forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate KOMANDANT MARK-Mark fanovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 95

ddeki
Advanced Member

3504 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 03/02/2022 : 18:19:44  Show Profile Show Extended Profile  Send ddeki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Hercule Poirot

quote:
Originally posted by ddeki

Ko voli boju moze ovaj strip procitati u koloru na adresi http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51347

Ovo stvarno izgleda perfektno!

Ne znam može li/smije li @Reem ovo dodati u rubriku "zanimljivosti"?

Hvala! Naravno da moze ovo dodati gde hoce.
Inace trenutno radim na kolorisanju Kulina III i kada ga zavrsim bice kompletna trilogija sa oko 200 strana. Kada to zavrsim mozda od jeseni obojim i nastavak ove price "Avet ponora".

http://ddeki.deviantart.com/gallery/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009518400153
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8125 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 03/02/2022 : 19:24:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Čarobne boje Deki!
S guštom ću pročitati prvi dio ove epizode u tvojim bojama.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14533 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 03/02/2022 : 20:54:21  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Predobro ddeki
To je znači prvi dio priče?

@Hercule - hoćemo onda ovako staviti zanimljivost:

+ Prvi dio ove priče "Avet ponora" možete pročitati i u koloru kojeg je radio naš član ddeki.

(ovo gdje je plavo, bio bi direktan link na ddekijev topic na forumu)

quote:

Kad smo kod @Reema,očito je negdje iskopao kvalitetne slike za recenziju, jer one koje sam mu poslao, nisu, ni blizu, bile ovoj kvaliteti.
Perfektan mi je i cover za recenziju, čista vizualna atrakcija, hvala Reem.

Našao slike iz Ludensa, a vinjete su odlične Šteta što se prva slika dobro ne vidi odmah u recenziji (ono, na prvi pogled), ali klikom na nju se vidi cijela u dr. prozoru

Never leave it in the hands of the judges
Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14537 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 03/02/2022 : 20:59:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
Tako je, slobodno tako ubaci, odlično.
Ali ovaj kolor izgleda tako moćno da je to nevjerojatno, stvarno super!

Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2408 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 03/02/2022 : 21:08:49  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Moram priznati da su me danas uzdrmale skandalozne Herculeove ocjene za Avet ponora. Razveselio sam se kad sam otvorio naslovnicu sajta i ugledao recenziju kultne priče i to još od Herculea, znalca i poštovatelja K Marka. Veselje je bilo kratkog vijeka, dok nisam vidio ocjene - 6 za priču, 3 za scenarij Strogo, strogo, bezrazložno strogo. Najviše me razočaralo što se ocjene odnose na nekakve, po meni, manje bitne nedorečenosti u scenariju - kako se bogalj popeo iz ponora, zašto je poveo Marka sa sobom, kako ga prijatelji nisu prepoznali itd..

Smatram da su to sporedne stvari - možda su bogalja spasili indijanci, možda ga je patnja fizički promijenila, možda je prošlo puno godina, možda mu Mark nije trebao toliko kao pomoć nego kao podrška. Očigledno je riječ o čovjeku koji je pretrpio goleme fizičke i psihičke traume, ne treba kod njega tražiti hladnu logiku.

Ionako je u priči bitnija simbolika. Prije svega, radnja se odvija u sniježnom okružju u kojem je okoliš jezera Ontario neprepoznatljiv. Snijeg je transformirao prirodu, prekrio tragove, utišao zvukove. Život se povukao u kuće, kraj vatri - nema čak ni vječnog borbenog djelovanja mundira. Svi su na toplom, vani su samo zvijeri i aveti. U takvim, izmijenjenim, okolonostima sve se može dogoditi pa i ovakva čudnovata priča.

U toj sniježnoj pustoši vrluda i čudnovati bogalj, kojeg Mark susreće jer njegove dužnosti ne prestaju čak ni u takvim ekstremnim uvjetima.

Bogalj na neki način personificira našu krivnju - svak se osjeća kriv pred njim. Mi smo zdravi, imamo ruke i noge i pogled na njegovo stanje unosi nemir i strah. Najviše krivnju. Bogalj je prijatelj s Indijancima, što nigdje nije objašnjeno ali je savršeno prirodno - i oni su odbačenici u novom svijetu, ni za njih više nema mjesta, ostaju im samo glad i očaj. Pred takvom družinom, u tom drugačijem, bijelom krajoliku, nije ni čudno da Mark pristaje pomoći - pomaže ne samo zato što je prisiljen nego i zato što zna da je dužan - dužan je jer je njemu dobro, a bogalj i indijanci pate. Bogalj s druge strane osjeća poriv da rasčisti račune, da prestane bježati i da se vrati na izvor traumi. Ali to ne može učiniti sam, niti sa svojim Indijancima koji pripadaju drugom svijetu. Zato mu treba Mark, kao nekakav obrnuti Haron, da ga vrati iz bijelog pakla nazad u krug ljudi.

Onda opet reakcija ljudi u selu, njihova nelagoda, loša savjest - sve je to normalno kad se vraća čovjek kojeg su već pokopali, prljavština koju su pomeli pod tepih - sakat, bijesan i strašan. Ljudi iz sela znaju da su krivi, da nisu učinili dovoljno.. odabrali su ne talasati, zakopali su se kao što i ime mjesta kaže, u Snježnoj grobnici. Slijedi priča, sučeljavanje, iskopavanje starih tajni sve dok se na kraju ne otkrije ono najstrašnije - tko je avet ponora.

Možda je najbolja stvar baš ta Avet ponora - svi se boje aveti, ne usuđuju se ni pričati o njoj, boje sebogalja i indijanaca jer su ružni i drugačiji, a na kraju je avet jedan od njih, normalan ali fanatik, puritanac koji zna samo suditi, čovjek koji gleda trun u oku drugoga, a ne vidi brvno u svojem oku.

Najjače je šta uz sve ove "teške" teme u priči ima i humora, EsseGesse ne dozvoljavaju da priča potone u neki crnjak nego je to i dalje jedna pozitivna, atmosferična Markova priča - pravi klasik!
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14533 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 03/02/2022 : 21:16:54  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ubačeno
Ako ddeki jednog dana završi ovu priču, pa ćemo samo malo editirati tu zanimljivost i napisati da se može pročitati kompletna priča, sad neka ovako stoji ;)

Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14537 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 03/02/2022 : 21:18:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
@pcoro,fantastičan osvrt, hvala ti. Volio bih kada bi ga uspio prekopirati u svoj komentar, tako da ga imamo i ispod recenzije.
A gle, o ukusima se ne raspravlja. Ovo je epizoda koja je mnogima odlična i koja je daleko od loše, ali nije mi smisleno scenaristički složena. Sada, kada sam pročitao tvoj osvrt, o zatvorenosti izolirane zajednice i osjećaju kolektivne krivnje, izgleda mi mnogo logičnije.
Sličan slučaj imali smo prije koji tjedan sa Spockovom recenzijom Markove epizode koja je velikoj većini odlična, ali meni nije sjela.

Jedva čekam pročitati Spockov komentar na ovu epizodu, kao i Ivana Liverpoola, tekumzea, Koresha ili Dwayna...
Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14537 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 03/02/2022 : 21:19:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

quote:

Ubačeno
Ako ddeki jednog dana završi ovu priču, pa ćemo samo malo editirati tu zanimljivost i napisati da se može pročitati kompletna priča, sad neka ovako stoji ;)

Izvrsno, hvala, svaka čast na ažurnosti!
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7884 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 04/02/2022 : 10:49:37  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Pa izaša je u VČ obojeni program..

iskreno, u taj obojeni program su trebali staviti i "konačna pobjeda".

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14537 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 04/02/2022 : 11:36:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
Tako je. Bilo je sto epizoda prikladnijih za boju od ove, ali što se može.
Go to Top of Page

ddeki
Advanced Member

3504 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 04/02/2022 : 16:43:07  Show Profile Show Extended Profile  Send ddeki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by I like girlz

quote:

Nisu mogli jer zvanicno tog stripa jos uvek nema u boji.
Taj strip sam ja obojio, ali to se ne racuna.
Ako je neko propustio moze ga procitati u boji na sledecem linku: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51040

PS. Zeznuo sam se kod francuske uniforme tj. kaputa, ali i to bi se dalo srediti da neko hoce ovo da objavi, ali sigurno niko nece.

Edited by - ddeki on 04/02/2022 16:45:33
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8125 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 04/02/2022 : 21:17:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

@pcoro,fantastičan osvrt, hvala ti. Volio bih kada bi ga uspio prekopirati u svoj komentar, tako da ga imamo i ispod recenzije.
A gle, o ukusima se ne raspravlja. Ovo je epizoda koja je mnogima odlična i koja je daleko od loše, ali nije mi smisleno scenaristički složena. Sada, kada sam pročitao tvoj osvrt, o zatvorenosti izolirane zajednice i osjećaju kolektivne krivnje, izgleda mi mnogo logičnije.
Sličan slučaj imali smo prije koji tjedan sa Spockovom recenzijom Markove epizode koja je velikoj većini odlična, ali meni nije sjela.

Jedva čekam pročitati Spockov komentar na ovu epizodu, kao i Ivana Liverpoola, tekumzea, Koresha ili Dwayna...

Ma pcora je oprala nostalgija.
Ovdje nema ništa dobra ni kultna.
Istina da je priča imala potencijala, ali realizacija je na razini dječjeg vrtića.
Ispravne si ocjene podijelio. Prepisujem!
Tvoje zamjerke su većinom lako objašnjive i ne toliko bitne sa scenarističkog stajališta, ali u globalu je sve površno i beskrvno ispričano.
Vjerovatno ja najveća mana što je ova priča išla na dva sveska, a toliko je bilo kompleksnijih priča u serijalu kojima je najveća mana mali broj stranica.
Nisam vjerovao da ću ovo ikad napisati, ali siguran sam da bi ova priča bila puno efektnija na manjem broju stranica.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7884 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 04/02/2022 : 23:26:46  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ako je neko propustio moze ga procitati u boji na sledecem linku: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51040

PS. Zeznuo sam se kod francuske uniforme tj. kaputa, ali i to bi se dalo srediti da neko hoce ovo da objavi, ali sigurno niko nece.

tvoj imam u elektronskom obliku :)))

p.s. nije samo greška kod francuza, greška je i kod amerikanaca i vašingtona, ali nisi to mogao znati. prve i osnovne greške su kod trojca essegesse, ali da ne idemo sad u to. uglavnom, ako postavu kaputa i onaj vanjski dio postave na prsima bojiš u crveno, onda treba i presavijeni dio postave na dupetu :) da bude crven, a ne teget (i kod vojnika i kod oficira američko-francuskih snaga). francuzi su u to doba nosili žute postave, ne crvene. vašington je uvijek nosio žutu postavu, ne crvenu. kod engleza, one navlake na nogama kad je mark u pitanju treba da su bijele (kod bleka su ih essegesse u crno farbali, jer nosili su i bijele i crne, zavisno od jedinice), ali smeđe ne :).

"Experience is simply the name we give our mistakes"

Edited by - I like girlz on 04/02/2022 23:29:19
Go to Top of Page

ddeki
Advanced Member

3504 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 05/02/2022 : 08:38:17  Show Profile Show Extended Profile  Send ddeki a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

tvoj imam u elektronskom obliku :)))

p.s. nije samo greška kod francuza, greška je i kod amerikanaca i vašingtona, ali nisi to mogao znati. prve i osnovne greške su kod trojca essegesse, ali da ne idemo sad u to. uglavnom, ako postavu kaputa i onaj vanjski dio postave na prsima bojiš u crveno, onda treba i presavijeni dio postave na dupetu :) da bude crven, a ne teget(i kod vojnika i kod oficira američko-francuskih snaga). francuzi su u to doba nosili žute postave, ne crvene. vašington je uvijek nosio žutu postavu, ne crvenu. kod engleza, one navlake na nogama kad je mark u pitanju treba da su bijele (kod bleka su ih essegesse u crno farbali, jer nosili su i bijele i crne, zavisno od jedinice), ali smeđe ne :).

Da prvenstveno sam na to mislio.

Edited by - ddeki on 05/02/2022 08:40:03
Go to Top of Page

ddeki
Advanced Member

3504 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 05/02/2022 : 09:16:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ddeki a Private Message  Reply with Quote
Nego sta mislite koji naslov da stavim za drugi deo kolorne verzije? Avet ponora (ZS) ili Duh iz ponora (Ludens)?

Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14537 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 05/02/2022 : 09:27:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
Avet ponora.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2408 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 05/02/2022 : 15:50:40  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ddeki, Avet bez sumnje.

quote:
Originally posted by Spock
Ma pcora je oprala nostalgija.

Nije nostalgija, Spoče. Ondosno, naravno da je u jednoj mjeri jer ne bi ni čitao Marka da nema barem dijela te nostalgije. Ali, iako sam tajnu jednorukog čitao u Zlatnoj seriji i bila mi je izvrsna, kultna, ipak sam cijelu priču pročitao tek u Ludensu i utvrdio da je dobra i da zavrjeđuje kultni status. Jednostavno se ističe nad drugima. Jednoruki je kultni lik, jedan od rijetkih u Boneliju tog doba koji nije crno bijeli. Nije čak ni sivi nego je pravi tragični lik, naravno prilagođen narativu stripa kojeg najviše čitaju djeca. Čak mi se to najviše sviđa, što su takav tragični lik, podređenost Marka, sitničavi negativac i tjeskobna atmosfera bez šavova ubačeni u K Mark svijet sa šaljivim sporednim likovima, vicevima sa Flokom i hranom i pićem, a da sve savršeno funkcionira. Na kraju krajeva, i dekija je privukla epizoda da je kolorira, teško da bi čovjek uložio trud u neku osrednju epizodu.

Al dobro, što kaže Hercule, o ukusima se ne raspravlja. Htio sam se samo prisjetiti kako su mi kul bile te dvostruke epizode K Marka kad bi na njih naletio. Obično bi uvijek Mark sve uspio riješiti u 64 stranice, priče s nastavkom su baš bile rijetke. Zatim, nisu bile objavljivane kao ostali junaci, da nastavak bude u slijedećem broju i iz nekog razloga, mislim da je često znalo bit da na kraju prve epizode ne piše Nastavit će se.. nego Kraj epizode. Tako da se rijetko moglo i naslutiti da se epizoda uopće nastavlja, nego bi samo čitao i u jednom trenutku skužiš da je ostalo još par stranica i zapitaš se: pa kako će Mark ovo riješiti?? i onda tek skužiš da neće biti gotova priča

Ja sam stripove poče kupovati tamo negdje oko 800 i nekog broja Zlatne serije, a tad su uvijek bile samo jednodijelne epizode. Tako da bi mi se te rijetke, dvodijelne uvijek činile značajnije, specijalnije, jer sam mislio da su ful rijetke. Sad kad sagledam serijal vidim da to i nije baš tako, recimo u ovom periodu oko Jednorukog je bila još i U kandžama varalice, pa Mumija, pa Pobuna Urona (meni najdraža)..

Vjerovatno je čitanje Mumije u realnom vremenu moralo biti šokantno, ono - kupiš Marka, a kad tamo, ima nastavak. Pa onda kupiš nastavak, a ima još jedan!! I onda na kraju ni tu nije kraj, ima još jedan, nikad nije gotovo!!

Tako da te dvostruke epizode uvijek vrednujem više, makar zbog tog čuđenja i neizvjesnosti kojom su me ispunjavale. Kad je Ludens izlazio, veselio sam se nastavku U kandžama varalice, to su bili oni Robovi močvare ali nastavak mi je bio meh. Šeikova robinja me isto razočarala jer su slabo iskoristili premještanje radnje u Afriku, a Mumija je u jednom trenutku postala prerazvučena. Zato su mi od ponovljenih priča vrhunske ostale Bijeli vrač (zbog humorističnog prvog dijela i dobrog negativca), Pobuna Urona (di Mark glumi da je slabić i ima skvo koja ga ne poštuje) i Porodica Lafore (di Mark vara Beti ). I naravno, Jednoruki. Šteta da je Mark stao baš kad su treebali doć na red Čarobnjak Gundura, to mi je isto bila dobra epizoda u mladosti..
Go to Top of Page

ddeki
Advanced Member

3504 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 05/02/2022 : 18:24:27  Show Profile Show Extended Profile  Send ddeki a Private Message  Reply with Quote
I meni se vise svidja Avet ponora.
To bi onda izgledalo ovako:

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21738 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/02/2022 : 23:14:48  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Recenzija jedne snježne epizode Komandanta Marka, u skladu s godišnjim dobom i vremenom:

https://www.stripovi.com/recenzije/komandant-mark-km-zs-403-407-avet-ponora/2763/

dobih želju da pročitam ovu priču,odoh do boneli šteka u garaži,kad tamo,skontah da sam kupovao Marka do 33.knjige;tu sam valjda skapirao da ih samo kupujem i slažem,i batalio posao.
Jel se inače mogu kupiti zadnjih 20-ak trobroja? Ili je to rasprodato?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14537 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 09/02/2022 : 08:25:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
@anto,imaš Marka još uvijek po striparnicama, može se naći dosta brojeva. Javi se nekome od prodavača na portalu, može sakupiti za tebe brojeve koji ti trebaju.

Nisu rijetki ni Markovi kompleti po oglasnicima.

Drago mi je da i u tebi ima još dosta Bonelli krvnih zrnaca :)
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14533 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 09/02/2022 : 16:54:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Da, Ludens brojevi ne bi trebali biti problem za nabavku.
Ako tko ima Marka u ponudi, onda ima član iseserin, taj je legenda

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21738 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 09/02/2022 : 17:36:55  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

@anto,imaš Marka još uvijek po striparnicama, može se naći dosta brojeva. Javi se nekome od prodavača na portalu, može sakupiti za tebe brojeve koji ti trebaju.

Nisu rijetki ni Markovi kompleti po oglasnicima.

Drago mi je da i u tebi ima još dosta Bonelli krvnih zrnaca :)

normalno da ima;ajde probaću onda sa ovim:
quote:

Šok i nevjerica - Komandant Mark recenzija s ocjenom 100% :

https://www.stripovi.com/recenzije/komandant-mark-km-lu-25a-pucanj-iz-pistolja/2749/

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11953 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 15/02/2022 : 22:29:11  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
88.

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11953 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 15/02/2022 : 22:29:53  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
89.

Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11953 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 15/02/2022 : 22:30:33  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
90.

Go to Top of Page
Page: of 95 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000