Author |
Topic  |
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
vlada035
Junior Member

Serbia
451 Posts
Member since 26/10/2008 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
Posted - 01/05/2009 : 13:43:26
|
Sad sam i ja kupio. Računao sam da neće izaći prije nedjelje, pa nisam ni provjeravao. Za Dikana piše da je nastavak u sljedećem broju, znači još najmanje dva dijela. |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
|
wiskey
Senior Member

Croatia
1250 Posts
Member since 11/12/2006 |
Posted - 08/05/2009 : 13:51:57
|
Hajde, baš dobro. Baš me zanima što će biti u slijedećem broju. Nego, uzgred, negdje sam pročitao da ne dolaziš. Što je? Nisu valjda pritisli ispiti? |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
Posted - 08/05/2009 : 14:12:01
|
quote: Originally posted by wiskey
Hajde, baš dobro. Baš me zanima što će biti u slijedećem broju. Nego, uzgred, negdje sam pročitao da ne dolaziš. Što je? Nisu valjda pritisli ispiti?
Da, i mene zanima.
Nažalost, ove godine ne mogu da dođem na MAFEST, pritisli su ispiti. |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
Posted - 15/05/2009 : 10:39:09
|
U Politikinom Zabavniku 2988 strip Tajna Samsare, prvi dio na 12 stranica. Autori su For i Žiru, meni nepoznati.
Bilo bi lijepo kad bi broj 3000 bio obilježen povećanim brojem stranica, ali kako to nije bio slučaj sa brojevima 1000 i 2000 ne vjerujem da će ni sada. |
 |
|
stripoholicar
Starting Member

Serbia
81 Posts
Member since 01/04/2008 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 15/05/2009 : 14:53:23
|
quote: Originally posted by delboj
Bilo bi lijepo kad bi broj 3000 bio obilježen povećanim brojem stranica, ali kako to nije bio slučaj sa brojevima 1000 i 2000 ne vjerujem da će ni sada.
Teško, jako teško... |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
Posted - 16/05/2009 : 10:22:54
|
Da li neko zna kako se u originalu zovu stripovi Čapa i Gru Gru, Tajni agent Šeprtljić i Potrčko?
Ne mogu da pročitam tačno ime autora stripa Čapa i Gru Gru, nešto kao Ille Monson, ali nisam siguran. |
Edited by - delboj on 17/05/2009 11:01:43 |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10657 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
Posted - 22/05/2009 : 11:32:47
|
quote: Originally posted by Peyo
Cha'pa et Group-Group
Ramon Monzon
http://www.lambiek.net/artists/m/monzon_r.htm
Hvala, tek sad vidim odgovor, ne znam kako mi je ovo promaklo.
Našao sam da je Tajni agent Šeprtljić u originalu Anacleto, agente secreto, a Potrčko El Botones Sacarino. Ja sam sve vrijeme mislio da su ovo francuski, a ono su španski stripovi.
Da li je Doživljaji Ibn-Tupa strip domaćih autora?
Nula X je valjda Zero X, ali nisam našao imena autora.
Ko je autor stripa Nastradin?
Da li neko ima knjigu Ilustratori Politikinog Zabavnika? Ko je crtao ovo http://www.schapter.org/components/com_tinmw/index.php?title=Politikin_Zabavnik_2278, neko sa incijalima O.Ž. ili D.Ž.
U PZ 2889 na 12 stranica drugi dio Tajna Samsare. Pretpostavljam da će sad naredna 4 dijela imati po 11, a sedmi 10 stranica. |
Edited by - delboj on 10/06/2009 22:50:39 |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
Posted - 30/05/2009 : 11:52:00
|
Je li niko ne zna da mi odgovori na pitanja?
U PZ 2990 na 11 stranica treći dio Tajne Samsare, znači očekujemo da će biti još 4 dijela.
Još samo 10 brojeva do jubileja. |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
Posted - 05/06/2009 : 12:52:33
|
quote: Originally posted by Mhejl
Jedan od najboljih stripova koje sam čitao. Nedavno sam ukoričio priču 'Pad Vavilona-Klub stoljeće'.
Ja sam to pokušao da čitam i pored najbolje volje nisam mogao. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 05/06/2009 : 23:19:48
|
A meni je WEST sjajno legao, tačno je po mom ukusu. Imamo jako bogatu i detaljnu istorijsku pozadinu, vjernu sliku jedne epohe (recimo, nesreća voza na početku se stvarno dogodila, lokomotiva je bila u istom položaju), zanimljive likove te donekle neobičnu priču.
Dakle, sama ideja je jako dobra, Alister Krouli kao tlo za djelovanje odabira jednu od najmlađih i najmoćnijih država- Ameriku (mislim da se radnja dešava oko 1901 godine). Najveća zamjerka ide tome što Krouli ipak nije dovoljno okarakterisan, te da je sveden na ludog anarhistu, a i porijeklo njegovih moći nije detaljnije onjašnjeno (možda je i bolje što nije, jer ipak neke stvari trea ostaviti čitaocu da zaključi). Ali sve ostalo u vezi sa njim sjajno funkcionaiše: mehanizam 'Kluba stoljeće', zamka koja treba da namami uticajne ljude, mučenje i zastrašivanje pojedinaca do granice krvožednog ludila (primjer agonije članova imamo već na početku, kada industrijalac ubije ženu i služavku, a zatim i sebe), veliki, komplikovani plan za haos i anarhiju.... Naročito su dobri načini na koji Krouli izigra 'pakt' sa članovima kluba (ljekar koji je želio srce svoje ljubavi, Timi koji je želio smrt svog oca, majstorski ih je izigrao).... Možda imam još jednu sitniju zamjerku, jer mislim da su pretjerali sa sposobnostima Krulijevog ubice-monstruma, čak ga ni dinamit ne može ubiti!
Šta da se članovima tima WEST? Sjajno urađeni likovi, nema šta. Morton Čepel, naizgled hladni, uštogljeni i hladnokrvni Englez, dok se ispod površine krije heroj. Detalje o njegovoj tragičnoj prošlosti saznajemo tek na kraju, u stvari bih rekao da saznajemo samo dijelove složenog mozaika. Lik je izgrađen tako da se svo vrijeme pitamo: 'Kakav je on zapravo čovjek? Šta se krije iza njegovog smirenog izgleda? Šta će biti njegov sledeći potez?'. Bišop, plaćeni ubica, je takođe veoma zanimljiva ličnost, pravi anti-heroj. On je sadista, uživa u atetentatima, u atmosferi straha, koristi nemilosrdne i brutalne metode, a ipak se bori na strani tima WEST. I njegove metode su skoro uvjek uspješne, taj gad i pokvarenjak se sjajno snalazi u životu (premda ćemo ga bolje upoznati u sledećoj priči 'El Santero'). Bišopov prijatelj, Bart, je možda i najnezanimljivija ličnost iz tima. On naizgled izgleda kao trom, dobroćudan čovjek, a u stvari je u pitanju iznimno vješt revolveraš, brz i hitar. I njega ćemo bolje upoznati u priči 'El Santero', gdje će njegov svijet biti uzdrman dok posmatra krvavavu kubansku borbu za slobodu.... Jedini ženski član tima je Megan, mlada hipnotizerka. Ona se naknadno priključuje grupi, sticajem okolnosti. Ona je hrabra, odlučna i nezavisna mlada žena, koja opet potiče iz problematične, iako ugledne porodice. Tiha majka, dominantni i strogi otac, senator Lenoks (koji ni izdaleka nije tako bezgrešan kao što se predstavlja), problematični mlađi brat Timi.... Zbog takve porodice mogla je lako da dobije mnoge traume i komplekse, sa kojima bi se borila ostatak života, ali ona uspjeva da prevaziđe očev autoritet, premda će osjećaj krivice zbog bratove smrti ostati. Svog omiljenog člana sam ostavio za kraj, to je Indijanac Anhel. Polu-Navaho, ćutljiv i neupadljiv čovjek, veliki vjernik. Iako naizgled ima neupečatljivu ulogu u radnji, za njega su rezervisane najemotivnije scene i najbolji dijalozi, recimo kad se moli u bolnici, ili kad spremaju plan napada.... Na kraju baca svoj krst, simbol njegove gvozdene vjere, time odbacujući običaje u kulturu bijelaca, koji će ga uvijek mrziti zbog boje kože.
Priznajem da je radnja na nekim mjestima razvučena, ali imamo mnogo dobrih i uzbudljivih scena: veliko trovanje strihninom, masovni pomor u bolnicama, Kroulijev govor o društvu (veoma upečatljiv, gotovo antologijski, a tu se najbolje vide njegovi anarhistički stavovi), konačni obračun na svjetskoj izložbi..... Nemamo ni srećan ni tužan kraj: točak istorije se nastavlja, pokušaj mijenjanja sudbine je propao, a Amerika, nacija podignuta na krvi, lažima i licemjerju, nastavlja da se uzdiže...
Crtež je sjajan, veoma detaljan. Kolor je na izuzetno dobrom nivou, a to se posebno vidi na sjajnom papiru koji je Zabavnik nedavno uveo.
Moj konačni zaključak je sledeći: ako hoćete vjerni prikaz jednog istorijskog doba, ako hoćete detaljne, realne likove, čitajte WEST.
P.S Volio bih da ga objave Fibra, Libellus, Bijeli put, Ludens ili VČ!  P.S.S evo vam par najupečatljivijih citata: 'Gospode, ti koji si dobar i milosrdan, molimo te da ostaviš svog slugu u životu, iako pred tebe dolazi ogrnut plaštom naših grijehova, zatočenik u mreži naših strasti, okovan grešnim željama koje nas skreću sa tvog puta! Podari mu drugu priliku u ime onih koji te vole i ponizno te mole da ga poštediš, ali ako je takva tvoja odluka, obasjaj ga svojom svjetlošću, oprosti mu gordost, sve grijehe, oslobodi ga laži, bijesa, i zaslijepljenosti! Povjeravamo tvog slugu tvojoj milosti Gospode... Neka se konačno oslobodi patnje ovog života.... I neka upozna tvoju ljubav za vjek i vjekov! I ime Oca, Sina i Svetoga Duha, Amin!'- Anhel
'Bili ste primorani na to, gospodine Čolgos! Vašoj borbi potrebni su mučenici.... Kao što ste joj potrebni vi da oborite ugnjetača jednim jedinim pokretom... Udarcem u glavu države! Bićete u udžbenicima istorije, prijatelju moj! Postaćete.... Junak! Dovoljno je da prihvatite kartu, a i ćemo vam dati metu!'-Krouli
'Kao da ovo nešto mijenja.... Ova zemlja je sto puta zaslužila ono što će joj se dogoditi!'-Anhel
'Zaboga, Mortone! Znamo te pridike bolje od ikog drugog! Hoćeš li sreću? Zadovolji se ženom i to samo jednom! Poštuj slabog kao i jakog! Odbaci strast! Potisni nagone! Odbaci, pati, šibaj se! Zauzdaj svoju put i dušu i vidjećeš nebo! Laži! Laži! LAŽI!'- Krouli
'Opet sve ispočetka, gospodine? Ma da, Kursije! Predsednici se mijenjaju, a istorija se nastavlja!' |
Edited by - Mhejl on 06/06/2009 10:28:34 |
 |
|
wiskey
Senior Member

Croatia
1250 Posts
Member since 11/12/2006 |
Posted - 12/06/2009 : 09:51:50
|
Ovakav osvrt na strip zaslužuje bar obratiti pažnju na spomenuti strip, jer se čovjek stvarno potrudio. Uzgred, West i nije tako loš kakvim ga neki prikazuju. Malo jest naporan, ali je meni OK. |
Edited by - wiskey on 12/06/2009 09:52:35 |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 12/06/2009 : 10:52:29
|
Ovakav osvrt na strip zaslužuje bar obratiti pažnju na spomenuti strip, jer se čovjek stvarno potrudio. Uzgred, West i nije tako loš kakvim ga neki prikazuju. Malo jest naporan, ali je meni OK.
A šta da se radi, nemamo svi isti ukus. Ja volim istorijske fikcije, vestern, avanture..... Zato mi se strip i dopao. Nije neko remek dijelo, ali svakako zaslužuje makar 91%. Primjetio sam da se mnogima W.E.S.T nije dopao, ali se zato ni meni ne sviđaju mnogi stripovi koji oni vole. Kao što sam rekao, sve je do ukusa. |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17661 Posts
Posted - 12/06/2009 : 10:57:26
|
quote: Originally posted by Mhejl
Ovakav osvrt na strip zaslužuje bar obratiti pažnju na spomenuti strip, jer se čovjek stvarno potrudio. Uzgred, West i nije tako loš kakvim ga neki prikazuju. Malo jest naporan, ali je meni OK.
A šta da se radi, nemamo svi isti ukus. Ja volim istorijske fikcije, vestern, avanture..... Zato mi se strip i dopao. Nije neko remek dijelo, ali svakako zaslužuje makar 91%. Primjetio sam da se mnogima W.E.S.T nije dopao, ali se zato ni meni ne sviđaju mnogi stripovi koji oni vole. Kao što sam rekao, sve je do ukusa.
Da, ukusi su različiti. Ja većinu ovih stripova u Zabavniku ni ne čitam. A pričajući sa ljudima koji Zabavnik čitaju radi ostalih sadržaja, i strip tek ponekad usputno pogledaju, W-E-S-T im se nije svidio. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 12/06/2009 : 11:13:07
|
Kupio sam najnoviji Zabavnik, ne sviđa mi se 'Tajna Samsare'. P.S Delboj, da li si pročitao epizodu WESTA pod nazivom 'El Muerto'? Puno je bolja od prve epizode. |
 |
|
Topic  |
|