Author |
Topic  |
going going
Advanced Member

Serbia
12082 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 16/04/2025 : 00:51:00
|

ALMANAH 1: Privatno njuskalo Nizzi/Brindisi Lunov Magnus Strip Golkonda #1021
recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/nick-raider-nr-alm-1a-privatni-istrazitelj/2063/
Uprkos vecini negativnih komentara ispod recenzije i same recenzije koja je negativna,meni je ova epizoda prijala. Opustajuca je i zabavna. Nizzijeva posveta noiru kao zanru koji obozava (valja procitati tri izvrsne epizode Nizzijevog remek dela Leo Pulp), imamo detektiva Bogija Bisopa (koji nazalost jeste skrajnut u drugoj polovini price, voleo bih da je imao znacajniju ulogu za rasplet i da je on preuzeo vise inicijative od Nika, a da je Nik ostao samo pomocnik odnosno ,,sidekick`` sto bi rekli Ameri), imamo klasican noir zaplet, finu atmosferu, ima i dosta humora (plavusa ponudi Nika cigaretom, on odgovori da ne pusi i zahvali se a ona mu kaze ,,Vi ste neki neporocan tip?`` a Nik joj uzvrati: ,,Samo od struka nagore.`` ; to me je bas nasmejalo), tu je i Brindisijev rani crtez pomalo statican i sterilan ali opet dobar. Naslovna strana isto solidna, korektna. Ja sam stvarno zadovoljan procitanim i imam sada veliku zelju da citam Specijal u kom se ponovo pojavljuje lik privatnog detektiva Bogija Bisopa.
Prica: 8 Scenario: 8 Crtez: 8 Naslovna strana: 8
80% |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12082 Posts
Posted - 16/04/2025 : 22:47:47
|

ALMANAH 2: Trgovci smrću D'Antonio/Tacconi Lunov Magnus Strip Golkonda #1032
recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/nick-raider-nr-alm-1b-trgovci-smrcu/2066/
Počne zanimljivo ali onda ode sve u pm. Slazem se s recezentom koliko iznenađujuće mnogo ima teksta i glupavih dijaloga i nekakvog moralisanja. Kompleksna je ovo tema koja je izvedena na jedan banalan način, ovo je priča o trgovini drogom, pa priča o otmici, pa priča o utamničenju, pa lov na čoveka i na kraju akciona komandos sekvenca. Previše svega udrobljenog na premalo strana a opet prenatrpano tekstom.
Sto se tice crteža Ferdinanda Takonija, ja ga volim. Nacrtao je jednu od meni omiljenih Dilan Dog priča, daleko podcenjenu Oštricu britve, maestralna epizoda. I ovde je skoro pa odlican, jako je dobar- dinamičan crtež pun pokreta i akcije a i Takoni sjajno crta ženske likove.
Naslovna strana solidna.
Prica: 6 Scenario: 3 Crtez: 9 Naslovna strana: 6
60% |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12082 Posts
Posted - 17/04/2025 : 16:00:50
|

SPECIJAL #3: Na nišanu mafije Nizzi/Rossi
recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/nick-raider-nr-golcs-2a-na-nisanu-mafije/3063/
Potpisujem ReemCP-ov recezentski zakljucak : Nizzi vešto prepliće kriminalistički žanr sa romantikom i komedijom na jedan neodoljiv i zabavan način. Na par trenutaka priča je stvarno naivna i pomalo bezveze, ali je scenario tako šarmantan, dijalozi među likovima vrcavi, pojava Brende (Merlin Monro) unosi svežinu i novu dinamiku kao što to radi i promena scenografije sa ulica Njujorka na trgove Vatikana i u saobraćajne gužve Rima. Još sad doznajemo podatak da je Nikov deda rođeni Italijan i kako su mu promenili prezime. Lik FBI agentkinje Brende je vrlo zanimljiv i simpatican, moram da nabavim epizodu Četvrti svedok i zaista sam se razočarao kad sam u zanimljivostima procitao da se pojavljuje samo u toj i ovoj priči i tek onda u poslednjoj dvestotoj epizodi serijala, šteta stvarno.
Crtež vrlo dobar i dobio bi i veću ocenu da se na par stranica ne vidi čist fušeraj a onda na nekim drugim stranicama stvarno odlično nacrtano sve, kao da se Mariju Rossiju u određenim trenucima žurilo.
Stvarno bezvezna naslovna strana.
Dakle Nizzijeva šarmantna, zabavna krimi romantična komedija koja se lagano i lepo čita je od prva tri specijala za sada najbolji specijal.
Prica: 8 Scenario: 9 Crtez: 8 Naslovna strana: 5
80% |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12082 Posts
|
going going
Advanced Member

Serbia
12082 Posts
Posted - 23/04/2025 : 23:15:41
|

NIK RAJDER #25 Rendžer u Njujorku Nizzi/Trigo
recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/nick-raider-nr-lib-9a-rendzer-u-new-yorku/2753/
Ovo je bio prvi Nik Rajder kog sam ja nabavio i procitao pre vise od decenije. Naisao na polovni primerak u nekoj prasnjavoj kutiji u stripoteci Darkvud i privukla me odlicna naslovna strana i naslov Rendzer u Njujorku, koji me je asocirao na naslov filma Serif u Njujorku (Coogan`s Bluff) prva saradnja plodonosnog i legendarnog odnosa reditelja Dona Siegela i glumca Clinta Eastwooda. Tada kada sam procitao epizodu sam bio u potpunosti odusevljen, bio sam mladji i neiskusniji citalac, pohitao sam i nabavio jos par epizoda Nika Rajdera koje sam mogao da nadjem u Zlatnoj seriji ali ni jedna me nije odusevila kao ova iako su mi bile dobre price. I sada kada sam procitao preko tuce epizoda Nika Rajdera odlucio sam se da obnovim gradivo i procitam ponovo ovu pricu. I moram da priznam da je utisak skoro pa isti kao pre toliko godina. Ovo je zaista sjajna prica. Sto i ne cudi kada je za scenario zaduzen Michelle Medda, vec odavno apsolvirano gradivo je da se Medda na svakom serijalu koji je pisao snalazi sjajno, posebno su mi drage njegove price za Dilana Doga. A za crtez je zaduzen jos jedan autor SBEa kog znam po dobru iz Dilana Doga - Gustavo Trigo, koji je imao cast da nacrta prvu epizodu Nika Rajdera ali je nacrtao i meni posebno dragu epizodu Dilana Doga Lepota demona (DD orig. #6).
Rendžer u Njujorku je poeticna prica o prolaznosti vremena, svetu koji se menja i ljudima koji nisu spremni na tu promenu, poeticna posveta vesternu kao zanru. Posveta vesternu kao televizijskoj formi koja izumire (nekada su SADu tokom 50ih i 60ih prikazivane vestern serije koje su isle godinama, ako ne i decenijama, neke su reprizirane i na nasim televizijama, a omaz im odaje i Tarantino u svom Bilo jednom u Holivudu gde Di Kaprio glumi glumca cija karijera propada nakon sto mu se zavrsila dugogodisnja vestern serija), posveta vesternu kuce Bonelli kroz dvojicu glavnih aktera ove price koji neodoljivo podsecaju na Teksa Vilera i Kita Karsona i posveta neovesternu u samom liku Nika Rajdera koji je i zamisljen kao Teks Viler u patikama s kraja 20.veka smestenog u Njujork i u ulozi pravog, casnog predstavnika zakona, a verovatno je tu i omaz vec gorespomenutom filmu Serif u Njujorku Dona Siegela i Klinta Istvuda. Medda je ispripovedao viseslojnu i zabavnu pricu koja na kraju ubada i pravu emociju poeticnim i tragicnim krajem. Iako ima jedno, dva glupavo scenaristicko resenje koje nam previse brzo otkriva karte ko je sta u ovoj prici, to ipak ne narusava celokupni utisak price koji je odlican. U tome pomaze i raspolozeni Gustavo Trigo i sjajna Casertanova naslovna strana.
Po meni je ovo za sada najbolji Nik Rajder kog sam citao.
Prica: 9 Scenario: 10 Crtez: 9 Naslovna strana: 10
94%
 Naslovna strana Darka Perovica za Libellus izdanje |
 |
|
Topic  |
|
|
|