Author |
Topic  |
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3076 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 15/05/2018 : 15:19:37
|
quote: Originally posted by delboj
Je li iko kupio ovo, piše li unutra išta po pitanju numeracije?
kupio na CRŠ-u i pročitao.... moram priznati da nisam detaljno gledao po pitanju numeracije, al provjerit ću još jednom pa javim. U svakom slučaju malo drugačiji LL i po pitanju crteža i po pitanju radnje.... |
„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“ "...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..." |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7541 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 29/05/2018 : 18:45:35
|
Čovjek koji je ubio Luckyja Lukea (Matthieu Bonhomme)
Moram priznati da Taličnog/Luckyja nisam čitao još od djetinjstva, a i to što sam nekada čitao sam praktički u potpunosti zaboravio. Sjećam se da mi je bio zabavan, čak sam imao i nekakav album s markicama koje su se lijepile i činile priču, no to je to. Nisam dakle imao tu povezanost s likom koja je, čini mi se, ipak potrebna da bi ovaj strip ostavio neki jači utisak. Meni je to bila samo još jedna već viđena, jednostavna vestern priča simpatičnog crteža. Izdvojio bih jedino odličan running gag s nestašicom duhana. Na kraju, po meni je u pitanju strip koji se, unatoč tome što ga je izdao Bookglobe, savršeno uklapa u Fibrin slogan. 
6/10
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17455 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 29/05/2018 : 21:18:54
|
quote: Originally posted by nenno
quote: Originally posted by delboj
Je li iko kupio ovo, piše li unutra išta po pitanju numeracije?
kupio na CRŠ-u i pročitao.... moram priznati da nisam detaljno gledao po pitanju numeracije, al provjerit ću još jednom pa javim.
Pa mogu biti samo dvije varijante: broj 31 ili specijalni broj (1). |
 |
|
Tornadomaster
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2517 Posts
Member since 01/08/2009 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member

.jpg)
5547 Posts
Member since 06/10/2011 |
|
wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11837 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 24/08/2018 : 20:51:38
|
Koje biste epizode Taličnog Toma preporučili nekome ko ga nikada nije čitao? Onako što bi se reklo, neke epizode za upoznavanje sa serijalom? |
|
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10600 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 24/08/2018 : 23:11:46
|
quote: Originally posted by Jocko
Koje biste epizode Taličnog Toma preporučili nekome ko ga nikada nije čitao? Onako što bi se reklo, neke epizode za upoznavanje sa serijalom?
Meni je sve ovo genijalno (brojevi su brojevi Stripoteka, a i naslovi su oni iz Stripoteke): 017 - Bili Kid 025 - Braća Dalton u Meksiku 059 - Mama Dalton 031 - Sudija Roj Bin 002 - Daltoni u Kanadi 401 - Daltoni se leče 010 - Karavan 023 - Avanture na Misisipiju 055 - Džesi Džems 089 - Lovci na nagrade 014 - Dvadeseti konjički puk 008 - Daltoni ponovo jašu 050 - Kanjon Apača 068 - Junak Mlakonja 097 - Veliki knez 006 - Rat Dugonosih 016 - Ograda u Preriji 042 - U senci petroleja 046 - Dilizansa
Volim sve od Goscinnyja. |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17455 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 25/08/2018 : 09:26:57
|
Koje biste epizode Taličnog Toma preporučili nekome ko ga nikada nije čitao? Onako što bi se reklo, neke epizode za upoznavanje sa serijalom?
Put u Oklahomu, Karavan... |
 |
|
Bachy
Senior Member

Croatia
1792 Posts
Member since 06/05/2009 |
Posted - 25/08/2018 : 09:54:45
|
Dalton siti Mama Dalton Kalamiti Džejn Poštanska kočija Junak mlakonja Bili Kid Put za Oklahomu Sudija Roj Bin Braća Dalton Daltoni ponovo jašu Jednoruki bandit Kanjon Apača Bekstvo Daltonovih Put u Vajoming Mali desperados
 |
Oj, budi svoj! |
 |
|
tantus
Senior Member

Slovenia
1659 Posts
Member since 10/09/2003 |
Posted - 27/08/2018 : 09:10:23
|
quote: Originally posted by Bachy
Dalton siti Mama Dalton Kalamiti Džejn Poštanska kočija Junak mlakonja Bili Kid Put za Oklahomu Sudija Roj Bin Braća Dalton Daltoni ponovo jašu Jednoruki bandit Kanjon Apača Bekstvo Daltonovih Put u Vajoming Mali desperados

Potpisujem, odličan izbor. Posle njih bih preporučio većinu ostalih epizoda sa Daltonovima, koje po pravilu imaju odličan humor (Daltoni u mećavi, pa sa onim psihijatrom itd.). |
Edited by - tantus on 27/08/2018 09:11:42 |
 |
|
Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts
|
anto
Advanced Member

Serbia
21633 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 12/12/2018 : 18:36:45
|
ko je prevodio Čovjeka koji je ubio Luckyju Lukea? kakav je prevod?
fala unapred!!! |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 12/12/2018 18:39:32 |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12970 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 12/12/2018 : 19:38:24
|
quote: Originally posted by anto
ko je prevodio Čovjeka koji je ubio Luckyju Lukea?
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by anto
ko je ovo prevodio?
Lana Tomerlin.
|
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21633 Posts
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27491 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2961 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 05/01/2019 : 14:42:28
|
The Complete Collection (Lucky Luke) sadrži prva tri albuma s Delbojevog spiska, a Lucky Luke Complete Collection almume 7, 8 i 9. Oba su numerirana kao broj 1 :-) |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27491 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 05/01/2019 : 17:26:08
|
misterij riješen: Cinebook: The collected editions are in chronological order, so the first volume contains stories from Arizona, Rodeo and Dick Digger's Gold Mine (7 adventures, altogether). We're doing three volumes this year. Each book also contains 48 pages of extras. Volume 1 is coming in June, more details will be up on our website in the next few days (when the catalogue goes up).
|
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21633 Posts
Posted - 13/02/2019 : 16:58:23
|

Bonhomme:Čovjek koji je ubio Luckyja Lukea (Bookglobe)
Dok Venzdej:"A Vi ste odmah prvim hicem pogodili dve baklje i jedan pijuk." Talični:"Bome nisam.Pogodio sam tri šešira." Dok Venzdej:"Ha,ha!Nemoguće,Luke,ja sam skinuo šešire."
Pre par godina VČ je objavio ovaj "specijal" Taličnog Toma,koji me je totalno osvojio,pa je kupovina BG luksuznog albuma bila obavezna opcija. Matje Bonom me je te 2016.godine očarao kako ovim stripom,tako i Estabanom,predivnom petotomnom avanturom.U narednoj godini,bio je crtač na još jednom meni sjajnom naslovu,Velmanovom Markizu od Anoana,a ove godine ga željno isčekujem na Teksaškim kaubojima,koje potpisuje Trondhajm.
Elem,Čovek koji je ubio LL je odličan omaž,kako kultnom BD serijalu,tako i nekim čuvenim vestern filmovima.Ujedno ćemo saznati kako je Talični prešao sa pljuga na žvakanje slamčice.
LL/TT stiže u Froggy town,jedne usrane kišne noći ,i odmah se upoznaje sa situacijom,u kojoj značku nosi retardirani Džejms Boun,iza koga stoje braća Anton i Stiv.Neki dan ranije opljačkana je pošiljka zlata lokalnih rudara,što predstavlja pravu malu katastrofu za grad,te lokalno stanovništvo unajmljuje Taličnog da reši slučaj i povrati tozla. Laki će se naći u totalno uvrnutoj situaciji,u kome će mu porodica Boun podmetati nogu konstantno,a netašica duvana će ga dodatno izludeti.Da ne bude sve tako crno,sprijatelji će se sa Dokom Venzdejem,matorim alkosom.
Fenomenalan omaž Taličnom,nemam šta drugo da dodam.Kao i,što rekoh,vestern filmovima poput OK korala i Čoveka koji je ubio Liberti Valansa.
5/5
*imao sam strah kakav će prevod biti u BG izdanju,ali Lana Tomerlin je uradila dobar posao. |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21633 Posts
Posted - 03/10/2019 : 16:17:46
|
De Groot&Morris:Lucky Luke - Marcel Dalton (Bookglobe,LL#9) Goscinny&Morris:Lucky Luke - Tortilje za Daltone (Bookglobe,LL#11) Goscinny&Morris:Lucky Luke - Žica koja peva (Bookglobe,LL#12)
Drugar je iskoristio akciju u Alan Fordu i nabavio ova tri Talična za relativno malu lovu,540 dindži per album. Marsela Daltona nisam nikad čitao,Tortilje jesam,ali možda jednom,dok sam Žicu nekoliko puta držao u rukama. Sama izdanja su korektna,prvi album prevodi Vlatka Briški,druga dva Milena Benini.
Marsel Dalton je u originalu 67. album po redu;scenarista Bob De Grot je imao sasvim lepu ideju (ujak braće Dalton,švajcarski bankar dolazi u SAD da pokrene biznis sa bankom ne bi li na taj način rehabilitovao sestriće),ali samo izvođenje je dve klase ispod Gošinijevih scenarija.Simpatična pričica koja baš lepo počinje ali kako odmiče sve je bezličnija. 3/5
Tortilje za Daltone (u originalu,31.album) sam provalio da sam ih ipak čitao u momentu kad se Talični prerušio u Don Dorotea na zabavi.Inače,epizoda mi je sjajna - Daltonove prevoze u drugi zatvor,i negde na granici sa Meksikom ih otmu desparadosi sve sa kočijom za koju su mislili da prevozi tozla.Meksičke vlasti odmah nakon toga se pobune što im je američka vlada uvalila vruć krompir u obliku opasnih razbojnika,te Talični kreće u misiju ne bi li ih vratio nazad. Kako rekoh,ovo mi je jedna od boljih storija sa braćom D. 5/5
Žica koja peva je jedna od kultnih TT epizoda (u kojoj treba postaviti telegrafske stubove od Karson Sitija do Solt Lejk S.),izdata kao 46. po redu,i definitivno je i po n-ti put jako,jako dobra i smešna.Pa ipak,nešto slabija od prethodne meksičke avanture. 4.5/5 |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21633 Posts
Posted - 04/10/2019 : 11:03:59
|
Goscinny&Morris:Lucky Luke - Suparnici iz Painful Gulcha (Bookglobe,LL#20) Goscinny&Morris:Lucky Luke - Daltoni ponovo jašu (Bookglobe,LL#22)
Suparnici iz Painful Gulcha su 19.album u serijalu,nastao daleke 1962.godine,a u njemu se naš junak našao u nebranom grožđu ili kako se još kaže između dve vatre - u istoimenom gradiću,zbog stare mržnje između Timinsovih,sa ogromnim crvenim nosevima i O'Hara,sa velikim klempavim ušima,trpe svi - njihovi obračuni,doduše bez ljudskih žrtava (jer su katastrofalni strelci) upropaštavaju grad u svakom smislu;te Talični,pomalo nasamaren dobivši funkciju gradonačelnika,rešava da okonča staru svađu. 4/5
Daltoni ponovo jašu su izašli dve godine kasnije u 23.broju edicije,i ovo mi je verovatno najlošiji G&M album.Sastoji se inače iz dva dela;u prvom su opštom amnestijom pomilovani svi robijaši uključujući i Daltone (a oni otvaraju salun u susednom gradu sa određenom namerom),dok drugi deo se bavi indijancima na čelu sa poglavicom Pošizom,u čije ruke sticajem okolnosti dopsevaju ozloglašena braća. 3.5/5 za prvu priču i 2.5/5 za drugu. |
 |
|
Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts
Posted - 05/04/2020 : 14:30:18
|
Iako sam kroz opštu kulturu i crtaće upoznat sa najvećim dometima humorističnog BD-a (Asteriks, Talični, Iznogud itd), nisam baš odrastao na humorističnom BD-u, tako da sam danas po prvi put čitao Taličnog...
epizoda 7, Eliksir dr Doksija
prezadovoljan sam. Talični mi je od pomenutog svetog trojstva nekako najmanje intrigantan bio kao lik (za razliku od zabavnih Asteriksa i Obeliksa, nervoznog Iznoguda... a naročito u odnosu na Alana Forda i plejade specifičnih likova), pa me nije baš ni privlačilo da ga čitam.
Međutim ovo je sjajno. Talični je simpatičan lik, a doktor Doksi super negativac. Najviše su mi se dojmile zabavne fore i trikovi kojima se služi negativac. S obzirom da je epizoda napisana '55, očekivao sam manje razrađene likove, međutim humor je vanvremenski, a negativac (i njegov pomoćnik) sjajno odrađeni, naročito njihov mentalni sklop. Humor je univerzalan i lako razumljiv, a jurnjava za Doksijem drži pažnju. Ima tu puno zabavnih detalja, npr kako je Talični na početku ostao bez konja na glup način, kako poteže pištolje i dok se kupa, kako Doksi narcisoidno ljubi svoj odraz u vodi, kako je u iluziji da je dobročinitelj, kako obrće potkovice i đon da Taličnom zavara trag...
Baš, baš bogato detaljima, i iskreno mnogo dinamičnije od nekih sterilnih stereotipnih vesterna koje sam imao prilike da gledam/čitam.
Pre Taličnog sam čitao i Koko Bila u Zabavniku (obično ljudi prvo čitaju Taličnog pa Kokoa), ali mi je Talični bolji.
|
|
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 05/04/2020 : 14:47:22
|
Ako ti je Eliksir dobar, poprilično san siguran da ćeš uživat u Taličnome jer iako je Eliksir OK epizoda, ono šta slijedi kad se Goscinny uvati scenarija je za klasu bolje. Teško mi je preporučit samo par naslova pa će popis bit malo duži, al ako ti naleti nešto od ovoga, tribalo bi ti se svidit: Junak mlakonja Poštanska kočija Kalamiti Džejn Na Misisipiju Put za Oklahomu Sudija Roj Bin Američki car Poseban tretman Kanjon apača Put u Vajoming Vestern cirkus
|
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10600 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 05/04/2020 : 16:44:07
|
Čini mi se da Jocko ima specifičan ukus, tako da sa zanimanjem iščekujem kako će mu se svidjeti Goscinnyjevi scenariji.
Ovi pred-Goscinny epizode imaju drugačiji "štih", tako da je upitno koliko će mu ove njegove sjesti bez obzira što su to mahom besmrtne epizode.
Osobno ni sam ne znam koliko puta sam pročitao te Talične/LL-ove i nikad mi nisu dosadni.
|
 |
|
Topic  |
|