forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Propast strip izdavaštva u Srbiji
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Largo
New Member

294 Posts

Member since 23/06/2021

Posted - 19/09/2025 : 20:26:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Largo a Private Message  Reply with Quote

- Čarobna knjiga svela izdavanje stripova na minimum;
- Darkwood-ov katastrofalan ritam izdavanja mangi;
- Golkonda ima gomilu nezavršenih izdanja;
- Izdavači izdaju ono što se njima svidja, a ne šta publika želi;
- Jedina svetla tačka manji izdavači - Najkula, Stalker i Maverik

Mišljenja?

kasper
Advanced Member

10932 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 19/09/2025 : 20:42:59  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Largo

+ lokomotiva

malo li je na ovu sveopstu propast?
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

5048 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 19/09/2025 : 20:43:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
Jezivo čime se bavi Aca Šiptar

[url=https://postimg.cc/YG3fFNw3][/url]

kad smo kod festivala

https://kczr.org/stripolis-zrenjaninski-festival-stripa-od-18-do-20-septembra/
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2865 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 19/09/2025 : 22:26:24  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote

Uh gde poceti, mozda sa tim da je "propast strip izdavastva u Srbiji od minornog znacaja uporedjujici sa nekim drugim "propadanjem".

Kao prvo ukupno je previse izdanja izlazilo.

Kao drugo broj spremnih da uzimaju "sve sto valja" je dosta ogranicen i sta onda uradis... prvo se medjusobno pojedini izdavaci posvadjaju da bi se posle udruzili i izveli nepopularan potez medju ranije spomenutim "spremnih da uzimaju sve sto valja" (ne samo u Srbiji nego i u "regionu")

i posle cudjenje auuu sta bi?

izgubili su kontakt sa publikom eto sta bi

Ima tu jos nekih faktora..
zasto smo, gde smo..

Francuski Bogovi Grafizma
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5735 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 19/09/2025 : 23:21:39  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

quote:
Originally posted by Largo

+ lokomotiva

malo li je na ovu sveopstu propast?

Sve izdavači koji nisu u SUIS-u. Slučajnost? I think not.

A za sve ostalo, Vučić peder.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 19/09/2025 : 23:28:43  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Pogledaću prilog iz prvog posta, pre nego što više prokomentarišem, ali već neko vreme se jedva suzdržavam da ne pokrenem sličan topik.

Ne znam da li je propast ili samo izuzetno loša godina, znatno ispod svih skorašnjih prethodnih.

Takođe, nije mi bitno što su izdavači prešli na mange i što je manga izdavaštvo i dalje obilno, jer je za mene propast izdavaštva zapadnjačkog stripa dovoljan debakl, a mange mi znače koliko i ovsene pahuljice umesto čokolade.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 20/09/2025 : 00:41:23  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Tip mrači; iliti,svira qurcu.

Odbrojavanje: još 1 dan
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 20/09/2025 : 01:01:49  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Tip mrači; iliti,svira qurcu.

Sad sam ga poslušao, sasvim je u pravu. U stvari govori ono na šta sam uvek skretao pažnju, a to je da izdavači ne uvažavaju želje čitalaca, čak ih negiraju - i to želje za poznatim stripovima, a onda izvlače naslove koji nikog ne interesuju, pa se žale kako publika nema sluha za te stvari.

Ključno je ovo:

quote:
- Izdavači izdaju ono što se njima svidja, a ne šta publika želi;

Ovi manji izdavači su uvek imali (i imaju) svoje pulene po forumima, koji na svaki zahtev čitalaca odgovaraju u njihovo ime - to niko ne bi kupovao.

Mada oni nisu ni bitni, recimo ČK je svojim ponašanjem odbio mnoge potencijalne kupce, ali i kod njih su isti simptomi.

Tako recimo Supermena Johna Byrna ovde "ne bi niko kupovao", ali zato će Kastelinijev i Absolute Universe da budu hit. Batman Knightfall ne može, ali Betmen u svemiru je "bestseller".

More je takvih primera, kod svih.

A Bradaz ne mrači, zapravo je lepo zaključio - izdavali ili ne, slično je, ako izdaju ono što niko ne želi.
Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2865 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 20/09/2025 : 07:19:35  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Problem tu je alekse da to sto ti zelis vecina nas ne zeli (ili bar ne toliko) ;-)

Vidim Anto je optimista tj deluje mu da je stanje koliko toliko okej
razumem i to i da ako covek prati samo izdanja najkule, stalkera i lokomotive (a anto uzima i od drugih)
nakupi se tu poprilicno lepih stripova i potrosi dosta para.
A sad sto smo mi navikli bili da je aktivnih izdavaca u Srbiji oko 15-20 to je druga stvar.
Uz to Anto kao i "dosta drugih" nabavlja ono od Fibre sto ga zanima punom parom a samo to je "skup sport"

U onom trenutku kada su se izdavaci osilili i nisu se zadovoljili time da
stripasi ako imaju mogucnost da nabave strip na srpskom (umesto strano izdanje) to uglavnom i urade.. sve je izgubljeno
(tu su izgubili i dosta kupaca van Srbije)

Iskreno mi nije previse potresna situacija puno gore bi bilo da se ovo desilo pre 7-8 godina

To sto nije dobro je ako se desi situacija da se pojavljuju novi dobri naslovi a vise nema koga to da objavi

Francuski Bogovi Grafizma

Edited by - matori paraliticar on 20/09/2025 07:20:59
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

5048 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 20/09/2025 : 08:10:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
ako se dobro secam
neko od izdavaca je jednom rekao
da izdanja kasne jer
stamparija na koju ne mogu da uticu
daje prednost stampanju
SNS stranackog materijala
a stripove kad stignu
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 20/09/2025 : 09:29:56  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Definitivno je ova godina kilavija,ali Srbija je u svojevrsnom građanskom ratu (to je valjda svima jasno),i očekivano je što se to odražava i na strip izdavaštvo.
Mislim da će se situacija drastično popraviti u narednih par meseci,i da će na kraju godine sve doći na svoje.

A to da "izdavači objavljuju šta se njima sviđa,a ne što publika želi" je po meni potpuno normalno - zar najveći izdavač sa ovih prostora radi drugačije?

Ne sviđa mi se kako je Bradaz izložio neke stvari,poput drugog "kenselovanja" Parkera Kena,i to kako ljudi neće da kupe nova izdanja jer nisu sigurni u budućnost ovog serijala - ej,bre,pa ko je tu lud?? Golkonda nam čini fenomenalnu stvar i nastavlja sa Kenom (u produkciji sa DW),pri čemu su epizode nezavisne i mogu da se čitaju same za sebe (pa koliko god da se diptiha objavi,znači).
I tako dalje ...

Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2644 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 20/09/2025 : 09:46:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
Žao mi je Darkwooda.
Ako je neko uradio nešto za strip scenu u Srbiji to su oni.
Kobna greška je bila saradnja sa ČK, a kasnije i sukob sa njim (znamo kako se to završilo).
Svi ostali su "sitne ribe", izdaju desetak izdanja godišnje i to je to.
Lik nije pomenuo Lokomotivu, za koju mislim da je trenutno broj 1 izdavač kod nas.
Takođe nije pomenut Phoenix, koji uprkos tempu "od sajma do sajma" i to što Colt ne voli/želi da komunicira na temu svog izdavaštva i dalje gura nekako ono što su započeli.
Ostali izdaju "jednopuce" pa i ne mogu da komentarišem "serijale".
ČK (iako ih zaista ne volim) je uradila dosta za strip scenu u Srbiji (Asterix, Talični, Sendmen, Princ Valijant...) ali njihova politika prema drugim domaćim i stranim izdavačima je u najmanju ruku džukelanska.
O kvalitetu pojedinih izdanja zaista ne bih da govorim.
Posledica toga je ovo što imamo.
Na sreću tu su izdavači iz okolnih zemalja, tako da ipak za stripofile nema zime.

Carpe diem

Edited by - DzekDenijels on 20/09/2025 09:48:11
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2686 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 20/09/2025 : 10:29:46  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
definitivno tema za buržoaziju i aristokratiju
ne znaju gde će i šta će s parama pa žale što nema ko da im uzme
nepojmljivo

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10065 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 20/09/2025 : 17:33:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DzekDenijels

Žao mi je Darkwooda.

Od Darkvuda izvesno možemo očekivati još desetak izdanja do sajma. Većina je u štampi.
Iskreno se nadam da će Darkvud povratiti stari status u izdavaštvu.
Da ponovo čitamo amere u dostojnom formatu.

Svet stripa - portal - instagram - facebook - tiktok - youtube
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10065 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 20/09/2025 : 17:36:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče propasti izdavaštva stripa u Srbiji ... pa bar mi, matori, znamo da se to neće desiti.

Želja za klikom i senzacijom je veća od "problema" o kome se diskutuje.

Svet stripa - portal - instagram - facebook - tiktok - youtube
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 20/09/2025 : 18:06:53  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
e,to.
kad budemo sumirali izdato na kraju godine,videćemo da uopšte nije bila loša;čak naprotiv.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 20/09/2025 : 19:39:28  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Anto, ti kupuješ sve i svašta, za tebe uvek ima ponude, zato se ne računaš.

A statistikom će se uvek dokazati kako je sve super, preko brojeva, preko mangi...
Go to Top of Page

john connor
Advanced Member

Serbia
3011 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 20/09/2025 : 19:45:20  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ultras

quote:
Originally posted by DzekDenijels

Žao mi je Darkwooda.

Od Darkvuda izvesno možemo očekivati još desetak izdanja do sajma. Većina je u štampi.
Iskreno se nadam da će Darkvud povratiti stari status u izdavaštvu.
Da ponovo čitamo amere u dostojnom formatu.

+1
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3399 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 20/09/2025 : 20:12:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
DW je i inače bio spor, tako da tu promene nema.
Jedino šta je primetno usporilo je ČK koji je to i najavio (Komiko je već i pre 2 godine bio jedva imao par izdanja pa se ne računa).
Pričati o ovome nakon leta kada je i inače mrtvo, nije baš merodavno. Sačekajmo sajam.

Ono što ne valja je, što imamo faktički 2 štamparije u državi. Što imamo sns na vlasti, i btw, jel pomenuo neko da nema Salona?
A apropo izdavača koji šljakaju i dalje, primetno najbolje guraju baš oni koji izdaju po svom ćefu, a ne ovi što su ikad slušali forum i čitaoce.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 20/09/2025 : 21:48:08  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Anto, ti kupuješ sve i svašta, za tebe uvek ima ponude, zato se ne računaš.

A statistikom će se uvek dokazati kako je sve super, preko brojeva, preko mangi...

prijatelju,već poodavno kupujem strogo probrano - ali i toga,kad sabereš sve što se izda,ima dosta.

Tako da ne znam ko je taj za koga nema dobre ponude - boneli,francuzi,mange,latinosi,boneli,ameri... kako je moguće da ne možeš da probereš za sebe?

Go to Top of Page

Unngenant
Junior Member

Serbia
404 Posts

Member since 28/02/2012

Posted - 20/09/2025 : 23:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Unngenant a Private Message  Reply with Quote
Govoriću iz pozicije nekoga ko, realno, godišnje potroši previše novca na stripove. Ne samo da kupujem gotovo sve što me zanima, već i pročitam preko 200 naslova godišnje. Dakle, ne govorim iz pukog konzumerizma, već iz čitalačkog iskustva i lične, višegodišnje posvećenosti onome što me ispunjava ali i ujedno troši neko vreme.

Na pitanje da li je broj izdanja danas loš – odgovor je jasan: nije. Naprotiv. Kamo sreće da svi mogu da priušte stripove u meri u kojoj ja sebi danas udovoljim. Međutim, ono što jeste problem je tempo izlaženja i način vođenja serijala. Davno sam naučio da ne počinjem sa čitanjem nečega što nema jasan kraj na vidiku. Iako redovno kupujem naslove koji me zanimaju, često ih ne čitam dok ne procenim da postoji realna šansa da će serijal biti priveden kraju. A pri tom nikad nisam kalkulisao sa kupovinom do sada iako nije se desilo jednom, dva ili tri puta da neki serijal se prekida ili prolognira do daljnjeg. Naravno da je ovo jedini način kako bi izdavač završio serijal, ali je i stvar mog poverenja prema istom izdavaču.

Budimo i realni prema tržištu – i prema sebi. 2009. godine sam bio u situaciji da mogu da kupim možda jedno albumsko izdanje i dva kioska izdanja mesečno. Da li bi meni tom iz 2009. današnja scena bila loša? Apsolutno ne. Bila bi san – broj izdavača i naslova danas je nezamisliv iz te perspektive. Ali bih, naravno, patio zbog nemogućnosti da sve to priuštim. Verujem da danas postoji oni koji se osećaju upravo tako u Srbiji...i oni ne učestvuju u ovom stavu ovde, ovde smo mi lucky ones barem što se tiče ovog hobija.

Dakle, problem nije u količini. Problem je u haosu, rasplinjavanju i nedostatku fokusa.

A glavni problem, kako ja to vidim – zove se Darkwood. Čarobna knjiga može da glumi "izdavača kome je stalo do stripa", ali je Darkwood bio i ostao lokomotiva strip izdavaštva u Republici Srbiji. Nažalost, danas se čini da je ugalj koji ubacuju u tu mašinu – slabe kalorijske vrednosti. I ne govorim o izboru naslova, već pre svega o poslovanju koje mi, iskreno, deluje čudno. Možda ga ne razumem. Možda ima nekih pozadinskih priča koje nisu za javnost a koji možda svi pričaju ovde međusobom lično kad se sretnu. Možda su ona i ona deo problema možda ne.

Ne bih se vraćao na propale inicijative, ali situacija sa SUIS-om i njihovim antikupovnim stavom prema krajnjim potrošačima – to je stvar koja je zaslužila daleko ozbiljnije posledice po njih same. Možda im se i obila o glavu, ali ne vidim da su iz toga proizašle konkretne promene u pristupu bilo čega...

Da li je strip scena danas "mala bara puna krokodila"? Apsolutno. Posebno u segmentima gde se insistira na određenim strip školama i pristupu izdavaštvu. Neki izdavači su romantično verovali da mogu širiti izdavaštvo, a sada krpe kraj s krajem i oslanjaju se isključivo na sezonsku prodaju – Sajam knjiga i praznični period. Tradicionalno, do kraja godine se stvari uvek malo poprave.

Na pomolu je možda i nova dinamika – deluje da se pojavljuje još jedan veliki izdavač, sa naslovom koji bi mogao pogoditi mlađu publiku. Verovatno su i oni, poput Lagune, shvatili da se tu može prodati više nego autobiografija Ace Lukasa za polupismene. I to nije loše.

Takođe nije da Anto nije u pravu. Stanje u Srbiji je apsolutno šizofreno i iako stvari teku nekim svojim tokom, nikad se ne zna kada će Nepomenik svojim talasom ludila da utiče na jednu ili drugu bitnu egzistencijalnu stvar za pojedince ili grupe koje dignu glas. Sada je širom Srbije stradao obrazovni sektor, zbog manjka kičme ostalih u privatnom i privilegijama koje imaju (a ne vide one koje su im oduzete). Ali ne mislim da će se stanje popraviti strukturno kod izdavača jer ovaj problem se "vuče", dok sa brojčano brojem novih izdanja do kraja godine da.

Možda je ovo lament jednog privilegovanog kupca. Možda i razmaženog.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.33 seconds. Snitz Forums 2000