Author |
Topic  |
frano
Advanced Member

Croatia
7556 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13490 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 20/09/2025 : 20:40:34
|
quote: Originally posted by frano
Šesti otok, de la Fuente - mnogo lepo otvaranje. Maurović - znam strip, nagledao sam ga se - ali ak je ovo otvaranje, mućak za početak.
Ahaha!!!!!!!!
Frano u sridu. U dlaku isto: de la Fuente = broj 1. Maurović = najgori.
Kasnije, kada se drugi akademičari i plebejci izjasne, ići ćemo u eksplikacije ovih tvrdnji.
|
 |
|
Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
997 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 20/09/2025 : 22:15:59
|
Jest, de la Fuenteov uvod je najbolji, a kažu i da je njegova adaptacija možda i ponajbolja od svih. Eto, u uvodu se vidi osnova ove arhetipske pustolovine (nisam znao, a izgleda da je Otok najobrađivanija priča u stripskom svijetu): priprema za okršaje.
U životinjama koje otvaraju priču ljudi će vidjeti simboliku, ptica je prefinjena, jato ptica daje energičnost i jaku dinamiku. Tu miriše sloboda, a sa slobodom je tu i bolesni strah od tragičnog u daljini. U životinjama su potisnuti nagoni, zaboravljeni instinkti, iskon koji je čovjek prevario i odbacio. Boje su raskošne, scena realistična i mekana, a da ne prikazuje nijedan jedini ljudski lik. Put uzbrdo, dobar ugao, rakurs idealan - ma sve top topova!
Ne samo da je zasjenio ostale, nego ostali primjeri ne mogu opepeliti ovome, jer očito auctor ulazi u srž odma', ne gubi vrijeme na gluposti niti želi dozvoliti odstupanje od originalnog motiva. Jer, ako bi odstupio od motiva, zna da će biti začepljen.
Oni koji su zaboravljali na svoju ideju, imali probleme sa probavom ili se u bilo kom trenutku osjetili nedostojnim i nehrabrim da stvaraju, obično su se najčešće naslanjali na kritiku. Ali, šta kritikovati, kao autor hrvatskog stripa? Kako proizvesti nešto bitno, a skriti ga pod hiljadu koprena, da ga laik ne prepozna? Koga mrziti, od koga strahovati? Sve su to gacanja po blatu u zavrnutim nogavicama, tumaranje po kutiji racionalnog. A da se skoči, treba malo drugačijeg goriva.
Rasprava između Direktora i Pjesnika u Faustu završava remijem: svako radi svoj dio posla.
Al' šta jedan puki satelit zna - ovo je ipak nagađanje. |
Škafiškafnjak |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1820 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 20/09/2025 : 22:20:01
|
Maurovićev blagi užas uzima anti-titulu, slažem se. Bilo bi još bolje, to jest, gore, da smo dobili krupni plan lica, al' nemojmo biti nezasiti.
Za najbolje: de la Fuente. Ako ništa drugo, uvođenje čitaoca na mesto radnje je prirodnije od naglog suočavanja sa likovima, osim ako za to ne postoji drugo opravdanje. Njegova krčma izgleda najautentičnije, i uvod nam daje vremena da omirišemo primorski vazduh i čujemo krike ptica.
Ovo naše slaganje pokazuje da ljudi lako određuju ekstreme, ali da imaju muke sa gradacijom ostalog. 
Osim toga, ja sam plebejac! |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
 |
|
Topic  |
|
|
|