Author |
Topic  |
|
ridiculus
Senior Member

1842 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 26/09/2025 : 12:41:28
|
Šta preporučujemo?
Naravno, samo biografija Napoleona ima toliko da se može otvoriti zasebna rasprava koja je najbolja ili najpotpunija.
Dvoumio sam se da li da ograničim polje na knjige, ili da dopustim poplavu filmova... ali niti imam takvu moć da ograničim, niti je poplava garantovana.
Tri koje za sada izdvajam (jer nemam vremena u ovoj prilici za više) su: - Peter Ackroyd, Dickens; - Graham Robb, Victor Hugo; - Iris Origo, A Study in Solitude.
Dakle, sve tri o književnicima, mada nisu sve opisane ličnosti bile isključivo i samo to. Poslednja je o Leopardiju. Pitanje je da li biografija napisana na engleskom od strane nekog ko nije Francuz može da bude završna reč o Hugou, ali i o tome možemo raspravljati.
|
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
motorista
Junior Member

Serbia
300 Posts
Member since 16/02/2019 |
Posted - 26/09/2025 : 20:51:44
|
Retko čitam biografije, ali ova mi je skrenula pažnju. Reč je o svojevrsnoj zbirci odlomaka intervjua “Moja priča” Enca Ferarija kojoj je on povremeno doterivao tekst, dodavao delove i dopune, te je s vremena na vreme štampao i poklanjao poznanicima; varijanti koju je izdao »Vulkan« je dodata glava i pogovor.
https://www.vulkani.rs/ne-fikcija/2675-moja-prica
Slična tematika, bolja knjiga, ali je u pitanju sasvim poslovna autobiografija Dantea Đakoze, verovatno najplodnijeg i jednog od najuticajnijih konstruktora automobila: “I miei 40 anni di progettazione alla FIAT" (~“Mojih 40 godina konstruisanja u Fiatu”). Štampana je i na engleskom, dostupna je onlajn.
Ne znam koliko je ovo drugima uopšte interesantno, jer van najuže i strogo najuobičajenijih imena mene zanimaju - do sada - samo priče onih koji su imali veze sa konstruisanjem nekih mašina: Ferdinanda Piha, naše Radmile Stojadinović, Soićira Honde...
Druga interesovanja za biografije mi se svode na državnike, vojskovođe i ostale tipične istorijske ličnosti, |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7729 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
|
Topic  |
|
|