Author |
Topic  |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29713 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 17/07/2025 : 11:22:32
|

Arizona, 1875. Bivši rob, vojnik i skitnica, a sad farmer i obiteljski čovjek, RIVER BASS postao je prvi crni zamjenik maršala Sjedinjenih Američkih Država. Značku je prihvatio u želji za poštovanjem i ravnopravnošću, ali je time naglavce zaronio u okrutnost svijeta. Priča o Riveru Bassu u konačnici je priča o vrlo usamljenom čovjeku.
Polazeći od povijesnih osoba i činjenica, Darko Macan i Igor Kordej u MARŠALU BASSU nalaze način da klasičnim motivima westerna pristupe na svjež način. U ovoj knjizi Fibra vam donosi jedanaestu i dvanaestu epizodu ovog u Francuskoj vrlo uspješnoga serijala.
Maršal Bass 6 • Proklete pare - Suton • 176 stranica • C/B + Kolor • 240 x 320 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Darko Macan • Crtež Igor Kordej • Prijevod Da • Lektura i redaktura Darko Macan • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 16.7.2025. • Cijena 25 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/marsal-bass-6-proklete-pare-suton/1087/
|
Trouble will find me |
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1780 Posts
Member since 18/03/2005 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2628 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
Chui
Senior Member

1251 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 03/08/2025 : 09:28:23
|
Epski finale jednog od boljih vestern serijala, Darko i Igor su uspjeli pogoditi dovoljno komercijalnu notu, a da ostanu vjerni sebi i doguraju do lijepih 12 brojeva. |
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2816 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 03/08/2025 : 12:35:15
|
Cekamo posle box.. dve knjige po hm koliko strana :) (nacekacemo se ako cemo ikada docekati) (dok cekamo moze li slika rikni kompleta? ;) ) Nisam uzimao ovo iako je verovatno bilo vredno uzimati.. |
Francuski Bogovi Grafizma |
Edited by - matori paraliticar on 03/08/2025 12:36:36 |
 |
|
panda
New Member

Serbia
288 Posts
Member since 30/10/2011 |
Posted - 05/08/2025 : 14:43:47
|
Huh. Secam se da sam bio zbunjen kad sam na bedeteci video sinopsis poslednjeg albuma koji je sadrzao "l'heure de régler les comptes avec le colonel Helena, son plus fidèle ennemi", a nista manje zbunjen nisam ni sad kad sam procitao taj album. |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 15/08/2025 : 22:06:36
|
Maršal Bass
Darko Macan i Igor Kordej
Darko Macan i Igor Kordej su uspjeli kroz ovih dvanaest brojeva srušit jedan po jedan mit o Divljem zapadu iz onih uglađenih western filmova. Mit o hrabrim doseljenicima i pionirima, o pravednom ratu i poraću, o crncima i bijelcima, o gospodi i lopovima, o Indijancima i Teksaškim rendžerima, o ratnicima i kukavicama, o slobodi i o slobodi. Divlji zapad nije bilo mjesto za čestite ljude pa njih nije ni bilo. Nije ih bilo ni među muškarcima ni među ženama, ni među starcima ni među djecom. A najviše ih nije bilo zato jer takvi nisu nikad preživjeli. Što ne znači da je na divljem zapadu bio samo ološ, ne, nikako da ne. Samo treba vrednovati ljudi po manama koje imaju, izabrati prihvatljivo i već imaš svoje, a ako je to netko kome možeš i vjerovati, ti si sretan čovjek.
U takvom svijetu živi River Bass, bivši rob a sada prvi crni zamjenik maršala Sjedinjenih država. Cinični je to sebeljubivi i pragmatični tip koji samo želi živjeti. Pokušava naći način na koji bi mu to najlakše uspjelo u ovom svijetu. Kad ga brigadir Helena imenuje zamjenikom pada mu sjekira u med. Čini mu se najbolji mogući posao za jednog crnca koji, bez nekog da ga štiti, pa makar to bio komad metala, može završiti na vješanju za krivi pogled. I ide to sve dok se u jednom trenutku ne sukobe racio i nagon. I nagon pobjeđuje ali ostavlja duboki ožiljak. Nakon te prijelomne točke u trećem broju, vidi se kao se taj Bassov svijet polako raspada. Stvari nisu nikad bile divne ali su sada puno lošije nego što su se činile.
Ne znam, dojma sam da u tom sukobu su sukobljeni i sami autori. Macan predstavlja taj racionalni dio dok je Kordej taj nagon (vidljivo u prekrasnim ilustracijama na kraju svake knjige). Svaka promišljena odluka je dobro promišljena ali svaki proboj nagona je nagon čovjeka umornog od previše razmišljanja. Kao i kod izrade stripa, jedan bez drugog ne mogu jer samo ako surađuju mogu opstati.
Na kraju desete knjige se slična dvojba ponovno nameće Riveru. Ali nije to isti svijet više a nije niti isti River. I River ponovno odlučuje. Ili, iskupljuje, ako vam je tako draže.
Ove posljednje dvije priče su epilog te odluke ali i cijele priče. Dok je prva priča svojevrsna točka na i nekih sudbina koje Bassa prate od početka, pomalo atiklimatična ali potpuno plauzabilna, posljednja knjiga na moje iznenađenje ipak završava dvobojem. Dok u Prljavom novcu ulogu, barem djelom, ponovno kao i u Los Lobosima, preuzima obitelj, u Sutonu je po sve po PS-u, bez izmotavanja, dobri stari dvoboj. Nije mi bilo jasno jednino zašto Suton a ne Smiraj mada nakon čitanja imam nekoliko ideja.
Bez obzira ne nečije čuđenje, antagonist je bio davno najavljen. Već u četvrtoj Yumi, mada dobro zamaskirano, moglo se vidijeti kamo će se priča razviti, dok su u Anđelu bile karte već skoro otkrivene. Da bi sve, osim motiva, bilo izloženo u Hell Pasu. A motiv je bizaran, ali u skladu sa cijelim serijalom koji ih je prepun. Ti momenti daju dušu tom Divljem zapadu. Jer, Macan i Kordej ne ruše mit, već samo njegovu iskrivljenu sliku. Mit o divljem zapadu živi i dalje.
Od onih epiloga u kadrovima, moram priznati samo jednog, Cadyja, se nisam odmah sjetio tko je.
|
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|