forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 145

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 11/02/2025 : 20:47:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ali.. ali.. Samo malo!
Pa tebe sam 1 kroz 1 posložio u hrvatsku stripovsku laž. Što će reći: ti nisi taj koji razumije ovo o duši i crtežu!!

Ni ti, ni frano, na žalost ni tkosta. Da ne govorim o Macanu, markosu ili onoj drobnoj ptici lastovici Zadru gradu na pridvratju.
Najbolje su stvar kužili Frano Gotovac... i Bednjanec. Maurović ne, Maurović je samo znao da on NE ZNA. I zato je bolji od vas. Jer je pustio da ga drugi vode, i crtao njihove propuh priče. A i ovi su bar toliko znali da ne znaju, pa su bar uzeli od onih koji znaju. Kao Trojica u mraku.

Uglavnom,
stvar s dušom ti se svodi točno suprotno od onoga što nabada franc: nemreš napraviti Vojnu tako kako si ti napravio, nego pretopiti osobnu priču u veću, veliku priču koju nisi proživio tada, kada si proživljavao to što si proživljavao, nego si je DOSEGAO, spoznao u sazrijevanju.
To ti je slično kao Thompson na dočeku rukometaša. Nemreš staviti bilo koga da pjeva narodu, nego baš točno određenoga, koji u datom trenutku izvodi transmutaciju pjesme, svirke, slavlja u gorenje naroda. E prepoznati ovo, sagledati tu veću priču, to je duša. Jer, duša je "na neki način, sve stvari" - prema Aristotelu.

Franc ima taj hendikep da očajnički hoće i traži dušu, ali misinterpretira svoju sitnu, malu, egotičnu proživljenost u duševno. Međutim je duševno velika proživljenost, odnosno možnost da se uživiš u stvari koje NISI OSOBNO DOŽIVIO ili da vam kažem tako da razumijete: uživiti se, izaći iz svog sitnog kruga iskustva u makrokozmos Dobra i Zla, i pričati priče iz te pozicije. To su iskonske priče, sa samog Izvora, a tebi samo ostaje, ako si umiješan, da ih artikuliraš u tvojim, zavičajnim gabaritima.

Gotovčevi Lovci na čaplje su taj izlazak iz sitnog, na veliku scenu lovljenja čaplji u Laguni del Yberi, u praiskonskim argentinskim divljinama. Ono što se jedino Gotovac nije usudio, ili nije imao tu umješnost, da nije pripitomio praiskonsku izvornu priču u zavičajnu, veliku hrvatsku priču. No, i ovako je bolji od svih vas, uključivši i Papka, koji ima neke trzaje prema duši, i gdje frano izlazi iz svoje ograničenosti na malo, osobno proživljeno.

Duša u stripu? To je raditi velike priče kao da si ih proživio. Jer o tome se i radi: o možnosti proširenja toga da si mali smet, nebitan, i kakva god da su ti iskustva, taman da su i izuzetna, kao npr. u hrvatskoj emigraciji, opet su ništavna, mala i sitna. Ali to što ne može meso, može duša.

I na ti, frano, to ti je prva lekcija o duši. O kojoj trebaš dobro razmisliti. Procesuirati, pustiti da zrije, zrije... i popraviti se.

Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1158 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 11/02/2025 : 22:11:20  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
Zašto ne bih razumio?
Vrh planine je očit, a puteva do njega ima više. Još ako uzmeš u obzir da svaki penjač ima drugačiju motivaciju kao i pristup, eto ti veselja.
Ako mene pitaš, Gotovac je samo htio raditi stripove kakve je obožavao u mladosti i nije imao želje izaći iz okvira koji su postavili Maurović, Kovačić, Fuis i ekipa, a Bednjanec je pomalo zaboravljeni talent koji bi imao puno važnije mjesto među klasicima da se nije volio frajerisati. Sve je to razumljivo, strip je u njihovo doba imao ambiciju biti zabava za publiku i rutinski izvor zarade za autore. A onda je došao Kvadrat s ambicijom da se nešto kaže i ... sad smo tu gdje jesmo.
Od šume se više ne vidi vrh.
Ostaje nada da je staza dobro markirana.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 11/02/2025 : 22:42:59  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Tehnički gledano, strip je ispretumbal materiju, uzduž i popreko.

I na tom brdu sedi Andrija. Kak i treba bit.

Scenaristički - idejno gledano - strip je tek u pelenama. Baš manjka ozbiljnijih ostvarenja.

I to je dobro.

Edited by - frano on 12/02/2025 06:48:52
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 12/02/2025 : 06:36:59  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Stinky opisuje suradnju. I to sve stoji.
Andrija je trebao scenaristu. Ispravno.
Ti scenaristi su trebali inspiraciju. Pa su ju crpili, kopirali od kojekud. Kaubojci, adaptacije, ovo, ono.

Ista duša, isti život sjedi u svakom. S te strane jesmo svi povezani.

E, sad. "Pričanje velke priče koju nisi proživio". I to bi bila duhovnost. "Velke" duše nabadaju velke priče, ali neproživljene. Inkcal, kolko god ja nemrem taj trash, je nešto na tom tragu zbučkano, veliko, a neproživljeno.

I na kraju imaš sitne duše. Tipa Dupli, tkosta, ja. Pričaju sitne, male priče, ali proživljene.

I to je sve baš tak lepo raspoređeno.

Kak veli Brlička, svakome po zasluzi.

Edited by - frano on 12/02/2025 06:55:42
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 12/02/2025 : 06:43:08  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Duhovnost je iznad dobra i zla, Stinkač.
Iznad proživljenog i neproživljenog.
Velikog i malog.

U hrvatskoj nema puno djela na tu temu.
Meni ovaj tren samo na pamet pada Šuma Striborova.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 12/02/2025 : 07:30:52  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Otkako filozofijski istražujem dušu, postao sam duša sama. Biti duša sama je: moći se poistovjetiti sa svim stvarima, što zapravo znači - razumjeti sve ljudske stvari.

Onaj koji je duša sama, može pisati ozbiljno o Sclaviju, a može i o hrvatskom stripu na duhovit način. Ozbiljno pisanje ih ostavlja u čudu, ali šaljivo pisanje privlači ekstra pažnju. Šaljivo pisanje razoružava moje neprijatelje, i onda kada ih stavljam na šit listu.

Sjedim na priči o hrvatskoj stripovskoj laži. Riječ je o satiri.

Satira: "književno djelo u kojem se napada pojedinac ili zajednica, kakva mana, karakterna osobina, uvjerenje i sl. Predmet napada podvrgava se ismijavanju, ironiziranju, osudi i prijeziru, bilo da je riječ o pojedincu bilo o kolektivu."

Moj predmet napada su i pojedinci, prominentni hrvatski stripaši, također i kolektiv, odnosno hrvatska stripovska laž oličena u kolektivu koji ćemo u priči zvati Fubra.

Unaprijed primjećujem da je svaka sličnost sa živim osobama i događajima, slučajna. Čitava priča je plod fikcije, nastala fantaziranjem u mojim umnim olujama.

Priča je stripska, i jedini crtači (iako ih ovoga trena svrstavam u hrvatsku stripovsku laž, jer su ispali iz prve lige, tj. nisu pokazali hrvatsku stamenost) koji dolaze u obzir su frano i tkosta.

Priča se zove: ĆELAVI, ZNAM TI IME.

Uvijek sam sanjao, da sam ja heroj, koji će promijeniti, baš čitavu hrvatsku stripovsku laž. Prisiljen da razmišljam, ja shvatio sam sve i nisam počeo priču na standardni, lažni način, nego autentični hrvatski patrijarhalni početak u desetercu. Tu sam si dao oduška. Poslušajte:

"Oooooooooooo,

grmi, sijeva, oluja se sprema
Godišnjaku Macana ti nema.
S Velebita hrvacka i lička
pade Markos i vještica grička.
Žeželj Kordej i Petruša Frane,
Zimoniću Gačiću Dušane
Alija ti Balta s Jahorine
Drpa blago crni Arepine.
Dok ti Franke dok ti Larceneta
ode Jules ode tri kompleta.
Tomaž Lavrić iz klete Ljubljane
crni Marko srpski Kerac Bane,
'oćeš da ti Balta ćopi Čaplje
ti bi samo da ti lova kaplje.
A Lordanić i Bednjanec Ivo
nit' si kuso nit' si ikad živ'o.
Ja ti pamtim Hrvoslava Bana
i mongolskog kana Batukana.
Dosta Marko tvoga Larceneta
dođi 'vamo kukavice kleta.
A ti Macan uredniku grdni
stisni zube gromoglasno..."

- Bome, nije tebi lako - reče Jasna, prekinuvši Hrvoja u pola riječi.
- Mala, nikome, ali baš nikome nikada nisam dozvolio da mi zvoca dok guslam. -
- Jedini je problem što ne znaš guslati, Hrvoje. Ti si iz Zagorja, tupsone moj ludi. -

Hrvoju iskoči žila na čelu i jedva se kontrolirao.

- Pa neću ja guslati, ženska glavo!! Osim toga, dobar sam! Kaj nisam jako napredovao od zadnji put, kaj ne vidiš kak' sad stružem?! -
- Pa je, stružeš. Stružeš kobilicom intelekta po samom dnu. -

Hrvoje više nije mogao izdržati.

- JASNA, ZAČEPI GUBICU! Jebem ti sve po spisku, i kobilicu i intelekt! Moja ženska ne bu govorila te fensi šmensi riječi! Moja ženska ima samo noge, lice, guzicu! -
- Haha - nasmije se Jasna, znajući da je meka i topla kao ulje.

Hrvoju istoga trena splasne energija, i on se skljoka kraj gusli. Razmišljao je o Velebitu, dugo dugo, a onda se pobere iz stana. Prije nego je zatvorio vrata, čuo je s TV-a glas one Kožuljek Obrljen kako u svim nijansama laskavih epiteta, hvali Fubru: "Fubra je blago naše kulture, prepoznato u okvirima europskih normi..."
,
Paf, i vrata su tresnula momački
...

Trenuci poput ovog gore, kad stinki gori, oh. Juh.

Trenuci kad smo isti zvana i znutra, oh.

To je taj moment. Stinky, od kad filozofski istražuje dušu, postao je duša sama.

Evotondapitanja, dušo draga.

Čelik kad dodiruje vatru, zagrije se, topi se, rastali se, peče čak ali... postaje li vatra?
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 12/02/2025 : 08:41:35  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Meni osobno, slično kak je Stinkyju Lovac na čaplje, meni je Drago iz prve dve sveske Grendela jedan od svetlih trenutaka hr stripa.

Zaključak "... kako ovaj svijet nije dobro mjesto ni za koga od nas..." mogli bi reći da je čiste duhovne prirode.

No, iz loše sklopljenog posla moramo izvuć najbolje i živit dalje.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 12/02/2025 : 13:44:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano

Duhovnost je iznad dobra i zla, Stinkač.

Ne baš.
Frano, to kaj ti misliš da je duhovnost, to je piši me vrit. Duhovnost, to sam ti ja, recimo. Čitač Heideggera i Mister Noa i slušač Thompsona i fan vesterna. A osim toga, moja razina je enormna. Mislim, u usporedbi s forumom. Pri tome mislim, čitavim forumom. Kaj da se pretvaramo, to je tak: poznavatelj sam hrvatske povijesti, hrvatske kulture, pročitao od Krleže do Budaka, a uz sve to ---- filozofijski sam istražio dušu. Nemrem ja sad al pari pričati s raznim tu kolegama. To je prokletstvo i blagoslov. Dobra je stvar da se ja s tim dobro nosim.

Pri svemu tome, bez obzira što sam se napuhao do dimenzija Žaka Houdeka, zadržao sam jednostavnost i svakome sam primjeren. Pa i svim tim kolegama koji mi ne mogu parirati.

To je duhovnost. Jer, tu je na djelu duša. Velika uživljenost u sve stvari, čak i one koje nisam nikada vidio. Kao npr. Brazil. Pa nisam ja nikada vidio Mister Noove teritorije, al' je Nolitta znao sklopiti takve priče da sam mogao sve to proživjeti. Nolitta je velika duša, isto ko i ja. Zato on može bolje pisati od tebe, makar se ti tješiš da si proživio snifanje ljepila u Mostaru. Ili vidio Čupka na posteru.

Sad, kad bi mogao životvorno ovo razumjeti što ti govorim, onda bi vidio veličinu Frana Gotovca kada piše Lovce na čaplje. Lovci na čaplje su Mister No prije Mister Noa i Gotovac je već tu uradio transmutaciju tih dalekih, egzotičnih, divljih, lijepih teritorija u duhovno, koji luk spaja Nolittinu poetiku s njegovim utonućem u Čaplje. Otkuda je Gotovac spuknuo Lovce na čaplje??!!? Kako je baš taj roman izabrao, kako je to izvadio i fiksirao u kaosu doživljaja? Uraditi baš Lovce na čaplje, to je duhovnost, jer povezuje čitav slijed doživljaja, i onih o kojima Gotovac nije znao niti je mogao išta znati. On nije nikada vidio Mister Noa, niti je mogao znati da će neki stinky ovako pisati o njemu. Ali je dušom izašao iz svog ograničenog kruga, izvan svog prostora i vremena i spojio se onim što je duhovno na eminentan način. Frano Gotovac se time upisao u veliku zajednicu duhova ili lijepih i najboljih i najvećih duša.

A Gospod svime time ravna po mjeri.
Tu cjelinu drži i samo se tu može reći da je iznad Dobra i Zla. Duhovnost ne, pogotovo ne neki strip, jer strip je ljudska stvar i potpada pod vertikalu Dobro-Zlo.

A ti bi sve ovo htio, htio bi tako živjeti, al' nemaš snage izdržati tu vjernost. Pa si u rastrojstvu često. To je tvoja tragika. No, nemaš za čim žaliti, jer i to bolje od pola kiselih kolega, koji samo bauljaju i nemaju ni tragiku.

S jedne strane, ti si mi sličan, po tome što djeluješ. Samo je tvoje djelovanje prečesto crta u prazno, baš zbog one gore rastrojenosti, tj. nemanja snage da se drži vjernost. Ti bi duhovnost, a obični si ateist. Bez metafizike, bez definiranosti. To nejde.

Duša je energeia. Akt. Odnosno, ovo što vidiš dok se ja spustim na forum: sve živne, i nemre se istrošiti. Ja ne moram šparati ko dupli, jer sam neiscrpan. Duboki zbor duša ima, opet ti velim, a to me je naučio Heraklit. Da sad napišem tisuću i tisuću tisuća postova, opet se ne bi potrošio. O čemu god hoću, mogu. To je da moji neprijatelji svisnu, pogotovo ovi koji imaju prijatelje gejeve. Čim ti netko veli da ima prijatelja geja ili da pozna nekoga tko ima prijatelja geja, znaj da tu nema duše. Duša je direktna linija s Bogom, tj. Cjelinom, a u Cjelini sve ima svoje za i protiv. Jednome za, drugome protiv.

Lovci na čaplje za, Dragi moj, draga moja - protiv.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 12/02/2025 : 13:56:12  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 12/02/2025 : 14:36:50  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Stinky, rastrojen kakav jesam ja te ipak izvučem na scom. To mi nitko nemre oduzet.

hihihi

Raketiraj nas sve, dušo moja.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 12/02/2025 : 18:13:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
ja te ipak izvučem na scom. To mi nitko nemre oduzet.

Da ima tu više takvih kao ti, valjda bih i više dolazio. Ti ipak goriš ko i ja za Kraljevstvom Božjim: zajednica duša koje su izašle iz svoje ograničenosti. A onda, obojica smo malo navudreni, malo i divlji, nismo civilizirani, tj. nikad nas nitko nije uspio preparirati. To je opet prednost i mana.

Odlučne razlike ti neću reći, da ti ne slomim srce.

Problem (mislim, problem vama, meni ne, ljudi dragi) je što sam ja skroz definiran, možda najdefiniraniji danas živući čovjek n svijetu. Otuda znam kaj je i kaj nije. I svi se mogu svirati.

Takva abnormalna definiranost onda vodi u konflikte, tj. ljudi se fure, dure, jecaju, izmišljaju, lažu, i na kraju, sruše se umorni u krevet a da nisu postigli ništa. Ja i dalje jašem i ne sjedam za isti stol s ateistima. To ih dokusuri. Slično ko i ove neke babetine, koje su se toliko godina trudile da ogade Thompsona, a onda on izađe na binu i Zagreb gori. Ho ho ho. Kud baš sad. Pa di baš sad, kad smo se desetljećima tako trudili.

Tak i ovo kaj ti kažeš: nije stvar da ja bilo koga raketiram. Zašto i bi. Ja samo znam svoje, a to što se onda slabi odbijaju i slamaju, to je Božja pravda. Nije do nekih mojih skrivenih motiva. Nema tu ništa zakučasto niti ja pletem Tkačeve mreže. Samo sam čio i zdrav čovjek, indeks normalnog, ali eo ipso i abnormalnog, koje se onda prepoznaje. Nije mali broj onih koji su prepoznali svoju nisku prirodu, kuda sam kročio. I onda ti to površno uzimaš da raketiram. Koga? Krojeda? Kvadratne? Drobne ptice lastovice? Skupljače fibri?

Ja samo postavljam značenja, odnosno bolje rečeno, amenujem značajeve. Tko je značaj, a tko mali miš. Sama moja pojava je uvreda za sitne duše.

Zašto je to tako, to ti je dubina. Ljudi to zovu Božja milost. A neljudi: nije pravo, a zakaj se događa zlo u svijetu i bla bla bla... Jako ih peče pravo stanje stvari. I dok ih peče i peče, ne mrdaju iz mjesta. Nego cendraju da hadeze krade i slične lovačke... ljudi se mole na Trgu... a tek Thompson...

Kud baš sad sve to. Još se i stinky vratio na scom. Strahote zabluda (napisao A P).
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/02/2025 : 18:33:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Prosim lepo, analizu kadra.

a kaj će ti to?
kad ti samo svoje delaš.

evo ti analiza: kao hrpa razbacanog smeća, najljepši je svijet.

evo ti još analize: s jedne strane ima dušu (dinamika, živo), s druge ne (disparatni, nepovezani elementi. a duša je aktivna autosinteza disparatnih elemenata. znači, taj kadar, sam po sebi, nema sidrište, ništ' te rasparčane elemente ne drži na okupu)

evo ti još analize: subjektivno - kako smo drpali stripove na akcijama skupljanja starog papira. šmugnul sam u dvorište i pobral neku vrijednu lovinu, ne znam više kaj, jel stari zagor ili blek. je, dečec, i meni su stari papiri bili sreća.

evo ti još analize: prave analize tek slijede. ali ne o tom kadru, nego o stripovima, koje ću svečano objaviti sutra.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 13/02/2025 : 19:53:09  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Davaj, davaj!

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 13/02/2025 : 19:55:52  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Mi smo se bar valjali po papiru.
Aj nek se novi izvaljaju po mobitelu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 14/02/2025 : 19:27:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Evo, frano, svečano objavljujem da ću se pozabaviti sljedećim stripovima. O ovim stripovima se ništa ne zna, izgubljeni su u bespućima povijesnih zbivanja, i također, nisam ih ni ja nikada čitao. To ćemo ispraviti. I svratiti pozornost publike na ove stvari, jer to Bednjanec zaslužuje.

Radi se o njegovom meksičkom ciklusu.
Baš sam nedavno napisao par inspirativnih postova o Meksiku, jer je Meksiko istaknuta vestern zemlja. Mene je povukao neovestern El infierno, 2010. A sada ću vidjeti kako je to Bednjanec, doduše, kroz laži socijalizma koje je morao službeno podržavati, vidio Meksiko.

Žalim, franc, ali ti ćeš moći samo kiselo pratiti ove osvrte o Meksiku i Bednjancu. Tu sam te perfektno bang bang izradio, jer si nemač pojma o vesternu, niš' ne kužiš kaj se toga tiče i još imaš sve krive stavove. I ne čitaš te prave stvari. Haha, koja je to muka: frano bi o domaćem stripu, a ne čita ni Maurovićeve pustolovne. Ni Bednjanca. Eeee, koji je to hendikep. I kaj buš sad. A jel se možeš promijeniti? To je pitanje, jesi li ti dovoljno duša da obuhvatiš to kaj se mora obuhvatiti.

Meksički stripovi Ivice Bednjanca su ovi nižepopisani (ima jedan Zimonićev teskt o Bednjancu, i tu se Zimonić dotiče meksičkih stripova. ali to nije dovoljno, i nije uspio ih nametnuti kao temu. također, u bibliografiji, pogrešno su popisani, ne znam je li sam Zimonjić radio bibliografiju):

1. Lale X: Viva Meksiko
2. Lale XX: Zlatni sombrero
3. Lale XXII: Manuela
4. Lale XXIV: Žeđ
5. Lale XXVI: Dorados Panča Vile
6. Lale XXIX: Fiesta
7. Lale XXXI: Pobuna vješanih
8. Lale 125: Paleta revolucije
9. Lale 129: Za 100.000 pesosa
10. Lale 190: Stado
11. Lale 198: Berači pamuka
12. Lale 222: Diverzija

.............................................

Ovih 12, kao 12 apostola, čekaju na mene da ih otvorim široj publici. Bit će. To je plan. Planovi se izjalovljuju, jer mi uletavaju događaji. Uletio mi je vestern, pa ćemo ovo prolongirati.
Pa da vidimo tko samo priča, a tko djeluje. Tko je duša. Hoće li franc čitati i pričati o meksičkim stripovima Ivice Bednjanca? Hoće li dupli? Markos? Macan? Ne, ovi nemaju tu karizmu da otvore publici zapostavljenog Bednjanca, kako je fino lagao o socijalističkoj etici kroz potlačene Meksikance.

Edited by - stinky on 14/02/2025 19:28:51
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 14/02/2025 : 20:01:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/02/2025 : 20:31:49  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote

Bednjanec iza sebe ima ogromnu liniju ljudi koje je zahvatio, zahaklao stripom.

To je bio veliki val.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/02/2025 : 11:32:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dupli
Bednjanec je pomalo zaboravljeni talent koji bi imao puno važnije mjesto među klasicima da se nije volio frajerisati.

Otvorili smo temu Bednjanec.
Nemreš se sad ti frajerisati i držati po strani. Zašto nam ne ispričaš kako se to Bednjanec volio frajerisati?!
Moramo to čuti. Ili su ga cendravi kolege olajavali, slično kao što sad cendravi forumaši olajavaju prave forumaše.

Kad čuješ da se neko frajeriše, tu ima više varijanti:

a) čovjek se frajeriše bez ikakve realne podloge. napuhana žaba.

b) o čovjeku blebeću da se frajeriše, jer su jalnuški diletanti.

c) čovjek se frajeriše, jer je Božjom milošću određen biti baš to - frajer. ima slobodu biti frajer. vi ste ta sretna generacija forumaša, koja je živjela u epohi barem jednog takvog anđeleka. otuda među vama tako puno jalnuških diletanata.

Bednjanec je napisao a) Osmoškolce b) hrvatske povijesne stripove c) meksičke stripove.

Pogledaj 3 Hrvatska strip godišnjaka.

Ima li Bednjanec pravo frajerisati se??

Meni izgleda da ima.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/02/2025 : 11:37:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Čak se i rastrojeni Frano ima pravo frajerisati pred onakvom hrvatskom stripovskom laži, kakvu Macan proturava kroz Godišnjake.

Frano je uradio: a) Papka b) Mostarske želje c) Tulipana d) Skice iz Indije e) Otac.

Sparirat ću ga s Bednjancom, kad ovoga proučim.

Ali prema vama ostalima, ima se pravo frajerisati.

urnebesna opaska: Frano se ima pravo frajerisati, i onda samoga sebe ruši pojavljivanjem u Godišnjaku, među onim vrtićancima
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 15/02/2025 : 12:34:17  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Rastrojen sam na sve strane :)
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7431 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 15/02/2025 : 12:35:35  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ustrojiti se - isto nije baš bajna stvar.
Na neki način, kak bi Kordej rekel, više se ne razvijaš.
Okoštaš, ne...
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1158 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 15/02/2025 : 15:10:10  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Čak se i rastrojeni Frano ima pravo frajerisati pred onakvom hrvatskom stripovskom laži, kakvu Macan proturava kroz Godišnjake.

Frano je uradio: a) Papka b) Mostarske želje c) Tulipana d) Skice iz Indije e) Otac.

Sparirat ću ga s Bednjancom, kad ovoga proučim.

Ali prema vama ostalima, ima se pravo frajerisati.

urnebesna opaska: Frano se ima pravo frajerisati, i onda samoga sebe ruši pojavljivanjem u Godišnjaku, među onim vrtićancima

urnebesni plot twist: nije li i tvoj libling Žeželj pravio društvo frani u Godišnjaku?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/02/2025 : 18:48:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
sad smo na Bednjancu
da vidimo koji će biti tvoj doprinos. nema više izvlačenja, dupli, sad igramo za ozbiljno.

za početak, dajem prilog - Zimonić o meksičkim stripovima:
https://www.stripvesti.com/e-flit/eFLIT04/tekst/svibanj2002/Zimonic_Bednjanec.htm

"CIKLUS STRIPOVA IZ MEKSIČKE REVOLUCIJE svojevrsni je kuriozitet, ne samo Bednjančevog opusa nego i našeg stripa u cjelini. Objavljivan u "Biblioteci LALE" sredinom 60-tih godina ovaj serijal je na specifičan način sudjelovao u formiranju slike svijeta čitave jedne generacije mladih konzumenata stripa. Dotična edicija objavljivala je mahom strane stripove (Robin Hud, Tri musketira, Tarzan...) a tematika meksičke revolucije također je bila "strana". Pošto stripovi (u to vrijeme i u toj ediciji) nisu bili potpisivani mnogim čitaocima nije bilo jasno da se radi o domaćem autoru. Bednjancu je ovakav tematski okvir omogućavao da kreira svojevrsni "socijalni vestern" visoke etičnosti (za razliku od nekih špageti-vesterna u kojima se meksička revolucija pojavljuje kao egzotična dekoracija za avanturu). Bijeda meksičkih indijanaca, te pohlepa i teror (španskih) bogataša osnovni su pokretač radnje - spontani otpor vodi siromašne u revoluciju. Kroz većinu epizoda provlači se lik Panča Gonzalesa, lutajućeg viteza pravednika, koji pomaže seljacima i revolucionarima odričući se bilo kakve osobne koristi.
Ekspresivni naturalizam, dominantna karakteristika Bednjančevih realističkih stripova (kojim se on direktno nadovezao na tradiciju jednog Maurovića) najbolje dolazi do izražaja upravo u meksičkom ciklusu. Ovdje se kovitlacu dramatičnih društvenih zbivanja i političkih promjena u kontrapunktu suprotstavlja čitav jedan mikrokozmos ljudskih strasti, pojedinačnih sudbina i različitih motivacija."
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/02/2025 : 18:58:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
a frano sve pokvario. razvukao stranicu, pa nemreš ljudski čitati. daj smanji sliku, frano.

i ne opstruiraj meksičke vesterne. Bednjanec se ne bavi malim stvarima, nego velikim pričama. uči od svojih prethodnika. ja sam počeo čitati. joj, kak učim o Meksiku iz Bednjančevih stripova. kako su jedni bili bogati, a drugi siromašni. to je život, frano. nisu svi imali vremena kopati po starim papirima. neki su morali uzgajati i mazge, znaš. sve je to Bednjanec predočio i dao našem čovjeku da se educira. a naš čovjek, sa suzom u oku, prihvatio je taj "socijalni vestern visoke etičnosti". i čuvao tekovine naše revolucije, kao kap vode na dlanu.

... a onda su došli ljuti Hrvati i sve to pokvarili. kakav kobni obrat.

... no, pustimo sad to. i vratimo se našem bratskom Meksiku. nekad ne vidiš dobro kaj imaš kod sebe, jer ti je preblizu. zato je najbolje to proučavati na udaljenim, ali bratskim pandanima. Bednjanec je učinio baš taj metodski iskorak i otvorio oči svakom nevjernom Tomi, ako je takvoga moglo biti u još jednoj zemlji visoke etičnosti.

Edited by - stinky on 15/02/2025 18:59:39
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/02/2025 : 19:06:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
"Pošto stripovi (u to vrijeme i u toj ediciji) nisu bili potpisivani mnogim čitaocima nije bilo jasno da se radi o domaćem autoru."

Go to Top of Page
Page: of 145 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.59 seconds. Snitz Forums 2000