forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Franina livada
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 236

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13469 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/09/2025 : 18:52:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
100% franc: bez metafizike i nihilist, koji lamentira o cvjetnim livadama, a crta kakanje i slika septičke jame.

ovdje smo njega i tkostu prostudirali:

MARKOS I MAŠINA ZA MLJEVENJE MESA

Ili o nihilizmu.

Savršeno je zamislivo da bi Markos mogao izbaciti i sto posto janškrinjarovskih stripova u Godišnjaku. Nitko ne bi trepnuo, a ne bi falilo ni onih koji plješću. Ali ovako, kad ima dvojicu iz pokreta otpora, Markos je postigao perfekciju: savršeniji je od sto posto.

...

Junger je ustvrdio kako više nije nikakav problem organizirati izbore u kojima zaniteresirana stranka dobija sto posto glasova. Međutim, mašina je već toliko sofisticirana da ukalkulira presudnu važnost dvo posto otpadnika. Upravo ova dvojica, od sto, daju legitimitet ostalima koji su igrali onako kako se od njih očekivalo: dvojica otpadnika jamče da su i ostalih 98 mogli reći Ne!, odnosno, u našem slučaju, Frano i Tkosta garantiraju da su svi ostali janškrinjari mogli pisati stripove s pozicija protiv mašine. To što su ipak gudili Markosu niz dlakave uši, dokaz je da su do kraja prosvijetljeni ---- a to im jamče upravo Frano i Tkosta, posebno tvrdokorni tipovi koji pišu neke svoje žalopojke na sustav, umjesto da se prištekaju na mrežu i prosvijetle do kraja.

...

U međuvremenu su Frano i Tkosta nepogrešivo dijagnosticirali nihilizam en general. Ne uklapaju se u Markosove sheme o jadnim migrantima, histeričnim ženicama i paradama različitosti. Nego tvrde opsadno stanje: Frano se znoji kada ga mašina opkoli na tehničkom pregledu, a Tkosta razmišlja da će se baciti sutra.

Baciti? Sutra? Kamo? Di se možeš baciti, moj Tkosta?
Još vas dvojica niste razumjeli Thompsona: odavno je preskočena crta.

S ove strane crte, sve to još izgleda da se može poravnati laganini. Frano, naposljetku, s dvajst eurića. A Tkosta bi kontemplirao na vrhu zgrade. I odgađao za sutra. Gore, na višim katovima, sami smo sebi istiniti, lijepi i dobri, uvijek imamo u džepu 20 eurića da se spasimo. Za to vrijeme, Markos dere kožu našim bližmjima u prizemlju, drugim riječima, mrtvi su zauzeli čitavi prostor: janškrinjarska pustinja se širi.

Preko crte, sagledavam Francov i Tkostin strip kako slijedi.
Frano nema nikakvu metafiziku, skroz je na izvol'te protiv mašine. Farbati tulipanima table i zvati ih na livadu, u nekim vremenima znači staviti se na odstrijel. Možda ga je jedino pozicija papka koji ipak ne ide do kraja, koji ustrepta i spukne dvajst eurića odnekud, čuvala do sada da ga ne skrate za glavu. Kaže se: ima više sreće nek' pameti.
Evo što kaže Frano u svom najnovijem protusistemskom uratku: ne možeš se nikuda izmaći aparatu. Još im sam dofuraš auto na inspekciju: i dok se znojiš, ovi ti rade duboko sondiranje. Imaju ticala i za kuglu i za ulje u mijenjaču. Odgovor je baš onaj koji si znao i prije nego si došao: ti si saboter! Nisi se do kraja prosvijetlio, ne cijepiš se, ne održavaš auto u skladu s nalozima Supermašine, a i to što čitaš, krive stvari čitaš. Zaključak: moraš na preodgoj, moraš se disciplinirati. Franc je sve ovo znao, znao je da je baš takav kakvu mu je dijagnozu postavila Supermašina. Zato se s razlogom znojio.
A onda je spuknuo 20 eura i ušao u nesveti savez sa Supermašinom. Sad može voziti auto, jer je platio cestarinu. Može crtati stripove, jer je pristao biti Markosov janškrinjar.

Koje su žilice koje Frnacov strip još povezuju sa Životom i Smislom? To ćemo kasnije. Idemo sada vidjeti Tkostin strip.

Tamo neki luzer lamentira o svom jadnom životu: žena ga je otkantala, našla si je boljega, s boljim i većim autom. Ova posrana kuknjava tipični je lajtmotiv Tkostinih socijalnih kartolina o običnim ljudima. I iako su njegov forte priče o transcendenciji (Sjene, Lancun), i tu čuva ono naše, sveto, dobro, Tkosta je uporan u škopljanju samoga sebe i produciranju pogrešnih, besmislenih gorko-slatkih svagdašnjih stripića za Markosa.

Tako ni Tkosta ni Frano, iako odmetnici, nemaju temeljni stav, a time ni pravu snagu suprotstaviti se Markosovoj željeznoj logici nihilizma. Badava postavke o pojedincu koji je opkoljen sa svih strana, kada naposljetku podliježeš, bilo s 20 eura bilo s besplodnom kontemplacijom na vrhu zgrade, bez dodira s prizemljem. A baš se u prizemlju rješava stvar. Treba dignuti u zrak čitavu zgradu, od temelja.

Tkosta ima metafiziku; nema snagu.
Frano, začudo, u svom tom nesređenom glavinjanju, ipak uvijek izvlači snagu; ali avaj, nema metafiziku.
Pravi hrvatski strip autor bio bi Tkofranosta. Spoj Tkostine metafizike i Franine neukroćene snage.

Pokažimo to na konkretnim stripovima.

Tkosta, a da to nije osvijestio, ima rješenje protiv nihilizma. Zato njegove stripove ipak odlikujem metafizikom, iako on ...

Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1810 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 17/09/2025 : 19:17:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Haahahahaha, odlično.

Kada bi to barem minimalno proširio na likovnu sferu u stripu. Izgleda, da nemaš blagog pojma, šta je tamo snaga i šta nije. Po jednoj strani si toliko pametan, da onda o tome šutiš a po drugi toliko glup, da ignoriraš (jer nemaš osnova) ono što čini barem pola svakog stripa.

Malo se raširi i kompletiraj i bičeš savršen.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7515 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/09/2025 : 19:35:05  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Kralj svih septičkih.
Mnogo si falio Smrdo.

Dođe mi da pevam.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13469 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/09/2025 : 19:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Macon

Kada bi to barem minimalno proširio na likovnu sferu

Macon i niđe veze prigovori, tek tolko da mi daš do znanja da si živ.

A i ovako i onako sam ti ja naj naj i nećeš ti boljega ovdje naći.

Al' ajde, da ti odgovorim na "likovnu sferu".

Ja ti se bavim dušama. A davno smo utvrdili da crtež nije duša stripa. Crtež mora biti, on je puki alat da se izrazi duša. Alatima se bave tehničari. Za takva znanja moraš tražiti na drugom mjestu; time se ja neću baviti.
Moraš poznati samoga sebe: jel te zanimaju tehničari ili te zanimaju prodorni pogledi u dušu?

Tehničar ti može dati takve i takve podatke, možda i egzaktne, o crtežu. Može biti da je sve to i zgodno.

Međutim, onaj tko priča s više instance, neće i ne može ti dati te obične podatke o kojima ti zanovijetaš. Ovo ti je usporedba: ako ti pričam o Bogu, ti prigovaraš da ti nisam ispričao žabu. Pa da, nisam ti eksplicite ispričao žabu, jer je žaba već (implicite) obuhvaćena pričom o Bogu. Kužiš, ono više sadrži i ono niže, dok obrnuto nije slučaj. Ja ti ispričam kocku, a ti vičeš "buuu! nije mi ispričao kvadrat". A kvadrat je sadržan u kocki.

Kaj ću ti ja pričati o crtežu, kad raspredam ideje??!!!!
U ideji je obuhvaćen crtež, kao njen podređeni element.

Tko vlada idejama, vlada i crtežom.

To ti je objašnjenje en general, na tvoj jedan-te-isti profulani prigovor. Znači, ako hoćeš o crtežu, ne pričaš sa mnom. Ako pak pričaš sa mnom, razmisli o objašnjenju.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13469 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/09/2025 : 19:53:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano

Kralj svih septičkih.

Frano, skroz sam te rašarafio:

Pogledajmo dvije ključne točke u stripu Sutra: 1. prijateljstvo 2. smrt. Mašina nema odgovor tamo gdje su ljudi prijatelji, i jednako tako, tamo gdje se ne boje smrti. Ova slutnja provlači se kroz Tkostin strip, ali on je oba rješenja učinio impotentnim, jer, em ne razumije što je zapravo Supermašina, em otuda njegova loša rješenja. Prijateljstvo je rastočio u kilavo cmoljenje. Umjesto da se dva muža razgovaraju na planini, Tkostini muškarci su gotovo gejevi na vrhu zgrade, koji cmolje o ženturačama i bmw-ima: „Ajoj, ostavila te... Što ćeš, kučka, zanima ju samo dobar auto... Evo ti ruka. Usput, šaljem ti trebu iz cateringa. Aj, bok, kisi-kisi.“ Smrt pak, koja se mora integrirati u smisao, Tkosta obesmišljava indolentnim mužekom na rubu zgrade, koji ima pognutu glavu i drži ruke u džepovima. Sutra, sutra, sutra, dok ga kamera ostavlja, a smjer je crta u prazno, baš kao što je to 'rješenje' prazno.

Nasuprot njemu, Frano zna da nihilizam nije cmoljenje i da je pravo da indoletnog mužeka ostavi žena. Njegova mašina je ozbiljnija: to je aparat kojemu ne možeš izmaknuti. On je logičan, racionalan i zatvoren sa svih strana. Frano se znoji kako se Tkostini junaci nisu znojili nikada: a ti još plačeš, ali nikad nećeš, kao što sam ja... Tehničko znojenje je pravo shvaćanje što je nihilizam u samoj srži: do šrafića zategnuti poredak i mo'š se svirat', stari moj.

Samo, Frano uvijek ima neki trzaj, nekam se migolji za razliku od Tkoste. Ili se zadere Dinamoooo!! na peškiće ili se barem skine do gola. Supermašina na takve stvari stilta. Izvući potez iz srčike života zaustavlja sistemski strojni nihilizam. Da je Tkosta barem iščupao onu antenu kraj koje pofureno stoji, to bi već bilo nešto. Ne bi bilo dovoljno, kao što Franino svlačenje do gola nije dovoljno. Svlačenje je vrsta prepada, ali nema trajnost. Atentat mora zadobiti metafizičku dimenziju. Ukratko, mora spojiti znanje i akciju, Tkostine smirene kontemplacije i Francovo silovito gibanje bez usmjerenja.
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1810 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 17/09/2025 : 20:10:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

Kada bi to barem minimalno proširio na likovnu sferu

Macon i niđe veze prigovori, tek tolko da mi daš do znanja da si živ.

A i ovako i onako sam ti ja naj naj i nećeš ti boljega ovdje naći.

Al' ajde, da ti odgovorim na "likovnu sferu".

Ja ti se bavim dušama. A davno smo utvrdili da crtež nije duša stripa. Crtež mora biti, on je puki alat da se izrazi duša. Alatima se bave tehničari. Za takva znanja moraš tražiti na drugom mjestu; time se ja neću baviti.
Moraš poznati samoga sebe: jel te zanimaju tehničari ili te zanimaju prodorni pogledi u dušu?

Tehničar ti može dati takve i takve podatke, možda i egzaktne, o crtežu. Može biti da je sve to i zgodno.

Međutim, onaj tko priča s više instance, neće i ne može ti dati te obične podatke o kojima ti zanovijetaš. Ovo ti je usporedba: ako ti pričam o Bogu, ti prigovaraš da ti nisam ispričao žabu. Pa da, nisam ti eksplicite ispričao žabu, jer je žaba već (implicite) obuhvaćena pričom o Bogu. Kužiš, ono više sadrži i ono niže, dok obrnuto nije slučaj. Ja ti ispričam kocku, a ti vičeš "buuu! nije mi ispričao kvadrat". A kvadrat je sadržan u kocki.

Kaj ću ti ja pričati o crtežu, kad raspredam ideje??!!!!
U ideji je obuhvaćen crtež, kao njen podređeni element.

Tko vlada idejama, vlada i crtežom.

To ti je objašnjenje en general, na tvoj jedan-te-isti profulani prigovor. Znači, ako hoćeš o crtežu, ne pričaš sa mnom. Ako pak pričaš sa mnom, razmisli o objašnjenju.

Nije to zgodno, nego je bitno. Samo je na drugom nivoju nego pričanje o ideji, na abstraktnom nivoju je. U stripu radi radnju zajedno sa idejom i tekstom. U likovnom je sadržana ideja kao što je i u tekstu. I zato jer može postojati strip bez teksta ali ne može strip bez likovnoga znači, da je likovno u stripu značajnije od teksta.

Kada bi to minimalno shvačao, onda ne bi lupao o Ferriju kao o biti stripa. Jer nikada nije bilo bit, ni godine 1960 kada je Ferri radio svoje uradke. Ali šta ja znam, možda je u literaturi zate vrh Karl May. Tamo isto nema mjesta za sumnju i po tvoje suvišno, Old Shitterhand je isti Zagor.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13469 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/09/2025 : 20:26:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nije to zgodno, nego je bitno. Samo je na drugom nivoju nego pričanje o ideji, na abstraktnom nivoju je. U stripu radi radnju zajedno sa idejom i tekstom. U likovnom je sadržana ideja kao što je i u tekstu. I zato jer može postojati strip bez teksta ali ne može strip bez likovnoga znači, da je likovno u stripu značajnije od teksta.

Kada bi to minimalno shvačao, onda ne bi lupao o Ferriju kao o biti stripa. Jer nikada nije bilo bit, ni godine 1960 kada je Ferri radio svoje uradke. Ali šta ja znam, možda je u literaturi zate vrh Karl May. Tamo isto nema mjesta za sumnju i po tvoje suvišno, Old Shitterhand je isti Zagor.

Ti si se zabunio.
Ja nikada ne pričam o Ferriju, pa to ti je jasno i iz tvojih prigovora o "likovnoj sferi". Ferri je podređen, a Nolitta je kralj, jer on je ideja.

No, nije to ni važno, samo čisto da ti dam točnije podatke (tehničarske).

Bitno je ovo: "... da je likovno u stripu značajnije od teksta."

To je pogrešno.
Likovno ne može biti značajnije, kao što ni sam puki tekst ne može biti značajniji. Jedno i drugo izražava ideju, koja onda kao duša čini taj i taj strip živim (ako valja). Ne može se nekakvom osmozom izvući crtež i sad bi ti taj preparirani sadržaj predstavio kao strip. To ne ide, i crtež je zaista samo podređeni element, koji bez ideje ne vrijedi ništa.

I čovjek bez duše ne vrijedi ništa, odnosno, oblik ostaje kao mrtvo puhalo, što vidiš u a) slučaju trupla b) nesvijesti.
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1810 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 17/09/2025 : 21:13:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Ok, Karl May je ideja i kralj. Zabuna.

Puki tekst je uvijek podređen ideji. Isto likovno. Ali treba čitati šta je ideja iza likovnoga. Pisanje kao pisanje je isto tehnikalija kao što je crtež samo jedno bez drugoga u stripu ne može. Ali kako možeš znati šta je ideja, ako nemaš uvida u likovno? Piši onda o literaturi a ne o stripu.

Naravno, da je likovno značajnije jer je u stripu snažnije. Najprije zbog stripovskog jezika.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 17/09/2025 21:27:35
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7515 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/09/2025 : 21:21:23  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ako je duša prisutna, tada stvarno nije bitno kakav je crtež.

U tom smislu zato svijet stripa i vrvi od uglavnom izvrsnih crtača.

Go to Top of Page

netkotreci
New Member

Croatia
206 Posts

Member since 11/02/2024

Posted - 17/09/2025 : 21:34:40  Show Profile Show Extended Profile  Send netkotreci a Private Message  Reply with Quote
Kak smo si ozbiljni, iju! A strip se ne da secirat i podjebava sviju.
Zato evo jedan prikladni kratkiš* na temu fekalija i inih mirisa. https://www.youtube.com/shorts/uB5kDfOHKUE

*dosta tuđizama. Vraćamo tuđmanizam na velika vrata. Kratkiš je novi šorc.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7515 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/09/2025 : 21:42:01  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Dobar primjer da dobru melodiju možeš i odprdit. I dalje zvuči dobro.

Go to Top of Page

netkotreci
New Member

Croatia
206 Posts

Member since 11/02/2024

Posted - 17/09/2025 : 21:48:47  Show Profile Show Extended Profile  Send netkotreci a Private Message  Reply with Quote
Jelda, dobra anal-ogija i za strip.
Ne moraš bit Franko Franzeta ili Don Juan Himenez da ga zaprdiš publici i ostaviš ih bez daha, onesvještene.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7515 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 17/09/2025 : 22:05:48  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Tak je.
Sad je vrijeme svačijih prdeža.

Festivali, nagrade, sve je organizirano u tom tonalitetu.

Akademije, filmovi, crtići.
Svi. Rokaju. Iz dubine duše.

Nije više Novi val.
Sad su,
Novi vjetrovi.

hihihiii

Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3078 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 17/09/2025 : 23:17:36  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano

Dragi pratitelji, došlo je ono vrijeme kad na livadi dijelimo nagrade.

"Zlatna knedla" - nagrada nazvana prema onom osjećaju u grlu, kad vas nešto duboko dotakne. Ove godine nagrada odlazi u ruke Midhata Kapetanovića.

Obrazloženje žirija

Divno nacrtane, neko vrijeme su po fejsu ispadale Midhatove poruke pune ljubavi, bratstva i jedinstva. Njima je uspio dodirnuti više ženske publike (Paprićku i Dješku posebno :) negoli li kolega Zimonić.

"Svi zajedno, ujedinjeno, svak za svakog, čuvaj se Zagrebe, volim te Beograde..."
Univerzalne poruke empatije, protkane divnim ilustracijama, jednostavno nisu mogle proći nezapaženo.

Uvijet "knedle u grlu" dogodio se onaj trenutak kad je autor počeo pumpati i dinstati, na neprijatelja zazivati.
(slično kao svojevremeno autorice Paprićka i Dješka :)

Mido dragi,

Izbor između ljubavi i dinstanja je pred svima nama.
Moramo bar znati na kojoj smo strani, ako već strane biramo.
Ti si za sada skonto da te jedino neprijatelj (mrski i okrutni tiranin, neprijatelj progesa i sveg naprednog) ujedinjuje. Neprijatelj, a ne jubav.

Eto, Mido mili, u takvim slučajevima meni odmah knedla zacvili.

Tehničko obrazloženje žirija:

Ujedinjenje istomišljenika i nije baš neko ujedinjenje.

Od šćiptarskih zlatara pa do hrvatskog, turskog ili srpskog comicona,
zna to bit dosadnjikavo..

Ujedinjenje podrazumijeva ujediniti
i jubav i dinstanje.
Tada bude neki rezultat.

Kako god bilo,

Mido, nitkove,
Čestitke.

Mama ti žensko levatino, dođi u Osijek da te bacimo u Vudra

Ili bar dođi za vikend u Mediku, pošto ne mrdaš iz tog usranog Zagreba.

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page
Page: of 236 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.4 seconds. Snitz Forums 2000