forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 233 Svijet bez kraja
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/02/2023 : 16:15:10  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by Lord Vader89

pro-nuklearne argumente

Ne interesuje me ovaj strip ni najmanje, ali vezano za nuklearnu energiju - verujem da ima mnogo argumenata za nju, ali ako je jedan anti-argument validan- da nesreće u nuklearnim elektranama mogu da izazovu katastrofe - onda mi je to dovoljno da sam protiv.

Rezonuješ na nivou - verujem da otkrivanje vatre ima nekih prednosti, ali ako neko može i da se zapali od nje...bolje da nastavimo da se smrzavamo.

To što te tematika ne interesuje, ne opravdava da se izađe sa tako banalnim stavom na kompleksan problem.

Baš naprotiv opasnost od vatre i nuklearne katastrofe su kao nebo i zemlja. Vatra se rutinski zaustavlja najčešče (postoje službe za to), čak i kad su šumski požari koji se otrgnu ne ostavljaju za sobom masovno mrtve i bolesne/ozračene. Tvoje poređenje ne da je banalno, nego je glupo.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/02/2023 : 16:18:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Problem svih vas koji ste kontra nuklearne energije leži u tome što svaku nuklearnu elektranu uspoređujete s Černobilom koji nije valjao ni kad je napravljen, a da i ne govorimo o nekompetentnim ljudima koji su tamo radili.
Realno, veća je katastrofa ovo što se dogodilo u Turskoj sada s potresom nego što je ijedna nuklearna elektrana napravila.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/02/2023 : 16:24:33  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Pa jeste, ali zemljotrese ne proizvodimo, a i njihove posledice su boljom gradnjom mogle biti umanjene.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/02/2023 : 16:32:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Isto kao što se boljim i modernijim ulaganjem u infrastrukturu, održavanje i obuku ljudi mogu spriječiti potencijalne katastrofalne nesreće u nuklearnim elektranama.
Od Černobila do danas je bilo 10-15 riskantnih situacija s nuklearnim elektranama, no broj žrtava (direktnih i indirektnih) je jako mali. Čak štoviše, većina smrti u nuklearnim elektranama nije posljedica izloženosti radioaktivnom materijalu, već je prouzrokovana posljedicama eksplozija i "fizičkih" ozlijeda.

EDIT:
Sustav zaštite i kontrole koji se koristio u Černobilu danas se ne koristi nigdje na svijetu. Sustavi su uvelike unaprijeđeni kroz ovih 40 godina i koriste se skroz drugačiji sistemi hlađenja, kontrole radijacije, zbrinjavanja nuklearnog otpada i slično.

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Edited by - Paka01 on 08/02/2023 16:34:22
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/02/2023 : 16:43:44  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Statistika, statistika...

Šta se dešava kad prirodna katastrofa dohvati nuklearnu centralu? A ratovi?

Radnici i obuka? Ni jedan narod neće za sebe da prizna da je aljkav, nemaran, sa lošom organizacijom "u krvi", a mnogi su takvi...

Edited by - alexts on 08/02/2023 16:44:44
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/02/2023 : 16:55:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ma zapravo u pravu si.
Virujem da si sve dobro istražio za potkrijepiti tvrdnje, valjda ne bi komentirao napamet.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/02/2023 : 16:56:48  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Iskustvo.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2434 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 08/02/2023 : 17:14:07  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Meni ovo nije strip, više mi je to informativni priručnik u formi stripa.

Kao nestručnjaku teško mi je pretpostaviti koliko je sve ovo tako kako piše i ima li tu manipulacije i prilagođavanja činjenica.

quote:
Originally posted by Markos

https://ideje.hr/svijet-bez-kraja-ekoloska-kontroverza-oko-najprodavanije-knjige-u-francuskoj-i-obicni-ljudi-trose-previse-energije/

Citat iz ovog teksta ukazuje na slične dvojbe:
...
Ako sam dobro razumio napisano, rješavanje budućih potreba za energijom i kontrola razine stakleničkih plinova se povezuje s povećanjem broja nuklearki i korištenjem nuklearne energije na način koji se to radi u Francuskoj uz nezanemarivanje razvoja obnovljivih izvora energije, ali navodeći njihova ograničenja.

Ako sam ja dobro razumeo, glavni problem je brojnost ljudi. Dok je bilo malo ljudi na zemlji, koristila se zelena energija. Kako je brojnost počela da raste, sve više se prelazilo na prljavu energiju. Veća brojnost-veća potreba za industrijalizacijom-veća potreba za energijom.
Stoga je pravo rešenje vratiti zemlju u srednji vek. Dal nuklearnim reaktorima ili nuklearnim glavama nije važno.

Možda se Aleks slaže da je to poenta stripa, iako ga nije pročitao.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10673 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 08/02/2023 : 18:34:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Potrebe za energijom su vezane uz brojnost ljudi.

Pred kraj knjige se daju i recepti tipa povećanje obrazovanja žena (+ kontracepcija) koje bi trebalo dovesti do smanjenja broja broja djece.

Zatim slijede recepti tipa manje vožnje automobilima u korist drugih tipova prijevoza, pa žrtvovanje komfora kroz odbacivanje ili smanjivanje proizvodnje nepotrebnih proizvoda (što bi predvodile razvijenije zemlje) i još neki dvojbeni/dubiozni prijedlozi.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 08/02/2023 : 19:19:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kao nestručnjaku teško mi je pretpostaviti koliko je sve ovo tako kako piše i ima li tu manipulacije i prilagođavanja činjenica.

U današnje vreme (osim ako nisi Al Eks, koji tek polako savladava veštinu otvaranja skeniranog stripa na digitalnom računaru) zaista nije teško informisati se onda kada se stvori neko pitanje poput ovog tvog. (mala prečica - u prvim referencama i napomenama prvog Probijanja okvira sam ostavio dosta smernica za zainteresovane) Ok, mahom treba znati francuski, itd, nije to ni na BHS jezicima ni na engleskom koji je danas lingua franca, ali nije ni Jancovici jedini stručnjak-aktivista na planeti koji se bavi ovim temama. Lakše je dakle tupiti (ne kažem da ti to radiš, ali se oslanjam na tvoju poruku iznad koja ostavlja takav utisak) "ne mogu ja da znam", i na taj način biti pametan, nego zapravo proveriti o čemu se radi. Npr, bilo ko može da pogleda nedavno (i to nije prvo) Jancovicijevo svedočenje pred francuskom narodnom skupštinom na temu energetike i ekologije: https://www.youtube.com/watch?v=oweVFXFFh04 svojevrsni masterclass iz jasne, faktuelne i nedvosmislene komunikacije o izuzetno kompleksnim temama. (i "škakljivim" temama kao što je nuklearna energija) Identični diskurs je dat u Svetu bez kraja.

Ono što je očigledno izuzetno teško da ljudima dođe iz dupeta u glavu je da je problem u ograničenosti resursa, što nije kompatibilno s vascelom ljudskom istorijom i intuicijom koji se baziraju na pretpostavci da su svi resursi neograničeni. A tu se više ne radi o manipulaciji, politici, agendama, itd - nego o vrlo jasno proverljivim analitičkim principima (npr. koliko energije nam je potrebno) koji se potom kalibrišu uz pomoć podataka (npr. koliko energenata je materijalno dostupno). I to su stvari o kojima se ne diskutuje putem razmene mišljenja i lupetorike, nego argumentima oko kojih nema "dvojbe". Npr. možemo tupiti koliko god hoćemo oko toga šta mi mislimo koliko korisne energije može da se izvuče iz jedne litre benzina, ali samo jedan odgovor je tačan, i može se vrlo lako doći do njega. Te ako niko još uvek nije uspeo da argumentovano istupi i objasni da Jancovici (i njemu slični) lupeta(ju) gluposti, dok ovaj istovremeno istrajava u kontantno rigoroznom i argumentovanom diskursu - nema potrebe izmišljati probleme tamo gde ih nema, i pitati se da li tu ima manipulacije ili nema. Koga zanimaju manipulacije&co, dobra prečica je da ih se potraži pre svega kod onih kojima ide u korist da se status quo ne menja, a ne obrnuto....

quote:
quote:
Originally posted by Markos

https://ideje.hr/svijet-bez-kraja-ekoloska-kontroverza-oko-najprodavanije-knjige-u-francuskoj-i-obicni-ljudi-trose-previse-energije/

Citat iz ovog teksta ukazuje na slične dvojbe:
„ ...Tko je koautor stripa Jean-Marc Jancovici? (U ovoj priči zanimljiviji je od drugog scenarista i crtača Christopha Blaina). Ekološki prevarant implementiran u sustav gdje o klimatskim promjenama savjetuje političke moćnike kao dio elite koja gura za svoj račun nuklearne programe u Francuskoj ili aktivistički inženjer, predavač, esejist, medijska zvijezda i osnivač udruge The Shift Project, koja radi u prilog ekonomiji oslobođenoj od ograničenja nametnutih ugljikom? U onom istom erratumu napadaju ga da je ustvari igrač financiran od velikih francuskih korporacija, seksist i falsifikator, kako mu tepaju, Jean-Marc Jancovici živa je kontroverza francuske javnosti...“.

....ili na primer da ih se potraži kod medija, koje ne zanima status auo kao takav, nego ih zanima da se nešto šuška. A ako se ne šuška ništa, onda će oni da se pobrinu za to. Odličan primer su svi mediji koji promovišu "debatu o klimatskim promenama", tamo gde debate nema. Tako da je dobra preporuka i da se izbegava padanje na bilo šta što iole smrdi na senzacionalizam, kao što je npr. citirani članak koji je sve dobro što je imao da kaže sam zasrao posežući za prenapuhavanjem kontroverzi. "Živa kontroverza, optuživanje Jancovicija za seksizam i falsifikat", itd....bukvalno pravljenje slona od muve. Ko živi i iole se kreće po Francuskoj zadnjih X godina može samo da se nasmeje na citat koji si izneo. I opet, nisi ti kriv za to što piše, nego oni koji pišu i oblikuju takve sadržaje. (ti si naravno kriv što se pozivaš na takve upise )

quote:

quote:

pro-nuklearne argumente

Ne interesuje me ovaj strip ni najmanje, ali vezano za nuklearnu energiju - verujem da ima mnogo argumenata za nju, ali ako je jedan anti-argument validan- da nesreće u nuklearnim elektranama mogu da izazovu katastrofe - onda mi je to dovoljno da sam protiv.

Siguran sam da te ne interesuje, kao i da te to neće sprečiti da lupetaš. Nivo "argumenta" tipa "nemoj da otvaraš konzervu soka od paradajza jer postoji mogućnost da je neka bakterija u njoj mutirala u smrtonosni patogen koji će da istrebi čovečanstvo", koji ti možeš kolko hoćeš da odbacuješ pod kvazi-mantrom "statistike, statistike", ali fakat ostaje da iz istog razloga ti svaki dan izlaziš iz kuće bez straha da se može ostvariti mogućnost da te udari kamion ili grom.

quote:

Potrebe za energijom su vezane uz brojnost ljudi.

Pred kraj knjige se daju i recepti tipa povećanje obrazovanja žena (+ kontracepcija) koje bi trebalo dovesti do smanjenja broja broja djece.

Zatim slijede recepti tipa manje vožnje automobilima u korist drugih tipova prijevoza, pa žrtvovanje komfora kroz odbacivanje ili smanjivanje proizvodnje nepotrebnih proizvoda (što bi predvodile razvijenije zemlje) i još neki dvojbeni/dubiozni prijedlozi.

Ne samo brojnost ljudi nego i to kakve su potrošačke navike određenih (wink wink: komparativno malobrojnih) populacija. Predlozi su dubiozni jedino ako ih se posmatra van širokog konteksta, što je nešto što apsoulutno ne treba (ne sme?) da se radi kada je priroda problema globalna i kompleksna - a to je upravo ono što veliki broj ljudi koji hoće da se izrarzi na ovu temu čini, bio to populus poput nas, ili ljudi koji donose odluke (političari, korporacije, itd.)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/02/2023 : 21:26:42  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ono što je očigledno izuzetno teško da ljudima dođe iz dupeta u glavu je da je problem u ograničenosti resursa, što nije kompatibilno s vascelom ljudskom istorijom i intuicijom koji se baziraju na pretpostavci da su svi resursi neograničeni.

Vejderu, nas je nastavnica geografije u petom osnovne naučila da su resursi, kao nafta i ugalj, ograničeni, da će jednom nestati (ja sam i mislio da će to relativno brzo) i da mora da se prelazi na druge-nove izvore energije. A ti saznaješ sad iz stripova?

Što se ostalog što si nadrobio u mutant dugom jozzineli postu, mogu samo da ti kažem da je moj odnos prema nuklearnoj energiji nepromenljivo negativan, tako da je besmisleno i kontraproduktivno bilo kakvo "ubeđivanje". I edukativni stripovi.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6321 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 08/02/2023 : 21:41:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
U stripu se jako dobro objašnjava zašto se Černobil dogodio, i zašto se u Francuskoj ne događaju takve katastrofe.

Od posljedica Černobila izravno je umrlo maksimalno 50 ljudi, a od Fukushime 0. Evo statistika, uostalom:

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10927 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 08/02/2023 : 21:49:31  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
hm, podseti me ova tema kako je goreo onaj bager za kopanje uglja prosle zime kad se lozilo blato
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/02/2023 : 21:49:55  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Kakve to veze ima? (grafikon)

Neko je za služenje vojske, neko protiv, neko za NATO, neko nije, neko za nuklearnu, neko protiv.

To se nekad zvalo - sloboda mišljenja.

Sad imaju stripovi za prevaspitavanje, kao u komunizmu, kod Kineza?

Edited by - alexts on 08/02/2023 21:50:38
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6321 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 08/02/2023 : 22:59:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

To se nekad zvalo - sloboda mišljenja.

Sad imaju stripovi za prevaspitavanje, kao u komunizmu, kod Kineza?

Sve se mislim da je dobro navesti argumente o nekoj temi, ali eto, "namećem". Misli što hoćeš, budi slobodno protiv nuklearne energije. Kažem samo da je činjenica da je ista puno puno sigurnija od ugljena i nafte.

Avionske nesreće su uvijek na naslovnicama zato što su - rijetke. Isto je s nuklearkama.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2434 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 08/02/2023 : 23:12:23  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Iako imaš predrasude prema stripu, ako ti padne šaka, pročitaj ga. Ti si analitičan, mislim da bi ti bilo zanimljivo da prolaziš kroz njega.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5078 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 08/02/2023 : 23:48:39  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Alextsa su dobro isprepadali '86te, vi što se tada niste ni rodili to ne možete razumit.

(ne zamjeri alexts ;) )
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9284 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 09/02/2023 : 00:24:27  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Bilo je medijski zataškano prilično, ali moj otac je shvatio prilično ozbiljno i nije mi dozvoljavao da jedem zelenu salatu i spanać.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
13086 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 09/02/2023 : 00:29:02  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Nije bilo straha uopće, ja sam živi svjedok. Bili smo mladi a samo se stari boje smrti.

Bio sam druga faksa i sjećam se da su nas gnjavili pretjeranom količinom tekstova na tu temu koje smo mi jadnici morali prevoditi.

Have mercy
Go to Top of Page

Bokoja
New Member

137 Posts

Member since 26/11/2020

Posted - 09/02/2023 : 11:03:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Bokoja a Private Message  Reply with Quote
Možda će značiti nekome iz Srbije, pošto nije bilo već par meseci ovog stripa nigde u prodaji, videh juče da je ponovo dostupan u Delfiju.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10927 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 09/02/2023 : 11:05:39  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bokoja

Možda će značiti nekome iz Srbije, pošto nije bilo već par meseci ovog stripa nigde u prodaji, videh juče da je ponovo dostupan u Delfiju.

hm, pa delfi uopste nije radio uvoz te ture...
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4790 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 09/02/2023 : 11:10:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

quote:
Originally posted by Bokoja

hm, pa delfi uopste nije radio uvoz te ture...

Mislio sam da si razumniji od toga da plasiraš dezinformacije. :)

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10927 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 09/02/2023 : 11:19:30  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kreŠa

ispadam izlgeda svuda, nemam drugog objasnjenja
nego kod si tu, mozes li da ucinis da imam popust 20%
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4790 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 09/02/2023 : 11:23:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

quote:

ispadam izlgeda svuda, nemam drugog objasnjenja
nego kod si tu, mozes li da ucinis da imam popust 20%

https://www.delfi.rs/delfi-premium
Ne mogu da smanjim sa 23.5 doduše, moraćeš da pristaneš na više. :)

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10927 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 09/02/2023 : 11:25:56  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
https://www.delfi.rs/delfi-premium
Ne mogu da smanjim sa 23.5 doduše, moraćeš da pristaneš na više. :)

a ne registrujem se ja vise nigde, ili na lepe oci ili nista
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000