Author |
Topic  |
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 19/05/2012 : 01:09:16
|
Ali svaka analiza dela izvlaci vise nego sto je pisac ponudio Bilo i bice U svakom slucaju, pronalazenje razloga za uspeh ovde, nepresusni je izvor Jer da je fenomen Je 8) |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 19/05/2012 : 01:28:27
|
Tacno, ali svrha analize dela je...analiza dela a sve ostalo je samo ono koliko je sebi kriticar dao maste na volju... to se u kritici treba izbegavati jer ce se uvek naci neka patka koja ce reci da se autor preserava i kritika se proglasiti promasajem
to ti je onako laicki preneseno sa predavanja na faxu
AF zahteva duboku analizu, ali preterana filozofija ce radoznalog citaoca samo odvuci u pogresnom smeru tumacenja dela. Koliko god genijalan bio, to je ipak samo strip i ne moze dalje od maksimale do koje strip moze da dosegne
zasto su ova dva momka imalo pametnija od nekog Umberta Ecca, coveka koji je posvetio par strana za jednu temu unutar alan forda...rekao je sve, ali ne vise od Magnusa i Bunkera. Samo ih je desifrovao, kristalno jasno. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 19/05/2012 : 20:10:23
|
Slažem se da autor izvlači nategnute zaključke koji mu i kako odgovaraju, ali baš i nije u svemu u krivu. Teza o nadrealizmu kao društvenoj matrici jest navučena, ali uz sjajni crni humor i apsurd za uspjeh AF u Jugi izuzetno jest značajan bio socijalni kontekst. Većina nas smo bili čangrizava, prgava i vječno nezadovoljna sirotinja s pokvarenim stojadinima i fićekima pred kućom, i prepoznavali smo se u članovima grupe TNT. Dobro, možda nismo ručavali utorkom a večeravali petkom, ali nismo bili ni daleko od toga.
A trajna kriza u kojoj živimo razlog je i trajne popularnosti AF-a. U tom sam smislu i mislio da će nadživjeti Zagora, uz kojeg je najpopularniji kiosk-strip. Ne zbog novih epizoda koje su smeće još odavno, od očajnih brojeva poput Prudyja, Hotelskih miševa, Ostyxa itd. iz 80-ih, do ove sadašnje katastrofe koja se ne može ni čitati.
Ali će se zato stari brojevi pod egidom Klasik, Super klasik i tko zna kako sve ne uvijek odlično prodavati. I kad (ili ako) sve ostalo i propadne, Zagor i Alan (ili Alan i Zagor) će biti na kioscima. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Posted - 20/05/2012 : 01:07:50
|
Da, samo sto Zagor i Alan imaju taman toliko slicnosti koliko trolejbus i kataklinger :) |
Edited by - Jasko on 20/05/2012 01:08:24 |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 20/05/2012 : 09:21:20
|
Apsolutno, dijametralno su različiti, ali opet kao što se vidi i na ovom topicu često ih čitaju isti ljudi. U tom se smislu ne isključuju. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Posted - 20/05/2012 : 11:52:08
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Apsolutno, dijametralno su različiti, ali opet kao što se vidi i na ovom topicu često ih čitaju isti ljudi. U tom se smislu ne isključuju.
ono i ja citam tako zagora :P nacin percepcije je razlicit pijanipatak je jedini fenomen medju nama mozda je kao onaj korzikanac u asteriksu pao na glavu :) |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 20/05/2012 : 17:33:28
|
Slažem se, ali vjerujem da i Dee čita oba stripa, i recimo Deers, pa Zagor12 i Dranki (nomen est omen) itd. Malo nas je, al´ smo ...!
Kad kažem nas mislim i na sebe, makar odavno od nekoliko započetih nijednu noviju Zagorovu priču od dosade nisam pročitao do kraja. Ali s druge strane, i od Alana sam odustao nedugo nakon 200-tog broja, pa... |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Posted - 20/05/2012 : 18:06:21
|
Slažem se, ali vjerujem da i Dee čita oba stripa, i recimo Deers, pa Zagor12 i Dranki (nomen est omen) itd. Malo nas je, al´ smo ...!
Kad kažem nas mislim i na sebe, makar odavno od nekoliko započetih nijednu noviju Zagorovu priču od dosade nisam pročitao do kraja. Ali s druge strane, i od Alana sam odustao nedugo nakon 200-tog broja, pa...
a kazem, i ja ga citam ali ga ne smatram nista vise, no prosecnim i ispodprosecnim stripom koji je zaludeo (i previse) ovdasnje pucanstvo
a logicno je :P nekako ne ide da cenis alana a ne odustanes nakon toga :)
|
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 21/05/2012 : 23:43:38
|
quote: Originally posted by Jasko
Apsolutno, dijametralno su različiti, ali opet kao što se vidi i na ovom topicu često ih čitaju isti ljudi. U tom se smislu ne isključuju.
ono i ja citam tako zagora :P nacin percepcije je razlicit pijanipatak je jedini fenomen medju nama mozda je kao onaj korzikanac u asteriksu pao na glavu :)

nikav fenomen prijatelji...stvar je u tome da dane provodim citajuci za fax mnogo tezu literaturu poput Lampeduze, Andrica, Kisa, Foskola i sve ostale italijanske i srpske pisce koji vam padnu na pamet. Strip mi tu dodje kao dobar antidepresiv zbog svoje jednostavnosti (Zagor) a AF i DD kao nesto sto opusta ali trazi da malo ukljucis svoju sivu masu.
|
|
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Posted - 22/05/2012 : 00:12:30
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
 nikav fenomen prijatelji...stvar je u tome da dane provodim citajuci za fax mnogo tezu literaturu poput Lampeduze, Andrica, Kisa, Foskola i sve ostale italijanske i srpske pisce koji vam padnu na pamet. Strip mi tu dodje kao dobar antidepresiv zbog svoje jednostavnosti (Zagor) a AF i DD kao nesto sto opusta ali trazi da malo ukljucis svoju sivu masu.
Da, i sam imam takve trenutke :) Ima smisla (donekle) :P |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 22/05/2012 : 10:18:32
|
Strip mi tu dodje kao dobar antidepresiv zbog svoje jednostavnosti (Zagor) a AF i DD kao nesto sto opusta ali trazi da malo ukljucis svoju sivu masu.
AF i DD ti sluze da bi ukljucio sivu masu? Patak, jesi li ti student ili pekar? Ako hoces edukativan SBE strip onda uzmi MM.  |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 22/05/2012 : 12:16:54
|
Čovjek je upravo otkrio MM, i nimalo ne sumnjam da će se već kroz par brojeva navući. Ne znam nikoga tko nije... |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 22/05/2012 : 12:20:18
|
Čovjek je upravo otkrio MM, i nimalo ne sumnjam da će se već kroz par brojeva navući. Ne znam nikoga tko nije...
ja nisan. 
|
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 22/05/2012 : 15:48:27
|
quote: Originally posted by King Warrior
Strip mi tu dodje kao dobar antidepresiv zbog svoje jednostavnosti (Zagor) a AF i DD kao nesto sto opusta ali trazi da malo ukljucis svoju sivu masu.
AF i DD ti sluze da bi ukljucio sivu masu? Patak, jesi li ti student ili pekar? Ako hoces edukativan SBE strip onda uzmi MM. 
KW, pogresno si me shvatio...u svakom smislu
1. ne sluze da bih ukljucio sivu masu, vec su dosta zreliji od vecine serijala...DD ima jaku filozofiju (sclavi) a AF je satira do jaja sa mnostvo skrivenih poruka i aluzija
2.Strip uzmem da bih se odmorio od edukacije , kao sto sam vec naveo |
|
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 22/05/2012 : 15:56:01
|
quote: Originally posted by King Warrior
AF i DD ti sluze da bi ukljucio sivu masu? Patak, jesi li ti student ili pekar? Ako hoces edukativan SBE strip onda uzmi MM. 
KW, pogresno si me shvatio...u svakom smislu
1. ne sluze da bih ukljucio sivu masu, vec su dosta zreliji od vecine serijala...DD ima jaku filozofiju (sclavi) a AF je satira do jaja sa mnostvo skrivenih poruka i aluzija
2.Strip uzmem da bih se odmorio od edukacije , kao sto sam vec naveo
meni je u biti DD dobrano zaminia AF šta se tiče humora,pogotovo crnog |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 22/05/2012 : 16:14:09
|
ne sluze da bih ukljucio sivu masu, vec su dosta zreliji od vecine serijala...DD ima jaku filozofiju (sclavi)
DD je propao onog trenutka kada je serijal postao opterecen filozofijom. Prije je to bio slasherski horrorac, vrhunski odradjen. Danas se vise ne moze svrstati u neki zanr. Ta "zrelost", koju spominjes, ga je dotukla. Sclavi je tek kasnije poceo da se gubi sa filozofiranjem. Kao i mnogi drugi SBE serijali, tako se i DD trebao zavrsiti najkasnije sa brojem 100. Da se to desilo, kao sto nije, DD bi danas bio jedan od najkvalitetnijih serijala sirom svijeta. |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 22/05/2012 : 16:23:20
|
Ima kod Alana i poslije jako dobrih epizoda, Crne planine Južne Dakote, Najcrnja kronika, Tajna svinjske šunke, Djevojka zvana Brenda... (nabrajam po sjećanju), ali slažem se da od 75. epizode Odlazak Superhika, posljednje koju je službeno nacrtao Magnus, to više nije "pravi" Alan. Što je i sasvim logično... |
Edited by - Johnny Difool on 22/05/2012 16:24:05 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 22/05/2012 : 16:29:29
|
quote: Originally posted by King Warrior DD je propao onog trenutka kada je serijal postao opterecen filozofijom. Prije je to bio slasherski horrorac, vrhunski odradjen.
Želiš reći kad je Chiaverotti suvereno vladao serijalom? Čisti trash/slash je bio samo ispočetka, a filozofija nije smetala jer je ona od samog početka bila ugrađena u serijal. I dalje je bilo slasherskih epizoda, no pokvario se serijal redovnim nizanjem banalnih i nezanimljivih epizoda bez duha i cilja - novi autori, ne razumiju toliko lik i serijal. Nikad nisam vidio da je problem u dylanu bila filozofija. Možda tebi.
No, vratimo se mi na AF.
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 22/05/2012 16:31:18 |
 |
|
Topic  |
|