Author |
Topic  |
Milancius
Starting Member

11 Posts
Member since 04/06/2019 |
Posted - 19/11/2024 : 14:09:30
|
Sutra u 18h vas očekuje:
- Kako izgleda Subićev Betmen?
- Najbolje stvari koje su se Subiću desile u 2024.
- New York Comic Con
- Na čemu Subić trenutno radi?
- Njegova mišljenja o AI
- Američki vs Evropski vs Azijski fanovi
https://youtu.be/b-62p6o4g_k |
Edited by - Milancius on 19/11/2024 14:10:23 |
 |
|
jagodanbg
Senior Member

2993 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
don_draper
Advanced Member

4617 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 25/11/2024 : 12:58:10
|
Batman/Superman World's finest prva 2 toma u izdanju CK
Vrlo sareno, dinamicno. Strip koji djeluje kao da ima nekakav ADHD i stalno se skace iz jedne u drugu scenu i radnja ide gotovo pa vratolomno. No, u bezbriznom i gotovo pa humoristicnom aspektu stripa to se dobro podnosi. Waid je vrstan scenarist za ovakve geeky stvari i dobro njemu ide ovo. No, ipak, nije ovo neka visoka kvaliteta. Rjesenja se donose u sekundi, nema neke vece napetosti, a i odabir negativaca dosta tanak. No, taj neki timski dir je Waid dobro ugurao ovdje. Veliki plus je i Dan Mora koji estetski jako lijepo to vodi. Sareno i saroliko, ali ostavlja dobar osjecaj nakon citanja.
3.5/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|
don_draper
Advanced Member

4617 Posts
Posted - 11/04/2025 : 20:57:03
|
Nedavno sam čitao Gotham Central čiji su glavni kreatori Brubaker i Rucka. Mnogi već znaju od ranije da je riječ o stripu koji prati djelatnike gothamske policije nakon Gordonova umirovljenja i Bullockovog nečasnog otpusta, dakle bez poznatijih lica (osim Montoye možda). Naravno, spominje se i pojavljuje najpoznatiji stanovnik Gothama, ali isključivo letimično. No, mali broj pojava ne znači da nije česta tema i sjena koja se nadvija na rad policije. Likovi su ovdje izgrađeni od početka i scenaristički dvojac ih je jako dobro prikazao te ih približio čitatelju. Sviđa mi se i što je strip razlomljen u više arcova u kojima stavlja pojedine likove i njihove odnose u središte, pa se samim time postepeno upoznajemo s njima i njihovim problemima. Autori su sjajno pokrili sve one tipične teme i motive koji inače prate poznate policijske serije i drame, ali su dobile i taj jedan gothamski začin gdje se nalaze eskcentrični i ludi zlikovci, ali i gdje nekako najbolji uspjeh ima lik koji nije djelatnik policije. Kakve drame, tragedije, frustracije i sitne pobjede nose djelatnici ove postaje, najbolje je da se uvjerite sami. Ja samo mogu reći da je ovo bilo fenomenalno i da su autori našli jednu neistraženu nišu u šarolikom DC univerzumu koju su temeljito izgradili i učinili svojom.
5/5 |
 |
|
don_draper
Advanced Member

4617 Posts
Posted - 08/07/2025 : 19:30:41
|
Superman Space Age Batman Dark Age

Želio bih malo skrenuti pažnju na ovaj par odličnih stripova u režiji Marka Russella te vizualnom aranžamnu bračnog para Allred. Oba stripa su slično koncipirana i funkcioniraju kao zajednička ideja i cjelina. Riječ je o homageu dvojici najpoznatijih DC junaka i bogatom spletu likova koje su okupili oko sebe. U oba ta stripa Superman, odnosno Batman, se suočavaju s nepovjerenjem ljudi, probojem do slave i uspjeha te velikim prijetnjama. Iako se postavke mogu činiti otrcane do bola, Russell sve to prikaže i odradi s nekom dozom distance i realnosti. Također, Russell se itekako naslanja pritom na Golden i Silver Age atmosferu stripa te budi nostalgiju na svakom koraku. No, odlično je ta nostalgija u oba stripa ukomponirana u napetu priču. Kada bih usporedio oba stripa, Batman mi je bolje sjeo, vjerojatno jer su teme i lik dosta bliži stvarnosti i zbog samog kraja koji je tako perfektan. Supermanova priča je više kozmička, ali uz manje intime koju Batman posjeduje. No, ne bih puno detalja gledao u toj usporedbi jer oba stripa su me oduševila. Neće ovi naslovi vjerojatno nikada upasti u top liste stripova o DC-eva dva najpoznatija heroja, ali drago mi je da postoje i da sam ih pročitao. Allredi su crtaćki napravili sjajan posao i odlično dočarali tu nostalgičnu atmosferu. Iako možda neće svima sjesti taj crtež, meni itekako ima tu neku grafičku vrijednost i šarenost koja dobro leži uz superherojštinu. Veselim se susretu s tim crtežom i u FF te Silver Surferu. Stripovi iz kojih izvire nostalgija i bogatstvo DC univerzuma, ali koji nikada ne zaboravljaju tko im je u središtu i što znači biti superheroj. Usporedio bih ovo s New Frontier u smislu retro pogleda na heroje, nostalgije i sjete te grafički izrazito dopadljivog rješenja. Sve u svemu, i u 2020-ima izlaze Batman i Superman stripovi koji mogu servirati itekako ugodno iznenađenje. Volio bih da ova ekipa odradi još ponekog DC junaka u ovom điru, ali nisam siguran da će se to dogoditi. |
 |
|
Svirepi Macak
Starting Member

Croatia
85 Posts
Member since 30/01/2021 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9265 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
naker
Advanced Member

5510 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 15/07/2025 : 14:37:56
|

Camelot 3000 (Mike W. Barr, Brian Bolland)
U dalekoj budućnosti tuđinska rasa vanzemaljaca je izvršila invaziju na Zemlju. Čovečanstvo spas ne može da očekuje od četiri diktatora koji su na čelu najmoćnijih zemalja jer oni gledaju samo svoj interes. Da li će se ostvariti drevno proročanstvo da će legendarni kralj Arthur ponovo ustati i pomoći Britaniji kada joj pomoć najviše treba? Naravno kralj Arthur ne bi bio to što jeste bez mača Excalibura, čarobnjaka Merlina, i vitezova Okruglog stola. A Morgana Le Fay pomno prati šta se dešava i plete mrežu oko kralja Arthura...
Strip izlazio tokom '80tih kao saradnja između američkog scenariste i britanskog crtača. Ovo je prva bitna tezga koju je Bolland radio za američko tržište. Strip je mešavina sci-fi i fantasy žanra, jer radnja je smeštena u dalekoj budućnosti pa se pojavljuju vanzemaljci, svemirski brodovi, putovanje u svemir itd., a pošto je reč o legendi o kralju Arthuru prisutno je dosta magije i vradžbina uglavnom zaslugom Merlina i Morgane. Strip je stara škola, ali odlično je ostario. Autori su dobro izučili tematiku i znali su o čemu pišu, svi bitni elementi koji se očekuju od jednog stripa o kralju Arthuru su tu. Ima dosta akcije i scena borbi koje su znalački aranžirane, tragičnih i epskih momenata neće manjkati itd. Vizuelno govoreći crtež je bombona, Bolland majstorski radi kadriranje i montažu, a sebi je postavio izazov da svaki sledeći broj bude bolji od prethodnog, a pošto ovaj serijal broji dvanaest sveščica to znači da možemo u potpunosti da uživamo u njegovim crtačkim bravurama.
U stripu se pojavljuju svi bitni vitezovi Okruglog stola: Lancelot, Gawain, Percival, Galahad itd. da ne nabrajam sad sve - i naravno tu je Tristan. Pošto je priča smeštena u budućnosti, vitezovi Okruglog stola su morali da budu vaskrsnuti, a Tristanova duša se reinkarnirala u telu žene... Već vidite potencijalni problem. Ne znam zašto su se autori odlučili na ovaj potez jer strip postaje nepotrebno kontraverzan zbog pitanja seksualne i rodne jednakosti. Ovo samo po sebi ne bi bilo loše, ali autori onda idu korak dalje i Tristana čine najbitnijim sporednim likom u stripu. Od momenta njegovog pojavljivanja u stripu, pa do samog kraja konstantno će se kroz svaku sveščicu spominjati kako je Tristan muškarac zarobljen u telu žene, praviće se šale na njegov račun, čak će mu se jedan muškarac početi udvarati iako zna da je Tristan muškarac u telu žene... Uh. Ne znam šta je autorima ovo trebalo, ali ako bih izneo jednu zamerku na strip to bi onda bila ova.
Eto za promenu konačno pišem o stripu koji bi se i Aleksu svideo, ako me pamćenje dobro služi mislim da sam svojevremeno na DW forumu od njega pokupio preporuku za ovaj strip. Sci-fi kralj Arthur, ali veoma dobro ispričana priča sa Bollandovim majstorskim crtežom. Sjajno  |
 |
|
Topic  |
|
|
|