forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Alan Ford "Ultimate" Topic
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 595

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 19/05/2012 : 01:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
Ali svaka analiza dela izvlaci vise nego sto je pisac ponudio
Bilo i bice
U svakom slucaju, pronalazenje razloga za uspeh ovde, nepresusni je izvor
Jer da je fenomen
Je
8)
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 19/05/2012 : 01:28:27  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Tacno, ali svrha analize dela je...analiza dela a sve ostalo je samo ono koliko je sebi kriticar dao maste na volju...
to se u kritici treba izbegavati jer ce se uvek naci neka patka koja ce reci da se autor preserava i kritika se proglasiti promasajem

to ti je onako laicki preneseno sa predavanja na faxu

AF zahteva duboku analizu, ali preterana filozofija ce radoznalog citaoca samo odvuci u pogresnom smeru tumacenja dela. Koliko god genijalan bio, to je ipak samo strip i ne moze dalje od maksimale do koje strip moze da dosegne

zasto su ova dva momka imalo pametnija od nekog Umberta Ecca, coveka koji je posvetio par strana za jednu temu unutar alan forda...rekao je sve, ali ne vise od Magnusa i Bunkera. Samo ih je desifrovao, kristalno jasno.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 19/05/2012 : 01:32:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
Ne znam za to, volim Eka
ima li negde sta je Umberto napisao? :)
Znam da voli Dilana i Martija, nisam znao za Alana :P
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 19/05/2012 : 01:54:35  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
AF-a obozava
Knjigu je nemoguce naci na mrezi...bio sam je posudio od profa kao materijal za referat i vratio mu je.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 19/05/2012 : 01:55:41  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Zaboravio sam kako se knjiga zove, lako mi je pitati, ali secam se da je cela posvecena mini-analizama likova iz sveta filma i stripa

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 19/05/2012 : 20:10:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Slažem se da autor izvlači nategnute zaključke koji mu i kako odgovaraju, ali baš i nije u svemu u krivu. Teza o nadrealizmu kao društvenoj matrici jest navučena, ali uz sjajni crni humor i apsurd za uspjeh AF u Jugi izuzetno jest značajan bio socijalni kontekst. Većina nas smo bili čangrizava, prgava i vječno nezadovoljna sirotinja s pokvarenim stojadinima i fićekima pred kućom, i prepoznavali smo se u članovima grupe TNT. Dobro, možda nismo ručavali utorkom a večeravali petkom, ali nismo bili ni daleko od toga.

A trajna kriza u kojoj živimo razlog je i trajne popularnosti AF-a. U tom sam smislu i mislio da će nadživjeti Zagora, uz kojeg je najpopularniji kiosk-strip. Ne zbog novih epizoda koje su smeće još odavno, od očajnih brojeva poput Prudyja, Hotelskih miševa, Ostyxa itd. iz 80-ih, do ove sadašnje katastrofe koja se ne može ni čitati.

Ali će se zato stari brojevi pod egidom Klasik, Super klasik i tko zna kako sve ne uvijek odlično prodavati. I kad (ili ako) sve ostalo i propadne, Zagor i Alan (ili Alan i Zagor) će biti na kioscima.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 20/05/2012 : 01:07:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
Da, samo sto Zagor i Alan imaju taman toliko slicnosti koliko trolejbus i kataklinger :)

Edited by - Jasko on 20/05/2012 01:08:24
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/05/2012 : 09:21:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Apsolutno, dijametralno su različiti, ali opet kao što se vidi i na ovom topicu često ih čitaju isti ljudi. U tom se smislu ne isključuju.

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 20/05/2012 : 11:52:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Apsolutno, dijametralno su različiti, ali opet kao što se vidi i na ovom topicu često ih čitaju isti ljudi. U tom se smislu ne isključuju.

ono i ja citam tako zagora :P
nacin percepcije je razlicit
pijanipatak je jedini fenomen medju nama
mozda je kao onaj korzikanac u asteriksu pao na glavu :)
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/05/2012 : 17:33:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Slažem se, ali vjerujem da i Dee čita oba stripa, i recimo Deers, pa Zagor12 i Dranki (nomen est omen) itd. Malo nas je, al´ smo ...!

Kad kažem nas mislim i na sebe, makar odavno od nekoliko započetih nijednu noviju Zagorovu priču od dosade nisam pročitao do kraja. Ali s druge strane, i od Alana sam odustao nedugo nakon 200-tog broja, pa...

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 20/05/2012 : 18:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:

Slažem se, ali vjerujem da i Dee čita oba stripa, i recimo Deers, pa Zagor12 i Dranki (nomen est omen) itd. Malo nas je, al´ smo ...!

Kad kažem nas mislim i na sebe, makar odavno od nekoliko započetih nijednu noviju Zagorovu priču od dosade nisam pročitao do kraja. Ali s druge strane, i od Alana sam odustao nedugo nakon 200-tog broja, pa...

a kazem, i ja ga citam
ali ga ne smatram nista vise, no prosecnim i ispodprosecnim stripom
koji je zaludeo (i previse) ovdasnje pucanstvo

a logicno je :P
nekako ne ide da cenis alana
a ne odustanes nakon toga :)
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 21/05/2012 : 23:43:38  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jasko

quote:

ono i ja citam tako zagora :P
nacin percepcije je razlicit
pijanipatak je jedini fenomen medju nama
mozda je kao onaj korzikanac u asteriksu pao na glavu :)

nikav fenomen prijatelji...stvar je u tome da dane provodim citajuci za fax mnogo tezu literaturu poput Lampeduze, Andrica, Kisa, Foskola i sve ostale italijanske i srpske pisce koji vam padnu na pamet. Strip mi tu dodje kao dobar antidepresiv zbog svoje jednostavnosti (Zagor) a AF i DD kao nesto sto opusta ali trazi da malo ukljucis svoju sivu masu.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 22/05/2012 : 00:12:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

nikav fenomen prijatelji...stvar je u tome da dane provodim citajuci za fax mnogo tezu literaturu poput Lampeduze, Andrica, Kisa, Foskola i sve ostale italijanske i srpske pisce koji vam padnu na pamet. Strip mi tu dodje kao dobar antidepresiv zbog svoje jednostavnosti (Zagor) a AF i DD kao nesto sto opusta ali trazi da malo ukljucis svoju sivu masu.

Da, i sam imam takve trenutke :)
Ima smisla (donekle) :P
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/05/2012 : 01:07:17  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Meni ima, i to mi je dovoljno

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 22/05/2012 : 10:18:32  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Strip mi tu dodje kao dobar antidepresiv zbog svoje jednostavnosti (Zagor) a AF i DD kao nesto sto opusta ali trazi da malo ukljucis svoju sivu masu.

AF i DD ti sluze da bi ukljucio sivu masu? Patak, jesi li ti student ili pekar?
Ako hoces edukativan SBE strip onda uzmi MM.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/05/2012 : 12:16:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Čovjek je upravo otkrio MM, i nimalo ne sumnjam da će se već kroz par brojeva navući. Ne znam nikoga tko nije...

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 22/05/2012 : 12:20:18  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Čovjek je upravo otkrio MM, i nimalo ne sumnjam da će se već kroz par brojeva navući. Ne znam nikoga tko nije...

ja nisan.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/05/2012 : 15:48:27  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Strip mi tu dodje kao dobar antidepresiv zbog svoje jednostavnosti (Zagor) a AF i DD kao nesto sto opusta ali trazi da malo ukljucis svoju sivu masu.

KW, pogresno si me shvatio...u svakom smislu

1. ne sluze da bih ukljucio sivu masu, vec su dosta zreliji od vecine serijala...DD ima jaku filozofiju (sclavi) a AF je satira do jaja sa mnostvo skrivenih poruka i aluzija

2.Strip uzmem da bih se odmorio od edukacije, kao sto sam vec naveo

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/05/2012 : 15:49:22  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

javim

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 22/05/2012 : 15:56:01  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

KW, pogresno si me shvatio...u svakom smislu

1. ne sluze da bih ukljucio sivu masu, vec su dosta zreliji od vecine serijala...DD ima jaku filozofiju (sclavi) a AF je satira do jaja sa mnostvo skrivenih poruka i aluzija

2.Strip uzmem da bih se odmorio od edukacije, kao sto sam vec naveo

meni je u biti DD dobrano zaminia AF šta se tiče humora,pogotovo crnog

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 22/05/2012 : 16:14:09  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

ne sluze da bih ukljucio sivu masu, vec su dosta zreliji od vecine serijala...DD ima jaku filozofiju (sclavi)

DD je propao onog trenutka kada je serijal postao opterecen filozofijom. Prije je to bio slasherski horrorac, vrhunski odradjen. Danas se vise ne moze svrstati u neki zanr. Ta "zrelost", koju spominjes, ga je dotukla. Sclavi je tek kasnije poceo da se gubi sa filozofiranjem. Kao i mnogi drugi SBE serijali, tako se i DD trebao zavrsiti najkasnije sa brojem 100. Da se to desilo, kao sto nije, DD bi danas bio jedan od najkvalitetnijih serijala sirom svijeta.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/05/2012 : 16:15:52  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Znam...zato sam ga i citao do negde 150. epizode...tu sam uvideo da to vise nije to i stao

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/05/2012 : 16:17:34  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Isto kao sto AF vise ne priznajem kao dobar strip negde posle 60/70.broja (iako ce mnogi reci da ima mnogo dobrih epizoda do broja 200. meni to vise nije bilo to, humor se istrosio, satira je postala teen komedija, a Bunker je gubitkom magnusa izgubio na stvaralavstvu)

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/05/2012 : 16:23:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ima kod Alana i poslije jako dobrih epizoda, Crne planine Južne Dakote, Najcrnja kronika, Tajna svinjske šunke, Djevojka zvana Brenda... (nabrajam po sjećanju), ali slažem se da od 75. epizode Odlazak Superhika, posljednje koju je službeno nacrtao Magnus, to više nije "pravi" Alan. Što je i sasvim logično...

Edited by - Johnny Difool on 22/05/2012 16:24:05
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/05/2012 : 16:29:29  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
DD je propao onog trenutka kada je serijal postao opterecen filozofijom. Prije je to bio slasherski horrorac, vrhunski odradjen.

Želiš reći kad je Chiaverotti suvereno vladao serijalom? Čisti trash/slash je bio samo ispočetka, a filozofija nije smetala jer je ona od samog početka bila ugrađena u serijal. I dalje je bilo slasherskih epizoda, no pokvario se serijal redovnim nizanjem banalnih i nezanimljivih epizoda bez duha i cilja - novi autori, ne razumiju toliko lik i serijal. Nikad nisam vidio da je problem u dylanu bila filozofija. Možda tebi.

No, vratimo se mi na AF.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 22/05/2012 16:31:18
Go to Top of Page
Page: of 595 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.88 seconds. Snitz Forums 2000