forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 126

Jozzinelli
Senior Member

1680 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 22/12/2018 : 06:33:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
ReemCP, kaži ti ovom tamo da ne komentariše nešto o čemu nema pojma
i da se u srpskom pravopisu strani nazivi ne pišu uvek onako kako ih stranci izgovaraju, nego onako kako ih mi izgovaramo.

Primetio sam da i na stripovi.com postoje neke recenzije gde su izmenjeni naslovi.
Ako se recenziraju srpska izdanja, onda naslov treba da ostane kao što i jeste na tom izdanju (i obrnuto).
U ostatku teksta može da piše kako je kome lakše, ali naslov treba da bude tačan.

I ja kad pravim popise, za svako izdanje navedem naslov onako kako je i objavljeno.
Ako je hrvatsko izdanje i nazivi napisani u originalu, stavim tako, ako je srpsko i nazivi su napisani po Vuku, stavim tako.
Ako je na ekavici ili ijekavici, sa štamparskim greškama ili bez, pogrešno ili tačno prevedeno,
navodim uvek onako kako piše naslov epizode na datom stripu.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7935 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 22/12/2018 : 07:03:19  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
Nikad gluplje rasprave nisam vidio. Ako je čovik iz Hrvatske normalno da će napisati Mine Town umjesto Majntaun koje tako bode u oči.
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 22/12/2018 : 08:22:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Meni bode oci Pierrea u Zasto sam ubio Pierrea, pa ipak ne napisem Pjera, a realno mogao bih.

Nepisano pravilo je da napises onako kako jeste u izdanju koje si citao (Pierrea, Majntaun) ako pises na temi za to konkretno izdanje. U slucaju KP DW, to je Majntaun.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14602 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 22/12/2018 : 09:41:40  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jozzinelli

ReemCP, kaži ti ovom tamo da ne komentariše nešto o čemu nema pojma
i da se u srpskom pravopisu strani nazivi ne pišu uvek onako kako ih stranci izgovaraju, nego onako kako ih mi izgovaramo.

Ma ako mu ne paše, neka ignorira moje komentare mogao je bar koju riječ napisat o stripu, ako je već došao u temu.

Ja mislim da je ok stavit naslov stripa edicije koju čitaš. Ako ja stavim DW naslov, u tekstu ću naravno pisat hrvatskim jezikom svoje opise jer ga kao takvog poznajem. Isto Anto ako stavi hrvatski naslov, u tekstu će pisat na srpskom, što je razumljivo.

Imamo slučaj, što da se ja recimo odlučim čitat danas od Zagora priču "Sveti breg" koja će uskoro izaći u extri.. pa neću stavit naslov "Sveti brijeg" jer tako nije u tom stripu koji čitam, mislim da je to ok ako me razumijete i meni će Čiko uvijek bit Čiko, a ne Chico iako je to ispravnije, jbg :)

Evo, nekad mi i srpski pomogne, sad kad sam čitao Mister No o onim smanjenim glavama, u Veselom je pisalo "cance" dok je kao u orginalu "tzantze", ne bih imao pojma da se tako izgovaraju.

Never leave it in the hands of the judges
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21802 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 22/12/2018 : 09:52:09  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
ja iz zajebancije napravih čitavu nauku :)
ali dobro,normalni ljudi normalno komuniciraju,oni drugi nikako.

Markose,do neba ti hvala!!!
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14602 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 22/12/2018 : 09:54:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Ma bitno da se razumijemo

Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 22/12/2018 : 10:22:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Meni bilo bolje ono tzantze, zvuči (tj. izgleda) mističnije i egzotičnije.

Generalno više volim kada se piše u originalu, delom jer ne znam /nisam siguran kako se čitaju prezimena, delom jer je lakše naći na netu iz stranih izvora o autoru kada znaš kako se piše. Npr. Ewan (Mcgregor) se na srpskom piše Juan, što mi je, ispravno ili ne, skroz aut kada se napiše, kao da je reč o Špancu. Ali isto tako su mi odbojna i imena u originalu a u drugim padežima: Pierrea (kao neki Mexikanac Perea), Johnnyjevo, Chiaverottiju... Y i J jedno do drugog izgledaju podjednako nakaradno kao Majntaun
U jednoj varijanti se čovek pita kako se čita, a u drugoj kako se piše

Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10927 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 22/12/2018 : 11:31:05  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
dobro je dok raspravljate samo oko slova
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14602 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 22/12/2018 : 12:07:33  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Nastavit ćemo mi dalje opet o Kenu, samo da se pročita još poneka epizoda

Edited by - ReemCP on 22/12/2018 12:07:56
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8158 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 24/12/2018 : 14:14:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Ken Parker SR 2: Mine Town (KP SA 1, KP DW 1, KP LIB 2, KP MO 2, KP LMS 305)

Scenarij: Giancarlo Berardi
Crtež: Ivo Milazzo
Naslovnica: Ivo Milazzo

Jedna klasična i mnogo puta viđena vestern priča s lokalnim moćnikom i završnim obračunom "sam protiv svih". Nema snagu prve epizode, ali scenarij popravlja dojam neuvjerljive priče.
Priča se direktno nastavlja na prvu epizodu, a radnja se odvija na jesen 1869. godine. Ken je ostao u utvrdi kao izviđač, a postavlja se pitanje Kenove majke, spomenute u prvoj epizodi. Dali je ona saznala za pogibiju mlađeg brata? Njih dva su, prije nesretne tragedije, krenuli kući odnijeti novce od prodaje krzna. Budući da je prošlo desetak mjeseci, pretpostavljam da je Ken svratio do kuće, ali nigdje se ništa ne spominje. Nadam se da će slijedeće epizode mi izbrisati taj upitnik iznad glave.

Nakon početnog uvoda s lovom, upečatljivim spašavanjem mladog Indijanca i komičnih elemenata s novim kuharom Kinezom, ekipa dobiva zadatak otići u susret Teksašanima koji trebaju dovesti stoku za prehranu ljudi u utvrdi. U Mine Townu nalaze stoku, ali ne i Teksašane. Ispada da je vlasnik rudnika prisvojio stoku jer je zima duga, a i rudari moraju jesti. Okršaji slijede!
Likovi svećenika i prostitutke donekle izdižu priču iz kolotečine, a neočekivani scenaristički obrati daju dodatnu vrijednost.
Millazova kadriranja i perspektive kod obračuna su za desetku. Lica upečatljiva s uvjerljivim facijalnim ekspresijama.
Zamjerio bih mu jednu grešku, a to je Kenova brada. Naime, prije završnog obračuna, Ken nema bradu, a već nekoliko minuta kasnije ima bradurinu od nekoliko tjedana!

(priča: 6,  scenarij: 8, crtež: 9, naslovnica: 8) - 77%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 24/12/2018 14:15:13
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14602 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 25/12/2018 : 20:28:23  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote

Čemako

Možda još najbolja dosad epizoda Kena! Puno isprimješanih raspoloženja u istoj epizodi od razigrane djece, ljubavi, surovog načina života na sjeveru, brutalnosti, humora i tragedije. Jedino ne mogu skroz prihvatit u priči da je Belle, žena kirurga kad je i imala priliku za bijeg, odlučila da bude žena poglavice Ottawe.

I dalje mi se dopada na Kenu što imamo svaku epizodu kao cjelovitu priču, a opet na neki način je sve povezano, pošto vidimo na kraju da Ken i dalje traga za Welshom kojeg smo upoznali u prethodnoj epizodi.

(priča: 8, scenarij: 8, crtež: 9, naslovnica: 9) = 84%

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8158 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/12/2018 : 21:25:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

Ken Parker SR 3: Prava gospoda (KP SA 1, KP DW 2, KP LIB 3, KP LMS 417)

Scenarij: Giancarlo Berardi
Crtež: Ivo Milazzo
Naslovnica: Ivo Milazzo

Zanimljivost:
- Kod napada na vlak dinamit je slučajno aktiviran metkom. To aktiviranje metkom je česta fora u vesternima, dok je u stvarnosti to teško moguće.
Malo sam istražio. Ispada da metak iz pištolja sigurno nema dovoljnu brzinu da bi uzrokovao detonaciju, dok kod puške postoji vjerojatnost ako je dinamit star. Također, postoji mogućnost da metak pogodi detonator unutar štapa dinamita. Ukratko, vjerojatnost je puno manja nego da se auto zapali nakon što metak pogodi rezervoar goriva.
Dinamit je patentirao Alfred Nobel 1867. godine.

Komentar:
Za razliku od prošle epizode gdje scenarij spašava situaciju, ovdje je potpuno drugačiji slučaj - priča dobra, a scenarij neuvjerljiv.
Zaplet s scenama iz građanskog rata, pljačke banke i bijega iz zatvora odličan. Centralni dio priče je i najlošiji. Iako je ideja s bivšim konfederalnim vojnicima u pokušaju nove destabilizacije SAD-a zanimljiva, a tu je i činjenica da je Ken sporedan lik koji zna pogriješiti. Završnica dobra s iznenađujućim preokretom.
Likovi zanimljivi, ali neki od njih s neuvjerljivim reakcijama i postupcima.

Milazzo dosta lošiji nego u prve dvije epizode. Baš kao i kod priče, početak je odličan, ali kako se radnja razvija, crtež postaje lošiji, a likovi neprepoznatljivi.

(priča: 8,  scenarij: 6, crtež: 7, naslovnica: 7) - 70%

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14602 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 25/12/2018 : 21:39:53  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

Zanimljivost:
- Kod napada na vlak dinamit je slučajno aktiviran metkom. To aktiviranje metkom je česta fora u vesternima, dok je u stvarnosti to teško moguće.
Malo sam istražio. Ispada da metak iz pištolja sigurno nema dovoljnu brzinu da bi uzrokovao detonaciju, dok kod puške postoji vjerojatnost ako je dinamit star. Također, postoji mogućnost da metak pogodi detonator unutar štapa dinamita. Ukratko, vjerojatnost je puno manja nego da se auto zapali nakon što metak pogodi rezervoar goriva.

Dobro je svaki put nešto novo naučit jedino sam znao ovo za Nobela, mislim da sam čitao prije da se pokajao kasnije kad je vidio u koju su ga svrhu ljudi počeli koristit.

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29660 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 25/12/2018 : 21:49:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

postavlja se pitanje Kenove majke, spomenute u prvoj epizodi. Dali je ona saznala za pogibiju mlađeg brata? Njih dva su, prije nesretne tragedije, krenuli kući odnijeti novce od prodaje krzna. Budući da je prošlo desetak mjeseci, pretpostavljam da je Ken svratio do kuće, ali nigdje se ništa ne spominje. Nadam se da će slijedeće epizode mi izbrisati taj upitnik iznad glave.

Ken je poštom dojavio mami
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8158 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/12/2018 : 23:16:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

quote:

postavlja se pitanje Kenove majke, spomenute u prvoj epizodi. Dali je ona saznala za pogibiju mlađeg brata? Njih dva su, prije nesretne tragedije, krenuli kući odnijeti novce od prodaje krzna. Budući da je prošlo desetak mjeseci, pretpostavljam da je Ken svratio do kuće, ali nigdje se ništa ne spominje. Nadam se da će slijedeće epizode mi izbrisati taj upitnik iznad glave.

Ken je poštom dojavio mami

A možda joj je poslao e-mail!

Edited by - Spock on 25/12/2018 23:41:44
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8158 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 25/12/2018 : 23:40:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

quote:

Zanimljivost:

Dobro je svaki put nešto novo naučit jedino sam znao ovo za Nobela, mislim da sam čitao prije da se pokajao kasnije kad je vidio u koju su ga svrhu ljudi počeli koristit.

Da, ali i ovo što sam napisao nije provjereno, pa tako da ispada da je moguće aktivirati dinamit pucnjem.
Blago se scenaristima!

Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7889 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 26/12/2018 : 09:35:02  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
čitam SA/fibra izdanje i zaista se ne mogu oteti utisku da je ovaj strip nije zaslužio jedno izdanje u akvarel koloru. za 5 kopalja bi to bilo bolje.

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

Grabb
Junior Member

340 Posts

Member since 26/03/2018

Posted - 26/12/2018 : 12:59:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Grabb a Private Message  Reply with Quote
Da, kad prelistas Uzdah i san, padne ti vilica dole.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14602 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 26/12/2018 : 22:27:47  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote

Krv na zvezdama

Priča u kojoj nam je Ken na trenutak preuzeo ulogu šerifa. U gradu u kojem je vladalo bezakonje. Najpotresniji dio priče kad strada dječak, a kasnije, naravno, niti njegova majka nema poslije takvog užasnog događaja razloga za život. Za ove neke scene stvarno treba imat želudac.

Priča dobra, lagano se čita, meni je crtež isto na nivou.

(priča: 8, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnica: 8) = 86%

-
-

edit: zaboravio napisat da sam pročitao Dwayne-ov komentar za ovu epizodu, bravo majstore lijep osvrt!

Edited by - ReemCP on 27/12/2018 22:50:23
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

7146 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 28/12/2018 : 14:50:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Ne pretjerujmo, ReemCP

loading...
Go to Top of Page

ninel
Senior Member

Serbia
1591 Posts

Member since 16/11/2004

Posted - 28/12/2018 : 16:08:48  Show Profile Show Extended Profile  Send ninel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jocko

Meni bode oci Pierrea u Zasto sam ubio Pierrea, pa ipak ne napisem Pjera, a realno mogao bih.

Pogrešno je napisano Pirrea. Ako je na kraju nemi e,
onda se ga ne piše. Pravilno je Zašto sam ubio Pierra.
Pierre - Pierra a ne Pierrea
Emile - Emila a ne Emilea
Joe - Joa a ne Joea

http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14602 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/12/2018 : 21:46:41  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Ne pretjerujmo, ReemCP

Nema uopće pretjerivanja točno si pogodio u "sridu" sa komentarom. Dobro si primjetio ovo za "superherojštinu", jer stvarno ima scena gdje vješto izbjegava metke i on sam pogađa odmah isprve protivnike jednim metkom, a čas je kako kažeš, "običan" čovjek.

Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 30/12/2018 : 14:59:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Pročitao sam i ja prvih šest brojeva, oduševljen sam, serijal je iznad mojih očekivanja. Namjerno sam čekao blagdane da se posvetim Kenu Parkeru, jer ovaj strip, u neku ruku, zahtjeva polagano čitanje, bez žurbe, riječ je o istinskom bezvremenskom klasiku.

Ne želim ići u širinu, jer je već mnogo toga o pojedinim epizodama rečeno. Najveća vrijednost Kena je njegova sadržajnost, svaka tabla stripa govori nešto, nema onog bonelijevskog praznog hoda. Kada se završi s čitanjem tih 96str. imate osjećaj da ste pročitali mnogo više. Istovremeno je tu i dobra zabava u vidu finog, istančanog humora, te vestern mita (ponavljam da vestern nema stvarnu povjesnu podlogu, ali ne čitamo povijesni udžbenik već strip). U svakoj priči sam se barem jednom pošteno nasmijao. Tu su i tužne scene, ali Berardi, za sad, sve to znalački dozira, i nema pretjerivanja (osim možda u svršetku Mine Towna).

Crtež Milazza je predivan, veliko umijeće u naglašavanju bitnog. Na prvi mah udaljeni kadrovi mogu izgledati čudno, ali čitatelj se brzo navikne. Alessandrini je osjetno slabiji u ovoj jednoj priči koju sam čitao, nekonzistentan, s nekoliko stvarno loših kadrova, ali kad se sve zbroji od mene dobiva neku prosječnu oscjenu. Bolji je u Martinu, te se nadam da će se vremenom popraviti u Kenu.

Najviše mi se svidjela priča "Ubojstvo u Washingtonu" i odmah iza nje "Chemako". Najslabija priča (premda ni ona nije loša) je br.6 "Krvave zvijezde" (čak i kad ne računam crtež). U svakom slučaju, preporučam da krenete čitati ovaj strip, ako več niste.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/12/2018 : 15:18:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters
(ponavljam da vestern nema stvarnu povjesnu podlogu)

"Kao prvo, vestern je povijest Amerike. No ne treba posebno napominjati da to ne znači da su filmovi (tj. u našem slučaju: stripovi) povijesno točni..."

http://www.filmokaz.com/?p=1354

A Ken Parker, ha, kad izađu hrvatska izdanja, ponovit ću taj strip kojega hvale neznalice i tu i tamo pokoji znalac. Prije sto godina sam bio u ovoj tvojoj situaciji, "oduševljen". Danas, kada bih povremeno uzeo 1 na 1 neku epizodu Kena i probranog M. Noa, ovaj drugi je znatno bolji. Ken je dobar, odličan čak, ali nigdje i ni na kojem mjestu ne doseže te visine koje Nolitta napravi u par poteza u naoko trivijalnim scenama. Ako se razuvjerim u ovu tvrdnju... ONDA ĆU VAM TO PRIOPĆITI!!!!!!!!!
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 30/12/2018 : 15:58:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
@stinky Da, ali ide mi na živce kad neki kažu da je Ken "realan", i da je divlji zapad bio stvarno tako nasilan (a često se to pročita na forumu), pa zato posebno napominjem . Inače, u Americi je malo što toliko utjecalo na oblikovanje kulture kao vestern. Najveći dokaz: žena i danas pada na kauboja, dok je rock gitarist totalni šonjo :)

Izlazi ti sad Ken u hrvatskom izdanju na kioske (ako ti je slučajno promaklo).
Go to Top of Page
Page: of 126 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000