Author |
Topic  |
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 04/01/2019 : 14:56:52
|
quote: Originally posted by stinky
da, to je već viši nivo refleksije o postavljenom pitanju
Ken i Tina je drek na šibici DOK recimo Peckinpahov Getaway gdje ona spašava njega tako da se daje upravitelju zatvora, e to je vrh, to je ovo što analizira Hamvas, to je "pročišćena griješnica" onoga trenutka kada su sve ono prošli (uključivši kamion za smeće)
ili Prava romansa, gdje opet imamo ljubav gotovo do transcendencije
A kako gledaš na romansu u Badlandsu Prava ljubav ili hipijevska pogubljenost? |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 04/01/2019 : 15:00:01
|
stinky
Tebi je Frida, ljepša, bitnija, važnija, ima bolji odnos sa Zagorom, a Tina-Ken ne. Meni je obrnuto, sve što kažeš za Firdu mi stoji za Tinu, osim možda ljepote, meni su podjednako lijepe. Dakle što više ulazim u ovu raspravu vidim kako je Ken daleko bolji od Zagora, imao sam nekakve predodžbe i prije, ali sad mi sve više i više postaje bistrije i jasnije. Što se tiče poganstva, ne optužujem, samo primjećujem i konstatiram. Možda ti primjećuješ kroz prizmu ljevičarenja kod Kena sličnost sa Zagorovim idolpoklonstvom, ja opet ne vidim nikakvu zajedničku crtu. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 04/01/2019 : 15:00:43
|
i tu imaš ljubav do transcendencije makar malo pogubljenu
znači, Getaway je broj 1, Prava romansa 2, Badlands 3 u ovom slučaju |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 04/01/2019 : 15:04:08
|
dobro krugeru drago mi je da sam ti pomogao da sagledaš koliki si buržuj
"Nijedno ponašanje ne karakterizira ovo doba bolje nego simpatija za prostitutke, koja je rođena iz sentimentalizma koji tako prirodno nadopunjuje buržoasku pohlepu tog perioda. Otada, superlativ čovječanstva je da plaču nad tragičnom sudbinom Dame s kamelijama." |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 04/01/2019 : 15:07:52
|
Za nekog buržuj, a za nekog obična nebitna osoba koja se suosjeća sa patnjom. Od jedne obične ljudske geste ispade svašta pomalo. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 04/01/2019 : 15:15:02
|
da zato je dobro da ovako pričamo pa da ima raznih uvida u lik i djelo kena parkera to pomaže da se bolje sagleda sve (evo, tebi je pomoglo da se još više ukopaš) |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 04/01/2019 : 15:26:02
|
nisi rekao što misliš o epizodi bro 4 Ubojstvo u Washingtonu
ps - znaš što mi je već par dana na pameti, otkako sam vidio tebe da pričaš o kenu. sjetio sam se našeg prijatelja stripjea. tako da je bolje da si pričao, jer ovako čuvamo uspomenu. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 04/01/2019 : 15:40:34
|
Trebao bih je ponovo pročitati.
Stripje je bio Telerovac, stara Boneli škola ( PDZ, Tajanstveni Alan, Miki, Blek i to esegese i tako ti neki serijali ). Šteta, dobar strip znalac barem tih starijih stripova.
Znaš kome je Ken izvrstan strip?, dsormazu, a on je veći kršćanin od mene, ja sam onako ofrelje, morao bi po tom pitanju više poraditi. |
 |
|
Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts
Member since 05/08/2018 |
Posted - 04/01/2019 : 16:56:13
|
Prava gospoda je odlična priča. Boriti se za ideal ne znači primjeniti terorizam, niti voditi revoluciju, već nadvladati samog sebe. Vojnik kukavica i pohlepni kompanjon su slični, robovi trenutka, a ne borci vremena. Postoji jedna bitna razlika, pohlepa je rupa bez dna iz koje te drugi moraju izvući (policija, tajna služba, represivne mjere), dok je kukavičluk strah s kojim se sam moraš suočiti.
Ubojstvo u Washingtonu je još bolja priča, a za obje bi se moglo reći da obrađuju univerzalne teme na zanimljiv i sadržajan način. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 04/01/2019 : 17:01:26
|
quote: Originally posted by Dexters
Osvrnuo bih se na epizodu Chemako, u kojoj ima dosta stvari koje su, po mom sudu, antiljevičarske. Pod pojmom ljevica podrazumijevam njen odvratni licemjerno- sentimentalni, fašističko- liberalni oblik, na koji vjerojatno i ti ciljaš. Nema ovdje poruke: vodimo ljubav, a ne rat, već vodimo i ljubav i rat. Ona ženska se zaljubljuje u poglavicu Otawu u trenutku kad je on spreman da se žrtvuje, postaje muškarac-ratnik kojeg ona odabire svojevoljno, naposljetku on i umire kao ratnik. Primjeti da je udana za tipičnog građanoida: dobrostojeći bijelac s bradicom, liječnik, vjerojatno protestant. Totalni kontrast, jer je riječ o čovjeku koji je dosegao vrhunac u životu kao zatvorenom sustavu, dok je Otawa na vrhuncu slobode- umire u borbi za svoj narod i svoju obitelj.
ne znam, dexters, ne znam
lijep je CHEMAKO i možda je bolje da ne ulazim u to da vam još i tu ne radim mindfuck Chemako je Zagor, znači, to je taj lijepi zagor-stil za nezagorovce (wannabe nezagorovce: jocko, markos, anto itd.)
brojevi 1 2 3 > 4 5
u prvih pet epizoda, najzanimljiviji lik: kamijevski južnjak-gerilac drugo mjesto: Mandan treće mjesto: Otawa, posljednji samuraj radi harakiri |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 04/01/2019 : 17:16:59
|
Prava gospoda je odlična priča. Boriti se za ideal ne znači primjeniti terorizam
e da to je ono "najteže pitanje Europe: izdati visoki rang čovječanstva pod izlikom vjernosti povijesti (mijenjati društvo) ili ostaviti tonuti svijet, a sam se povući u visine".
"Iz turbe se ne smije izaći samo zbog toga da bi se spasila vlastita koža, ali se ne smije ni ostati u turbi iz lažne vjernosti, samo da bi se bilo junakom bezumnog raspadanja."
južnjak-gerilac, Mandan, Otawa - kako su oni riješili ovo najteže pitanje? jesu li to junaci bezumnog raspadanja? teroristi? ili...? |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 04/01/2019 : 17:19:20
|
... i onda ako smo otvorili ovaj tok promišljanja... gdje se onda nalazi Donehagava? predsjednik Grant? a gdje Ken Parker? |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 04/01/2019 : 17:44:20
|
konkretno, dexter, ovo je pitanje Lillie: boriti se za irsku stvar ili otići s Dylanom, pobjeći negdje daleko što dalje? |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 04/01/2019 : 17:46:22
|
Upast cu samo nakratko s dojmom o Pravoj gospodi: pad. Nakon dvije dinamične i napete epizode u kojima se Ken pokazao dobrim modernim vesternom 7otih (znači pucačina, osveta, pravda, krv, smrt, lijep crtež) dolazi treća u kojoj Ken pada u zapećak, a u prvi plan ulaze sporedni likovi koji bi možda bili dobri epizodisti ali kao glavni likovi ne drže pažnju. Nešto slično će se ponoviti i u epizodi Uzavreli grad. Pohvala scenarističkoj hrabrosti, minus za izvedbu. |
 |
|
Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts
Member since 05/08/2018 |
Posted - 04/01/2019 : 17:58:40
|
Prava gospoda je odlična priča. Boriti se za ideal ne znači primjeniti terorizam
e da to je ono "najteže pitanje Europe: izdati visoki rang čovječanstva pod izlikom vjernosti povijesti (mijenjati društvo) ili ostaviti tonuti svijet, a sam se povući u visine".
"Iz turbe se ne smije izaći samo zbog toga da bi se spasila vlastita koža, ali se ne smije ni ostati u turbi iz lažne vjernosti, samo da bi se bilo junakom bezumnog raspadanja."
južnjak-gerilac, Mandan, Otawa - kako su oni riješili ovo najteže pitanje? jesu li to junaci bezumnog raspadanja? teroristi? ili...?
Terorizam sa zadanim idealom kao ciljem je besmislen, ne može se od raspadnutih pojedinaca (kukavica) praviti idealna država/društvo. Pita se pravi od onog što imaš. Gradeći sebe ti gradiš i društvo kojem težiš, težak i spor put- ali pravi.
"Chemako" nema veze s tim, nije ovo bezumno raspadanje- raspadanje podrazumijeva da je nešto bilo izgrađeno. Ovo je borba za opstanak, rat kao kulturna odrednica čovjeka.
Vojnik: ovo je moje područje, a tvoje iza brda. Ottawa: nekoć se moj narod slobodno kretao sve do horizonta... Vojnik: stare priče!
Sad netko treba da uzvikne: car je gol, tj. nema zajedničkog života. Iz njihovih rečenica se vidi da su to potpuno nekongruentne svijesti. Nema ovdje povlačenja i "građenja sebe", gdje da se povučeš? Uništenje koje je nastupilo zbog "par krava" dovoljno govori da nikakav mir nije ni postojao.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 04/01/2019 : 18:14:32
|
Terorizam sa zadanim idealom kao ciljem je besmislen, ne može se od raspadnutih pojedinaca (kukavica) praviti idealna država/društvo. Pita se pravi od onog što imaš. Gradeći sebe ti gradiš i društvo kojem težiš, težak i spor put- ali pravi.
"Chemako" nema veze s tim, nije ovo bezumno raspadanje- raspadanje podrazumijeva da je nešto bilo izgrađeno. Ovo je borba za opstanak, rat kao kulturna odrednica čovjeka.
Vojnik: ovo je moje područje, a tvoje iza brda. Ottawa: nekoć se moj narod slobodno kretao sve do horizonta... Vojnik: stare priče!
Sad netko treba da uzvikne: car je gol, tj. nema zajedničkog života. Iz njihovih rečenica se vidi da su to potpuno nekongruentne svijesti. Nema ovdje povlačenja i "građenja sebe", gdje da se povučeš? Uništenje koje je nastupilo zbog "par krava" dovoljno govori da nikakav mir nije ni postojao.
Chemako je dobar u tom "posljednji samuraj" dijelu
Problem je taj svijet Chemaka. united colors of beneton. hoću reći, u zagoru to vidimo, u kenu nećemo. a tu je tek grdno. još samo fali crnac i kineskinja. zatim je tu rusoovski mit o plemenitom divljaku. mislim, lijepo je sve to, ali i koruza.
ma neću ulaziti. po meni, slabije od prvih brojeva, koji imaju barem tvrdi vestern. ovo su ti hipijevska razmekšavanja sparena sa mitologijom sjajne propasti.
bolje mi je ipak ono pitanje "terorizma": kamo, što činiti... |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 04/01/2019 : 18:16:14
|
quote: Originally posted by pcoro
Upast cu samo nakratko s dojmom o Pravoj gospodi: pad. Nakon dvije dinamične i napete epizode u kojima se Ken pokazao dobrim modernim vesternom 7otih (znači pucačina, osveta, pravda, krv, smrt, lijep crtež) dolazi treća u kojoj Ken pada u zapećak, a u prvi plan ulaze sporedni likovi koji bi možda bili dobri epizodisti ali kao glavni likovi ne drže pažnju. Nešto slično će se ponoviti i u epizodi Uzavreli grad. Pohvala scenarističkoj hrabrosti, minus za izvedbu.
da pcoro jedino što je i treća epizoda taj tvrdi vestern, nisi prepoznao ernesta borgninea, pa što će ti tvrđe od njega |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 04/01/2019 : 18:27:15
|
Možda ti je rješenje u onome što Hamvas kaže da kazuje Evanđelje "Kada se dignem u nebo cijeli ću svijet dići sa sobom"
|
Edited by - Zoroasterixx on 04/01/2019 18:32:26 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 05/01/2019 : 08:28:23
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
pa nek čita anto haha
marco meni nije realističan kako bih se uopće mogao identificirati s nekim tko se pita: oženiti se ili ne? znači, tamo ti autor daje ono "jedinstvo osobne strukture" u obliku zbunjenog pogubljenog čovjeka koji viče darkićuuuu. meni to nije realno, ali ja nisam smrtnik.
Pa da, "realističan" Smrtnici se mogu identificirati s takvim problemima haha
Za besmrtnike, tu su Zagor, Hamvas i Biblija Mislim, malo se zezam, ali ima nešto u tome. Krist je realniji (bez navodnika) od Dawkinsa - ta misao mi je sada pala na pamet.
slija pere a? |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 05/01/2019 : 09:38:45
|
dva pitanja za ljubitelje:
1. je li južnjak-gerilac iz broja 3 Prava gospoda, radi li on dobro ili ne?
za sada imamo: Spock kaže NE, dexter kaže NE.
2. je li Chemako (broj 5) vrhunski strip, kako kaže markos, prvo remek-djelo u Kenu Parkeru? |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 05/01/2019 : 10:29:23
|
glede pitanja 2, Chemako,, izgleda da se radi o remek djelu:
markos:
"Berardi i Milazzo ne posustaju! Nakon prve četiri epizode ovaj autorski dvojac potpisuje i petu epizodu uspješno održavajući visoku razinu kvalitete kako teksta tako i crteža od početka sage, čak štoviše, ova epizoda predstavlja prvu «vrhunsku» epizodu u serijalu, jednu od onih koje se čitaoci rado sjećaju i koja redovito zauzima mjesto među top 10 najboljih."
dexter kaže DA, najbolja priča.
jocko kaže DA.
stinky smrtnik, 2003. kaže DA i lupa desetke: "Ovo je još bolja epizoda, iako su i prethodne vrhunske. Ovdje je polako formirana saga o Parkeru, odlazak njegovog posinka u Boston, kamo će se i on uputiti nakon nekog vremena itd."
...........................
poželjno je da se uključite u što većem broju eda bismo opet bolje spoznali. dakle, dva pitanja su kratka i jasna, bez nepotrebnog filozofiranja, odgovori mogu biti i britko DA DA NE NE.
|
 |
|
sumohrvat
Advanced Member

4040 Posts
Member since 22/11/2004 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7935 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 05/01/2019 : 17:19:33
|
e tako, dajte se još uključite
da sumiramo za sada:
1. južnjak-gerilac
ne radi dobro, nije uvjerljiv, imamo dva jasna odgovora: spock i dexters. dvojica se ne sjećaju, sumohrvat i mpavin (ovo je isto znakovito, znači nije taj lik nešto sumohrvatu i mpavinu)
2. Chemako je vrhunski
5 jasnih DA: markos, dexter, jocko, sumohrvat, mpavin
(nitko se još nije izjasnio da je Chemako onako ili čak slab) |
 |
|
Topic  |
|