matori paraliticar
Senior Member

2828 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 24/08/2025 : 12:12:21
|
Uh prvo sam nasao ovaj biser od maestra rope76
http://darkwoodforum.rs/index.php/topic,255.210.html#msg150988
rope76
#221 February 12, 2012, 03:32:38 AM Eh, jedna skorašnja mala diskusija me naterala da ponovo pročitam Mladost Džona Difula - pre Inkala (John Difool avant L'Incal)
1. Zbogom, oče 2. Privatni detektiv klase R 3. Croot 4. Psihoanarhisti 5. Viski, SVP i homokurve 6. Aleja samoubica
Tu zatičemo našeg šmrljavca Džona kako živi u najnižem pojasu city-shafta zvanom "crveni prsten" gde caruje razvrat i gde ponekad navraćaju aristosi sa viših nivoa da se zabave kada im je dosadno. Luz De Garra ga preporučuje za privatnog detektiva, a on da bi to postao mora da izvrši neku misiju po svom izboru: bira da istraži slučaj nestale dece kurvi.
Rešavanje tog slučaja može da otkrije strašnu tajnu a to pokušava da spreči Supradivinoid Neživi Sin ;D kome su podređeni svi: odredi syber-copova, technopapa sa svojim techno-technosima kao i falange grbavaca korumpiranog preza (koji se, uzgred, stalno klonira, sad dal' u andromedanskog patuljka, amfibioznog oktopoda sa Betelgame [crazy2] ili mumiju profesora Mumpa, nije bitno, vlast je slast).
Džon na svojoj strani ima samo Colbo-5, cyber-copa odbačenog kao staro gvožđe koji mu je profesor i duhovni vođa, jednog odbeglog oko-copa i vernog Dipoa, betonskog papagaja.
Vizija budućnosti je izrazito mračna. Svim umovima vlada televizija sa vrhovnim gospodarem spikerom Diavolom. Svi neprestano prate vesti sa što više klanja koje diže gledanost i razne šou programe (ko je spomenuo tv Pink?) neprestano se zalivajući crnim kokalokom. Isto tako, vrlo je lako nahuškati mase da se ide u osvajačke ratove na Mega-Meks pošto će svi zauzvrat dobiti tone kreka.
Džon, za divno čudo, neprestano izmiče poteri i, uglavnom, Supradivinoid je konstantno iznerviran zbog nesposobnosti podanika mu, tj. "biorazgradiva masa mu neprestano sere po diodama" [laugh2]
Sve kulminira u 6. albumu (a kako bi drugačije i bilo?) koji je baš zabavno čitati jer Jodo uklapa priču sa Inkalom i Metabaronima: poslednji metabaron, Bezimeni, dobija na usvajanje Solina od Anime koja je stigla na onom psiho-pacovu, sećate se te scene s početka Kaste? Svi su tu, ne brinite: i mudri arhati i odred Bergova koji vreba Inkal, čak i Prljavi Gorgo sa svojim mutantima sa smetlišta [laugh2]
Janja je malo krut u početku u prvom albumu, ali se već u drugom oslobađa, videlo se da uživa u crtanju svih onih kreatura :D Crtež uvek moebiusovski. Narafski da je sve psovke što imamo stavio kao neonske reklame po crvenom pojasu.
Jodoovo pripovedanje je vrlo tečno i bez zastoja začinjeno mislima svojstvenim njemu: "Sa velikom mudrošću dolazi i velika bol. Kako se saznanje povećava, tako se povećava i tuga." "Dela čoveka sposobnog da razmišlja dovešće da procveta, dok će rasa poročnih izumreti." "Džone, uzdigao si se iznad svog sopstvenog ja dopuštajući da duh kolektiva trijumfuje u tebi!"
ali izgovara i nešto ovakvo kroz Supradivinoida: "Hajde da skinemo masku i uništimo poslednje tragove marionetske diktature. Živeo elektrototalitarizam!"
Ali ima i nade. A ona je oličena u malom smetenom Džonu, običnom čoveku. Sudbina mu je namenila odlučujuću ulogu (zbog dobrog genetskog materijala) i na putu ga čeka Inkal... pre toga John pada u ambis na čijem je dnu jezero kiseline, jedna od otvarajućih scena iz Inkala Tame.
potpis Većina ljudi ne voli mnogo stripove, samo strip junake. Varvarska dimenzija stripa. smarvel ogrev.
Vratimo se neomedjenom, hodajucom legendom koga sam sreo letos da mi preda neke stripove koje je cuvao za mene od 2019 :)
neomedjeni August 10, 2012, 12:45:02 AM Nisam mogao da "kupim" Alef Taua. Šteta, voleo bih da vidim kako Žodorovski vidi epsku fantastiku
ubi me ovaj covek mislio sam ici sa manuelnom pretragom Jodorowsky teme ali malo sutra nije bas islo
neomedjeni
June 24, 2021, 05:47:08 PM Alef Tau je izvanredan, jedan od stripova cije bih objavljivanje finansirao kada bih imao para za bacanje. Meni spada u tri najbolja Zodova dela.
Hm valjda nije ovo "tekst" na koji mislis??
iz digitalnog dnevnika 2013 https://darkwoodforum.rs/index.php?action=profile;u=1517 Alef-Tau 1-8. Odličan strip, Žodorovski u punoj formi. S početka je izgledalo da se radi o čistoj epskoj fantastici, da bi ubrzo postalo očigledno da je priča mešavina (i to izuzetno uspela) epike i naučne fantastike. Matori vrač istražuje granice između realnosti i iluzije i postavlja pitanje može li jedno da pređe u drugo na neki način. Progutao sam strip.
Konacno sam na pravom tragu !!! #10573 Evropski i južno-američki strip / Odg: Alejandro Jodorowsky February 10, 2013, 12:05:24 AM Čitam treći album Alef-Taua, Žodorovski je već na početku karijere nagoveštavao glavne teme kojima će se baviti. Vaderu, ovo je nešto za tebe i za tvoje istraživanje koncepta Žodovih heroja. Alef-Tau nije Inkal, ali je mnogo bolji od onoga što matori ludak sada pruža, uživam čitajući ovaj strip.
I budući da se radi o epskoj fantastici, odlučio sam da ovo bude jedan od prvih stripova koje ću predstaviti na onom mom topiku
uf ubih se trazeci ali jos nisam nasao ako je napisao nesto duze o tom stripu ;)
|
Francuski Bogovi Grafizma |
 |
|