Author |
Topic  |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 17/03/2025 : 12:16:47
|

Objavljena sredinom osamdesetih u belgijskom mjesečniku (À suivre), Igra skrivača u svijet stripa uvodi autofikcijsko pripovijedanje o otkrivanju senzualnosti. Sastavljen od kraćih priča evokativnih naslova (Roberta, Bertille, Gospođica), strip opisuje prva uzbuđenja koja desetogodišnjak Max doživljava pred prizorom ženskog gležnja, stražnjice ili grudi, više-manje namjerno izloženih njegovu zgranutu a opet nezasitnu pogledu. Nacrtan realističnim ali i iznimno živopisnim stilom, ovaj su strip u vrijeme kad je prvi put objavljen mnogi čitatelji doživjeli kao grafički i emocionalni šok. U povijesti francuskog stripa odigrao je ključnu ulogu u tome da strip stekne status prave, odrasle umjetnosti. Igra skrivača, kao i njezin nastavak (Maxić protiv Atlete), zasluženo je doživjela novo izdanje u okviru Castermanove edicije 40 godina crtanog romana jer i danas savršeno dočarava doživljaje dječaraca i njihovu inicijaciju u neotkriveni svijet ženstvenosti.
Kolorka 311 • Igra skrivača • 160 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Max Cabanes • Crtež Max Cabanes • Prijevod Vlatka Tor • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 17.3.2025. • Cijena 25 E
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-311-igra-skrivaca/1046/
|
Trouble will find me |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16648 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 17/03/2025 : 14:18:54
|
Ovo je zanimljivo... |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41074 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7519 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 26/03/2025 : 13:00:50
|
Zna ga Markos staviti, mislim na preview da sam morao ovu kolorku prvu uzeti u ruke. 
Baš lijep strip koji nas, stariju generaciju nostalgično baca u djetinjstvo u vrijeme bujanja žestoke bujice hormona prema ženskom spolu. Kroz crtice iz života mladog dječaka Maxa pratimo sve njegove bujice osjećaja prema nježnijem spolu. Ta adolescentska nevinost, djetinjasto ponašanje i neiskustvo koje ne sprječava dječaka da zaroni u svijet odraslih baš bi mogla poistovjetiti mnoge čitatelje da se prisjete svoje mladosti. Ono što mi se sviđa je zadržanost one meke erotike koja te opija u svakoj priči. Cabanes se vrlo dobro igra s dječjom psihologijom izvrsno pogađajući te bujice osjećaja adolescenata.
Crtež je savršen s izvrsnim kontrastom boja, a ženski likovi su erotični do boli.
Ipak, ovaj drugi dio integrala nije toliko na razini prvog dijela mada i dalje ima svoj šarm.
1. dio: 9,5/10 2. dio: 8/10
Ukupno: 8,8/10 |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2421 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 13/04/2025 : 02:16:24
|
Zavir me je kupio. Stvarno puca na ono doba kad se tražila i najmanja rupica samo da se nešto vidi. :)
Pa ipak, ova me kolorka nije kupila u nastavku. Fina je to izvedba, zanimljivo za pročitati, ali sam nekako očekivao drugačiji tok priče. Kako je strip odmicao tako se udaljavao od mene. U ovoj jakoj turi kolorki, ova mi je slabija od drugih.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 13/04/2025 02:17:38 |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41074 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 13/04/2025 : 07:37:52
|
I meni je preview bolji od nastavka ali nekako mi je leglo to sve pa sam je ostavio u kolekciji.. |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2396 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 18/06/2025 : 09:44:35
|
Super crtež, super boje, igra svjetlosti - osjeti se ljeto u zraku. Strip je odmor za oči.
Priča je isto dobra, seksi, pomalo zločesta, a pomalo nostalgična. Malo vuče na odraslije Avanture malog Spiroua. Drugi album je malo slabiji od prvog, preveliki fokus je dobio Atlete. Ali i tu ima dobrih priča. Sve skupa, vrlo kul album. |
 |
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1767 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 03/07/2025 : 22:35:05
|
Tour de force koloristike. Akvarel je lepršav, fluidan i kreda daje teksturu. Boje i kontrasti su potpuni, Cabanes je velemajstor.
Odmah mi je došao na misao Prado kojeg stilizacija figure a i koloristika dosta sliči. A u momentima i Baru (kod lika onog katoličkog fanatika). Montaža je isto odlična a i priče nisu linearne nego na momente nepredvidljive, fantastične, nostalgične. Odlično su naslikane žene, kako lako je Cabanesu prelaziti iz karikaturalne groteske u realizam i nazad. Izgleda kao, da je urađeno lakoćom i to je najviši nivo majstorstva. Rad je velemajstorki, potpun, isto izdanje u svemu. Oduševljen sam.
Čovjek je genij a nije ga se objavljalo u Jugi. Koje li bruke. Ili me možda ispravite ako je bilo nešto od njega objavljano prije 1991. Vjerujte mi, da sa ovakvim stripovima strip u Jugoslaviji prije bi dostigao zreliji umjetničkiji nivo.
10/10 |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 03/07/2025 22:43:52 |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2396 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 04/07/2025 : 09:12:04
|
quote: Originally posted by Macon Odlično su naslikane žene,
Viš, meni su žene jedina uvjetno rečeno mana crteža u stripu. Presavršene su mi, kao da je svaka prekopirana sa stranica muških časopisa. Za ovako životno nacrtan strip mi je falilo malo indiviualnosti kod tih koki. Mislim, super su nacrtane samo mi fali malo karaktera..
Al opet, u stripu one i jesu prvenstveno predmet žudnje pa ima smisla da su idealizirane.. |
 |
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1767 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 04/07/2025 : 09:41:15
|
quote: Originally posted by pcoro
quote: Originally posted by Macon Odlično su naslikane žene,
Viš, meni su žene jedina uvjetno rečeno mana crteža u stripu. Presavršene su mi, kao da je svaka prekopirana sa stranica muških časopisa. Za ovako životno nacrtan strip mi je falilo malo indiviualnosti kod tih koki. Mislim, super su nacrtane samo mi fali malo karaktera..
Al opet, u stripu one i jesu prvenstveno predmet žudnje pa ima smisla da su idealizirane..
Po mome nisu tako savršene, osječa se meso, težinu make upa i imaju različite fizionomije. Idealizirane su recimo kod Manare. Ali ovo oko karaktera po mome stoji. Strip daje perspektivu klinca koji odrašta i žene su mu ideal kojega promatra iz daljine. Iako izgleda, da se je približio, svi pokušaji propadnu i to je vir (auto)ironije i humora. |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 04/07/2025 10:52:24 |
 |
|
|
Topic  |
|