forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 126

Dwayne_Looney
Advanced Member

7146 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 02/01/2019 : 17:47:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Zagor za početak živi u geografski nerealnom području, tog prostora u Americi nema. Znači, ono krš od početka.
stinky, ti voliš sci-fi?

loading...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 17:49:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ne baš
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 02/01/2019 : 17:53:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Zagor za početak živi u geografski nerealnom području, tog prostora u Americi nema. Znači, ono krš od početka.
stinky, ti voliš sci-fi?

Hoćeš reći, živi u izmišljenom području.
Ima ono što Englezi zovu suspenzija nevjerice. Dok čitaš, prihvaćaš da su izmišljene stvari realne, uvjetno rečeno, dok god postoji unutarnja konzistentnost.
Znači, nemaš se što buniti ako Zagor skače po lijanama jer je to tako od početka, prihvaćaš da je tako da bi uopće mogao čitati.
Ili ako čitaš Tolkiena; prihvaćaš da postoji Međuzemlje.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 17:58:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by Kruger

Ne znam da li su one situacija kad je Ken bio ranjen i imao teške snove misticizam ili obične halucinacije ranjenog čovjeka. Ne znam da li imaju dublje značenje. Kod Zagora je to puno jasnije, misticizam, ali poganski.

Kruger, kakav je to poganski misticizam kod Zagora?

Pa te indijanske legende, Zagorovo putovanje i poznavanje tog indijanskog svijeta. kako god bilo za kršćane je to poganstvo.
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

7146 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 02/01/2019 : 17:59:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

stinky, ti voliš sci-fi?

Hoćeš reći, živi u izmišljenom području.
Ima ono što Englezi zovu suspenzija nevjerice. Dok čitaš, prihvaćaš da su izmišljene stvari realne, uvjetno rečeno, dok god postoji unutarnja konzistentnost.
Znači, nemaš se što buniti ako Zagor skače po lijanama jer je to tako od početka, prihvaćaš da je tako da bi uopće mogao čitati.

Pa da nisam prihvatio ne bih čitao ali u osnovi ne volim ono što smatram nerealnim, koliko Darkwood i nekakve Akkronijane toliko i činjenicu da je u Kenu ubijen Ely Donehogawa. Ali, dobro, odošmo opet u Zagora. Jedno govorim, drugo radim. Ovdje ja završavam.

loading...

Edited by - Dwayne_Looney on 02/01/2019 18:01:10
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:01:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

ma sve to ima i Zagor.

Ken ima melodramu, ti si čovjek melodrame krugeru haha. tebi oko zasuzi jer Berardi namjesti najgrđe finte, npr. Mine Town: jedna drolja (posrnula žena), dolazi iz prekobrojne obitelji, jadan život, pečalbarka, ali ima zlatno srce. Ken se raspekmezi ko i ti i voli drolju (kao i DD Bree Daniels). to su klasične gluposti, to ti je čisti holivud skupa sa shemom tragičnog kraja; ništa to nije realno niti živopisno ni autentično: to je holivudski trik, žirafa koja nestaje.

Zagor nema takvih situacija, a i to su nekakve životne situacije koje su se događale. Nisam ja čovjek melodrame, volim raznovrsnost. Recimo Torpedo je brutalan, čak i previše, to mi postaje dosadno.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:02:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

pa to je ono što buni ljude

ako čitaš Zagora, ONDA SI PRISTAO NA NJEGOVE OSNOVNE POSTAVKE. znači, pristao si da će pobijediti sve neprijatelje i da ima kolt iz druge polovice 19. stoljeća, makar živi u prvoj polovici.
traženje tih "logičkih" pogrešaka ili povijesnih netočnosti, to je tako prebedasto, zapravo. to je za onu poslovicu "dokon čovjek, vražja igračka". prigovarati sa te razine je samo obično hvalisanje, jer su negdje čuli da postoji kritika i da se mora naći što to ne valja i onda je naravno najlakše naći prigovore zdravorazumskog, nagorovskog modusa.
kada bi se zaista razmislilo, onda bi se vidjelo da ta vrsta prigovora ne pogađa ništa BITNO, a čini te glupavim i besmislenim jer čitaš nešto što je zdravorazumski besmisleno i ti znaš da je to besmisleno a ipak čitaš. svatko vidi d aje nešto trulo kod takvog slučaja.

stoga, looney, okani se geografskih odrednica, jer to nije toliko značajno.
ali, burattini i ekipa razmišljaju isto kao ti, zdravorazumski, pa ti eto odiseja - to ti je geografski jasno određeno i to su ti jedinstva koja tražiš. ali opet te ne zadovoljavaju, jer je peviše fantastike i kad će više se zagor vratiti u darkwood.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 02/01/2019 : 18:07:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ne znam da li su one situacija kad je Ken bio ranjen i imao teške snove misticizam ili obične halucinacije ranjenog čovjeka. Ne znam da li imaju dublje značenje. Kod Zagora je to puno jasnije, misticizam, ali poganski.

Pa te indijanske legende, Zagorovo putovanje i poznavanje tog indijanskog svijeta. kako god bilo za kršćane je to poganstvo.

Pisao sam duži post i obrisalo mi se sve jer mi internet šteka
Pa ću kraće

Pitanje: ako je Zagor u poganskom, zašto mu onda nije normalno npr skalpirati pale neprijatelje? Koji je prevladavajući moral u Zagoru?
Kršćanski ili poganski?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:10:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zagor nema takvih situacija, a i to su nekakve životne situacije koje su se događale. Nisam ja čovjek melodrame, volim raznovrsnost. Recimo Torpedo je brutalan, čak i previše, to mi postaje dosadno.

ima
samo probranije hehe

zagor i frida, zagor i virginija itd.

zagor nazdravlja u kući McLeoda, zagor raspravlja sa južnjačkom gospodom, zagor ide na sjeverni pol, zagor uvježbava cirkusantske točke i sudjeluje u žanru "velika pljačka banke" itd.

ken non stop vrti melodramu, hoćeš da ti izbrojim iz prve dvije epizode holivudske efekte?
to je raznovrsnost u vrtenju jednog te istog. raznovrsno bi bilo da ti da simpatičnog rasista, gubavog crnca, radnika-proletera odvratnu ništariju bitangu koja će zabiti nož u leđa itd.

Edited by - stinky on 02/01/2019 18:11:26
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:17:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pitanje: ako je Zagor u poganskom, zašto mu onda nije normalno npr skalpirati pale neprijatelje? Koji je prevladavajući moral u Zagoru?
Kršćanski ili poganski?

Mislim da je pitanje nebitno. Ovo sam rekao kao JA kršćanin, a ne kako očekujem da bi Zagor trebao prestati sa indijanskim misticizmom te se koristiti samo kršćanskim. Dakle komentiram iz svog svjetonazora nešto.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 02/01/2019 : 18:17:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
ma daj stinky pročitaj još koju epizodu, što si se uhvatio Mine Towna- jedna od najslabijih priča s definitivno najgorim krajem, glupa drolja s trku: Oh Ken, totalna melodrama- puke. Ima i dobrih trenutaka, pogotovo na početku, tako da sveukupno dobiva prolaznu ocjenu. Prave priče tek slijede.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 02/01/2019 : 18:21:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Kršćanski ili poganski?

Mislim da je pitanje nebitno. Ovo sam rekao kao JA kršćanin, a ne kako očekujem da bi Zagor trebao prestati sa indijanskim misticizmom te se koristiti samo kršćanskim. Dakle komentiram iz svog svjetonazora nešto.

Nisi shvatio pitanje
Neko djelo, ako hoćeš, može biti kršćansko BEZ da se doslovno ističe što ti kažeš kršćanski misticizam.
Valjda znaš da su Tolkien i Lewis npr (Međuzemlje, Narnia) bili kršćani, vjernici. A nisu doslovno spominjali Isusa u svojim fantasy pričama i slično.

Što se tiče Zagora, on sam se ponaša u skladu sa zapadnjačkim moralom; ne prinosi žrtve, ne klanja se idolima, neće ubiti ako nije neophodno itd.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:22:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

ima
samo probranije hehe

zagor i frida, zagor i virginija itd.

zagor nazdravlja u kući McLeoda, zagor raspravlja sa južnjačkom gospodom, zagor ide na sjeverni pol, zagor uvježbava cirkusantske točke i sudjeluje u žanru "velika pljačka banke" itd.

ken non stop vrti melodramu, hoćeš da ti izbrojim iz prve dvije epizode holivudske efekte?
to je raznovrsnost u vrtenju jednog te istog. raznovrsno bi bilo da ti da simpatičnog rasista, gubavog crnca, radnika-proletera odvratnu ništariju bitangu koja će zabiti nož u leđa itd.

Ima ali su dosta djetinjaste, kod Kena su takvi opisi puno realniji.
Dobro, ima tih holivudskih sterotipa ili šablona, ali ne pretjerano.
Zagor je pun šablona, kod Kena su likovi razrađeniji, kod Zagora se zna, zlikovac je podla okrutna bitanga, eventualno nekakav ljigavac koji se zna prikazati umiljato.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:28:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Kršćanski ili poganski?

Nisi shvatio pitanje
Neko djelo, ako hoćeš, može biti kršćansko BEZ da se doslovno ističe što ti kažeš kršćanski misticizam.
Valjda znaš da su Tolkien i Lewis npr (Međuzemlje, Narnia) bili kršćani, vjernici. A nisu doslovno spominjali Isusa u svojim fantasy pričama i slično.

Što se tiče Zagora, on sam se ponaša u skladu sa zapadnjačkim moralom; ne prinosi žrtve, ne klanja se idolima, neće ubiti ako nije neophodno itd.

Da ali i američki Indijanci su u većini moralnih vrijednosti, ili ove nabrojane, isti kao bijelci. Dobro, ja baš nisam upućen u taj indijanski svijet.
Dakle, ti misliš da su kod Zagora prisutne prikrivene kršćanske vrijednosti?
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 02/01/2019 : 18:28:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Za kršćane ili za one koji su im to nametnuli, ovisi kako gledaš.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:35:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zagor je pun šablona, kod Kena su likovi razrađeniji, kod Zagora se zna, zlikovac je podla okrutna bitanga, eventualno nekakav ljigavac koji se zna prikazati umiljato.

ma nisu
sad će se dexter opet živcirati, ali što mogu kad sam čitao Mine Town. sada ni to više ne valja, da uzmeš konkretnu epizodu i da pričaš konkretne stvari. ne valja filozofirati ne valja pričati o epizodama. pa što valja (dexter;)

u Mine Townu je potpuna manipulacija autora, nema ništa realno ni razrađeno u liku gazde Mine Towna.

autor ti već otpočetka nameće da je vojska dobra, a gazda je neviđena bitanga. prvo sretnu neke njegove ljude koji vode zarobljenog indijanskog dječaka i imaju torbu punu skalpova. još nismo ni vidjeli tko je gazda, ali to mora da je neki izrod kad njegovi ljudi love skalpove i prodaju za novac.
onda njegova desna ruka šamara drolju zlatnog srca.
sve izrod do izroda, a gazda vodi takve ljude, te izrode - kakav je tek on onda izrod???

i onda vidimo da je to neki mali kržljavac koji ne voli kaubojski smrad i u svilenim rukavicama vodi najprljavije poslove

to ti se zove krugeru - isto ko zagor
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 02/01/2019 : 18:36:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Kršćanski ili poganski?

Nisi shvatio pitanje

Da ali i američki Indijanci su u većini moralnih vrijednosti, ili ove nabrojane, isti kao bijelci. Dobro, ja baš nisam upućen u taj indijanski svijet.
Dakle, ti misliš da su kod Zagora prisutne prikrivene kršćanske vrijednosti?

Dobri Indijanci su takvi kao i Zagor
Ovi loši će skalpirati, mučiti na stupu i slično

Nisam posebno razmišljao koliko ima kršćanstva u Zagoru, ali kad pogledaš kojim vrijednostima teži, on je kršćanin, prije nego poganin, makar ne citira Bibliju ili pokrštava indijance haha
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:39:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
zagor je kršćanskiji strip od kena parkera, jer je Nolitta vjerojatno demokršćanin a Berardi je valjda ljevičarsko podzemlje, možda je šurovao sa crvenim brigadama

krugeru, ajmo se uozbiljiti
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:41:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

Za kršćane ili za one koji su im to nametnuli, ovisi kako gledaš.

Ne pričamo o tome, za kršćane je indijanski svijet poganski, a koliko ta dva svijeta imaju sličnosti je neko drugo pitanje.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:47:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam posebno razmišljao koliko ima kršćanstva u Zagoru, ali kad pogledaš kojim vrijednostima teži, on je kršćanin, prije nego poganin, makar ne citira Bibliju ili pokrštava indijance haha

Ma i dobri Indijanci će skalpirati pa i mučiti neprijatelja, tu je recimo razlika u odnose na bijelce. Dobri bijelci će neprijatelja ispitati, pa utvrđivati jel kriv ili nije, a ako je kriv, zatvor ili smaknuće. Loši bijelci će učiniti svakakva zvjerstva.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:49:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

ma nisu
sad će se dexter opet živcirati, ali što mogu kad sam čitao Mine Town. sada ni to više ne valja, da uzmeš konkretnu epizodu i da pričaš konkretne stvari. ne valja filozofirati ne valja pričati o epizodama. pa što valja (dexter;)

u Mine Townu je potpuna manipulacija autora, nema ništa realno ni razrađeno u liku gazde Mine Towna.

autor ti već otpočetka nameće da je vojska dobra, a gazda je neviđena bitanga. prvo sretnu neke njegove ljude koji vode zarobljenog indijanskog dječaka i imaju torbu punu skalpova. još nismo ni vidjeli tko je gazda, ali to mora da je neki izrod kad njegovi ljudi love skalpove i prodaju za novac.
onda njegova desna ruka šamara drolju zlatnog srca.
sve izrod do izroda, a gazda vodi takve ljude, te izrode - kakav je tek on onda izrod???

i onda vidimo da je to neki mali kržljavac koji ne voli kaubojski smrad i u svilenim rukavicama vodi najprljavije poslove

to ti se zove krugeru - isto ko zagor

Kako god zlikovac je razrađeniji nego što se to kod Zagora događa, općenito ta priča je razrađenija od bilo koje Zagorove priče tog doba. No Zagor je napredovao s vremenom.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 02/01/2019 : 18:53:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ma i dobri Indijanci će skalpirati pa i mučiti neprijatelja, tu je recimo razlika u odnose na bijelce. Dobri bijelci će neprijatelja ispitati, pa utvrđivati jel kriv ili nije, a ako je kriv, zatvor ili smaknuće. Loši bijelci će učiniti svakakva zvjerstva.

Ali Zagor neće skalpirati niti to dozvoliti, on ne da indijancima da ispolje te loše navike, kao što ne da ni bijelcima da čine zvjerstva.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 02/01/2019 : 18:54:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Za kršćane kojima je tijekom stoljeća ispran mozak,stvari stoje tako,slažem se.
Sve što nije kako Vatikanske vrhuške misle u svijetu onostranog je za njih poganstvo i tako uče sve oko sebe proglašavajući sebe relevantnim autoritetima za tako nešto.
Istina je sasvim drugačija pa i samim time stav da je Zagor poganski misticizam.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:56:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
nije tako
ta priča je slabija od većine zagorovih tog doba.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 18:57:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

Za kršćane kojima je tijekom stoljeća ispran mozak,stvari stoje tako,slažem se.
Sve što nije kako Vatikanske vrhuške misle u svijetu onostranog je za njih poganstvo i tako uče sve oko sebe proglašavajući sebe relevantnim autoritetima za tako nešto.
Istina je sasvim drugačija pa i samim time stav da je Zagor poganski misticizam.

U krivu si, sve religije smatraju da su one prave, sve ali baš sve. Pa ti sad biraj. Al nije to tema.
Go to Top of Page
Page: of 126 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.36 seconds. Snitz Forums 2000