Author |
Topic  |
Markos
Webmaster

Croatia
29746 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 22/09/2025 : 16:17:48
|
quote: Originally posted by jaki
quote: Originally posted by Markos
Jaki, pokreneš Jaki press, pokupiš obilne dotacije i lova samo kaplje. Ne znam što čekaš?
Čekam vezu u ministarstvu kulture.
Tko hoće, nađe način. Tko neće, nađe izgovor. |
Trouble will find me |
 |
|
petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1342 Posts
Member since 03/12/2014 |
|
Grzi
New Member

179 Posts
Member since 10/02/2016 |
|
BeaGea
Advanced Member

4250 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 22/09/2025 : 16:23:40
|
...veli jedan naš stripaš (Marušić), danas na HR1, da na Faceu nema nikog ispod 30 godina :)
Lako moguće. |
U zamišljenom kutu okrugle sobe... |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4250 Posts
Posted - 22/09/2025 : 16:26:22
|
Face je inače odličan alat, samo je problem kaj ljudima sve starije od nekoliko godina ne valja i odlaze na nove platforme. Ne znači da ti alati ne valjaju, ali jebiga kad ljudi vole bit u trendu. Trend je važniji od kvalitete (:
Evo baš je Marušić spomenul da je za objavljivanje stripova na netu Face odličan, za razliku od Instača gdje ne može mijenjati formate pa sve djeluje jednolično. O Tik Toku da ne govorim, koliko je debilan. Marušić ga nije ni spomenul. |
Edited by - BeaGea on 22/09/2025 16:36:10 |
 |
|
petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1342 Posts
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27684 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Grzi
New Member

179 Posts
|
BeaGea
Advanced Member

4250 Posts
Posted - 22/09/2025 : 17:16:56
|
quote: Originally posted by Grzi
Nista vi ne kuzite sto vam ja govorim, zato sam i napisao da to nije tema za ovaj forum lol.
Govoriš o marketingu i prodaji šarenih artikala sa puno manipulacije slikama i kaj manje sadržaja. I to kaj govoriš je činjenica. Zato svijet ide, kam ide... |
 |
|
petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1342 Posts
Posted - 22/09/2025 : 18:14:36
|
Nije stvar samo u social media marketingu da se privuku klinci stripu. Stvar je da njih uopće ne zanima čitanje. Pažnja im se mjeri u sekundama. I samo su navikli na doom scrolanje na TikToku. Znači kratki videi na TikToku, igrice, Netflix, Spotify i to je to. Nema tu pomoći. Nisu ni odrasli uz stripove. Ovo što Fibra radi s Nika bibliotekom je hvalevrijedno. Baš bi mi bilo zanimljivo vidjeti uvjeravanje sa 100 videa na TikToku svaki dan kako bi tinejdžeri zavoljeli Texa, Kit Tellera, Blueberrya, Zagora itd. Ne pomaže tu nikakav social media marketing. Ako što kod njih prolazi su mange kao što i Darkwood radi. Ili ovo što Fibra radi s Nikom, al to je za još mlađu generaciju, mislim i pametniju. |
Edited by - petarStripovi10 on 22/09/2025 18:15:37 |
 |
|
Grzi
New Member

179 Posts
Posted - 22/09/2025 : 18:30:20
|
Ne zanima ih citanje, ali prolaze mange? Odluci se, jer mange idu ko lude, a one se, koliko znam, citaju.
Islo bi i hrpa stripova da ih se ispromovira. |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4250 Posts
Posted - 22/09/2025 : 18:43:19
|
Promocija ima svoju cijenu i kad bi izdavači ulagali lovu marketing stripovi bi bili još skuplji, i pitanje koliko bi to bilo isplativo.
Čitaju mange jer žele bit u trendu, manje više. |
 |
|
petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1342 Posts
Posted - 22/09/2025 : 18:43:35
|
Definitivno ih ne zanima citanje. A ako i nesto citaju onda su to mange. Jel mange idu ko lude to trebaju izdavaci predociti statistiku prodaje svih izdanja pa i mangi. |
 |
|
don_draper
Advanced Member

4724 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 22/09/2025 : 19:06:29
|
Dakle nove generacije ne valjaju jer se orijentiraju samo na mange, a generacije koje deru samo po Bonelliju ili BD-u su stripofili koji spašavaju tržište. Na našim prostorima talijanski stripovi su u generacijama koje su sada u 50-ima i 60-ima imali sjajnu prođu, ali i svojevrsni tržišni monopol jer drugih stvari i nije bilo toliko u opticaju. Sada kad je tržište otvorenije i svestranije opet je situacija gdje neki izdavači pretežito "voze" po jednoj školi stripa. I to je sasvim legitiman izbor, ali onda mi nema smisla degradirati Darkwood kao izdavača ili Gen Z kao publiku jer su prešli "samo" na mange. Na kraju, manga kao žanr ima toliko naslova i podžanrova da im nijedna europska škola ne može parirati kvantitativno. Slažem se da je čitanje vještina u izumiranju generalno, ali stripovi se bar u zadnje vrijeme cijene kao zasebni medij. |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2443 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 22/09/2025 : 20:03:51
|
Od 2018. kad god se pomene Darkwood kreće propast stripa, propast izdavaštva, prekidaju se serijali... Bradaz samo ima malo veći lag, pa kasni...
Ljudi, normalno je da će Golkonda da ugasi većinu serijala. Normalno je i da DW proba sa novim edicijama... Ako ne idu, pa neće da se bacaju u bunar. Ideš dalje. Napipala Golkonda da Blek ide dobro. Pa guraj ga. Neće da zarađuje na Bleku a da forsira Kena...
Istina, dobijamo Asteriksov kuvar, al dobijamo i novog Matotija, Drijea, Ortiza itd.
Pa šta ako Hečet ugasi ediciju na 60. broju. Izdali su dosta. Neko će drugi se nastaviti na Marvela, gde su stali... A i ne znam odakle info o tome, kad oni ne komuniciraju sa drugima. Osim ako nisu produžili ugovor sa prevodiocem pa odatle krenulo da se šuška.
Bradaz je zaboravio Lokomotivu da pomene, pored već pohvaljenih izdavača. Zanimljivo mi je bilo to što sam prošle godine na sajmu najviše kinte upravo potrošio na Lokomotivina izdanja.
Profilišu se i neki hrvatski izdavači koji odlično biraju naslove i izbacuju kvalitetno urađene stripove.
Generalno, Borin potez za smanjenje produkcije je logičan nastavak. Videli su da je tržište prezasićeno naslovima. U knjižarama nema mesta na policama ni za manji deo tih stripova. Da bi tržište prodisalo prvo su smanjili upliv stranih (Fibrinih) naslova, a zatim smanjuju priliv domaćih noviteta. Ako hoće da prodaju staro, moraju da malo olade sa novim. Iskreno, isto to očekujem i od Fibre. Inače će Marko morati da zakupi još nekoliko stanova kao magacinske prostore. A i češće nego ikad se pitam odakle ovaj ili onaj naslov u Fibrinom katalogu. Ok, jaka firma, pa se Markos opustio. Može sebi da dopusti ne jedan već dvadeset promašaja. Ali opet, treba biti oprezan, nije baš toliko predvidiva budućnost poslovanja.
Uglavnom, naslova i dalje ima previše, i blagosloveni su oni koji imaju specifičan ukus pa olako preskaču sve naslove iz ponude.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 22/09/2025 20:54:52 |
 |
|
Grzi
New Member

179 Posts
Posted - 22/09/2025 : 20:13:37
|
quote: Originally posted by BeaGea
Promocija ima svoju cijenu i kad bi izdavači ulagali lovu marketing stripovi bi bili još skuplji, i pitanje koliko bi to bilo isplativo.
Čitaju mange jer žele bit u trendu, manje više.
quote: Originally posted by petarStripovi10
Definitivno ih ne zanima citanje. A ako i nesto citaju onda su to mange. Jel mange idu ko lude to trebaju izdavaci predociti statistiku prodaje svih izdanja pa i mangi.
Aahahah, i onda kada ja kazem da su clanovi ovog foruma boomeri koje zele da strip scena umre s njima kao nisam u pravu.
Pa sto su mange nego stripovi jebote led????
Svaka cast,ne znam sto da vam vise kazem, sva sreca pa neki izdavaci ne razmisljaju ko vi. |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4250 Posts
Posted - 22/09/2025 : 20:37:19
|
quote: Originally posted by Grzi ...koje zele da strip scena umre s njima
Otkud ti ovaj zaključak samo. Niti je počela sa mnom niti bu završila.
Mange su odlični stripovi. Samo oni ne čitaju mange već čitaju ono kaj je u trendu, trenutno su to mange ali samo nove. Moja Gea čita jako puno ali kao 16-godišnjakinja pojma nema za Akiru, a kamoli Usagija ili Lone Wolfa (:. Iako su joj ta remek djela pod nos, na polici pored koje stalno prolazi (Akira nije). Naravno da ih ja ne gnjavim s onim kaj se meni sviđa, i da imaju potpuno slobodu kaj budu čitali a kaj ne budu. Njezin/njihov izbor, samo navodim činjenićno stanje. Da im sutra netko na Tik Toku pokaže nekaj drugo, oni bi to čitali. O tome ja pričam, i to na temelju iskustva rada s klincima, pored vlastitih klinaca. Klinac je 5 godina mlađi i njega zanima samo Garfield, i to zbog toga kaj je to strip u tri kadra pa eto da nekaj pročita. Oper, njegov izvbor. Ali da mi je drago, nije. Iskreno, živo mi se fučka za strip scenu. Stripove ponekad čitam jer me zanimaju različiti mediji i kultura kao takva.
I zato ne čitam ni SB, ni nove mange i sl. Zanima me ono kaj ostavlja trag, a ne prolaznost. |
Edited by - BeaGea on 22/09/2025 20:45:05 |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9294 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 22/09/2025 : 21:24:01
|
Turbo-folk, trap-rap i ostala užasna autotune sranja se takođe podvode pod "muziku". Treba li da budemo srećni što je novim generacijama to blisko?
A i šta me briga šta gledaju/čitaju/slušaju, meni sam bitan isključivo ja.
Ja kažem da je ovo loša godina stripa u Srbiji. Prosto.
|
 |
|
petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1342 Posts
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6337 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 22/09/2025 : 21:37:30
|
Aahahah, i onda kada ja kazem da su clanovi ovog foruma boomeri koje zele da strip scena umre s njima kao nisam u pravu.
Pa sto su mange nego stripovi jebote led????
Svaka cast,ne znam sto da vam vise kazem, sva sreca pa neki izdavaci ne razmisljaju ko vi.
A to ti je konstantna kuknjava na nove generacije, to je oduvijek tako.
Simpatično mi je kako mi novi kolega na poslu, 28-godišnjak, pljuje na današnje srednjoškolce kako samo vise na mobitelu, a isto to ljudi moje generacije (cca 40 godina) govore za njegove vršnjake. Da paradoks bude veći, svi stalno vise na ekranima neovisno o dobi :D
Svatko gleda svoje iskustvo kroz ružičaste naočale i svi ovi novi koji odrastaju drukčije "nikad neće znati kako je nama bilo dobro" :D
Prije se više čitalo jer je bilo manje vidova zabave, ali i dalje velika većina nije čitala više od lektire. Svi na ovom forumu su očigledno čitali nešto, inače ne bi bili ovdje, ali onda uljepšavaju prošlost i gledaju sve kroz prizmu svog iskustva. Ja sam, recimo, 1993. bio jedan od dvojice u razredu od 30+ učenika koji je čitao stripove. A to je bilo prije 32 godine. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
 |
|
jagodanbg
Advanced Member

3016 Posts
Member since 17/07/2019 |
Posted - 22/09/2025 : 21:37:43
|
quote: Originally posted by BeaGea
Face je inače odličan alat, samo je problem kaj ljudima sve starije od nekoliko godina ne valja i odlaze na nove platforme. Ne znači da ti alati ne valjaju, ali jebiga kad ljudi vole bit u trendu. Trend je važniji od kvalitete (:
Nazalost da, FB je najsuperiornija drustvena mreza, ali sem mene u drustvu je vise niko ne koristi, a ja imam 43 godine! Klinci da ne pricam, njima kad pomenes FB sprdaju se! Insta je samo jebeni izlog, i drago mi je da sam uspeo da se skinem sa istog! |
Pumpaj |
 |
|
jagodanbg
Advanced Member

3016 Posts
Member since 17/07/2019 |
Posted - 22/09/2025 : 21:39:09
|
Ne zanima ih citanje, ali prolaze mange? Odluci se, jer mange idu ko lude, a one se, koliko znam, citaju.
Ne idu ni mange kao lude, to je zabluda! |
Pumpaj |
 |
|
Topic  |
|