forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Stripovi u BiH
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 379

satko
New Member

Bosnia and Herzegovina
213 Posts

Member since 12/01/2006

Posted - 10/07/2009 : 16:18:10  Show Profile Show Extended Profile  Send satko a Private Message  Reply with Quote
E sad kad bi se lingvistička i gramatička pravila još određivala kako to nama "lijepo zvući" to bi bilo pravo. Koliko ja znam Delboj studira Srpski jezik i književnost ali najvažnije je da je čovjek U PRAVU. Sa gramatikom nema pogađanja (nismo na pijaci) tu postoje pravila i izuzeci (ovo je naročito važno) i nema veze šta se nama čini ili dopada.
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7890 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 10/07/2009 : 16:39:02  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
ma ne kažem ja da nije u pravu, nije to poenta... poenta je što su neke stvari nelogične... nikad nisam čuo niti jednog banjalučanina da kaže da je iz banje luke ili da je bio u banjoj luci... poenta je da se, po meni, jezik ne može, odnosno ne treba toliko centralizirati i siliti nekim neobičnim/nelogičnim zakonitostima... i samo zato što je neko to tako tako zapisao u pravopisu, da to sad bude sveto slovo na papiru, a narod tog kraja tako NE GOVORI...

ja se ospem kad u novimama ili na tv-u čujem to "u banjoj luci"...

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17676 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 11/07/2009 : 08:30:42  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by I like girlz

meni je to banjoj luci apsolutno nepravilno i fonetski odvratno zvuči... jer ako je banja, onda ne može postojati ništa što je u "banjoj", nego jedino u "banji"...

Na pogrešnom si tragu. Banja je od pridjeva banj, znači banova, nije u pitanju nikakva banja u značenju nekog odmarališta ili mjesta za liječenje. To je stari način građenja pridjeva, kad se na imenicu dodaje j i jotuje prethodni suglasnik (isto kao i npr. Jovanjdan, Nikoljdan). Kad se piše odvojeno Banja Luka, zadržava se pridjevska promjena kroz padeže, tako da je sasvim logično da se mijenja u Banjoj (Banovoj) Luci.

Mislim da je bilo potrebno da ovo razjasnimo. Meni užasno smeta kad vidim da mnogi pišu u Banja Luci.
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7890 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 11/07/2009 : 14:31:29  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
da, slažem se da je bilo potrebno to razjasniti...

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17676 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 14/07/2009 : 22:50:32  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
Na kioscima MN VČ 17 Odblesci bitke.
Go to Top of Page

feniks
Senior Member

1926 Posts

Member since 08/05/2004

Posted - 15/07/2009 : 10:47:35  Show Profile Show Extended Profile  Send feniks a Private Message  Reply with Quote
U Banjaluci Mno 17 i MM 5
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 15/07/2009 : 13:26:10  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
imal ko prodat :D prva dva af klasik ili superklasik :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

guzadj
New Member

China
255 Posts

Member since 15/03/2007

Posted - 16/07/2009 : 03:11:20  Show Profile Show Extended Profile  Send guzadj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by delboj

quote:
Originally posted by d.r.p

Ma bar ti u Gacku nemaš tih problema!
Jebi ga falio ti je neki smajli.

Da, zaboravio sam smajli.

quote:
Originally posted by I like girlz

prvo treba vidjeti jeli banjaluka ili banja luka... meni je jedino logično banjaluci/banja luci kako god da okreneš... kad čujem npr, banjoj luci, hoće mi nešto biti...

Pravilno je oboje, ali ako se piše zajedno, onda je genitiv Banjaluci (a stanovnici su onda Banjalučani), ako je odvojeno - genitiv je Banjoj Luci (stanovnici Banjolučani). Treća mogućnost ne postoji.

Ja dok sam isao u skolu bilo je Banja Luci i Banjalucani, jedina imenica koja je imala nepravilnu promjenu i samo su za Banjaluku ili Banja Luku vazila identicna pravila tipa u Banja Luci ili u Banjaluci dok su za sva ostala vazila standardna pravila. U ova novija vremena kako sada ima naroda od svakuda, svi su odjednom nesto pametniji i poznaju samo ona kruta pravila koja vaze za sve bez ikakvih izuzetaka pa namecu ista ta pravila i za ovu imenicu, ali dzaba im, imao sam i ja 5 iz sh jezika pa necu dozvoliti da mi moje znanje potuku sa svojim znanjem nastojeci da mene prilagode njima a ne da sebe prilagode meni

Znaci u Banja Luci se ovako ucilo u skoli

Supa je super, ali super nije supa!
Go to Top of Page

sabko
New Member

Bosnia and Herzegovina
216 Posts

Member since 12/08/2008

Posted - 16/07/2009 : 06:34:26  Show Profile Show Extended Profile  Send sabko a Private Message  Reply with Quote
Uh.... Počeće ljudi zaobilaziti Banjaluku samo zato sto ne znaju kako da ju promijene kroz padeže!

Nego, zna li ko neki kiosk u Sarajevu na kome je zaostao AF Klasik 81 (onako slučajno ga zaboravili vratiti). - po mogućnosti što bliže centru.
Ne znam kako sam to fulao, ili ga uopšte nije bilo na kioscima, koje ja obilazim.
U suprotnom ću morati ganjati one pakete, kad se i ako pojave ili čekati neki sajam ili slično.

Definitivno je glupo da u Sarajevu nema neka knjižara sa većim izborom stripova (a da ne spominjem pravu strip-knjižaru).
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17676 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 16/07/2009 : 09:29:07  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by guzadj
Ja dok sam isao u skolu bilo je Banja Luci i Banjalucani, jedina imenica koja je imala nepravilnu promjenu i samo su za Banjaluku ili Banja Luku vazila identicna pravila tipa u Banja Luci ili u Banjaluci dok su za sva ostala vazila standardna pravila. U ova novija vremena kako sada ima naroda od svakuda, svi su odjednom nesto pametniji i poznaju samo ona kruta pravila koja vaze za sve bez ikakvih izuzetaka pa namecu ista ta pravila i za ovu imenicu, ali dzaba im, imao sam i ja 5 iz sh jezika pa necu dozvoliti da mi moje znanje potuku sa svojim znanjem nastojeci da mene prilagode njima a ne da sebe prilagode meni

Znaci u Banja Luci se ovako ucilo u skoli

Ja imam knjigu od M. Stevanovića iz 1986. u kojoj piše isto ovo što sam ja naveo. I da tražim neka starija izdanja, našao bih vjerovatno potpuno isto objašnjenje. Ako se tako učilo, pogrešno se učilo. To nije izmišljeno sad. Nikako ne može da bude u Banja Luci, to se ne može nametnuti nikakvim pravilima ili izuzecima, jer se ne radi ni o kakvoj banji, nego o prisvojnom pridjevu od imenice ban.
Go to Top of Page

Mali soko
New Member

Bosnia and Herzegovina
162 Posts

Member since 06/03/2009

Posted - 16/07/2009 : 11:30:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Mali soko a Private Message  Reply with Quote
Danas u Sa i Zagor-Piramida krvi
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7892 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 16/07/2009 : 18:40:05  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
vidio sam danas diabolika broj 4 na kiosku.
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17676 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 17/07/2009 : 09:42:20  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali soko

Danas u Sa i Zagor-Piramida krvi

Na kioscima i Mark br. 24.
Go to Top of Page

kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3925 Posts

Member since 16/03/2009

Posted - 19/07/2009 : 22:06:00  Show Profile Show Extended Profile  Send kandraks a Private Message  Reply with Quote
Je li se pojavljivao ovaj Magicni Vjerar br.19,,Leva ruka djavola,, u Sarajevu?

Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!!
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17676 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 21/07/2009 : 09:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kandraks

Pa sigurno nije.

Danas na kioscima VČ Zagor br. 18, VČ Teks br. 10 i Wizard Blek br. 4.
Go to Top of Page

kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3925 Posts

Member since 16/03/2009

Posted - 21/07/2009 : 18:27:18  Show Profile Show Extended Profile  Send kandraks a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by delboj

[quote]Originally posted by kandraks

Pa sigurno nije.

Hvala na odgovoru!!!

Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!!
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17676 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 22/07/2009 : 09:35:01  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
Na kioscima Svetov Alan Ford br. 71 Šaljivdžija.

Edited by - delboj on 22/07/2009 12:06:13
Go to Top of Page

BiDi
Senior Member

Slovenia
2453 Posts

Member since 06/05/2002

Posted - 22/07/2009 : 12:38:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit BiDi's Homepage  Send BiDi an ICQ Message  Send BiDi a Private Message  Reply with Quote
Dali trenutacno izlazi neki strip u izdanju Iva Milicevica?

Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17676 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 22/07/2009 : 12:46:00  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by BiDi

Dali trenutacno izlazi neki strip u izdanju Iva Milicevica?

Ne. Sva tri izdanja koja je pokrenuo su ugašena.
Go to Top of Page

djukak
Senior Member

2981 Posts

Member since 28/04/2005

Posted - 22/07/2009 : 16:58:57  Show Profile Show Extended Profile  Send djukak a Private Message  Reply with Quote
U BL paketi Magicnog vetra. Nisam siguran ko je izdavac, mislim ako je SC izdavao da su njegovi.,

They have money for wars, but can't feed the poor!

Allow me to introduce first, Makaveli the Don.
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7892 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 22/07/2009 : 19:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
danas u bihaću na kiosku kompleti magičnog vetra.
dva u paketu koji košta 4 KM.prvi put to vidim.
sistem comic je izdavač.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 22/07/2009 : 20:14:18  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
to je ono sranje kojeg nema dalje od 7. broja

varam li se?

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

sinister
Average Member

Bosnia and Herzegovina
699 Posts

Member since 10/04/2004

Posted - 22/07/2009 : 20:16:49  Show Profile Show Extended Profile  Send sinister a Private Message  Reply with Quote
U pravu si. Od broja 7 do broja 15 su išli HC.

Don't regret the rules I broke, when I die bury me in smoke.
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7892 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 22/07/2009 : 20:28:35  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
šta je onda ovo broj 19 od MV šta drug kandraks spominje
Go to Top of Page

sinister
Average Member

Bosnia and Herzegovina
699 Posts

Member since 10/04/2004

Posted - 22/07/2009 : 20:30:28  Show Profile Show Extended Profile  Send sinister a Private Message  Reply with Quote
To je drugi izdavac koji je nastavio tamo gdje su druga dva prethodno stala. 15 brojeva u izdanju System C. i 3 u izdanju Sfere.

Don't regret the rules I broke, when I die bury me in smoke.
Go to Top of Page
Page: of 379 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.7 seconds. Snitz Forums 2000