Author |
Topic  |
satko
New Member

Bosnia and Herzegovina
213 Posts
Member since 12/01/2006 |
Posted - 10/07/2009 : 16:18:10
|
E sad kad bi se lingvistička i gramatička pravila još određivala kako to nama "lijepo zvući" to bi bilo pravo. Koliko ja znam Delboj studira Srpski jezik i književnost ali najvažnije je da je čovjek U PRAVU. Sa gramatikom nema pogađanja (nismo na pijaci) tu postoje pravila i izuzeci (ovo je naročito važno) i nema veze šta se nama čini ili dopada. |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7890 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 10/07/2009 : 16:39:02
|
ma ne kažem ja da nije u pravu, nije to poenta... poenta je što su neke stvari nelogične... nikad nisam čuo niti jednog banjalučanina da kaže da je iz banje luke ili da je bio u banjoj luci... poenta je da se, po meni, jezik ne može, odnosno ne treba toliko centralizirati i siliti nekim neobičnim/nelogičnim zakonitostima... i samo zato što je neko to tako tako zapisao u pravopisu, da to sad bude sveto slovo na papiru, a narod tog kraja tako NE GOVORI...
ja se ospem kad u novimama ili na tv-u čujem to "u banjoj luci"... |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17678 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 11/07/2009 : 08:30:42
|
quote: Originally posted by I like girlz
meni je to banjoj luci apsolutno nepravilno i fonetski odvratno zvuči... jer ako je banja, onda ne može postojati ništa što je u "banjoj", nego jedino u "banji"...
Na pogrešnom si tragu. Banja je od pridjeva banj, znači banova, nije u pitanju nikakva banja u značenju nekog odmarališta ili mjesta za liječenje. To je stari način građenja pridjeva, kad se na imenicu dodaje j i jotuje prethodni suglasnik (isto kao i npr. Jovanjdan, Nikoljdan). Kad se piše odvojeno Banja Luka, zadržava se pridjevska promjena kroz padeže, tako da je sasvim logično da se mijenja u Banjoj (Banovoj) Luci.
Mislim da je bilo potrebno da ovo razjasnimo. Meni užasno smeta kad vidim da mnogi pišu u Banja Luci. |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7890 Posts
Member since 18/01/2005 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17678 Posts
|
feniks
Senior Member

1926 Posts
Member since 08/05/2004 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
guzadj
New Member

China
255 Posts
Member since 15/03/2007 |
Posted - 16/07/2009 : 03:11:20
|
quote: Originally posted by delboj
quote: Originally posted by d.r.p
Ma bar ti u Gacku nemaš tih problema! Jebi ga falio ti je neki smajli.
Da, zaboravio sam smajli.
quote: Originally posted by I like girlz
prvo treba vidjeti jeli banjaluka ili banja luka... meni je jedino logično banjaluci/banja luci kako god da okreneš... kad čujem npr, banjoj luci, hoće mi nešto biti...
Pravilno je oboje, ali ako se piše zajedno, onda je genitiv Banjaluci (a stanovnici su onda Banjalučani), ako je odvojeno - genitiv je Banjoj Luci (stanovnici Banjolučani). Treća mogućnost ne postoji.
Ja dok sam isao u skolu bilo je Banja Luci i Banjalucani, jedina imenica koja je imala nepravilnu promjenu i samo su za Banjaluku ili Banja Luku vazila identicna pravila tipa u Banja Luci ili u Banjaluci dok su za sva ostala vazila standardna pravila. U ova novija vremena kako sada ima naroda od svakuda, svi su odjednom nesto pametniji i poznaju samo ona kruta pravila koja vaze za sve bez ikakvih izuzetaka pa namecu ista ta pravila i za ovu imenicu, ali dzaba im, imao sam i ja 5 iz sh jezika pa necu dozvoliti da mi moje znanje potuku sa svojim znanjem nastojeci da mene prilagode njima a ne da sebe prilagode meni   
Znaci u Banja Luci se ovako ucilo u skoli  |
Supa je super, ali super nije supa! |
 |
|
sabko
New Member

Bosnia and Herzegovina
216 Posts
Member since 12/08/2008 |
Posted - 16/07/2009 : 06:34:26
|
Uh.... Počeće ljudi zaobilaziti Banjaluku samo zato sto ne znaju kako da ju promijene kroz padeže! 
Nego, zna li ko neki kiosk u Sarajevu na kome je zaostao AF Klasik 81 (onako slučajno ga zaboravili vratiti). - po mogućnosti što bliže centru. Ne znam kako sam to fulao, ili ga uopšte nije bilo na kioscima, koje ja obilazim. U suprotnom ću morati ganjati one pakete, kad se i ako pojave ili čekati neki sajam ili slično.
Definitivno je glupo da u Sarajevu nema neka knjižara sa većim izborom stripova (a da ne spominjem pravu strip-knjižaru). |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17678 Posts
Posted - 16/07/2009 : 09:29:07
|
quote: Originally posted by guzadj Ja dok sam isao u skolu bilo je Banja Luci i Banjalucani, jedina imenica koja je imala nepravilnu promjenu i samo su za Banjaluku ili Banja Luku vazila identicna pravila tipa u Banja Luci ili u Banjaluci dok su za sva ostala vazila standardna pravila. U ova novija vremena kako sada ima naroda od svakuda, svi su odjednom nesto pametniji i poznaju samo ona kruta pravila koja vaze za sve bez ikakvih izuzetaka pa namecu ista ta pravila i za ovu imenicu, ali dzaba im, imao sam i ja 5 iz sh jezika pa necu dozvoliti da mi moje znanje potuku sa svojim znanjem nastojeci da mene prilagode njima a ne da sebe prilagode meni   
Znaci u Banja Luci se ovako ucilo u skoli 
Ja imam knjigu od M. Stevanovića iz 1986. u kojoj piše isto ovo što sam ja naveo. I da tražim neka starija izdanja, našao bih vjerovatno potpuno isto objašnjenje. Ako se tako učilo, pogrešno se učilo. To nije izmišljeno sad. Nikako ne može da bude u Banja Luci, to se ne može nametnuti nikakvim pravilima ili izuzecima, jer se ne radi ni o kakvoj banji, nego o prisvojnom pridjevu od imenice ban. |
 |
|
Mali soko
New Member

Bosnia and Herzegovina
162 Posts
Member since 06/03/2009 |
|
zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7892 Posts
Member since 24/03/2009 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17678 Posts
|
kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3925 Posts
Member since 16/03/2009 |
Posted - 19/07/2009 : 22:06:00
|
Je li se pojavljivao ovaj Magicni Vjerar br.19,,Leva ruka djavola,, u Sarajevu? |
Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!! |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17678 Posts
Posted - 21/07/2009 : 09:18:48
|
quote: Originally posted by kandraks
Je li se pojavljivao ovaj Magicni Vjerar br.19,,Leva ruka djavola,, u Sarajevu?
Pa sigurno nije.
Danas na kioscima VČ Zagor br. 18, VČ Teks br. 10 i Wizard Blek br. 4. |
 |
|
kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3925 Posts
Member since 16/03/2009 |
Posted - 21/07/2009 : 18:27:18
|
quote: Originally posted by delboj
[quote]Originally posted by kandraks
Je li se pojavljivao ovaj Magicni Vjerar br.19,,Leva ruka djavola,, u Sarajevu?
Pa sigurno nije.
Hvala na odgovoru!!!  |
Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!! |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17678 Posts
|
BiDi
Senior Member

Slovenia
2453 Posts
Member since 06/05/2002 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17678 Posts
Posted - 22/07/2009 : 12:46:00
|
quote: Originally posted by BiDi
Dali trenutacno izlazi neki strip u izdanju Iva Milicevica?
Ne. Sva tri izdanja koja je pokrenuo su ugašena. |
 |
|
djukak
Senior Member

2981 Posts
Member since 28/04/2005 |
Posted - 22/07/2009 : 16:58:57
|
U BL paketi Magicnog vetra. Nisam siguran ko je izdavac, mislim ako je SC izdavao da su njegovi., |
They have money for wars, but can't feed the poor!
Allow me to introduce first, Makaveli the Don. |
 |
|
zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7892 Posts
Posted - 22/07/2009 : 19:49:10
|
danas u bihaću na kiosku kompleti magičnog vetra. dva u paketu koji košta 4 KM.prvi put to vidim. sistem comic je izdavač. |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
sinister
Average Member

Bosnia and Herzegovina
699 Posts
Member since 10/04/2004 |
|
zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7892 Posts
|
sinister
Average Member

Bosnia and Herzegovina
699 Posts
Member since 10/04/2004 |
Posted - 22/07/2009 : 20:30:28
|
To je drugi izdavac koji je nastavio tamo gdje su druga dva prethodno stala. 15 brojeva u izdanju System C. i 3 u izdanju Sfere. |
Don't regret the rules I broke, when I die bury me in smoke. |
 |
|
Topic  |
|