forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 223

going going
Advanced Member

Serbia
12154 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 04/06/2025 : 22:41:50  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote

Human Target
Ziva meta

Piter Miligan / Edvin Biuković

Redovno sam vidjao ovaj strip po sajmu knjiga i salonu stripa godinama unazad kako se prodaje u bescenje i tek nedavno pre koju godinu sam ga kupio na sta me je podstakao Pakin osvrt za novu reimaginaciju i reinterpretaciju ovog junaka u izvodjenju Toma Kinga a tek sinoc procitao ovo staro izdanje Belog Puta iz vremena kada nam je Beli put otvorio nove horizonte strip umetnosti i prvi put citoace sa ovih prostora upoznao sa cuvenim DCevim naslovima iz podetikete Vertigo i Dark Horse naslovima poput Nadziraca i Povratka Mracnog viteza, V kao Vendeta, Sendmena, Propovednika, Grada Greha i 100 metaka, kao i Dzona Konstantina. Tu se nasao i broj 15 sa neobicnim stripom Ziva Meta. I kakva je ovo stripcina! Dobijamo sve ono sto zelimo i volimo od DCa 90ih zestoku reinterpretaciju istoimenog junaka klasicnog perioda DCa obogacenog novim kontekstom, surovijim okruzenjem i velikom psiholoskom dubinom likova. Ovo je sjajan neo noir misterija sa mnostvom zapleta i obrta, emotivnim trenucima, istrazujuci pitanja sta znaci biti covek, sta je identitet, sta je licnost, sta smo stvarno mi a sta nasa maska, granica izmedju licnosti i identiteta je ovde maglovita i nejasna, ali svaki novi obrt, zaplet ili komplikacija visestruko nagradjuju pazljivijeg citaoca zabavom i koskama za introspektivno razmisljanje! Posebno je znacajan ovaj strip i zbog maestralnog crteza pokojnog Edvina Biukovića koji nas je prerano napustio pre gotovo vise od 25 godina. Njegov osecaj za kadriranje, montazu, uopste ritam scene i razvoj dogadjanja podseca na filmsku montazu, posebno zavrsni obracun u koji je ubacena gospel muzika sto je Edvinova ideja, saznao sam iz pogovora. Stvarno je bilo uzivanje gledati sve te stranice i kadrove, dobar je bio i kolor iako je na par mesta zamaskirao odredjene Edvinove detalje, sto sam takodje saznao iz pogovora.

Ovaj strip zasluzuje mnogo vise paznje i mnogo vise da se diskutuje o njemu jer em je prvoklasni Vertigo naslov, em je mini serija nema sad tu nikakvih nastavaka ili kontinuiteta koji kvari zadovoljstvo citanja, em je odlican scenario, em ga je crtao covek sa nasih prostora koji nas je prerano napustio, sto samom stripu daje dodatno na tezini ionako vec teskih tema ali koje se sa lakocom i humorom i zabavom protkaju i prozimaju kroz strip.

Od mene apsolutna preporuka i ovo je strip koji svaki stripadzija sa ovih prostora treba da ima u svojoj kolekciji.
I moja bi zelja bila da objavim Tom Kingovu novu verziju Human Targeta kad otvorim svoju izdavacku kucu.

10/10
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1713 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 04/06/2025 : 23:00:54  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vetropiroman

quote:
Originally posted by KuntaKinte

Rompepistas (2024, Ablaze) Rosa Codina
Nedostaju vam Jaimeovi stari "Love & Rockets" ili Baruovi stripovi ili hoćete još parče Lavričevog "Crvenog alarma"? Bacite pogled na ovo stripče.
Priča je o tome kako je bilo biti sedamnestogodišnji panker u nekom gradiću, nekoj vukojebini (ovde recimo španskoj). Društvo, muzika, cure, roditelji, debili koji vas mrze...
Odlično nacrtano, a kad pogledaš kako Rosa izgleda, onda vidiš da je glavnog muškog lika crtala po sebi.
Ništa epohalno, bez nekog zapleta (osim možda malo ljubavnog), sa puno viđenih scena, ali meni bilo veoma prijatno čitanje od početka do kraja.

Čitao na španskom ili postoji prevod na eng?
Inače, hvala na preporuci, deluje zanimljivo... :)

Ingliš, Ablaze objavio lane.

Dosta je bilo praštanja!

Edited by - KuntaKinte on 04/06/2025 23:01:43
Go to Top of Page

vetropiroman
Junior Member

335 Posts

Member since 27/02/2022

Posted - 04/06/2025 : 23:52:11  Show Profile Show Extended Profile  Send vetropiroman a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by vetropiroman

quote:

Rompepistas (2024, Ablaze) Rosa Codina
Nedostaju vam Jaimeovi stari "Love & Rockets" ili Baruovi stripovi ili hoćete još parče Lavričevog "Crvenog alarma"? Bacite pogled na ovo stripče.
Priča je o tome kako je bilo biti sedamnestogodišnji panker u nekom gradiću, nekoj vukojebini (ovde recimo španskoj). Društvo, muzika, cure, roditelji, debili koji vas mrze...
Odlično nacrtano, a kad pogledaš kako Rosa izgleda, onda vidiš da je glavnog muškog lika crtala po sebi.
Ništa epohalno, bez nekog zapleta (osim možda malo ljubavnog), sa puno viđenih scena, ali meni bilo veoma prijatno čitanje od početka do kraja.

Čitao na španskom ili postoji prevod na eng?
Inače, hvala na preporuci, deluje zanimljivo... :)

Ingliš, Ablaze objavio lane.

Fala, moraće da se iskopa!
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5430 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 06/06/2025 : 22:46:29  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

The Coldest City (Antony Johnston, Sam Hart)

Priča smeštena tokom turbulentnog i za obaveštajce neizvesnog perioda neposredno pre pada Berlinskog zida. Britanci šalju specijalnog agenta u Nemačku kako bi se domogla spiska koji sadrži imena svih špijuna i obaveštajaca koji su imali operacije u Berlinu. Pomoć treba da joj pruži kolega koji je već toliko dugo u Berlinu da se odmetnuo od MI6 i radi poslove za samog sebe. A svi se trude da dođu prvi do spiska: Britanci, Sovjeti, Francuzi, Ameri... Dobar špijunski triler, iako je sama priča poprilično šablonska i generička i mogu da se očekuju dvostruke, trostruke igre gde se nikad ne zna za koju stranu agent specijalne službe radi što je karakteristika žanra pa je sam kraj očekivano neočekivan.

Film Atomic Blonde je rađen po ovom stripu. Poprilično je verno skinuo radnju, uz par primetnih razlika. Sharlize Theron je previše seksipilna glumica od glavne protagonistkinje u stripu. David je takođe mnogo stariji u stripu negoli uloga u filmu koju je imao James McAvoy. Generalno su likovi u stripu stariji od onih u filmu pa strip ostavlja otisak ozbiljnosti u poređenju sa filmom. U filmu su ubacili lezbo scenu između Sharlize i francuske špijunke, a toga nema u stripu jer je dotični agent muškarac. Najveća razlika i nedostatak u odnosu na film je akcija, koje u stripu praktički ni nema, dok je film imao zaista sjajne na moderan način snimljene scene borbe i akcije.

Fanovi c/b grafizma će ceniti grafičku podlogu stripa, i strip predložak je više "špijunski" u odnosu na film jer je akcenat stavljen na priču i dijaloge, a ne na akcijske elemente kao u filmu. Meni lično je bolji film, ali i strip je OK
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5430 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 11/06/2025 : 23:31:07  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Final Cut (Charles Burns)

Grupa mladih ljudi odluči da ode na kampovanje u divljinu kako bi se zabavili snimajući amaterski horor/sci-fi film. Ovaj čin nosi sa sobom određenu dozu nostalgije jer kad su bili klinje dva drugara su iz zezancije snimili otkačeni film u domaćoj radinosti. Dečaci su odrasli, sad su stariji, više nisu samo u muškom društvu jer im ovaj put društvo prave i devojke, a deluje da pojedini članovi grupe ozbiljno shvataju snimanje filma, dok drugi samo žele da se zabave...

Burns odlična shvata i ima talenat da prikaže sav taj tinejdž angst mladih osoba koji su nesigurni u sopstvenom telu. Glavni lik u ovom stripu je Brian kojeg okolina etiketira kao čudaka koji ima problema sa živcima, iako on za sebe smatra da je samo stidljiv i introvertan. Verovatno u njegovom liku postoji dosta toga autobiografskog samog autora. Brian slobodno vreme provodi crtajući, njegov notes je prepun raznih ilustracija koji su vidno inspirisani njegovom ljubavlju prema starim naučno fantastičnim i horor naslovima. Brian ima svoju muzu, lepu Laurie, samo što je previše stidljiv i ima problema da joj kaže šta zapravo oseća prema njoj. Usled nemogućnosti da se verbalno izrazi, on je crta i zamišlja je kao glavnu glumicu, heroinu, njegovog filma koji želi da snimi. A kakav će biti final cut tog filma, to će se videti na kraju stripa...

Crtački delo je zaista impozantnog kvaliteta. Burns nikad bolje nije crtao prirodu, drveće, šumu, nebo, pozadinu itd., dok paleta farbe kojom kreči svoje panele stvara osećaj psihodelije što samo pojačava jak vizuelni nadražaj. Montaža i kadriranje su sjajni jer doprinose stvaranju te anksiozne atmosfere gde sa svakom okrenutom stranicom nestrpljivo čekaš da vidiš gde će stvari da krenu naopako... Sve pohvale idu i na način na koji je ilustrovao sci-fi elemente tuđinskih letelica i vanzemaljskih entiteta. Glavnom protagonisti je omiljen film Invasion of the Body Snatchers pa je lako prepoznati da je u ovom delu Burns bio vidno inspirisan horor & sci-fi filmskim ostvarenjima. Ceo strip u suštini ima taj retro šmek i predstavlja u neku ruku ljubavno pismo starim filmovima tih žanrova, i ne nužno samo popularnim naslovima, već i onim manje poznatim B filmovima koji imaju kultni status među najvećim posvećenicima i fanovima.

I dalje mislim da mu je Crna rupa najbolje delo, ovaj strip mi je po kvalitetu u rangu Poslednjeg pogleda. Ali u svakom slučaju fanovi američkog alternativnog indie stripa mogu biti zadovoljni jer smo u kratkom vremenskom periodu dobili Monicu od Clowesa i Final Cut od Burnsa. Monica mi je bolja jer je kompleksnija i složenija u svojoj razradi i poziva na ponovna čitanja, dok je Final Cut slow burner o nesigurnosti mladih ljudi i zaljubljenosti u svoju muzu
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5430 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 16/06/2025 : 21:59:23  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Incognito (#1-6) + Incognito: Bad Influence (#1-5)

(Ed Brubaker, Sean Phillips)

Zack Overkill je radnik u kancelariji kojeg smara papirologija. A oće čovek malo da se smori kada mu je ovaj posao samo paravan jer nekada je bio maskirani zlikovac koji je bio član zločinačke superherojske organizacije. A takođe je i član vladine organizacije koja se bori protiv zlih super ljudi. Zach igra dvostruku igru, a ono što najviše želi je da ponovo obuče masku i izađe na ulicu, da oseti taj uzbudljiviji život koji ga je nekada ispunjavao. Unatoč tome što je njegov brat blizanac ubijen dok je nosio masku...

Brubaker je napisao noir koji je mešavina superherojstva i trilera. Priča je smeštena u pulp svetu u kojem od pamtiveka žive stari pulp heroji i zločinci. Radnja obiluje dvostrukim i trostrukim obrtima i prevratima, ali rekao bih da na momente zna da bude predvidljiva i generička. Brubiša je ovde hteo da napiše nešto slično na foru Sleepera, samo što je to već savršeno uradio tamo pa nije bilo potrebe za ponavljanjem. Strip nije dugačak, prvi ciklus ima samo šest sveščica, mana je kraj koji je loš i dođe neočekivano pa ostavlja utisak nedorečenosti i zbrzanosti. Autori su kasnije napisali nastavak Bad Influence koji ima pet poglavlja. Po meni lošije od prve celine, jedino mi se kraj i završetak više sviđaju u nastavku. Phillips ovde nešto lošiji nego u Sleeperu, ali čak i takav mi se više sviđa od radova iz njegove poznije karijere.

Incognito je Sleeper za siromašne. Nije toliko loše koliko sam mislio da će biti, bolje je od nekih drugih pogrešno hvaljenih radova iz kasnije lošije faze ovih autora. Rangirao bih Incognito kao prosek Brubakerovih/Phillipsovih radova
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1713 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 17/06/2025 : 09:09:49  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Čitajući i dalje stripove sa liste "1001 Comic You Must Read Before You Die" naleti čovek na neke zaista zanimljive stvari. Evo dve preporuke.

Button Man v1-4 (2006-2010, Rebelion) s John Wagner, c Arthur Ranson, Frazer Irving
Wagner je stari majstor i od onoga što je delovalo kao zanimljiva idejica za recimo neku kraću priču, on je napravio 4 veoma uzbudljiva trejda.
Priča je čini se poznata: bogataši zarad svoje zabave i optklada finansiraju igru ubistava gde se plaćene ubice "bore" poput gladijatora, a dokaz pobede ne mora da bude smrt protivnika, već nekad, kad finansijeri tako odluče, prst poraženog. Nema pozitivnih likova, a priča prati Harry Extona, ispostaviće se jednog od najboljih plaćenih ubica, tj kako ih zovu "Button Men". Furiozan ritam priče, poput onih nekih stripova Warren Ellisa sa početka milenijuma, gde nakon kratkih uvoda ide surova furiozna akcija, za koju vam se čini da će brzo da dosadi, ali onda priča krene skroz drugim pravcem i tako do kraja.

The Bellybuttons/Les Nombrils v1-8 (2004-2018, Cinebook/Duipus) Dubuc and Delaf iliti Maryse Dubuc i Marc Delafontaine
Zašto bi neki matori sredovečni muškarac kao ja čitao geg table o tri tinejdžerke, od kojih su dve kao dobre ribe (Vicky i Jenny), ali neviđene kučkice i Jenny i naravno neviđeno glupa, a treća je kao Popajeva Oliva (Karine), dobroćudna i ružna, a služi ovim prvima da pored nje izgledaju još bolje i budu još popularnije među momcima? Učinilo mi se da će ovo možda da podseća malo na Sestre koje izdaje Strip-agent...
Međutiš! Teen soap opera od koje ne mogu da se otkačim jer je sve samo ne ono što sam očekivao na početku. Najpre zato što su likovi zaista napravljeni spektakularno raelno: Vicky i Jenny su neverovatne bitches koje vas stalno nerviraju i morate da ih mrzite, ali isto tako vas nervira i Karine koje je, iako dobrodušna, toliko smotana i očajna u tome da i dalje bude deo ekipe, da i dalje, po svaku cenu, ima prijateljice.
Nije ovo običan humoristički strip, već ozbiljna kritika društva i sprdnja sa svim tim jadima tinejdžera, problemima, njihovim nastojanja da budu i popularni i deo teen zajednice, da se izbore za malo, kakve takve, sreće i da proguraju taj zajebani deo života.
Ono što je dodatno dobro je što su i svi sporedni likovi napravljeni fenomenalno, aj da kažemo realno.
I sama priča (iako tako ne deluje na početku) nisu puke geg table, već zaista postoji razvoj radnje, likovi se menjaju, nije beskrajni status quo. Svaki detalj mi je genijalan od recimo realne situacije da na primer Jenny živi sa majkom alkosom i dve mlađe sestre, stan i zgrada su joj štroka živa, soba takođe, ali zato kad izađe napolje onda mora da bude maksimalno namontirana, našminkana, besprekorna.
Čitajte ovo, nadam se da ćete se zabaviti kao i ja. Evo na 5. sam od 8 albuma i nisam mogao da izdržim do kraja, a da ne ishajpujem ovo.

Dosta je bilo praštanja!

Edited by - KuntaKinte on 17/06/2025 11:03:40
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2025 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 17/06/2025 : 10:40:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Ako neko vičniji pretrazi može da iskopa, baš me zanima, sve mi nešto u maglovitom sećanju da je neko na forumu toplo preporučivao Les nombrils, ali jako davno, još pre 15ak godina, možda i više. Mcn možda?
Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3142 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 17/06/2025 : 11:05:09  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dzimi Gitara

Ako neko vičniji pretrazi može da iskopa, baš me zanima, sve mi nešto u maglovitom sećanju da je neko na forumu toplo preporučivao Les nombrils, ali jako davno, još pre 15ak godina, možda i više. Mcn možda?

točno! Macan, vraga maglovito, sjećanje ti kristalno

Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1129 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 17/06/2025 : 11:26:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
Tongues, vol. 1 | Anders Nilsen, Pantheon Books/Jonathan Cape (2025.)

Još jedan od stripova koji je u razvoju dulje od desetljeća i još nije
gotov. Autor je tematske i vizualne ideje za strip počeo razvijati 2013.
godine, a prva izdanja u obliku sveski ugledala su svjetlo dana 2018.
godine, u autorovoj vlastitoj produkciji. Do sada je izašlo 6 epizoda, a
Pantheon Books ih je nedavno sakupio i objavio kao prvi integralni svezak
pod naslovom "Tongues, vol. 1". Koliko sam shvatio, to bi trebala biti
minimalno prva polovica ukupne priče.

Radnja je inspirirana grčkim mitom o Prometeju, ali je smještena u kvazi-
suvremeni, konfliktom razoren srednjoazijski pejzaž. Pratimo boga
prikovanog za planinu, njegov neobičan odnos s orlom, ali i niz nelinearno
isprepletenih ljudskih priča – uključujući djevojčicu iz Afrike i
samotnjaka s plišanim medvjedićem koji luta pustinjom. Sve je ispričano s
dozom poezije, simbolike i filozofske refleksije o jeziku, znanju,
tehnologiji, osveti i suosjećanju.

Vizualno je strip izniman – kombinira minimalistički stil s detaljnim,
ponekad halucinantnim prizorima. Moebiusov utjecaj na crtež i boje je očit
(doduše, moram reći, poze likova su ponedak u najmanju ruku upitne ).
Posebno bih izdvojio nekonvencionalno kadriranje. Svaka stranica ima svoju
specifičnu logiku, a zajednički motiv su gotovo hipnotički geometrijski
uzorci koji i simbolički sačinjavaju strukturu priče te uokviruju njezinu
realnost. Razigrana kompozicija kadrova dobro podržava mitološku i često
filozofsku naraciju koja zahtijeva prostor i pauzu - u akcijskim sekvencama
ubrzanje ritma se postiže manjim i zgusnutijim kadrovima, no
kada priča prelazi u kontemplaciju, kadar se širi i daje priliku za predah
i promišljanje. Ponekad je to širenje prostora takvo da ne stane na
normalnu stranicu pa Nilsen koristi tzv. fold-out stranice kao još jedan
narativni i vizualni alat.

S tehničke strane, izdanje je savršeno. Veći format (u odnosu na američki
standard), mat papir visoke kvalitete s blagom teksturom, tvrdo ukoričeno s
odlično izvedenim uvezom tako da se stranice široko otvaraju bez ikakvog
naprezanja. Naslovnica koja se vidi na slici iznad dio je papirnatog omota.
Tipografija je jasno čitljiva i ugodna za oko. Od dodataka nema ništa
posebno vrijedno spomena osim popisa likova s kratkim opisima i
ilustracijama, koje bih ja osobno radije stavio na početak knjige, umjesto
na kraj. Pantheon i Jonathan Cape izdanja su sadržajno identična. Prvo je
za US tržište, a drugo za UK/EU tržište. UK izdanje je kod nas također i
jeftinije.

Edited by - Wolfman on 17/06/2025 12:23:48
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2389 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 17/06/2025 : 14:39:22  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Pa dobro, jel valja ili ne valja? Sve si rekao osim onog najbitnijeg: koliki je stupanj valjanja?
Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1129 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 17/06/2025 : 15:14:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
Meni valja, čitat će se nastavak za 10 godina
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2025 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 17/06/2025 : 15:16:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by verab

quote:
Originally posted by Dzimi Gitara

točno! Macan, vraga maglovito, sjećanje ti kristalno

Hvala! Malo je pomogao opis „Zašto bi neki matori sredovečni muškarac kao ja čitao geg table o tri tinejdžerke“, Mcn je negde tada otprilike ušao u tu fazu.

Šalu na stranu, iznenađujuće nizak procenat tada preporučenog je objavljen u prevodu.
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1228 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 17/06/2025 : 23:08:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
Mutare Anamarije Kvas topla preporuka https://www.stripovi.hr/detalji_proizvoda.d95ac39cc9a34507a2a5c2ece2371c5a.mutare.aspx
Go to Top of Page
Page: of 223 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.39 seconds. Snitz Forums 2000