo sa pričom u Avengers br. 4. Sada je Kirbyju asistirao veliki čarobnjak Stan Lee, koji je imao strašan talent za pričanje velikih, epskih priča, što se sjajno spojilo sa Kirbyjevim talentom. Plus, Kapetanova geneza je ponešto upgrejdana i osuvremenjena. To bi bili Tales of Suspense, brojevi 59-86 i 92-99, te Captain America brojevi 100-109 i 112.

Treće Kirbyjevo razdoblje uslijedilo je sredinom 1970-ih godina. To je bilo njegovo najplodnije i najdivljije razdoblje. Tu se Kirby potpuno oslobodio, sam je pisao i crtao priče natopljene LSD-jem koji uzimaju bogovi. To se ne da riječima opisati. Zbog ovakvih priča postoje stripovi. To su Captain America, brojevi 193-214, Captain America Annual, brojevi 3-4 i Marvel Treasury Special featuring Captain America's Bicentennial Battles.
Sasvim zasluženo, ova Kirbyjeva faza ima svoje omnibus izdanje.
http://www.mycomicshop.com/search?TID=21755687

Zatim, važno je spomenuti trodijelnu priču koju potpisuju Stan Lee i Jim Steranko. Prije svega da se vidi zašto je Steranko jedan strašno talentiran tip. Riječ je o Captain America, brojevima 110, 111 i 113.

Sljedeće razdoblje na redu je ono Stevea Engleharta. Englehart se pozabavio dekonstrukcijom Kapetana i proveo ga kroz jednu fazu preispitivanja vlastite ličnosti. Naravno, pritom je Kapetan razbio i nekoliko glava. To bi bio Captain America, brojevi 153-167 i 169-186.

Onda slijedi jedno kratko, ali sjajno razdoblje koje potpisuju Roger Stern i John Byrne. U ovih par brojeva dobili smo jednu finu i zabavnu vožnju kroz Kapetanove prošle i sadašnje nedaće. Plus, Kapetan za predsjednika! To bi bili Captain America, brojevi 247-255.

Toliko za danas, sutra ću reći još ponešto.  |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 05/01/2012 : 23:58:20
|
jbt, Kirby/Simon, mora da se zezas :D pusti coveka prvo da uziva u stripovima, pa mu ovo posle dodje kao easter eggs :D |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12972 Posts
Posted - 06/01/2012 : 00:03:14
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
jbt, Kirby/Simon, mora da se zezas :D pusti coveka prvo da uziva u stripovima, pa mu ovo posle dodje kao easter eggs :D
Naravno da nije riječ o nekoj Alan Moore kvaliteti, ali Jack Kirby u bilo kojem obliku nije nešto za odbaciti. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Vlaadisha
Advanced Member

USA
3515 Posts
Member since 21/07/2004 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 06/01/2012 : 00:44:49
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by Lord Vader89
jbt, Kirby/Simon, mora da se zezas :D pusti coveka prvo da uziva u stripovima, pa mu ovo posle dodje kao easter eggs :D
Naravno da nije riječ o nekoj Alan Moore kvaliteti, ali Jack Kirby u bilo kojem obliku nije nešto za odbaciti.
Slažen se sa ovime, Kirbyja je odlično pogledat u bilo kojem izdanju iz bilo kojega razdoblja, a to se može reć za ritko kojega autora. Normalno, kad bi se išlo čitat njegovog CA iz 40ih, najveća greška je pristupit tome ko nečemu genijalnome, esencijalnome i slično. Ja sam u te stripove upa sa malo očekivanja i dobija sam puno Znan, zvuči patetično Al uz to ja volim čitat i o tome kako su i kada ti stripovi nastajali, pa su mi možda i zbog toga zanimljiviji. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 06/01/2012 : 00:56:09
|
ma sve ja to kapiram vrlo dobro i valjda ste i vi do sada skapirali da ja mnogo volim Kirbija, nije u tome problem
ali da se kladimo u koliko god hocete para, stripova, kukuruza....da to nisu stripovi koji mogu ikoga danas da navuku nekoga na citanje, vec mogu samo da budu dodatni izvor uzitku onome ko dobrano udje u taj svet (ja recimo nikad ne bih overavao da me ne interesuje background; dakle, citam retroaktivno)
na kraju krajeva, glavni cinilac konkretno u ovoj prici je Cap, a ne Kirby :) |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
|
Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts
Posted - 06/01/2012 : 15:42:50
|
dakle, stare čitam, ali da da ne očujem ništa, bar u početku   pa dobro, ako m ise svide ove novije, svakako bih se bacio i na starije 
hvala  |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Posted - 06/01/2012 : 15:47:31
|
A ako te zanima nešto modernije, a da je jednostavno, pogledaj ovaj topic stranicu prije, ja sam stavija dva CA stripa koji bi tribali brzo izać (tj jedan je već izaša), a oba ih možeš downloadat s interneta već neko vrime. Super su za početnike  |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
|
Raven84
Senior Member

Croatia
1326 Posts
Member since 29/03/2005 |
Posted - 11/01/2012 : 09:14:59
|
Kako sam se u zadnje vrijeme zapalio za omnibuse, mislim da cu svakako uzimati ovo u omnibus izdanju. Kako sto kazes, razlika u cijeni nije jako velika, s taj run je zbilja odlican. |
Ima nešto u njemu proslijedeno od nepoznate majke i propala oca na sina. Kaljeno savješcu. Brušeno disciplinom. |
 |
|
Born To Run
Average Member

901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 11/01/2012 : 15:14:43
|
Ovo ti je pogresno vreme da se zapalis za omnibuse. S obzirom sta se sve sprema za sledece leto a i cinjenica da se i DC ukljucio u igru sa omnibusima, trebace ti hiljade dolara. Najvise me raduje oko ovog Xmen omnibusa to sto je u pitanju reprint. Dakle pretpostavljam da je i reprint ennisovog panishera realno ocekivati. |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
 |
|
Raven84
Senior Member

Croatia
1326 Posts
Member since 29/03/2005 |
Posted - 11/01/2012 : 15:20:57
|
Ma ne uzimam ja bas bilo koje omnibuse. Samo "provjerene" klasike. Jedini kojeg nisam uzeo a htio bih je x-statix, nazalost imam jos prioriteta koji su malo bitniji. I dc-eovi omnibusi me previse ne zanimaju, izuzev albuma Hitmana, gothama centrala i starmana, a ti albumi nisu skupi. Pogotovo kad i starman izade u sc-u. I prioritet mi je dark victory omnibus, a za ostalo cemo jos vidjeti.
|
Ima nešto u njemu proslijedeno od nepoznate majke i propala oca na sina. Kaljeno savješcu. Brušeno disciplinom. |
 |
|
sandyboy
Average Member

628 Posts
Member since 09/09/2010 |
Posted - 11/01/2012 : 15:35:01
|
quote: Originally posted by Born To Run
Ovo ti je pogresno vreme da se zapalis za omnibuse. S obzirom sta se sve sprema za sledece leto a i cinjenica da se i DC ukljucio u igru sa omnibusima, trebace ti hiljade dolara.
Misliš na trejdove New 52 ili su - nedajbože - najavili neki novi crisis? |
 |
|
masija
Junior Member

.jpg)
Montenegro
312 Posts
Member since 11/05/2008 |
Posted - 11/01/2012 : 18:13:51
|
quote: Originally posted by Born To Run
Ovo ti je pogresno vreme da se zapalis za omnibuse. S obzirom sta se sve sprema za sledece leto a i cinjenica da se i DC ukljucio u igru sa omnibusima, trebace ti hiljade dolara. Najvise me raduje oko ovog Xmen omnibusa to sto je u pitanju reprint. Dakle pretpostavljam da je i reprint ennisovog panishera realno ocekivati.
Ja sam za oba omnibusa razmišljao hoću li da ih uzmem ili ne i dok sam se ja mislio oba prošla. New X-mene imam u trejdovima a Ennisovog Punishera željno iščekujem( umalo da ga prije neki dan uzmem za 160 $ ali me je to ludilo brzo prošlo). Ja sam jedno vrijeme opasno krenuo sa omnibusima ali kako sad nisam pri parama kao prije, preorjentisao sam se na trejdove jer su mi jeftinji. Šta ću kad ne znam da uštedim pa čim imam neke pare ja uzmem nešto... |
Captain America |
 |
|
Born To Run
Average Member

901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 12/01/2012 : 16:32:33
|
Svi imamo taj problem, napravi prioritete. Za stripove do kojih mi je jako stalo i koje cesto volim da citam ne zalim da dam pare za omnibus format. Tu spada daredevil od bendisa i brubakera , cap america od brubakera, thor od stradzinskog i simonsona. naravno kad bude reprint panisera od ennisa rado cu ga kupiti, posto sam ga propustio. omnibusi jos i imaju kolko tolko razumnu cenu. Al DC nerezonski dere sa absolute izdanjima. |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
 |
|
sinisa123
New Member

110 Posts
Member since 24/03/2010 |
|
Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 19/01/2012 : 01:29:38
|
quote: Originally posted by Born To Run omnibusi jos i imaju kolko tolko razumnu cenu. Al DC nerezonski dere sa absolute izdanjima.
Vala DC dere i sa Omnibus izdanjima  DC onako, globalno dere sa dim golemima. 
(znam da si mislio na Marvel Omnibuse, al reko da dopunim) |
Edited by - Grujah. on 19/01/2012 01:30:49 |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
|
Vlaadisha
Advanced Member

USA
3515 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 23/01/2012 : 17:27:26
|
quote: Originally posted by Paka01
U peti misec izlazi ovo: http://www.amazon.com/Avengers-Kree-Skrull-Roy-Thomas/dp/0785164790/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1327314551&sr=8-1
Hardcover, 240 strana. Vidim da se radi o jednom od legendarnijih Marvelovih stripova, pa me zanima i mišljenje vas koji ste ga pročitali 
Old school ali za to vreme odličan. Priča je vrhunac Busceminog prvog runa, iako je najveći deo uradio Neal Adams, čiji je crtež ovde pravo osveženje. Ima reference na FF vol. 1 #2, koji ćeš lako naći, a cela priča je kasnije uvod za Avengers Forever i osnova za Bendisove New Avengers, konkretno naslove Illuminati i Secret Invasion.
Inače, već reprintovano u softcoveru te crno-belo u Essentialu #4. |
Edited by - Vlaadisha on 23/01/2012 17:30:00 |
 |
|
Topic  |
|