ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14789 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 27/09/2025 : 21:24:38
|
quote: Originally posted by BeaGea
Reeme ajde navedi 15-tak svojih top naslova akcijanera iz (plus-minus) 80-tih!
Uf, ja ti nemam formirane liste, a i kod tih žanrova mi je baš teško nekad razlučiti što gdje pripada, baš sam imao pravih poteškoća kod nedavnog sortiranja kolekcije. Mogu tu sad ići akcijske komedije, mogu ići akcijski trileri, pa akcije s mješavinom SF-a..
Ajde, reći ću ovako, najbolja akcija 80-ih su mi oni buddy cop filmovi, oni su u neku ruku bili zaštitni znak tog razdoblja. Ali evo, kad bih ovako nabrojao par koji bi mi ušli u uži izbor, to bi bilo relativno nedavno pogledani "Midnight Run" s De Nirom, film koji jednom kad krene, nema stajanja do kraja, ima akciju i humor; spomenuo bih recimo i onaj "Blue Thunder" gdje me fascinirao taj "čudnovati" helikopter kakvu sve opremu ima i naravno, dobri stari Roy Scheider; pa recimo "Mad Max 2" kojeg bih ja opet smjestio u posebnu podkategoriju "car chase" filmova.. Die Hard 1 (sjajan za uvesti nekoga novog u taj svijet akcije), za kojeg inače mnogi pričaju o njemu kao o jednom od naj božićnih filmova..., ono, ima ih.
Zaista bih morao dobro razmisliti za neku top listu, a mislim da bi tu bilo teško napraviti i top 30, a kamoli top 15 ;)
80-e su bile temelj akcijskog filma kakvog znamo, ali mišljenja sam (koje ne mora biti točno) da se na prijelaz u 90-e i same 90-e da su još više podigle ljestvicu kvalitete akcijskih filmova, jer su malo i proširile njihovo polje, ali i priče su postale složenije (složeniji zapleti, veći miks žanrova u istom filmu..).
--------------------------------------------------------------------------------------
P.S. hvala tebi i Shaneru za ovo da je dokumentarac Les Blanka zaista uključen u tu kolekciju, ja sam znači gledao ono gdje piše 18 filmova, tu listu, ali kako ste mi sad to napomenuli, sad sam tek skužio da tamo ispod pod "extras", odnosno ovo gdje piše "Special features" vidim da ga ima, zakon Znači, 95 minuta čak traje.
Screenshot s jednog yt videa te kolekcije:
 |
Never leave it in the hands of the judges
|
 |
|