forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Markos nam se nesto ucutao...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1090

Markos
Webmaster

Croatia
29717 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 01/04/2021 : 20:09:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Zlatno doba je planirano kao Kolorka 200 za zimu ali je zbog Pedrosinog posjeta prebaceno sad u svibanj. Ali broj je ostao jer su drugi brojevi vec popunjeni

Trouble will find me
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10927 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 01/04/2021 : 20:15:55  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Zlatno doba je planirano kao Kolorka 200 za zimu ali je zbog Pedrosinog posjeta prebaceno sad u svibanj. Ali broj je ostao jer su drugi brojevi vec popunjeni

sta je problem onda da se brojevi zamene, ako mu stripu nije namenjena pocasna cifra 200?
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2434 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 01/04/2021 : 20:26:41  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Pa, nije neki problem ni da ostane tako kako je Marko planirao. To su puke formalnosti. Ono što može Anta da veseli je da će izaći bar još 20 kolorki u narednih šest meseci :)

Resistance is futile.

Edited by - borg on 01/04/2021 20:29:59
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15859 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 01/04/2021 : 20:29:54  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Manny

quote:
Originally posted by ivanl
Otvorim sad ovu stranicu koju si postavio, i odmah me 'udari', 1,2,3,4 Ramones strip. E kad bi to bilo objavljeno kod nas...

Uh, sada sam i ja pogledao, baš bi bilo lepo. Bilo bi super kada bismo kod takvih stripova mogli nekako da imamo fundraising kampanje, da se praktično pretplatimo na neki strip, i ako to dosegne određenu novčanu svotu onda ili neki izdavač ili neko od nas, izda neki od tih naslova koje inače nećemo dočekati u suprotnom.

Kako je dosla ona tuzna vijest, nisam odmah odreagirao na ovo. No, zivot tece dalje, a ovo smatram kao izvanrednom idejom, o kojoj bi se moglo porazmisliti i uzesti je u obzir. Da li je ova ideja izvediva? Moze li to uopce u realizaciju, ja ne znam. Ali drzim je sjajnom.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3389 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 01/04/2021 : 21:22:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

quote:

sta je problem onda da se brojevi zamene, ako mu stripu nije namenjena pocasna cifra 200?

Ja jedva čekam kako će kompletisti da kukaju što imaju rupu u kolekciji do zime
A realno broj 200 zaslužuje neko veći od Pedrose. Recimo Leo
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2434 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 01/04/2021 : 22:04:34  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Leo je komercijala :p

Resistance is futile.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7652 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 01/04/2021 : 22:18:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

quote:

quote:

Gledam u ovo već neko vrijeme i ne znam kako da reagiram. Ajd' da je anto to napisao, ali ovako... Markiže, počeo si me brinuti.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10668 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 01/04/2021 : 22:29:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg

To je nešto loše?

Stripovi samo sporadično nisu komercijala.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 01/04/2021 : 23:05:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ovo mi je simpatično vidit ovako s vremenske distance
https://www.stripovi.com/recenzije/gorazde-gorazde-orka-sp-33-safe-area-gorazde/191/#acestroke

Recenziju je 2004. godine napisao Markos i zadnja rečenica kaže: "Ja se zaista čudim činjenici da on još nije preveden na hrvatski ili bosanski ili srpski i toplo se nadam da će to uskoro netko napraviti."
Očito mu je nakon 15 godina dosadilo čekati pa je to napravio sam

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1694 Posts

Member since 01/02/2007

Posted - 01/04/2021 : 23:11:26  Show Profile Show Extended Profile  Send cerichus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Ovo mi je simpatično vidit ovako s vremenske distance
https://www.stripovi.com/recenzije/gorazde-gorazde-orka-sp-33-safe-area-gorazde/191/#acestroke

Recenziju je 2004. godine napisao Markos i zadnja rečenica kaže: "Ja se zaista čudim činjenici da on još nije preveden na hrvatski ili bosanski ili srpski i toplo se nadam da će to uskoro netko napraviti."
Očito mu je nakon 15 godina dosadilo čekati pa je to napravio sam

Bosanskohercegovačko izdanje ovog stripa je izašlo 2007. u izdanju Buybooka.

Elvis has just left the building!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 01/04/2021 : 23:15:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
E jebiga, nisam dovoljno informiran čini se

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3389 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 01/04/2021 : 23:24:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

quote:

quote:

quote:

Gledam u ovo već neko vrijeme i ne znam kako da reagiram. Ajd' da je anto to napisao, ali ovako... Markiže, počeo si me brinuti.

Šalu na stranu, kad kažeš Kolorka, prva asocijacija mi je Svagdanja Borba. Manu bi mi bio prvi autor koji zaslužuje broj 200, al ako neće Markos Rokambolesku da objavi još, onda nema šta drugo no neko drugi da preuzme štafetu. A taj drugi je čovek koji je napisao Aldebaran, i koji ima nastavak koji iščekujemo.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2434 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 02/04/2021 : 00:21:48  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:

To je nešto loše?

Ja nisam rekao da je loše, ali si ti to pretpostavio, ne znam zašto?

A za komercijalnost stripova kao cilj njihovog nastanka ne mogu da tvrdim u kom je procentu zastupljen u svetu. Hoću da verujem da Eternaut nije nastao da bi se autor na njemu obogatio, ili Maus...
Ili da je Tri sjene napisan da bi čovek zaradio na životnim okolnostima koje su ga podstakle da napravi strip. Ili da Vijona autor nije stvarao 8-9 godina da bi se obogatio. Ili da Ardalen nije pisan iz srca nego radi prodaje slika ili da su Snowpiercer izdali da bi se probili na tržištu (mislim samo na prvobitno delo, ostali nastavci su komercijala), ili da je Rebetiko čovek izradio da bi zaradio od turskih i grčkih gastabajtera... I tako dalje...

Ma stripovi često nastaju iz srca i duše.
Osim u USA, tamo nemaju ni jedno ni drugo

Ja ne poznajem ni promil svetskog stripa da bih nešto tako generalizovao, tako da mi ostaje da ti verujem (ili ne verujem).

Resistance is futile.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7652 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 02/04/2021 : 00:46:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Šalu na stranu, kad kažeš Kolorka, prva asocijacija mi je Svagdanja Borba. Manu bi mi bio prvi autor koji zaslužuje broj 200, al ako neće Markos Rokambolesku da objavi još, onda nema šta drugo no neko drugi da preuzme štafetu. A taj drugi je čovek koji je napisao Aldebaran, i koji ima nastavak koji iščekujemo.

Šalu na stranu, slažem se za Manua, kao i za preuzimanje štafete, samo smatram da su gotovo svi autori koje je Fibra do sada objavila u Kolorci bolji kandidati od Lea.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

zare80
Average Member

Serbia
586 Posts

Member since 22/09/2008

Posted - 02/04/2021 : 02:34:16  Show Profile Show Extended Profile  Send zare80 an AOL message  Send zare80 a Yahoo! Message  Send zare80 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Šalu na stranu, slažem se za Manua, kao i za preuzimanje štafete, samo smatram da su gotovo svi autori koje je Fibra do sada objavila u Kolorci bolji kandidati od Lea.

Slazem se za veliki broj autora, mada meni je ovo odlican izbor, kao sto je i broj 100 bio. Bilo bi interesantno da mozemo da glasamo za 300 :)
Go to Top of Page

Vid
Senior Member

Slovenia
1257 Posts

Member since 07/10/2004

Posted - 02/04/2021 : 07:12:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Vid a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zare80

quote:

Slazem se za veliki broj autora, mada meni je ovo odlican izbor, kao sto je i broj 100 bio. Bilo bi interesantno da mozemo da glasamo za 300 :)

Kolorka 300 - Frank Miller: 300
Go to Top of Page

Bokoja
New Member

137 Posts

Member since 26/11/2020

Posted - 02/04/2021 : 07:34:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Bokoja a Private Message  Reply with Quote
Ovo što je Fibra već objavila od Lea je šareno, začudno i razumem potražnju za tim stripovima, ali Kenija i Namibija, pa šta je ono, jbt, svakom stranicom sam se pitao može li biti veći šund, gluplje i besmislenije (hint: može) pa ako je nekad pravo vreme da se traži Leo, drago mi je da se to desilo na 1. april/travanj.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 02/04/2021 : 07:36:31  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
I Leo i Pedrosa su bzv

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Odoakar
Average Member

531 Posts

Member since 04/02/2017

Posted - 02/04/2021 : 08:23:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Odoakar a Private Message  Reply with Quote
Mene je Leo donekle razočarao, na trećoj knjizi Aldebarana već postane komično koliko često se likovi ludo zaljubljuju jedni u druge iako se znaju mozda par sati. Crtezi exterijera i boje su odlični, ali lica likova kad se smiju izgledaju kao uncanny valley. Nije mi legao.
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1320 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 02/04/2021 : 08:48:10  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Odoakar

Mene je Leo donekle razočarao, na trećoj knjizi Aldebarana već postane komično koliko često se likovi ludo zaljubljuju jedni u druge iako se znaju mozda par sati. Crtezi exterijera i boje su odlični, ali lica likova kad se smiju izgledaju kao uncanny valley. Nije mi legao.

Ma nema veze. Sve će se to prodati. Ima dovoljno fanova.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10668 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 02/04/2021 : 08:56:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Peyo

quote:

To je nešto loše?

Ja nisam rekao da je loše, ali si ti to pretpostavio, ne znam zašto?

Zato što mi je ta tvoja izjava djelovala nekako svisoka, pa sam pomislio da možda prezirno gledaš na takve stripove.

Komercijalni stripovi mogu da budu i zabavni i umjetnički i intelektualni (i da imaju dušu). Ti npr. voliš Peanutse? Schultz je odricao intelektualnost u njima, a drugi su se trudili da je u Peanutsima vide.

quote:
Ma stripovi često nastaju iz srca i duše.
Osim u USA, tamo nemaju ni jedno ni drugo

I Peanutsi i Maus su američki stripovi. Upao si u generalizaciju, ali to se i meni dogodi. Pretpostavljam da si mislio na superherojštinu, ali i tu ima mnogo sjajnih stripova koji su nastali iz srca i duše.

Sve ostale stripove koje si spomenuo osim Snowpiercera (kojeg još nisam čitao) i ja cijenim, ali nisu svi u kolekciji zato što u kolekciju ulazi ono za što pretpostavljam da ću pročitati još koji put.

Da ne stekneš krivi dojam nisam neki fan Leovih stripova, ne kupujem ih ali ih čitam. Neki su mi bolji, a neki su mi manje dobri, ali očigledno je to autor koji zna da proda robu.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 02/04/2021 : 09:57:36  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

A za komercijalnost stripova kao cilj njihovog nastanka ne mogu da tvrdim u kom je procentu zastupljen u svetu.

Kad si pošao od "komercijalnosti stripova kao cilja njihovog nastanka", nije ni čudo što posle i ostalo razmišljanje (iz mog ugla) ide u krivom smeru.

Izdavač može da pokrene naslov isključivo sa komercijalnim ciljem (što je najčešći slučaj), a da mu angažovani autori pristupe kao delu kroz koje žele da najpre iskažu svoje ideje i poruke ili čak i samo da zabave čitaoce, bez toga da su im zarada i komercijalnost na umu.

A može se desiti da autor iz potrebe za novcem krene da radi, a strip mu bude proglašen za umetnost i da mu je jednostavno takav pristup, bez obzira iz kojih pobuda radio. Ili da krene da radi iz ljubavi prema stvaranju, i ne pomišljajući na novac, a da ostvari nezapamćen uspeh i obogati se.

Zato je bolje ne razmišljati o komercijalnosti kao o "cilju nastanka", nego u smislu da li se kroz neku tematiku i tehnike rada i pripovedanja, kroz strip, cilja na masovniju populaciju ili neku manju grupaciju i sl.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 02/04/2021 : 10:02:22  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Naprimer - Peanuts je komercijalan strip, jer se obraća svima. Maus nije, jer tematika nije za najširu populaciju, a i crtež je specifičan i nije svima prijemčiv.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2434 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 02/04/2021 : 10:05:56  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Ne generalizujem, prosto mi se namestilo da pecnem USA, a ti znaš zašto. Prosto su američke pojedine strip kompanije svetski sinonim za komercijalan strip.

A što se Lea tiče, ne znam što ga ljudi ovde stavljaju u najboljeg autora kolorki. Čak i njegov najveći projekat je satkan od elemenata iz ranijih(tuđih) dela, i razvodnjen.
Ali, da ume da proda robu, to stoji. I da se razumemo, ne kažem da su mu loši stripovi ili da se ne uživa u njima, samo da nije ispred drugih kvalitetnih autora samo zato što bolje prodaje strip, jer je u prednosti pošto ga od starta stvara da bude komercijalan.

Resistance is futile.

Edited by - borg on 02/04/2021 10:16:54
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2434 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 02/04/2021 : 10:15:22  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Ih, Aleks, ode ti u širinu, a ovo je klizav teren.

Mene samo nervira kada neko napravi 3-4 nastavka stripa, odlično ih proda, a onda napiše još jedan nastavak u kome manje više neće reći ništa što nije već mogao da ispriča, samo sa ciljem da zgrne pare.

Resistance is futile.
Go to Top of Page
Page: of 1090 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.46 seconds. Snitz Forums 2000