Author |
Topic  |
andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3080 Posts
Member since 09/12/2009 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7529 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7529 Posts
Posted - 18/09/2025 : 23:36:07
|
Sale, mislim da je pravi moment za koju tvoju rečenicu o postavljenom;
Koliko strip može pomoći u kanaliziranju srdžbe i gnjeva?
Jesu li zato stripovi puni nasilja?
Porijeklo i razlozi srdžbe i gnjeva...
|
 |
|
andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3080 Posts
Member since 09/12/2009 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7529 Posts
Posted - 19/09/2025 : 07:00:49
|
quote: Originally posted by andjusticeforall
Bilo baš dobro na otvorenju.
Mašala. Slavenu masno naplati štand :)
Sale, gost si dana na Livadi, na najčitanijem "pisanom podcastu" vezanom za strip.
Ako si za, evo par pitanja.
U svijetu stripa svjedočimo formiranju različitih struja i klanova, te bildanju različitih utvrda - u obliku strip festivala.
Dječji strip i klasican strip već je odavno poklopljen superherojštinom i komercijalnim stripom za odrasle.
Još do jučer ga prezirući, "akademski" svijet sa umjetničkim stripom sad isto želi svoj dio krempite.
Ali ajde, sve bi to trebalo obogatit strip scenu.
Ljudska priroda je takva kakva je. Jedna je jedina. Nema dvije ljudske prirode.
Mišljenja sam da trenutno u svijetu stripa prevladava životinjska priroda.
U tom smislu, tek par pitanja.
Koliko strip može pomoći u kanaliziranju srdžbe i gnjeva?
Koliko još papir može izdržati tu količinu gnjeva i nasilja, te,
Tvoje razmišljanje o porijeklu i razlozima srdžbe i gnjeva...
|
Edited by - frano on 19/09/2025 11:32:53 |
 |
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1812 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 19/09/2025 : 13:50:39
|
quote: Originally posted by stinky
quote: Originally posted by Macon Naravno, da je likovno značajnije jer je u stripu snažnije. Najprije zbog stripovskog jezika.
Čim netko počne koristiti fraze tipa "stripovski jezik", znam da je nemač pojma. Ja tu serem visokoparne kvake, a ovaj mi bogečki priča o stripovskom jeziku??!!?
Likovno nikada ne može biti značajnije. Snažnije, ha, to sad ovisi, tko je kakav. Nekad i likovno može pokrenuti energije, i moguće da su kvantitativno ljudi vizualniji, odnosno lakše ih pogađa nešto opipljivije, nego ono apstraktnije, idealnije.
Značajan je samo smisao. Smisao se objavljuje govorom. Logos, dječače. Zato u konstrukcijama filozofija umjetnosti, poezija stoji iznad likovnosti. Ne sjećam se da sam ikada vidio da filozofi umjetnosti stavljaju kao najvišu likovnu umjetnost. Netko stavi glazbu, netko poeziju. To su ti te koordinate, ako već pričaš o tome.
Ni u samim stripovima, likovna strana ne znači puno. Dokaz: sam naš veliki Franc!!
Frano si probija put iz jajeta. Jaje je svijet. Ako se želi roditi, Frano mora razoriti jedan svijet.
... ali je zapelo na livadi. Kad se prorok povuče sa livade, Frano zapne. Postaje impotentan. Pokušava razoriti svijet, ali nejde. Crta kakanje i septičke jame. I to tako traje i traje. Snage se skupljaju, i raspršuju, no, fali odlučni proboj iz jajeta.
Ne zato što Frano ne bi imao likovnu stranu. Naprotiv. Likovnu ima na raspolaganju, ali nema metafiziku. Nema prava znanja, i čak obija učiti. Rezultat je zaštopavanje, Frano je zapeo u septičkoj jami iz koje ne može probiti.
Frano treba proroka, da bi dao svoje najbolje stvari.
Znači, to ti je skica te situacije.
Drugi dokaz si ti. Iako drviš o likovnoj strani, u osnovi ne možeš pokrenuti stvari. Ne možeš oživjeti livadu, tako to ispada kada gledamo objektivno kada je livada živa, a kada ne.
Meni se čini da oni koji barataju smislom, ili se bave dušama, nekako bolje pokreću. A likovnjaci su podređeni, po tom pitanju.
Kažem, tako to izgleda, a možemo baciti diskusiju jesam li u pravu ili serem kvake.
Čovječe, ti si nemač pojma. Piši o literaturi, šta se zapinješ u strip kada nemaš pojma šta gledaš? Rasčisti osnove, onda ti tek može biti tekst najbitniji i nosač ideje.
Pročitaj 300.000 strana stripa za početak bez Bonellija, da češ nešto znati o mediju u kojem sereš kvake. Počni sa američkim novinskim stripom, klasikama mange, europskim humorističkim i avanturističkim stripom. Šta ti pišeš o Frani kada nemaš pojma šta je u likovnom dobro i šta je manje dobro ili suvišno, prožvakano, klišejsko.
Fali ti par daska, da pišeš kao što pišeš.
|
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 19/09/2025 13:51:40 |
 |
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1812 Posts
Member since 18/03/2005 |
|
frano