Author |
Topic  |
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 04/05/2012 : 13:07:58
|
quote: Originally posted by paro
Možda se Perucca opametio i dao otkaz  
To sam i ja prvo pomislio 
Ovo je prilika da se Nicoli vrati svom prvom poslu  |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 04/05/2012 : 15:33:54
|
pa će se sad možda Bunker opametit i zgasit serijal...premda sumnjam... |
"Nothing lasts forever." |
 |
|
makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts
Member since 07/03/2005 |
Posted - 04/05/2012 : 16:46:09
|
quote: Originally posted by Jasko
To sam i ja prvo pomislio 
Ovo je prilika da se Nicoli vrati svom prvom poslu 
Ili Oskar, pa kad počne one "škrabotine" vući kao obrise... |
"Velikodušnost bez premca" |
 |
|
ivan_micic
Senior Member

Croatia
2388 Posts
Member since 19/12/2007 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 06/05/2012 : 00:56:44
|
quote: Originally posted by makikatalinic
Ili Oskar, pa kad počne one "škrabotine" vući kao obrise...
škrabotine, kažeš? Warco je tu ipak no1. |
 |
|
DOMI
Advanced Member

Croatia
5261 Posts
Member since 19/06/2007 |
Posted - 06/05/2012 : 09:19:06
|
strah me pomisliti što slijedi s novim crtačima...
a Katodikova sjena na silu je napravljena priča, reda radi, zbog prodaje... slijedi ipak puno bolji broj već za 3 tjedna... __________________________________________________________________________________________________________________________________________
43 godine Alan Forda u HR Iznenađenje pod krinkom već za 3 tjedna na kioscima |
• 55 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
 |
|
makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts
Posted - 06/05/2012 : 11:13:13
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
quote: Originally posted by makikatalinic
Ili Oskar, pa kad počne one "škrabotine" vući kao obrise...
škrabotine, kažeš? Warco je tu ipak no1.
Slažem se, ali Oskarovi crteži su mi baš onako neugodni za oči (izgled likova i sl.) dok Warco nije toliko drastičan. |
 |
|
DOMI
Advanced Member

Croatia
5261 Posts
Posted - 11/05/2012 : 08:03:56
|
Novo u ITA - Minuette extra 517 - u COLORU - 1. dio (1/3)
jesu li crtači živnuli

____________________________________________________________________________________________________________________________________________
43 godine Alan Forda u HR |
• 55 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
Edited by - DOMI on 11/05/2012 08:06:11 |
 |
|
makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts
Posted - 11/05/2012 : 15:46:08
|
quote: Originally posted by DOMI
Novo u ITA - Minuette extra 517 - u COLORU - 1. dio (1/3)
jesu li crtači živnuli

____________________________________________________________________________________________________________________________________________
43 godine Alan Forda u HR
Kako mrzim reizdanja u sklopu originalne serije, pa nije da se mogao neki specijal izdati ili tako nešto... |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Posted - 11/05/2012 : 15:58:43
|
Pa trazi se nov crtac 
Ovo je (pretpostavljam) republikino izdanje u koloru. Prvi Gumifleks. Ono sto je SA preostalo da izda  |
 |
|
DOMI
Advanced Member

Croatia
5261 Posts
Posted - 11/05/2012 : 16:40:05
|
uzeli su 3 mjeseca ljetne pauze, preočito je... redovna serija mogla je pauzirati do jeseni, a kolorci ići u sklopu svoje edicije, , ,
no, što je u glavama ostalo tamo za logične odluke?
 |
|
makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts
Posted - 11/05/2012 : 16:41:21
|
uzeli su 3 mjeseca ljetne pauze, preočito je... redovna serija mogla je pauzirati do jeseni, a kolorci ići u sklopu svoje edicije, , ,
no, što je u glavama ostalo tamo za logične odluke?
43 godine Alan Forda u HR
Upravo to, pa ne vidim zašto bi regularna serija morala ići svaki mjesec. |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 11/05/2012 : 17:09:35
|
ili su mogli skroz ugasiti taj redovni serijal... stvarno ne vidim zašto više mrcvarit cijeli strip. |
 |
|
DOMI
Advanced Member

Croatia
5261 Posts
Posted - 12/05/2012 : 11:42:03
|
od jutros na kioscima Minuette-extra No.60
ZAMRZNI SE DANAS - PROBUDI SE SUTRA

za mjesec dana: MAGIČNI DODIR - Minuette extra 61.

Edited by - DOMI on 15/05/2012 11:43:01 |
 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7934 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 12/05/2012 : 22:51:19
|
a tko su ovi na lijevoj strani naslovnice? Prudy u gigantskom izdanju i onaj morski pas iz "Ralja"?   |
 |
|
Zagor12
Advanced Member

- kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Posted - 16/05/2012 : 00:31:38
|
Hm. Koliko sam skapirao, ovaj Gumifleks u koloru ce biti prvi od mnogih. Manija kololirisanih "fumetija" je zavladala Italijom  |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Posted - 16/05/2012 : 01:37:29
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
provjerio svojim kanalima, jel tako? 
Fale jos ta tri Republikina. U korespodenciji sa Bernardom, jos pre dve godine mi je najavio. Verovatno je cekao da izadju regularno u c/b.
A mozda se i stosta promenilo od tada  |
Edited by - Jasko on 16/05/2012 01:37:56 |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 17/05/2012 : 08:36:26
|
Vrlo zanimljiv intervju iz Slobodne Dalmacije s marketinškim stručnjakom Lazarom Džamićem koji nudi intrigantan sociološko - kulturološko - politološki pogled na razloge popularnosti AF u bivšoj državi:
Objavljeno 16.05.2012. u 12:18 intervju Lazar Džamić: Nismo živjeli u socijalizmu nego u nadrealizmu

Kadar iz remek-djela Magnusa i Bunkera
Lazar Džamić prvo je bio glazbenik. Toliko dobar da je napisao prvi udžbenik za bubnjare u Jugoslaviji. Kad se trebalo skrasiti u urednom građanskom zanimanju, izabrao je novinarstvo. Devet godina radio je na Radio Smederevu, zadnju sezonu u svojstvu direktora. Godine 1992. sa žurnalističkog kolosijeka skreće u vode marketinga i PR konzaltinga, seli se u Beograd, gdje, uz ostalo, postaje kolumnist Naše borbe te piše nekoliko stručnih knjiga. Kada je shvatio da se Kotlerovih 4P (Product, Placement, Price, Promotion) u Srbiji definira kao Pejdžer, Pajero, Plavuša, Pištolj, dao je petama vjetra i otišao u London. Danas ga drže jednim od najvećih autoriteta za digitalni marketing u svijetu, knjige mu se naveliko citiraju, a za njegove savjetničke usluge klijenti stoje u dugačkoj koloni.
Taj impresivni curriculum ne bi mu, međutim, bio dovoljan za uvrštenje u Arteriju da ovih dana ne odbrojava do izlaska knjige “Cvećara u Kući cveća” (Jesenski i Turk), rijetko zabavne i lucidne studije o fenomenu popularnosti Alana Forda na prostorima bivše Jugoslavije.
Trans-kreator Brixy
Koja to strast tjera prezaposlena čovjeka s ozbiljnom karijerom u Londonu da trati vrijeme na strip kojim se inficirao u mladosti?
- Strast. Jednostavno. Kada je čovjek strastven na određenu temu, uđe u svojevrsno stanje atemporalnosti i alokacije: bez obzira koliko je vremena prošlo i gdje je, strast je i dalje tu. A Alan Ford je bio (i dalje je) moja strast. Grupa TNT je u istoj mjeri dio mog odrastanja i života koliko i naš jezik, naša jela ili naša kava. S druge strane, ideja o tome da je strip neizbježno povezan s time tko smo i što smo bili u to vrlo zavodljivo vrijeme, vremenom je rasla dok se nije pretvorila u neizdrživ svrab koji se jednostavno morao počešati.
U najkraćem, knjiga pokušava odgovoriti na pitanje zašto je Alan Ford samo na prostoru bivše Jugoslavije uspio steći kultno sljedbeništvo i nigdje drugdje u bijelome svijetu? Pa zašto, pobogu?
- Da, Alan Ford jedan je od vrlo rijetkih primjera kako se jedan strani kulturni artefakt “primi” u novoj sredini i, štoviše, postane neodvojivi dio kulturne baštine zemlje primaoca; kulturni ekvivalent voćnog kalemljenja. Istina je da je Alan Ford u bivšoj Jugoslaviji postao popularniji i značajniji nego i u rodnoj Italiji, dok je u svim ostalim zemljama gdje je prijevod pokušan, ugašen nakon samo nekoliko izdanja. Nikada, na primjer, nije preveden na engleski. Po meni, postoji nekoliko razloga, koje sam u detalje obradio u knjizi. Prvi i najveći je da je naš prirodni oblik mentalnog i društvenog funkcioniranja nadrealna farsa. Ni kapitalizam, ni socijalizam, nego nadrealizam. Zato je strip rezonirao tako jako. Pored toga, Alan Ford je modernizirana verzija commedie dell′arte, stare i arhetipske umjetničke forme koja je umnogome oblikovala modernu kulturu masovnih medija. Konačno, nekoliko drugih razloga, od društvene satire kao jake umjetničke forme nekadašnjih komunističkih zemalja, preko načina na koji je hrvatski jezik percipiran u ostatku bivše Jugoslavije, do prevladavajućeg kulta amaterizma u našim društvima. Naravno, detalji i primjeri su u samoj knjizi...
Fenomen fordomanije još je zanimljiviji znamo li da je serijal dio fanatičnih zagovornika regrutirao čak i iz redova ljudi koji inače uopće ne čitaju stripove. Kojim su to rijetkim talentima raspolagali Magnus i Bunker?
- Najteža stvar za odgovor. Opisati kako kreativni proces djeluje je kao i pričati o tome kako seks funkcionira: postoji ogromna razlika između teorije i prakse! Magnus i Bunker su bili tim, prije svega, kao i Lennon i McCartney ili Jagger i Richards, na primjer, koji su u zajedničkom radu proizvodili kemiju koju ni jedan od njih individualno nije imao. Ta kemija je raznim vizualnim i ekspresivnim sredstvima rezonirala, slučajno, jer ovdje nema mnogo namjere, s kulturnim i mentalitetskim karakteristikama bivše Jugoslavije. Magnus i Bunker su, slučajno, u nama otkrili svoje idealno tržište. Ili, da budemo precizni, Nenad Brixy ga je otkrio za njih, jer je on pronašao strip u originalu, predložio ga za prijevod i na kraju ga i preveo. U stvari, trans-kreirao, ne preveo, jer je u pitanju mnogo više nego prijevod.
Kalorični izmet
Barem koliko o jednome stripu, ovo je knjiga i o jednoj zemlji. Koje su točke preplitanja između kultne cvjećare i mitske Kuće cvijeća?
- Velike, kritične, neodvojive. Bez bivše Jugoslavije kakva je bila tada, nema ni Alana Forda, bar ne u onom obujmu i značaju kakav je dobio kod nas. Kako sam već spomenuo, mnogi aspekti tadašnjeg društva su jako dobro rezonirali s poetikom Alana Forda. Po meni, potpuno je simbolička činjenica da je naš nekadašnji Broj 1 (Tito) svoje krajnje boravište dobio u cvjećarnici!
Građanskim zanimanjem marketinški ste ekspert. Superhik bi kazao kako je vaš posao činiti bogate ljude još bogatijima. Što imate reći u svoju obranu?
- Marketing je kao pegla: možeš njome ispeglati veš, možeš nekome razbiti glavu. Sve je u načinu na koji se koristi. Ja sam imao sreće da sam tijekom svoje engleske karijere (onu kod nas bolje da ne spominjem, svi smo bili u sranju) uglavnom radio za brendove koji su, u konačnom skoru, donosili nešto dobro društvu. Prije svega, mnogo humanitarnih organizacija, ili brendova kao što su Waitrose (supermarketi s vrlo kvalitetnom hranom, ali vođeni po principu radničke participacije, neka vrsta unaprijeđenog samoupravljanja!) ili turistički odbor Walesa, gdje sam i dalje strateg za promoviranje turizma u ovaj (prelijepi) dio Britanije. Znači, savjest mi je mirna, jer je bolje koristiti marketing za promoviranje dobrih stvari, nego ostaviti marketing samo lošim momcima da ljude vode u naviku, pretilost i šoping kao terapiju za neuroze. U svakom slučaju, marketing će biti korišten kako god okrenete jer je to način na koji razvijena tržišta funkcioniraju.
Kako iz pozicije “sluge krupnog kapitala” i s još razmjerno svježim uspomenama na vremena socijalističkog egalitarizma, gledate na sve češće i žučnije prosvjede protiv neoliberalnog kapitalizma?
‘Alan Ford je modernizirana verzija commedie dell’arte, stare i arhetipske umjetničke forme koja je umnogome oblikovala modernu kulturu masovnih medija’ - Iskreno, ima mnogo opravdanosti u takvim pozivima. Anglosaksonska društva posebno su upala u prilično nezgodnu spiralu ekonomskog modela koji je baziran na neprestanoj potrošnji, shodno tome zaduživanju i shodno tome dugoročnim ekonomskim problemima jer je takav obujam potrošnje i rasipanja jednostavno neodrživ. Jedna procjena govori da ako bi cijeli svijet bio na nivou bogatstva Amerike i Britanije i s istim stilom života, bili bi nam potrebni resursi četiri planeta Zemlje da to bude održivo! Još jedna od već poznatih (i šokantnih) tvrdnji je da govno prosječnog žitelja razvijenog svijeta sadrži više kalorija nego dnevni obrok ogromnog postotka planeta! To se jednostavno ne može više dozvoliti. Ali da se ne shvatim pogrešno: kako je rekao Churchill “Demokracija je najgori oblik vladavine koji se može zamisliti - sve dok ne probate smisliti neki bolji.” Odgovor izgleda leži u njegovanju posebne kulture balansa, gdje se demokratski kapitalizam miješa s kulturom zajedništva, umjerenosti i kontrole impulsa. Trenutno su izgleda jedino skandinavske zemlje uspjele naći taj balans.
Vaš prijatelj autor je one slavne reklame za grobarsku radnju, koja poručuje: “U sanduku Đurđević Radiše nema vampir da se pederiše”. Nije li prostor kreativne slobode (pa, ako hoćete, i ludila) ipak bitno veći u nesređenim zemljama poput Srbije (i Hrvatske, dakako) negoli u čvrsto strukturiranim duštvima kakvo je britansko?
- Prostor ludila je svakako veći. (smijeh) Mi definitivno posjedujemo fantastičnu, divlju, neukroćenu kreativnost (uglavnom kao posljedicu snalaženja kao naše autentične borilačke vještine) koja bi nam donijela mnogo dobra ako bi se uspjela kanalizirati u konstruktivnom smislu. Za to je potrebno odgovarajuće okruženje koje tu kreativnost nagrađuje, materijalno i moralno. Koje kreativnost prepoznaje kao najveće oruđe za razvoj zemlje i svakog građanina. Nažalost, mi to okruženje nikada nismo uspjeli osigurati i još se mučimo u pravljenju prvih koraka na tom putu. Kreativnost je ono što omogućava anglosaksonskim zemljama da čitavom svijetu prodaju svoju muziku, filmove, dizajn i modu. Kreativnost bi nam omogućila da svoje nevelike prirodno-industrijske resurse (s izuzetkom jadranske obale) koristimo s maksimalnim efektom, ali tko kod nas sluša kreativne ljude?! Mi smo i dalje u fazi ekonomije poznavanja nekoga, ne znanja nečega.
Kako bubanj kaže
Znači, ne treba vjerovati u vaš skori povratak u zavičaj?
- Nažalost ne. Moj posao, bukvalno, ne postoji u našim krajevima, niti, da budemo iskreni, u velikom ostatku svijeta također. On zahtijeva veliko i sofisticirano tržište, potpuno potopljeno u digitalni biznis i marketing. Imao bih problem čak i u Francuskoj ili Njemačkoj! Ali sam zato na raspolaganju za bilo koji savjet (u mojoj struci, naravno) koji bilo tko s naših prostora zatraži od mene. Imam veliku želju da moje iskustvo prenesem na naše prostore, ali nemam ni najmanju namjeru trošiti vrijeme na naše uobičajene budalaštine i načine rada. Tako da ćemo vidjeti...
A kolike su šanse da reaktivirate svoju bubnjarsku karijeru?
Ah, da, neočekivano pitanje! Točno je da me mnogi bubnjari u bivšoj Jugoslaviji znaju kao autora prvog domaćeg udžbenika za sviranje bubnjeva (moja druga strast iz mladosti), ali odavno morao sam se odlučiti između bubnjeva i marketing konzaltinga jer se ovdje, jednostavno, nema vremena. Tako da sam sada samo sretni diletant koji povremeno svira sa svojim kabare-bendom Roy (Middle England’s Finest Band) na nekoliko lokalnih festivala godišnje. I dalje pomalo vježbam, ne mnogo, fascinantno je koliko dugo mišići pamte. Ali zato kada se penzioniram...
Ivica Ivanišević
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)