forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Franina livada
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 242

ridiculus
Senior Member

1840 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 23/09/2025 : 16:14:35  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Da je likovnost podređena Riječi, nadaje nam se iz općepoznate izreke: "Daj da ti nacrtam."

Po toj logici bi muzika bila najviša umetnost.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7586 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/09/2025 : 16:32:27  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Vrlina :)

Edited by - frano on 23/09/2025 17:02:30
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1840 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 23/09/2025 : 16:33:42  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Tačno tako! On koristi reči da bi objasnio o čemu je pesma.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7586 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/09/2025 : 16:37:41  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Strast.

Edited by - frano on 23/09/2025 17:02:56
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7586 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/09/2025 : 16:40:03  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Neznanje. Ali, zvuči dobro.
Mile je kralj neznanja.

Edited by - frano on 23/09/2025 17:03:44
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1840 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 23/09/2025 : 16:44:12  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
A o čemu je Boccherinijev kvintet za 2 violine, violu, i dva čela u Es-duru?

Hajde neka nam stinky, ili bilo ko drugi, objasni o čemu je! Koja je tu ideja?

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7586 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/09/2025 : 16:53:12  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Iznad svih ideja u vrlini, strasti ili neznanju, tu stoluje jedna jedina,

Kraljica svemira:

Edited by - frano on 23/09/2025 16:55:59
Go to Top of Page

netkotreci
New Member

Croatia
209 Posts

Member since 11/02/2024

Posted - 23/09/2025 : 17:34:21  Show Profile Show Extended Profile  Send netkotreci a Private Message  Reply with Quote
Muzika, likovnost, striparluk, stinkizmi, Oliver u lančanom sudaru s MPT i Lepom Brenom, nigdje nego na livadi!

Evo malo muzikolikovnog :)

Go to Top of Page

Salkan
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1010 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 23/09/2025 : 17:43:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali to ti i kažem: ta priča nema ideju. To je jedan biografski isječak, dosta traljavo urađen. Što je tebi silno u toj priči? Moguće da se rijetko ili ne baviš se ovakvim pričama, pa ti je kao silina izbilo to da ovaj provodi svoju volju i pobije pola sela.
No, ja takve stvari gledam puno (na filmu) i meni to nije nepoznato niti ima silinu neočekivanog.
Ideja u toj priči, ako ju sad tražimo svijećom, mogla bi se podvesti pod: pobuna protiv svijeta.

Drago mi je što si nezadovoljan sa stripom, jer te imam priliku podučiti ponešto. Ima pobune i apsurda, itekako, ali:

Kao prvo, znamo vrlo dobro o datoj lokaciji i vremenu radnje: Natal, nestajuća, propadajuća kolonija nastala u halabuku nakon Burskih ratova, povlačenje Nizozemaca ka unutrašnjosti pod pritiskom Engleza (pronalazak dijamanata itd, itd). 1921-1927.godina je u pitanju, dakle vidanje rana nakon WWI. Stephanius dolazi iz nepoznatog pravca, pokušava prodati (vjerovatno ukradenog) konja nekoj starici imenom Annie, koja se popali i želi se udati za mlađeg muškarca. Fanie je naočit, ima brkove, radišan je – kao da se sve poklopilo pa da nakon burne prošlosti i zatvora (izgleda da to nisu samo mahalska naklapanja), da je i on odlučio stati na loptu i iskoristiti drugu šansu.
Tu počinje groteskno: splet okolnosti, odnosno nužnost mu ne da mira. Njeni sestra i zet se angažuju da bi mu pokvarili planove i tako odmotavaju klupko nesreće. Šalju ga u bajbok i on tamo saznaje da je svastika ubijedila njegovu ženu da se razvede – naravno, da bi ona bila ta koja će naslijediti farmu. I tu Fanie ne odustaje, srlja u dalju propast – a kako? Pokušavajući da vodi normalan život. Nužnost mu ni tu ne da mira – dolazi mu nećakinja da se brine o njemu, pa ga prijavljuju za incest. Mi ne znamo da li on bubači svoju nećakinju, ali vlasti ga traže kao ponavljača krivičnih djela. Tek tada on puca po šavovima i raspada se. Javlja se kao resentiman. Ubija sve redom, bez milosti, te tu dolazimo u ključni detalj priče: 12.panel (str.15), vinjeta sedma. „Prezren bješe odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama“. Izaija 53:3. Tu je prelomni trenutak, primjetićeš. Iz obične groteske za koju ne znamo zašto vlada stripskom masom sada dobijamo vrlo jasan i čist okvir.
Arto (Artaud) u svom Teatru okrutnosti mudruje o tome kako, da bi se pokazala skrivena okrutnost treba raskidati realnost – samim tim, Fanie Swain postaje simbol Natala: raspadajući pojedinac za raspadajuću zajednicu. A nije to samo površna namjera autora, da kroz odvratnoću i naivnu karikaturu zainteresuje čitaoca – nego da nas izbaci iz fotelja i tako nas natjera da progledamo i uvidimo i tijelo i smrt i raspad i istinu. Nije Arto mislio na sadizam, ne. Tu je riječ o prisiljavanju čovjeka da se suoči sa istinom. Ali, Arto je i predalek, pa se zadržimo u drugom obzorju da ne bi zalutali.

Probaj provući Fanieja kroz Ničeov resentiman (nemoćni potiskuju svoju bol, pa od toga stvaraju mržnju i osvetu). Dakle, krv umjesto kreacije, parazitiranje uskomešanih, kultivisanih emocija naspram prosvjetljenja, inverzija uloge žrtve. Zašto Fanie citira Bibliju u trenutku kada je skoro pa dovršio svoj krvavi pir, ili još teže pitanje: zašto, ako je takav ubica i krvolok, zašto nije roknuo i Joepa Swanepoela (koji mu je donio kafu)? Ja vidim samo jednu ideju: da se raspad zajednice i zajedništva očitava isključivo kao rušenje, destrukcija, ludilo, nasilje, a nikako kao sloboda. Kakav je Faniejev život bio, takvo je bilo postojanje Natala. Niko ih nije htio, nije volio, svi su ih pokušavali uništiti, postali su navrat-nanos i bezrazložno – i na kraju su završili na smetljištu istorije. Zašto? Zato što su svoju snagu usmjerili u resentiman, a ne u „nadilaženje samog sebe“, a da su pritom neprekidno sukobljavali slobodu sa nužnošću.

Ja u ovom stripu vidim to. Ako je to nejako, ok.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13515 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2025 : 18:13:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan

Probaj provući Fanieja kroz Ničeov resentiman ...

Nije ti loše sve to skupa.

Jedino ne štima resantiman. Ovaj tip je kriminalni tip, a resantimana nema u kriminalu. Kriminalac djeluje, on je, u određenom smislu 'zdrav', jer realizira ono što ima potentno. Čovjek resantimana ne djeluje, nego je zakočen: on je sitni mali otrovni tip i između zdravlja (djelovanja) i sebe upravo stavlja štake: zakone, imovinske odnose, pravne itd. Dakle, upravo suprotno od Fanieja. Ovaj ni u kom slučaju ne može biti čovjek resantimana, nego, njegov susjed, koji podiže razne "štake" kada mu se Fanie posredstvom svog djelovanja istovari nasred svijeta.

Za Nietzschea, najveći ljudi resentimana su svećenici, jer su oni "perfidni mrzitelji". N. naravno puno blebeće po tom pitanju, jer uopće nije razumio kršćanstvo. On je tu sve izokrenuo, provincijski, sjevernjački, i misinterpretirao je kršćanstvo u onaj protestantski filistrizam, kojega je valjda gledao oko sebe. Međutim, pravo kršćanstvo je biti Božja luda, tj. baš ono što je on pokušavao ustanoviti kao Zaratustru, plesača na žici. "Ljiljani u polju" i "ptice nebeske", to je Isusova poanta ovima koji resantimantski brinu oko burze, ali i svjetskog rata, oko toga hoće li ruski medvjed staviti šapu nasred Pariza ili će Trump povesti kaubojsku Ameriku na Obamin zdravstvenu sustav. Ljudi resantimana su ti skicirani u ovim dražesnim nabačajima. Fanieja tu ne možeš pronaći, usput - ni stinkača. A možeš... hajde, da ne imenujem, jer će opet biti "stinky je ovakav, stinky je onakav";)

Kako dolikuje, vraćam ti učenje za učenje, nećeš reći da stinky ne plaća dugove.
Evo i bonusa: Nietzscheov promašaj i misinterpretaciju kršćanstva, suvereno je pokazao Scheler u lijepom radu Uloga resantimana u izgradnji morala.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13515 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2025 : 18:22:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

quote:

Kada ovako prevedem u pojmove i svedem što bi mogla biti kakva-takva ideja u toj likovnosti koju je ovaj izabrao da se izrazi, onda - pazi sad Macone!! - podižem taj strip na višu razinu. Jer mu pridajem smisao, lijepo objašnjen riječima.

Po toj logici bi književna kritika bila iznad književnosti.

A po logici tvog izrezivanja postova, tebi bi onda problem predstavljalo kada spojim jedan odlomak. Ali, uzimam ovaj tvoj pokušaj kao igranje, smještanje kajle, pa hajde, igraš po zatvorskim pravilima.

Naime, ja sam rekao ovo, i upravo je sve važno, sve se mora uzeti u obzir da se razumije smisao odlomka:

"Ideja u toj priči, ako ju sad tražimo svijećom, mogla bi se podvesti pod: pobuna protiv svijeta. Neponovljiva individua u pobuni protiv svijeta. I sad, to može proći pod ideju, no u tom stripu je zaista loše realizirano. Meni taj tip nije ni zanimljiv niti mogu pozdraviti njegove motive niti njega samoga kao oblik. Okej, pokušao je doći do svog kruha, prečicom se situirati. Nije baš uspjelo, svijet ga nije shvatio ili jednostavno nije imao sreće. I kaj sad. Ne mogu ga ja žaliti niti se identificirati s njime. Probao si, nisi uspio, ih, ima takvih na milijune. Ovaj je imao luđačku volju da potvrdi baš svoju individualnost, ali je izabrao loš put, jedan besmislen put otpuštanja svih kočnica u svijetu u kojemu su ga već prikliještili sa svih strana: pravno, imovinski, zakonski, policijom, sudstvom, društvenom organizacijom i tako dalje. Nasuprot tim zidovima, on je doživio kolaps, i poraz. To je to, nema tu neke ideje. Više ideje ima u ovome što sam sada ispričao, odnosno kako sam preveo taj slabašni strip, u kojemu ostavljam Maconu da se muči s likovnošću i stripovskim jezikom. Kada ovako prevedem u pojmove i svedem što bi mogla biti kakva-takva ideja u toj likovnosti koju je ovaj izabrao da se izrazi, onda - pazi sad Macone!! - podižem taj strip na višu razinu. Jer mu pridajem smisao, lijepo objašnjen riječima."

Znači, ja tu pričam o konkretnom stripu i ove riječi vrijede BAŠ u tom izričitom slučaju: primijenjene na konkretni strip. Vi svi, osim Salkana i mene, nemate zapravo pojma o čemu je riječ i ne možete sudjelovati na istinskoj razini u razgovoru o tom konkretnom stripu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13515 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2025 : 18:33:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Macon

Nacrtati je druga verzija, drugi nivo, drukčiji način. To ne znači nužno lakše, jednostavnije.

Ako bi bilo likovno niži nivo, zašto onda svaka budala može objašnjavati i pisati dok vrlo malo ljudi može crtati i slikati itd...

A otkud ti to da svaka budala može objašnjavati???

Očito je da ne može, kao što je očito da sam ja stinki.
Kako to da ti ne možeš objašnjavati smisao u stripovima ili filmovima, ili da budemo precizniji, ipak si prinuđen čitati mene, pravog stinkača?

U ovih par postova koje si stavio od jučer do danas, imaš dvajst nekonzistentnosti, ali meni nije do toga da te proganjam na tvojim slabim točkama. Jer, preganjanje je bezveze, osim toga, previše sam kameni stinkač da bi me se ovdje, čak i bilo gdje na netu, moglo načeti. Vi ljudi, imate skoro pa božansku milost, da gledate jedno, hajde reći ćemo, božanstvo. Definicija Boga: ne može ga se uništiti izvana.

Da skratimo: Macone, ti jednostavno voliš čitati moje stvari, jer bolje ne možeš naći u Sloveniji. A ni u Rusiji, kada te žena vodila stopama Dersu Uzale.
Ti si taj koji ne može bez mene, i stalno mi se vraćaš. Ja pak mogu bez tebe, a kada mi dođeš u pohode - onda te ne odbacim, nego ti prijateljski sve lijepo objasnim. Nemreš reći da nije fer.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13515 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2025 : 18:44:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Poanta na kraju svega: niste poredali 8 prvih kadrova iz 8 različitih Otoka s blagom. Lijepo se tamo krenulo sa stripovsko-umjetničko-idejnim pričama. Onda je došao Franc, pomaknuo je debelo dupe i rekao da mu je dosadno. Počeo je stavljati linkove, i pjesme, i više mu nije bilo dosadno. Za pet minuta će opet početi da mu je dosadno i da se ne priča o stripovima, jer su Ukrajinci prodali dušu kaubojima, a Rusi sviraju frulicu.

Frano, poredaj mi 8 Otoka, čovječe!!!!
I ispričaj mi kako je došlo do krivog srastanja u tebe, pa ne razumiješ pustolovne stvari, ko svaki normalni dječak koji je gađao flaše kamenjem?
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1840 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 23/09/2025 : 18:45:10  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:

Znači, ja tu pričam o konkretnom stripu i ove riječi vrijede BAŠ u tom izričitom slučaju: primijenjene na konkretni strip. Vi svi, osim Salkana i mene, nemate zapravo pojma o čemu je riječ i ne možete sudjelovati na istinskoj razini u razgovoru o tom konkretnom stripu.

A zaboravio si dodatak:

quote:

Likovnost je uvijek niže, kaj da ti ja radim Macone. I Franc.

Zamislimo da netko nacrta apsolutni strip. Naj naj.
Ali avaj, gotovo nitko to ne razumije, ne znaju zapravo kaj gledaju.
Potreban je maestro stinkijevskog tipa da dođe i da kritiku, drugim riječima, da postavi značenje. Onda polako počinju trkeljati drugi: "pa da, baš sam i ja to rekao. istina, baš se o tome radi. govorio sam vam."

Da li to važi baš i samo za taj strip o kojem si pričao?

Ne, tvoj poslednji upis nimalo ne menja moju zamerku. Ne možeš podići kritikom loš strip - možeš zamaskirati nedostatak ideje ili snage ili bilo čega šta je bitno lepim rečima, umnim zapažanjima, ili doveđenjem spoljašnje pomoći (analogije sa nečim inače nevezanim), ali iskustvo se mora pojaviti kroz sam strip, ne kroz kritiku.

Go to Top of Page

Salkan
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1010 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 23/09/2025 : 18:54:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Nema svrhe da se raspucavaš na sve strane, ostani na bitnoj stvari.

Sad, kad spominjemo različita tumačenja resentimana izlazimo van okvira jednog anonimnog stripa, ali uzimamo ovu situaciju kao budući etički šablon koji se zanavijek može patentirati kao mjerilo u svakom ozbiljnom stripu, pa možda i umjetničkom djelu. Ne pretjerujem.

Ja shvatam resentiman kao reakciju i nema mjesta Ničeovoj kritici sveštenstva i pravilno kažeš o njegovom shvatanju kršćanstva. Čak ne bih ni pomislio na teološki doskok, iako je gornji citat iz Biblije ključan - ali ne iz perspektive koju ti osjetiš. Pobogu, doći ćemo da je jedan čitav narod označio kao "premetače vrijednosti" koji su izokrenuli svijet dupke da bi "posljednji bio prvi". A to nećemo, jel tako? Čak ne treba zalaziti ni do "morala robova" u tom smislu. "Potlačeni/nesretni" je dovoljno dobro objašnjenje.

Po meni, Niče hoće da kaže da "dobro" i "zlo" kod resentimana nisu neki, kako bih rekao, rezultat vitalnosti, snage - nego reakcija na ono što mrze. Znači, ako sam u pravu za ovaj dio, da je resentiman reaktivna snaga, i to ne koriguje pitanje Stephaniusa, jer je kristalno jasno da je čovjek *eban i da je bilo pitanje sekunde kad će puknuti, a još jasnije da on nema te unutarnje snage da iz takve pozicije stvori, nego samo da uništi.

Nadalje i na kraju, čvrsto stojim pri prošlom upisu, jer sam ti rekao da ima tu nešto silno i dramatično, nije to džabe tako odvratno nacrtano, nego da usmjeri pažnju na dubinu. E sad, kad bi bilo vremena, a nema ga zbog ostalih stvari na spisku, vjerujem da bi se tu još svašta moglo izroviti.

Prihvatam savjet za Schelera, potrudiću se da ga malo proučim. Uvijek mi nedostaje moćnih, slatkorječivih, umnih i hrabrih koji imaju snage kritikovati Ničeovu riječ, a da tu nema ni trunke sentimentalnosti.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13515 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2025 : 19:03:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne, tvoj poslednji upis nimalo ne menja moju zamerku. Ne možeš podići kritikom loš strip - možeš zamaskirati nedostatak ideje ili snage ili bilo čega šta je bitno lepim rečima, umnim zapažanjima, ili doveđenjem spoljašnje pomoći (analogije sa nečim inače nevezanim), ali iskustvo se mora pojaviti kroz sam strip, ne kroz kritiku.

Ali možeš.
Jer živimo u izokrenutom svijetu, gdje Isusa razapnu, a puste Barabu.

Na antologijskim stvarima i na livadi, obrtao sam kako sam htio i vozio sto na sat, iks puta. Može se doći i pričati o ovom južnoafričkom stripu, i može ga Salkan postaviti kao naj. Da nema mene, mogao bi vas preveslati, jer je unio u taj strip svoju vitalnost, koje tamo nema.

Nekad se manipulira, nekad se fanatizira, nekad se drži pogrešnog uvida... Sve ovo djeluje u svijetu, i to efektivno. Jer, ovo je lažni svijet, svijet u kojemu neki ćelavi čovjek može biti najbolji izdavač, a jedan istinski paćenik tavoriti na livadi.

E sad, ako ti hoćeš baš Istinu i dobiti iskustvo baš Istine, onda moraš znati jedno i drugo i pustiti da te božica vodi putem Istine, ali također i mnijenjima smrtnika, kao što je opjevao Parmenid.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7586 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/09/2025 : 19:08:06  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7586 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/09/2025 : 19:10:25  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Kak znaš da "neki ćelavi čovjek" isto nije paćenik?
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1164 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 23/09/2025 : 19:16:21  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Poanta na kraju svega: niste poredali 8 prvih kadrova iz 8 različitih Otoka s blagom. Lijepo se tamo krenulo sa stripovsko-umjetničko-idejnim pričama. Onda je došao Franc, pomaknuo je debelo dupe i rekao da mu je dosadno. Počeo je stavljati linkove, i pjesme, i više mu nije bilo dosadno. Za pet minuta će opet početi da mu je dosadno i da se ne priča o stripovima, jer su Ukrajinci prodali dušu kaubojima, a Rusi sviraju frulicu.

Frano, poredaj mi 8 Otoka, čovječe!!!!
I ispričaj mi kako je došlo do krivog srastanja u tebe, pa ne razumiješ pustolovne stvari, ko svaki normalni dječak koji je gađao flaše kamenjem?

Svi ti prvi kadrovi su od kurca ako ćemo iskreno.
Neki se malo vade na likovnost ali promašeni su 100%.
Prvi kadar treba biti "slika koja govori 1000 riječi", a da nemaš vagon teksta u njemu.
Na primjer nešto ovako:

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13515 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2025 : 19:26:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan
ako sam u pravu za ovaj dio, da je resentiman reaktivna snaga

Ovako bih rekao: ušao si u resantiman, ali ne još u samu srž. Resantiman je upravo suprotan pojam od snage - u resantiman upadaju baš oni koji nemaju snage. Zato kriminalni tipovi ne upadaju resantiman, jer oni ispucaju snagu, pa kako bilo da bilo. Mladenačke bande i slično, to nisu mjesta resantimana.

Ali forum o stripovima... eeeeeee, tu ga već ima podosta. Najviše na temi o kirku, recimo. Vrlo malo na livadi, jer livada je, u odnosu na scom, kriminalni milje. I tu obitavaju zaista besprizorni, kriminalni tipovi.

Uglavnom,
kada nemaš snage da uzvratiš, vremenom postaješ mali sitni zloćko, otrovni tip koji onda koristi krdo da se osveti plavokosoj zvijeri = to je Nietzscheova postavka, koju on prepoznaje u kršćanstvu.

Fanie, nit djeluje u krdu nit je zakočen: on baš suprotno, apsolutno potvrđuje svoju volju, potvrđuje do besmisla. Zato tu nema govoru o resantimanu. To je jedna pobuna protiv svijeta, koja je vitalna, ali i besciljna i besmislena. On je drugi ekstrem, zato tebi, kao što to djeluje svaki ekstrem, izgleda silno. Ali ova silina je silina Franca kada farba table tulipanima: objektivni um, koji isto tako djeluje u svijetu, stavlja ga u okvire. Frano sretne stinkija na scomu, i za trenutak se smiri, a Fanie biva eliminiran od strane objektivnog uma.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1840 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 23/09/2025 : 19:28:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ali možeš.

Slažem se, formalno možeš, na određenom mestu i na određeno vreme. A onda pop! - nema te više! Za nas koji poznajemo Leopardija, i njegove misli o pretenzijama i noii, ne možeš ni toliko.

Mislio sam na malo konsekventnije kritike. I na ono što bi trebalo biti njihov cilj. A to je: da od implicitnog napravi eksplicitno.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7586 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/09/2025 : 19:32:44  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Filozofa nam ne manjka, ali Dupli zakuhava stvar!

"Nacrtaj uvodni kadar Otoka s blagom"

Poziv kolegama.
Ajmo, ajmo!
Popratimo raspravu s crtežima!

Bez Stinkyja nebi bilo ničega ovaj put!

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13515 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2025 : 19:37:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dupli

Meni se sviđa.
Ali mislim da ima dosta veliku pogrešku. Kapetan dolazi, a istovremeno izlazi i sunce. Idila, a upravo je kapetanov dolazak zapravo poremećaj. Ne sunce, nego oštri morski vjetrovi i uzburkano more.

Znači, treba to još malo popraviti.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7586 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 23/09/2025 : 19:39:57  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13515 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2025 : 19:40:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
I na ono što bi trebalo biti njihov cilj. A to je: da od implicitnog napravi eksplicitno.

Pa to cijelo vrijeme i govorim. Jer, implicitno je ono što je uvijeno, nejasno. Dakle, treba postaviti značenje.

Ako objavim smisao, zar nisam podigao na višu razinu?

Ali, okej, hajmo o Otoku i prvim kadrovima, ridiculus;)
Go to Top of Page
Page: of 242  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.48 seconds. Snitz Forums 2000