forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Glazba
 Najave koncerata - Hrvatska
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 40

ivanl
Advanced Member

Croatia
15828 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 03/05/2025 : 14:12:15  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
1000mods
18/04/2025.
Močvara, Zagreb

Ima tome neko vrijeme da sam se bas, ali bas, napenalio na stoner rock. Mislim, ta ljubav traje od kako sam cuo rane albume Sabbatha, jos kao djecacic, ali 'sabatovstina' u doslijednom smislu te krilatice se osjeca u svakom stoner bendu, jer na tom izvoru su se umili svi clanovi svih stoner grupa svijeta. O tom dvojbe nema, i ama bas svaki takav bend bi vam priznao bez misliti se, da su mu; Iommy, Butler, Ward i Ozzy, direktni uzori.

Stoner scena, danas, prejaka je!

Stoner zvuk, iako ga poslije 'sabatovstine', mozemo kao izvor staviti u pustinje sjeverne Amerike, a kao 'oca' stonera mirne duse nazvati Brant Bjorka, taj sound vise niposto nije vlasnistvo Amera. Taj zvuk danas se razvio, bolje kazati usavrsio diljem svijeta a u Europi posebice. A na nasem starom dobrom kontinentu, napose u Grckoj.

Ima logike. Sunca ne nedostaje u toj meni krasnoj i dragoj mediteranskoj zemlji, a zrake zivota najsjajnije zvijezde naseg Suncevog sustava jake su jednako u Ateni kao i Kaliforniji, domu stoner rocka, ili pustinjskog rocka.

I stoga, mene odavno vise ne cudi sto Grcka ima najsjajnije predstavnike tog pravca i tog zvuka. Poput; Nightstalker, Acid Mammoth, Willagers of Ioannina City i napose 1000mods.

Sve sam ih odgledao jer supruga i moja malenkost uzivamo bas intezivno u tom zvuku zadnjih godina, osim 1000mods.

Sada su napokon i oni dosli na red!

Bili su tu po Hrvatskoj vise puta a za vrijeme proklete pandemije, njihov nastup upravo u Mocvari, s upravo Willagers of Ioannina City, odnio je 'lijepi' vrag.

Dugo me je to tistilo, jer nastup ta dva benda zajedno uzivo bio bi Bogom dan uzitak.

Osim gore navedenih bendova iz Grcke u meduvremenu su nas posjetili i njegovo velicanstvo; Brant Bjork, te Kavadar, Clutch, Psychlonia, Green Leaf, Monster Magnet, Stoned Jesus, Slomosa, Full Tone Generator... i mnogi drugi. Trbalo bi mi prostora da ih pobrojim. Sto u Metropoli sto na Bearstone festivalu u carobnom okruzenju Primišlja kraj Slunja.

I bas zahvaljujuci entuzijazmu momaka iz Bearstone festivala, imamo ovu invaziju bendova koji stuju taj zvuk u Hrvatsku!

Neizmjerno im se zahvaljujem na tome!
Pogledao sam ih svu silu, (i jos cu), ali 1000mods nisam bio uhvatio.

Do Mocvare, osamnaestog dana travnja.

I to je ljudi moji; to!

Najbolje sto ih mogu opisati je, kao da je dosao Motorhead u Hrvatsku negdje 87. Znaci u naponu snage i moci. E tako su sad dosli 1000mods sa svojih izdanih 5 studijskih albuma i bas na promociji recentnog Cheat Death. Koji je rusvaj zivi ove vrste glazbe. Izvanredni! A bend, ni mlad ni star, aman-taman u naponu snage. I energije. A to je kljucna rijec ovog nastupa u klubu na nasipu Trnjnske struge. Cista energija. (Bolje kazati prljave i oznojene energije)
Beskompromisni nastup od skoro dva sata u krcatoj, rasprodatoj Mocvari. Masan i ljepljiv zvuk basa, (ne svira pjevac zaludu Rickenbaker poput Lemmya), mnumentalan zvuk dvaju gitara i pazite sad; ne sviranje, vec sustavno unistavanje bubnja sa ogromnim basom ucinilo je ovaj nastup u Mocvari za pamcenje i dugo sjecanje! (Bubnjar im je ljudi Zvijerko iz Muppet shova, uzivo)

Kazem, u najbiljem trenutku su dosli. U najboljim godinama nakon prakse od stotinu koncerata diljem globusa i na promociji najboljeg im studijskog uratka do sad, a s kojeg sviraju cak 6 stari. A uzivo su uspjele biiti jos i bolje. Zesce.

Nastup benda koji se potpuno predaje svirci. Bez pauze, bez puno rijeci, samo energija. Svaka im cast! Mogao bi ovdje napisati jos hvalospjeva, izljepiti im jos atributa, ali ne treba im to.

Oni su pravi, bezkompromisni rock bend i tocka. Supruga i ja uzivali smo u svakoj minuti ovog izvanrednog koncerta i ne sjecam se kad smo ovako smijuci se od uha do uha razdragano otisli u hotel.

Bila je i predgrupa. Them Moose Rush. Iz Bjelovara. Neloseg zvuka i zelje, ali pjevac, (i gitarist), kako je rekla moja draga ima previsok, presvilenkast i preispoliran glas. Mlo pederast ako mi je dozvoljeno tako se izraziti ali zaista jest. I vise bi podoban bio za neki splitski festival ili sibenski slager nego za mocni, mracni i masni stoner. Jbg. tako je. Ali imao je dobru 'bazu' hvatanja publike zamisljenim stapom za pecanje kojeg je bacao u publiku, pa onda imaginarnim koloturnikom tu istu publiku vukao pozornicu. Dobra fora, zaista.

Sve ostalo je bilo uragan, tornado i blira! Sve u jednom. Otprasili su nas iz kluba, izbacili iz cipela.

Ovaj bend narode, trebate odgledati u zivo, bez obzira kojem glazbenom ukusu preferirate. A ako ste rockeri, onda pogotovo.

Upratite ih, i zabiljezite si neki buduci njihov nastup masnim crnim markerom, bas kakva je i bila njihova svirka u Mocvari, i vjerujte mi necete se razocarati.

1000mods su zakon!

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15828 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 06/05/2025 : 22:06:31  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
1000mods
23 travnja 2025.
Azimut, Šibenik

Ha, dvaput je dvaput!
Pogledati dva puta ove izvanredne Grke uzivo u manje od tjedan dana sjajan je osobni podvig. I bome, osjecaj.

A nikad blize. Jer izlisno je spominjati kronicnu nestasicu rock svirki u mom rodnom gradu koja sad vec dobija oblik kronicne, biblijske suse pogubne za razvoj iole kakvog zivota. Rockerskog, dakako.

Ponukan izvanrednim koncertom iz zagrebacke Mocvare, koji mi je dao misliti, (jos i sad dok pisem ovo), sjajnom atmosferom i freneticnom svirkom, a blizina kresimirova grada samo je bio zadnji okidac, nismo dvojili oko dolaska u Azimut, puno manji klub. Ovog puta nije mi isla bolja polovica ali jest stariji, koji se nesto kao opirao, mislio, a kako ce se naposljetku pokazati, ostao fasciniran nastupom. A nagovorio sam i Srdana, ljutog heavy metalca da dode malo otvoriti, prosiriti vidike. Sto ce se takoder pokazati kao odlicno odradena misija.

Zao mi je sto u 'schedule' nisam 'ugurao' i koncert u rijeckom Palachu, na ovoj, kako momci iz benda kazu; balkanskoj turneji. Jer bas sam u Palachu, prosle godine odgledao Acid Mammoth, takoder jako dobar grcki stoner bend. Ali bit ce prilike jos itekako, 1000mods vole Hrvatsku i redovno su gosti kod nas. (Iako evo meni ove godine prvi put njima u pohode, ali od sad idem ih pogledati kad god se ukaze zgoda)

Za razliku od Mocvare, u Azimutu nije bilo predgrupe stoner izricaja, vec bas i upravo, kompletno opozitnih nacela. Road Rats su bend koji 'voze' garazni punk rock. A dovoljno je vidjeti bubnjaru veliki bas bubanj ili kako basisti visi fender do koljena u stilu Dee Deea, da shvatite sto vas ocekuje. Tako je i bilo. Eksplozivno i brzo. Glasno. Bas kako volim u jos jednom meni dragom glazbenom pravcu. (Ovako bi bas i ja svirao da mogu) Dojmio me se njihov, zasad jedini EP, (istoimeni), kad sam ga onomad slusao, i bas sam se obradovao prilici da ih odgledam uzivo. Mislio sam da je ovaj r'n r power trio iz Zagreba, ali pjevac/gitarist je pricao na otegnutom dijalektu sibenskog otocnog arhipelaga...
Mislim nasi su, ali nije ni bitno jer pricaju glasom garazne rokije meni zaista posebno srcu drage. Nema tu filozofije. Bum-tras! Bubanj-gitara-bas! Otprasili su svojih, (jedinih), 5-6 pjesama u rasponu od Hellacoptersa do Petera and the Test Tube Babiesa, i zaradili pljesak. Posteno pripremivsi teren za Grke.

A oni su kao i u Mocvari izisli uz Black Sabbath klasik stvar; War Pigs! Ovdje u Sibeniku nije bila otpjevana sve u jedan glas, coporativno, od strane publike kao u metropoli, ali efektno jest. Ne moze se omaniti s takvim biserom od pjesme.

I sto da vam sad kazem? Strepio malo jesam, kakva ce biti svirka, jer je to mali klub, bilo nas je stotinjak, od toga desetak prijatelja iz Splita, i ne moze se usporedivati s klubom na Prisavlju, ali razloga za brigu nije trebalo biti. Odmah su 'grunuli' uz prasak. I to kakav... mali prostor Azimuta ispunio se, instant, masnim rifovima i teskim cekicanjem. Vidi se da im ne tepaju zaludu da su kraljevi zadimljenih podruma isto kao i ispunjenih arena, 1000mods ne jebe 2% gdje sviraju. Samo gruvaju. I nose sve ispred sebe. Dapace, kao da im je i draze 'vakumirati' ovakve manje prostore svojim grooveom. Potpuno istisnuti zrak iz prostorije. Bolje reci kisk. Od prve do posljednje pjesme, a u Šibeniku niti pauzu nisu napravili, isporucili su nam najbolji, najkvalitetniji, najmocniji i najglasniji stoner ikada. Cak i jednu pjesmu vise odsvirali nego u Zagrebu, pa ti sad vidi...
Stvarno ima biti da vole ovakve prisne prostore sa skoro direktnim dodirom s publikom bez ograde i redara.

Fascinira cinjenica kako je Tony Iommi posto je imao sakat prst uslijed ozljede na radu, popustio zice na gitari da bi mu bilo lakse i ugodnje svirati, te takvim niskim stimom i tim slucajno dobivenim zvukom, zapravo izmislio stoner. Sve ostalo je prava legenda, i tom i takvom sabatovstinom, (taj predobar izraz koristit cu do kraja zivota), okoristili su se malte ne svi hard, metal a posebno stoner bendovi. Bez tih sporih a monumentalnih rifova ne bi bilo ni 1000mods.

I takav im je i koncert. To jest koncerti. Sad sam ih vec odradio dva. A ponovo su iz sebe iscjedili zadnju kapljicu znoja te zadnji atom snage. Dvaput u 5 dana dozivjeti pjesmu Vidage, izvanredna je avantura, a sve mi se nekako cini da su bili i zesci nego u Zagrebu. Valjda zbog tolike blizine pozornice i samih glazbenika, koncert mi se ucinio kudikamo bucnijim. Po izlasku na sibensku Rivu, u glavi mi je bila neprekinuta zvucna crta, kao ono davno kad bi tv program dosao kraju, a onaj bzzzzz ostao do jutra ako niste isljucili prijemnik.

Sjajna je energija ovog benda i ponavljam; u naponu su snage. Trenutno. Zadnji album im je mozda i najbolji a 6 pjesama s njega uzivo prava je atrakcija.

Znam tocno kad cu ih ponovo odgledati i bas im se unaprijed ponovo radujem.

Kazem, 'mali' mi je bio odusevljen i sve me vise fascinira njegovo poimanje, interes i znanje o glazbi. Daje mi osmjeh na lice i trnce u srcu, a zadovoljstvo da sam obavio, (smo-mi), odlican posao u odgoju neprocjenljivo je.

A nije na odmet kazati da je Srdan, ljuti-ljuti-ljuti metalac, stisnutom pesti u zraku kazao; dobro je ovo brale!

Putovanje do masnog bureka kod Mate, u srcu Splita, starom cestom smo kratili odlicnom pricom o glazbi. I samo o njoj. S gustom. Danima bi mogli tako. Tema je bezbroj. Nepresusan izvor prica o koncertima, albumima i pjesmama nikad nam ne dosadi.

Do novog puta, uz glazbu, dakako, moram opet ponoviti; 1000mods su zbilja zakon!

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page
Page: of 40  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.59 seconds. Snitz Forums 2000