Author |
Topic  |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29675 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 18/06/2025 : 16:00:12
|

Na jednoj će plaži trinaestero likova potpuno potresti jedan nezamisliv događaj, jedno izvrtanje stvarnosti koje će malu družinu baciti u ponor neizvjesnosti. Suočeni s tim fantastičnim događajem, protagonisti Kula od pijeska najprije će proći kroz potpuno ljudsku fazu napetog i konfliktnog poricanja, nakon koje će uslijediti razdoblje prihvaćanja, kada maske padaju i kada se treba nositi s novonastalom situacijom... jer vrijeme je odbrojeno. Nasuprot sudbini koja neumoljivo klizi poput šačice pijeska kroz prste, svatko će reagirati na svoj način – ali što napraviti i kako postupiti kada zalazak Sunca može značiti kraj? Kompletna i kompleksna priča u kojoj je situacija važnija od objašnjenja. Strip Kule od pijeska varira između crnila i humanizma, da bi nakraju iznjedrio modernu, okrutnu i uzbudljivu pripovijetku. M. Night Shyamalan, redatelj filmova Šesto čulo i Podvojen, za svoj je film Ostarjeli inspiraciju pronašao upravo u ovom stripu.
Orka 76 • Kule od pijeska • 104 stranica • C/B • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Pierre-Oscar Lévy • Crtež Frederik Peeters • Prijevod Antonio Kekez • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 18.6.2025. • Cijena 17 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-76-kule-od-pijeska/1076/
|
Trouble will find me |
|
naker
Advanced Member

5442 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 18/06/2025 : 23:22:59
|
Jako je teško govoriti o klimatskim promenama i globalnom zagrevanju kada je životni vek naše planete previše dug, a naš previše kratak, i Levy je ovoj tematici pristupio tako što je likove smestio u malu lagunu koja prkosi klasičnom računanju vremena da sve veoma brzo poprimi atmosferu kao da gledate neku otkačenu epizodu Zone sumraka. Džabe čovečanstvo gradi kule i gradove kada će nadolazeća plima sve to srušiti jer sve što mi gradimo je rađeno na temelju od... peska.
Kultni debi jednog scenariste i stvarno šteta što mu je ovo jedini strip koji je napisao. Meni su Kule od peska top Peeters  |
 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16600 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 19/06/2025 : 10:21:59
|
Zanimljivo.. |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2612 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12167 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 19/06/2025 : 16:11:40
|
Citao u Komikovom reprint izdanju pre 3 godine, prenosim tadasnji komentar (PAZNJA SPOJELERI!):
quote: Originally posted by going going
Nabavih reprint izdanje Kula od peska pre par nedelja i sada je doslo na red za citanje. Prvo pohvala za uradjeni reprint na vecem formatu, izdanje je stvarno odlicno (iako je radjeno u Simbolu). Odmah da kazem da sam veliki ljubitelj Frederika Petersa pogotovo tamo gde je kompletni autor: Aama me je potpuno odusevila a Pahiderm odlican! U ovom stripu Peters je samo crtac ali kao sto je neko primetio Peters voli da bira ,,opicene" scenarije. Kao sto kaze Publishers Weekly strip „počinje poput kriminalističke priče, nastavlja kao epizoda iz Zone sumraka i okončava se u egzistencijalističkom tonu koji bi odgovarao filmu Larsa fon Trira.“ Ima istine u tom opisu ali ipak je prica previse nedorecena da bi nesto sustinski moglo da se shvati. Fon Trir nije bas toliko nejasan, a nije ni Linc (iako ovaj strip mene ne podseca na Linca za razliku od Pahiderma). Prosto previse se brzo desavaju stvari koje nemaju previse smisla a ne mislim da nemaju smisla zato sto ja ne umem da ih prokljuvim vec zato sto su stvarno nasumicno ubacene (za jednu scenu je i sam scenarista u predgovoru priznao da ga je odusevilo tumacenje jednog citaoca a da on uopste nije imao to u glavi kad je pisao). Svako delo moze da se tumaci na vise nivoa i da mu se pridodaje simbolika i znacenje koje sustinski tu ne postoji, ali mora da postoji neka nit, neka misao, ma koliko vesto zamaskirana, koja provejava iza svega toga. Cini mi se da u ovom stripu nema toga, nego da je ovo cisti eksperiment (kao sto i jedan od likova u stripu kaze za njihovu neresivu situaciju da je mozda eksperiment). I Pahiderm je dosta konfuzan ali opet se shvata smisao price i deluje kao da prica ima smisao, ovde toga nema. Onda bi se covek ponadao da su barem likovi dobro profilisani i njihovi medjuljudski odnosi, pa tu ima nekih naznaka dublje karakterizacije ali opet je ostalo samo na tome ,,naznakama" a nije se otislo u potpunosti u tom smeru sto bi bilo mozda interesantno kad vec glavna prica nema smisla, onda da barem ima dobro izvedenih slojevitih likova. Ne znam sta da kazem, sem da sam razocaran (iako ima stvari koje su dobre kao sto je poneka metafora i poneka scena i sveopsta atmosfera, ali te pojedinosti nisu dovoljne da iskupe i opravdaju ceo strip kao celinu). Razocaran jer od Petersa imam visoka ocekivanja zbog prethodnih njegovih radova, ali ovde ni ne treba kriviti njega vec Pjera Oskara Levija.
6/10
*Znam da postoji i film po stripu koji je izasao prosle godine u reziji reditelja M. Night Shyamalana. Pogledacu ga, taman za vukozecov izazov film radjen po stripu! https://en.wikipedia.org/wiki/Old_(film)
quote: Originally posted by going going
quote: Originally posted by naker
Džabe čovečanstvo gradi kule i gradove kada će nadolazeća plima sve to srušiti jer sve što mi gradimo je rađeno na temelju od.. peska.
Da, jasno mi je to, ali nekako me strip nije emotivno dirnuo a ni intelektualno. Previse nekih potpuno nejasnih scena (ono trcanje onog lika iz hotela pa neko puca na njega, zatim ono gledanje u brda i ima jos par takvih stvari) vise mi deluje kao nabacane epizodice (protiv cega nemam nista) koji zajedno i ne daju nesto previse smisla. Drago mi je da strip ima svoje poklonike i sto je vecinski vrlo pozitivan odziv, drago mi je sto je strip doziveo i drugo izdanje. Ide na policu svakako i ceka neko drugo citanje u buducnosti gde ce mi mozda bolje leci. Mozda prosto nisam bio u tom fazonu tokom citanja. Mnogo raspolozenje utice na citaocevu interpretaciju dela pa je moguce da moje raspolozenje nije bilo pogodno i na istoj frekvenciji sa Kulama od peska.
|
Edited by - going going on 19/06/2025 16:12:03 |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7576 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
matori paraliticar
Senior Member