Author |
Topic  |
Džedson
Average Member

536 Posts
Member since 29/04/2008 |
Posted - 06/09/2010 : 18:20:38
|
Jasno da je Freghieri, koji povremeno upada na specijalce. To je spec.br.6 Tajna lady Lamb, a radio je i br.2, đe je trebao biti i Dilan, ali su onda valjda čitali neki prastari topic ovdje na stripovi.com, gdje se lijepo objašnjava da Misterija, Dog, Zagor, MrNo, Tex itd. pripadaju istom Bonelli univerzumu, a Dampyr ne, pa su odustali, hihihi :)
Evo, pri dnu stranice http://www.ubcfumetti.com/preview/?20052 |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 06/09/2010 : 20:06:50
|
Znam da nije omiljen medju fanovima Dilana, ali mene se Freghieriev crtez skoro uvek dopada i kod Dilana, a i na ove prilozene Dampirove stranice. |
 |
|
REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
Posted - 06/09/2010 : 23:57:43
|
quote: Originally posted by REJS
Kako nije omiljen pa on je crtao neke od najboljih epizoda.
Drago mi je da se i tebi svidja inace zaklucio sam da nije u omiljenim jer tako citam u komentare na recenzije gde cesto kritikuju njegov relisticni i nestilizirani crtez, a i dosta ljudi su prokomentirali da ne vole kako crta Dilana.
U najomiljene Dilanove crtace, opet kako citam na forumu, su Stano, Roi(moj favorit) i Casertano, a odma nakon njih i Pikato ko je pretezno toplo-ladno kod fanova, ili ga vole ili ga mrze. A ubedljivo najneomiljeni crtaci kod Dilana su M&G(jel'da?), ciji crtez mene isto ok, nista posebno, ali ne bi pljuvao po njih kako neki rade.
Meni(a verujem i kod 95% ostalih citatelja) je uvek scenario najbitno. Ako je crtez dobar ili odlican to bi bio jos jedan veliki plus, ali ako je scenario odlicno a crtez los ili prosecan to je opet za mene seukupno odlican strip koji bi hteo da preprocitam vise puta. Ako scenario mi je dosadno i lose, dobar crtez mi skoro uopce ne popravlja krajni utisak o stripu.
Da se navratim na temu t.j. Dampyr, danas sam uzeo zadnji koji je dosao kod nas u MKD pre neki dan, "Nezasiti". Pozitivna cinjenica je da je to zadnja Colombova epizoda bar za neko vreme - sledeca njegova bice tek br.63 Nadam se da je ova epizoda dobra i da cu nocas popraviti mishljenje koje imam o Colombove pisacke sposobnosti.  |
 |
|
REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
|
Džedson
Average Member

536 Posts
Posted - 07/09/2010 : 19:33:23
|
quote: Originally posted by Džedson
More smrti je tipična priča za uvođenje novih elemenata koja ne da nema kraja nego nije završen ni početak O Erlik Khanu praktično ništa, samo nejasne natuknice, plus oni "proizvedeni" vampiri, Temsek, je li... Kao pojedinačna ostavlja nešto gorak okus, ali moći će se pravilno procijeniti tek kada izađu nastavci, koji da su. Bocci je još bolji nego na LL, ali nije odolio da onog DeVerea nacrta istog kao Lazarusa Usput, kronični problem akcijskih epizoda Dampyra, pogotovo onih koje nisu iz dva dijela, nedostatak stranica. Jednostavno, teško si je dozvoliti luksuz potrošiti 20 ili 30 stranica na pravu spektakularnu bitku ako imaš samo 94 na raspolaganju.
Džonsone, znam da si to čitao na skenu, pa su ti se oči upekle nakon 10 min., usljed čega si brzinski preletio strip, pa nisi pohvatao one suptilne stvari koje samo pažljiv i neometan čitač pohvatati može, pa si napisal tu gluposti, koje ćemo sada lakoćom pobiti. Naime, stigla su zadnja četiri broja, konačno, i krenulo se odmah na čitanje, ono pravo, jebli te skenovi. A nema bolje od čitanja stripova kad je vani kiša. Krenulo se sa spomenutim Morem smrti, točnije za zagrijavanje sa jednim od onih krasnih tekstića VČ-a, gdje se popisu ljudskih debilizama (sa nepopravljivim posljedicama) pridodao još jedan kapitalac. Pa jebemu, od golemog jezera veličine Irske, prepunog ribe, napraviti brzonestajuću blatnu mutljargu, od zelenog krajolika i redovitih kiša usahlu vjetrovitu pustaru, no čemu tu stati, zatrovati tlo, zrak, vodu, to je već postignuće. Čitajući taj tekst, na koji se lijepo nadoveže prva trećina stripa, sjetil sam se nekog dokumentarca gdje su prikazivali najzatrovanija mjesta na svijetu - sad mi se čini da je i to bilo tamo. U stripu, Arno objašnjava stanje i nervira Kurjaka, hihihi ; dobar mi je taj lik i opće interakcija Harlana, Kurjaka i Tesle je odlična, pogotovo ovdje. Sekvenca sa Plavim Vukovima dok traže po napuštenom otoku, uz mačo podjebavanja (francuski žabojedu, hihi) ko da je ispala iz Aliensa ; a Erlik Khan i njegov pas/konj/zvijerčina su posebna priča. Bocci genij. Manjka stranica, kaj je ovaj pričal, nema, već je to realan odnos snaga. Niti Plavi Vukovi mogu učiniti išta protiv Temsekovih spodoba, osim biti masakrirani, niti trojka može protiv Erlika i njegovog kučenceta, osim okrznuti ga metkom. Ak hoćete moj hunch, Erlik bi mogao biti onaj neprijatelj za kojega je radio Sven Hedin, što je spominjao Draka u Tran. expressu. Pitanjca nakon ove epizode bi bila otprilike; je li uistinu vampir, ili vampiri, na čelu Temseka? Draka, Erlik, netko treći? Radi li Erlik za Draku? Zašto je poštedio Harlana i njegove? Koji vrag je uopće njegova uloga u svemu tome? Čemu će poslužiti one spodobe? U svakom slučaju, epizoda koja spaja niz nemesisa, juncture serijala, ali i sama po sebi odlična. Jesi li čuo, Džonsone? Ajde sad da vidim ovu s ljudožderima, pa onda trolovi, hu-ha! |
 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
Posted - 08/09/2010 : 01:47:47
|
quote: Originally posted by REJS
Iskreno da ti kazem ne ocekuj mnogo od te epizode ,sledece su vec bolje.Mada za mene je Grof Magnus,Delta Bluz,Pescane Utvara pravi stil za Dampira.Ali opet o ukusima se ne raspravlja.
Ove nekoliko epizoda koje si nabrojao su i moje favorite osim "Grof Magnus" koja mi je bila onako, prosecna, sablonska, ali zato je crtez izvrsan, a faljenje crtez kod Dampira vec je klise jer skoro svi crtaci su dobri do odlicni.
Sinoc sam procitao "Nezasitni" i iznenadio sam se da je citanje islo glatko, jer sa nekoliko od prethodnih njegovih "radova" sam imao lose iskustvo  Mozda mi se sama tematika ucinila zanimljiva - kanibalizam po prvi put kod Dampira, pa seukupni ucinak ove epizode mi nije upce los, uprotiv rekao bi da je ova epizoda definitivno iznad taj neki prosek. Brutalno-zabavni slesher kod koji nisam trazio probleme u scenario vec uzivao u tu brzu i laku zabavu koju nudi. |
Edited by - PJ24MKD on 08/09/2010 02:01:58 |
 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
|
kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3925 Posts
Member since 16/03/2009 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
Posted - 08/09/2010 : 02:44:37
|
More smrti je tipična priča za uvođenje novih elemenata koja ne da nema kraja nego nije završen ni početak O Erlik Khanu praktično ništa, samo nejasne natuknice, plus oni "proizvedeni" vampiri, Temsek, je li... Kao pojedinačna ostavlja nešto gorak okus, ali moći će se pravilno procijeniti tek kada izađu nastavci, koji da su. Bocci je još bolji nego na LL, ali nije odolio da onog DeVerea nacrta istog kao Lazarusa Usput, kronični problem akcijskih epizoda Dampyra, pogotovo onih koje nisu iz dva dijela, nedostatak stranica. Jednostavno, teško si je dozvoliti luksuz potrošiti 20 ili 30 stranica na pravu spektakularnu bitku ako imaš samo 94 na raspolaganju.
Džonsone, znam da si to čitao na skenu, pa su ti se oči upekle nakon 10 min., usljed čega si brzinski preletio strip, pa nisi pohvatao one suptilne stvari koje samo pažljiv i neometan čitač pohvatati može, pa si napisal tu gluposti, koje ćemo sada lakoćom pobiti. Naime, stigla su zadnja četiri broja, konačno, i krenulo se odmah na čitanje, ono pravo, jebli te skenovi. A nema bolje od čitanja stripova kad je vani kiša. Krenulo se sa spomenutim Morem smrti, točnije za zagrijavanje sa jednim od onih krasnih tekstića VČ-a, gdje se popisu ljudskih debilizama (sa nepopravljivim posljedicama) pridodao još jedan kapitalac. Pa jebemu, od golemog jezera veličine Irske, prepunog ribe, napraviti brzonestajuću blatnu mutljargu, od zelenog krajolika i redovitih kiša usahlu vjetrovitu pustaru, no čemu tu stati, zatrovati tlo, zrak, vodu, to je već postignuće. Čitajući taj tekst, na koji se lijepo nadoveže prva trećina stripa, sjetil sam se nekog dokumentarca gdje su prikazivali najzatrovanija mjesta na svijetu - sad mi se čini da je i to bilo tamo. U stripu, Arno objašnjava stanje i nervira Kurjaka, hihihi ; dobar mi je taj lik i opće interakcija Harlana, Kurjaka i Tesle je odlična, pogotovo ovdje. Sekvenca sa Plavim Vukovima dok traže po napuštenom otoku, uz mačo podjebavanja (francuski žabojedu, hihi) ko da je ispala iz Aliensa ; a Erlik Khan i njegov pas/konj/zvijerčina su posebna priča. Bocci genij. Manjka stranica, kaj je ovaj pričal, nema, već je to realan odnos snaga. Niti Plavi Vukovi mogu učiniti išta protiv Temsekovih spodoba, osim biti masakrirani, niti trojka može protiv Erlika i njegovog kučenceta, osim okrznuti ga metkom. Ak hoćete moj hunch, Erlik bi mogao biti onaj neprijatelj za kojega je radio Sven Hedin, što je spominjao Draka u Tran. expressu. Pitanjca nakon ove epizode bi bila otprilike; je li uistinu vampir, ili vampiri, na čelu Temseka? Draka, Erlik, netko treći? Radi li Erlik za Draku? Zašto je poštedio Harlana i njegove? Koji vrag je uopće njegova uloga u svemu tome? Čemu će poslužiti one spodobe? U svakom slučaju, epizoda koja spaja niz nemesisa, juncture serijala, ali i sama po sebi odlična. Jesi li čuo, Džonsone? Ajde sad da vidim ovu s ljudožderima, pa onda trolovi, hu-ha!
ja se vise slazem sa prvog Dzedsona ali i ovaj drugi Dzedson ima dobre argumente  |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 08/09/2010 : 15:05:57
|
quote: Originally posted by Džedson U svakom slučaju, epizoda koja spaja niz nemesisa, juncture serijala, ali i sama po sebi odlična.
Džedsone, pokazuješ prve znakove psihoze, moraš malo polaganije s čitanjem Dampyra... I meni je "More smrti" jedna od boljih epizoda u zadnje vrijeme, većinu aktora uspio je spojiti na jednom mjestu, u jednoj temu i čak od toga napraviti jednu zaokruženu priču! Za razliku od "Nezasitnih", toliko neodgovorenih pitanja je ostalo na kraju... Ne znam iz kojeg razloga je Boselli na 75. stranici jednostavno preuzeo priču od Colomba, ili je ovaj nije znao kako privesti kraju kad je petljao s dvojcem Youssun/Dampyr ili se umiješala viša sila. Na sbe je kao autor spominjan Boselli, na ubc Colombo, no na dampyrovom forumu Boselli hladnokrvno potvrdi da je on preuzeo priču nakon 75. stranice, odnosno sva ona otkrivenja koja su se dešavala.
A priča je zaista ima potencijala; da je barem nastavio priču odmah u drugom broju, a ne da čekamo 30 epizoda za koji dodatni detalj u vezi Thorkea i LJube/Rose.
quote:
Pitanjca nakon ove epizode bi bila otprilike; je li uistinu vampir, ili vampiri, na čelu Temseka? Draka, Erlik, netko treći? Radi li Erlik za Draku? Zašto je poštedio Harlana i njegove? Koji vrag je uopće njegova uloga u svemu tome? Čemu će poslužiti one spodobe?
Boselli će sve ovo vući negdje do stotke gdje se valjda odlučio da mora konačno raskrstiti s nekim narativnim linijama koje se vuku od početka. par spoilera koje možda već i znate... Na čelu Temseka je dakako vampir, Lord Marsden, glavni Drakin oponent (koji želi vladati svijetom), dok je Erlik Drakin kompanjon, uostalom vidjet ćemo ga opet u #36. A to je i razlog zašto je poštedio Harlana. Draka se nalazi u drugoj dimenziji. Poslije ćemo dobiti objašnjenje da vampiri dolaze iz druge dimenzije, odnosno da su tuđinci Sve će se to riješiti više-manje oko 100-te epizode. A dotad, tko živ, tko mrtav! Thorke nije vampir, on je spodoba iz Crne dimenzije. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
Posted - 08/09/2010 : 17:57:30
|
quote: Originally posted by DeeCay Ne znam iz kojeg razloga je Boselli na 75. stranici jednostavno preuzeo priču od Colomba, ili je ovaj nije znao kako privesti kraju kad je petljao s dvojcem Youssun/Dampyr ili se umiješala viša sila. Na sbe je kao autor spominjan Boselli, na ubc Colombo, no na dampyrovom forumu Boselli hladnokrvno potvrdi da je on preuzeo priču nakon 75. stranice, odnosno sva ona otkrivenja koja su se dešavala.
evo citat(copy-paste) sa Infernovog komentara pre skoro godinu dana, oko Colomba i kako je on napustio Dampirov serijal, samo privremeno - informacije Inferno je pronasao takodje na Dampirovog foruma:
---------------------------------- C) Naišao sam na jedan gadan podatak koji se tiče Colomba. Ako sam dobro protumačio... Boselli je popizdio kad ga je neki lik pitao za Colomba (koeditora). Da ga je napustio nakon 8 mjeseci rada, da ga je zabolio mali prst, stres ga uvatija i tako neka opravdanja. Mauro se dalje žali da ga je ovaj ostavio na cjedilu kad mu je bilo najteže i još neki ultimatum postavija. Još kaže da Maurizio pola priča nije završio. U prijevodu, da je usro sve živo. Ovo stvarno nisam očekivao, lol. U svakom slučaju: "Hvala, Colombo!" :D :D
http://dampyr.forumfree.net/?t=401896&st=480
forumaš: ... I wondered about the relationship between yourself and coideatore series Maurizio Colombo...
Boselli: With all due respect (provided that are now in a foul mood), SE! a man, Caucasians *, leaving the co-author and friend, after only eight months of collaboration, citing mental and physical problems, leaving him alone to contend with: the enormous amount of work (scripts and editorial work), problems related to the series the stories he has not finished (!) and a host of other problems. Whereas friend, that is, me, only a year later became seriously ill also blame stress, and yet does not abandon! -if, after three years and more this man still does not pay the contribution which should ... E' FINITA!* E 'OVER! * ----------------------------
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 08/09/2010 : 18:24:21
|
Eto, i sad recite da je "Nezasitni" Colombijeva epizoda i da radnja zaista teče u nekom smjeru... Pa Colombi nije imao pojma što radi! Mislim da sam mu morao dati još nižu ocjenu.
A ovo je još jedan razlog divljenja Boselliju, ispoštovati sve rokove radeći istodobno na više serijala, pa još i u potpunosti editorirati svoj. I još raditi interesantne priče, ma svaka mu čast!
Radio je Colombi i na nastavku one priče "Crna svjetlost", neke 4 godine da bi ju objavio tek u #63 "Sjena zla", a nastavak Nezasitnih odmah Boselli objavljuje u #64 "Lisini snovi". Zadnju Colombo objavljuje kao treći dio Crne svjetlosti u #79 "Mračni Nazikian" i tu zaključuje barem jedan storyline koji je otvorio... Jao, jao, ti scenaristi.
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 08/09/2010 18:26:09 |
 |
|
Džedson
Average Member

536 Posts
Posted - 09/09/2010 : 19:04:47
|
Niste bili na Islandu? Bio je Mauro Boselli. Evo, samo da znate kako izgleda doručak kitolovaca ; hakarn (meso morskog psa), haringe, sušena skuša, skyr (ukiseljeno mlijeko), blodhmor krvavica, ikra lososa, surshadir (zapečene jareće iznutrice u kiselom mlijeku). Onda, nije loše? Nakon jela, treba malo prošetati. Myrdalsjokull i Snaefellsjokull, glečeri, Myrdalsandur, pustinja crnog pepela, vulkan Kalta, poluotok Snaefellsnes, Axlarhyran, crna crkva Budira, močvara Iglutjorn, Bardarlaug vulkansko jezero itd. Treba skoknuti i do Egillsandura da bi se doznalo malo o lokalnim legendama ; Axlar Bjorn, serijski ubojica iz 16.st., Bardur Snaefellsas, pustinjak i polubog, Borgar i Starkad, vikinški junaci, pod zapovjedništvom ipak nepostojećih Egila i Asmunda, Bekkhylda i Brynhylda, princeze, Harek i Siggeir, Skroll i Frost, trolovi, Gryla, landvaettir i još ponešto.
Sve to, plus ponešto termina iz new age kultova, poput reiki ili rebirthing, u biti je Boselli upotrijebio da začini, i gotovo sakrije jednostavnu osnovnu priču sa zapravo jednim negativcem i jednim mitskim stvorom. Količina teksta i informacija je impresivna, a triler koji se odvija u pozadini fino režiran ; ipak se na kraju ne radi o priči koja bi zaslužila dva broja, ali morao je Boselli istresti sve što si je zapisao o Islandu, hihihi : ) |
Edited by - Džedson on 09/09/2010 20:08:19 |
 |
|
mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts
Member since 01/06/2009 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16745 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 10/09/2010 : 08:55:44
|
ja sam jako zadovoljan pričom |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
 |
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4367 Posts
Member since 11/09/2006 |
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4367 Posts
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4367 Posts
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4367 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 10/09/2010 : 12:04:50
|
quote: Originally posted by dzoni
ima sve..od crtaca,scenarista..slike...njihovi radovi...recenzije za sve epizode...ocene..grafikoni
Nice...Dobri su ovi talijanski fanovi. Ima čak i na tal. wikipediji dosta detaljno: http://it.wikipedia.org/wiki/Dampyr
A i odličan forum gdje su samo autori članovi: http://dampyr.forumfree.it/
MIslio da raditi neku, zapravo već samo počeo, kronologiju s esencijalnim informacijama, pa će mi ovo fino pomoći. Za koji tjedan bude gotovo sigurno. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 10/09/2010 : 12:12:09
|
Niste bili na Islandu? Bio je Mauro Boselli. ipak se na kraju ne radi o priči koja bi zaslužila dva broja, ali morao je Boselli istresti sve što si je zapisao o Islandu, hihihi : )
Imaš pravo, ovo je sve posljedica Bosellijevog puta na Island... Zapravo, kako je najlakše napraviti priču nakona novih iskustava. Već ga zamišljam kako vrluda s bilježnicom po okolici i ispituje svakog živog o stanju na Islandu. I njihovoj narodnoj predaji. |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts