Author |
Topic  |
Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1869 Posts
Member since 26/01/2011 |
Posted - 08/08/2025 : 21:16:44
|
"O smrti, o ljubavi" je prozni roman/knjiga Tiziana Sclavija, mislim da izvorno talijansko izdanje ima oko 160-170 stranica manjeg formata. "Crveni sumrak" većinom crta Roi (nekih 80-ak stranica), a Dossena u tom broju crta samo "flashback" dio od 16 stranica. U VČ izdanju ovog kolekcionarskog izdanja nije potpisan Roi, tako da je vjerojatno samo Dossenin dio.
Ovisno kako je prelomljen roman (a trebao bi na većem formatu ispasti manji broj stranica nego kod talijanskog izvornika), trebalo bi odgovarati. (roman+124+16+16+40-ak stranica tekstualnih dodataka = cca. 280 stranica) |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9568 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 08/08/2025 : 21:24:30
|
Ima roman dosta poglavlja i ilustracija pa tako da se nešto uštedi na stranicama ali ne previše. Inače, roman, izašao nakon stripa inspiriran njime, je formom više scenarij nego pravi roman. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17642 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 08/08/2025 : 21:37:20
|
Str. 5-16: Trt-mrt, ljubav ili smrt? : od kolevke pa do groba najdraža je grbava spodoba / Dušan Mladenović Str. 236-260: Alfa i Omega : o jednom početku i jednom završetku, i o ponečemu između / Dejan Ognjanović
Sve mora biti između 17. i 235. stranice. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 09/08/2025 : 02:19:24
|
quote: Originally posted by Spock
Prigodna Sarghanova recenzija najnovijeg Dylana na HR kioscima:
https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-lex-163-progonitelj/3578/

Opšte je poznato da sam veliki ljubitelj scenarija Di Gregorija. Ono sto me je samo zacudilo jeste da sam ja ovu pricu procitao vec jednom 2018.godine i da sam ostavio komentar na forumu ali da se ove epizode sada pri drugom citanju uopste nisam secao nicega. Kao da je prvi put citam i cudim se kako je ranije nisam pročitao. Druge Di Gregorijeve price sam upamtio ako ne po detaljima u radnji onda barem po utisku koje su ostavile na mene kao i neke druge jako dobre price iz ovog perioda (tu izdvajam i Rekijonijev debi FormularA38 i Barbatinu Drugu šansu) ali ove price se uopste ne secam, stvarno mi je to neobicno. Mozda je to zato sto su kontekst i okolnosti Progonitelja toliko stvarni i neopisivo i jezivo blizu svakom od nas da sam prosto nesvesno odlucio da potisnem ovu epizodu. Di Gregorio je jos jednom pokazao da savrseno razume Sclavijevu poetiku i ono sto Dilan Dog treba da bude. Progonitelj je kao produžena verzija one Sclavijeve i Villine minijature u kojoj Dilan sanja nocne more pa sanja pravi zivot gde odlazi na posao autobusom i radi neki birokratski posao ali se budi i vraca u svet cudovista i kaze nesto u fazonu: dobro je, onakav zivot bi bila prava nocna mora! To je to, to je Progonitelj. Uzas pravog zivota i realnih opipljivih pretnji poput poreskih kazni, zateznih kamata i grešaka u birokratskom sistemu su prava noćna mora ocigledno ne samo ovog naseg nesrećnog i nedovoljno uređenog Balkanskog podneblja već kad o tome pripoveda scenarista iz Italije a radnja se desava u Londonu shvatamo da je taj problem univerzalan s tim sto je kod nas sigurno jos i apsurdniji i luđi nego kod njih. I lepo Dilan kaze pored citata Brehta, kada je u Poreskoj upravi da ne zna da li vise ne voli tu ustanovu ili bolnicu, ne zna se sta je gore. Casertano je ovde inspirisan i raspoložen, kao i Stano sa svojom moćnom i efektnom naslovnom stranom.
Prica: 9 Scenario: 9 Crtez: 9 Naslovna strana: 10
91% |
Edited by - going going on 09/08/2025 02:20:02 |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17642 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 11/08/2025 : 13:09:08
|
quote: Originally posted by Sarghan
"O smrti, o ljubavi" je prozni roman/knjiga Tiziana Sclavija, mislim da izvorno talijansko izdanje ima oko 160-170 stranica manjeg formata. "Crveni sumrak" većinom crta Roi (nekih 80-ak stranica), a Dossena u tom broju crta samo "flashback" dio od 16 stranica. U VČ izdanju ovog kolekcionarskog izdanja nije potpisan Roi, tako da je vjerojatno samo Dossenin dio.
Ovisno kako je prelomljen roman (a trebao bi na većem formatu ispasti manji broj stranica nego kod talijanskog izvornika), trebalo bi odgovarati. (roman+124+16+16+40-ak stranica tekstualnih dodataka = cca. 280 stranica)
 Onda definitivno 16 stranica Crvenog sumraka. |
 |
|
Topic  |
|