Author |
Topic  |
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
Member since 28/07/2009 |
|
Bat Baterton
Average Member

Serbia
782 Posts
Member since 10/08/2010 |
Posted - 09/03/2011 : 12:21:00
|
Odlicna naslovnica ovog italijanskog broja, pravo iznenadjenje. Inace mi se Riboldijeve naslovne ne svidjaju nesto preterano i to mi je najslabiji deo Dampira. |
 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik

.jpg)
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4370 Posts
Member since 11/09/2006 |
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4370 Posts
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 11/03/2011 : 10:02:02
|
quote: Originally posted by dzoni
takodje preporucujem ti brojeve od 19 do 25..sve odlicne epizode,,,,
Da ja malo to suzim, 21-23  |
 |
|
Bat Baterton
Average Member

Serbia
782 Posts
Member since 10/08/2010 |
Posted - 11/03/2011 : 10:15:52
|
Ja sam tek na sedmom broju, a ne nameravam da preskacem brojeve. S obzirom da nemam bas previse vremena za citanje stripova, proci ce vremena dok dodjem do tih brojeva. |
 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik

.jpg)
Germany
1202 Posts
Posted - 11/03/2011 : 10:37:48
|
Počela sam ga kupovati od epizode Banda živih mrtvaca a usput sam uzela i prva 4 broja. Možda sam uistinu pogodila u lošije epizode i možda nije ni čudo što me Dampyr nije baš taknuo. A Boselli mi je odličan u Zagoru tako da ne kužim u čemu je kvaka. Kupila sam i ovaj zadnji Ubojice vampira ali ga još nisam pročitala. Toliko sam stripova pokupovala zadnje vrijeme da imam što čitati još mjesec dana a sve drugo mi je trenutno napetije od njega. Valja li ta najnovija što? (Možda prije dođe na red za čitanje)
Uglavnom, po vašim preporukama ću kupit Transilvanijski ekspres (to je dvodjelna koliko sam skužila) i Vukodlake kada pročitam sve što sam kupila.
|
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 11/03/2011 : 10:39:51
|
quote: Originally posted by grofica Varga A Boselli mi je odličan u Zagoru tako da ne kužim u čemu je kvaka.
Nije vise to taj Boselli, nekako je postao bezub. Primetan je drastican pad kvaliteta scenarija kad je poceo rad na Dampiru, i to je pogodilo Zagora i Texa. Nadam se da ce se vremenom vratiti na stare dane slave. |
Edited by - kasper on 11/03/2011 10:40:23 |
 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik

.jpg)
Germany
1202 Posts
Posted - 11/03/2011 : 10:54:53
|
To je ta Bonelijeva moć da upropasti dobre scenariste i crtače. Kad se netko iskaže odmah ga moraju istrošiti nebi da inspiracija raste na stablu. |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 11/03/2011 : 11:05:38
|
Grofice, nabavi one Praške epizode: 5."Ispod kamenog mosta", 12."Izgubljena dusa", 23."Djavolji napitak", i epizode: 18, 20, 21, 22: "Demonsko platno", "Dvorac u Karpatima", "Transilvanijski expres" i "Tajna sedam gradova"... To su solidni Dampiri...zabavni i imaju odlican crtez ;)
|
 |
|
Mairosu
Advanced Member

6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 11/03/2011 : 11:13:05
|
Meni su ponajbolji dampiri ona dva u juznoj africi, mislim 6-7 ili 7-8, tu negde. Ima uopste solidnih brojeva, Dampyr mi dodje kao razbibriga kad mi Dylan napuni glavu psihodelijom :D |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Posted - 11/03/2011 : 11:22:54
|
Mairosu, ti onda sto cesce upraznjavaj Zagora i to ti je najbolja terapija protiv psihodelije. Al' si se ti, prijatelju, nesto naostrio protiv Dilana ovih dana...pa to je cudo jedno! ;)
Dobre epizode, mislim, opet pristojne su i ona dvodelna: 15 i 16. "Rodjen u mocvari/Delta bluz", i rekao bih "Vukodlaci", zbog edukativne crte u vezi onog tridesetogodisnjeg rata iz XVII veka u Nemackoj... |
 |
|
Mairosu
Advanced Member

6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 11/03/2011 : 11:32:06
|
quote: Originally posted by docA Al' si se ti, prijatelju, nesto naostrio protiv Dilana ovih dana...pa to je cudo jedno! ;)
Naravno da cu biti kritican prema necemu sto najvise volim, ako tome necemu padne kvalitet ispod standarda na koji nas je navikao. Mislim, da me boli pajser za Dylana, samo bih klimao glavom i vikao "to Sclavi care". :P
Ehm, on-topic. Meni se to sa Deltom nije svidelo, al recimo Vegas nije losa epizoda. Istakao bih i epizodu Flamanski kosmar, jer sam ziveo u Gentu i mogu da kazem da je setting i ambijent epizode verno prenesen u strip. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 11/03/2011 : 20:49:58
|
quote: Originally posted by grofica Varga
Počela sam ga kupovati od epizode Banda živih mrtvaca a usput sam uzela i prva 4 broja. Možda sam uistinu pogodila u lošije epizode i možda nije ni čudo što me Dampyr nije baš taknuo.
I kod mene Dampyr je bio slow-burner. Nisam nakon dva-tri procitanih brojeva zavoleo serijal vec to je potrajalo i desavalo se postepeno sa skoro svaki novi sledeci broj. Ali evo sad, uvek jedva docekam sledeci broj. Dopada mi se to sto Boseli kao glavni urednik kod Dampyra, poprilicno eksperimentira sa zanrom i nacin pripovjedanja, iako trebalo mu je neko vreme da udje u shemu, jer ipak, radilo se o horor, novi zanr za njega - do tad radio na Zagora i Teksa. Evo jedno njegovo intervju povodu 10 godishnine Dampyra u Italiji, znam da ce te zanimati: part 1 http://tinyurl.com/24o5p6l part 2 http://tinyurl.com/2ceea9q
Odlicne preporuke je dao docA o tome koje su price solidne-do-odlicne. A od te koje vec imas meni je Islandska dvodelna bila veoma dobra i prilicno edukativna(uklopio je Boseli celu islandsku mitologiju u tih dva stripa ), a br.3 mi je bila bas onako odlicna epizoda, sa dilandogovsku atmosferu. |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Posted - 11/03/2011 : 21:09:49
|
quote: Originally posted by PJ24MKD ...a br.3 mi je bila bas onako odlicna epizoda, sa dilandogovsku atmosferu.
Skroz! Nezaboravna Amber! Fantasticna kadriranja Luke Rosija, narocito scene u spooky kuci kad ispred vrata nestane devojcica Amber, a na balkonu gospodarica Amber! Pa sledi njena prica o istinama i zabludama o vampirima...ogledala i tako...-Nezaboravno! Serijal u povoju sa prvim naznakama nestereotipnih prica o vampirima... Kraj mi tu nije ispao bas najbolji, ali zanemarljivo... Neki su onovremeno malo ocrnili "Pescane utvare", mada je i meni to jedan od omiljenih Dampira. :) |
 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik

.jpg)
Germany
1202 Posts
Posted - 11/03/2011 : 22:18:03
|
quote: Originally posted by PJ24MKD A od te koje vec imas meni je Islandska dvodelna bila veoma dobra i prilicno edukativna(uklopio je Boseli celu islandsku mitologiju u tih dva stripa ), a br.3 mi je bila bas onako odlicna epizoda, sa dilandogovsku atmosferu.
Zanimljiv intervju iako kada staviš na google prevoditelj, tko zna što je čovjek stvarno mislio reći. LoL Te islandske epizode (ako misliš na pećinu trolova) su super, to sam mislim na nekom drugom topiku već napisala. Ali su mi lovci na duhove ipak bolji. Poput klasika Stephena Kinga. Pogotovo ona scena kada je vidila sobaricu u ogledalu. Predobro! Drugi put ću uzeti tu epizodu, pogasiti svijetla i čitati pod svijećom. Ima da poludim! 3. epizoda mi nije bila neka. Crtež i atmosfera su super. Stvarno su me trnci prolazili od straha, ali priča mi je bila bezveznjikava.
|
 |
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4370 Posts
Posted - 11/03/2011 : 23:03:49
|
ma najbolje sve redom polako citaj...uglavnom su sve dobre epizode,odlicne i solidne....najveci broj je veoma dobar...27 mica mije je fenomenalna..odlicna je i broj 31 kao i 21 i 22 i 23...ma sve je super sem broja 26..jedino taj je los...mislim da ce te oduseviti vukodlaci i dvodelna epizoda u transilvaniji |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
kleOpatra
Starting Member
75 Posts
Member since 08/06/2010 |
Posted - 16/03/2011 : 11:39:12
|
Super uzgledaju te table i jer to prvi put da ide tako duza prica?Ali kada ce to stici u nese krajeve? Dampir mi je jedan od omiljernih junaka i steta jer ga usporili.
|
 |
|
pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 16/03/2011 : 23:16:18
|
quote: Originally posted by docA
quote: Originally posted by PJ24MKD ...a br.3 mi je bila bas onako odlicna epizoda, sa dilandogovsku atmosferu.
Skroz! Nezaboravna Amber! Fantasticna kadriranja Luke Rosija, narocito scene u spooky kuci kad ispred vrata nestane devojcica Amber, a na balkonu gospodarica Amber! Pa sledi njena prica o istinama i zabludama o vampirima...ogledala i tako...-Nezaboravno! Serijal u povoju sa prvim naznakama nestereotipnih prica o vampirima... Kraj mi tu nije ispao bas najbolji, ali zanemarljivo... Neki su onovremeno malo ocrnili "Pescane utvare", mada je i meni to jedan od omiljenih Dampira. :)
Kada smo već kod tih "nestereotipnih" priča o vampirima,storija o njima seže mnogo dublje u prošlost nego što to većina nas misli...Kada pomenemo "stvorenja noći" većinu ljudi to asocira na Brem Stokera,Vlada Cepeša,period Romantizma,memljive zamkove obavijene paučinom,mračne lagume,glogov kolac i vence belog luka... No,činjenice govore drugačije...Prve zapise o ovom fenomenu ostavili su nam još Stari Grci,naseljeni na području "Magna Grecije",tj. današnje Južne Italije. To je prvi pomen takvih mističnih iskustava na tlu Evrope. Istina,Grci su usvojili još starija,egipatska i vavilonska verovanja...i tako dolazimo do osvita Civilizacije,prvih gradova,klasne podele i božanstava Mesopotamije,plodnog Međurečja! Zanimljivo je da su grčki sveštenici iscelitelji iz perioda oko petog veka pre Hrista nosili i titulu "Gospodar legla". Zvuči li vam to poznato? Oni su primenjivali metodu inicijacije koja je u to doba bila poznata kao "metoda inkubacije". Ta metoda se sastojala u iščekivanju izvesne vizije ,i to po pravilu dok ste na granici između jave i sna,ili čak "ispod zemlje". Odabrana osoba je boravila obično u nekoj podzemnoj odaji ili pećini,ležeći u potpunom mraku. Grčko božanstvo inkubacije bio je Apolon,božanstvo svetih gajeva. Ovo učenje Grci su preuzeli od sveštenika iz Egipta,koji su za pomenute obrede koristili kripte ispod hramova. Tekstovi iz "Egipatske knjige mrtvih" govore o takvim mističnim iskustvima. Grčki filozof Parmenid je opisao lično iskustvo koje je doživeo na putovanju do "dalekog sveta". Svoj doživljaj opisuje u jednoj pesmi,gde nam saopštava da je primio mudrost prilikom svog putovanja u "svet mrtvih". To je mogao postići samo ako umre pre smrti,vođen samo svojom ličnom željom. Kod Starih Grka inicijacija i smrt bile su blisko isprepletene. Kroz samu inicijaciju osoba stiče iskustva do kojih se dolazi tek posle smrti. i sam Platon tvrdi da "umreti znači proći kroz inicijaciju". Pojam prelaza koji vodi u carstvo mrtvih je poznat u grčkom svetu. I sam Odisej se na poziv čarobnice Kirke spušta u podzemni svet,Had. Sačuvan je i doživljaj inicijacije u Izidin egipatski kult: " Stupio sam na Persefonin prag,prišao sam granici smrti,putovao sam kroz sve elemente i vratio se,video sam usred ponoći sunce,prišao sam bogovima gornjeg i donjeg sveta i klanjao im se na dohvat ruke..."
|
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 16/03/2011 : 23:48:35
|
Fascinantno, gospodine Pravedni... Baš volim da čitam vaše poruke!
U haićanskoj vudu tradiciji takođe možemo naći zanimljiva predanja:
quote: Vještice mogu poprimiti oblik luop-garosa, to jest vukodlaka. No, haićanski su vukodlaci uglavnom vampiri koji ubijaju djecu sisajući im krv. ... Da bi se mogla napiti djetetove krvi, vještica treba majčino dopuštenje, pa ulazi u kuću i pita uspavanu majku:"Daješ li mi svoje dijete?" Ako žena u snu odgovori potvrdno, djetetova sudbina je zapečaćena i vampir ubuduće ima pravo piti njegovu krv. Kada dijete premine, vještica će ga iskopati iz groba i pojesti. Haićanski seljaci razvili su sistem zaštite djece od noćnih vampira. Kako bi "pokvarili" djetetovu krv, na samom ga rođenju urone u uvarak od luka, kafe i muskatnog oraščića ili ga nahrane bubašvabama isprženim u ricinusovom ulju. Vukodlaka koji greškom proba "pokvarenu" krv, spopadnu strašni grčevi zbog kojih na kraju biva otkriven i ubijen.
Zaista, ima dosta dodirnih tačaka sa klasičnim evropskim predanjima o silama mraka... Naprimjer, vještica ovdje treba "dopuštenje", baš kao što se i ovdje nekada spominje "dozvola" koja je silama mraka potrebna za prelazak kućnog praga; zatim, imamo i "mehanizam" odbrane djece od zlih uticaja (najvjerovatnije odraz nekadašnje ogromne stope smrtnosti odojčadi), baš kao i kod nas gdje se, doduše, djeci daju imena koja plaše vještice (Vuk). I sam motiv sakrivenog čudovišta koje se naizgled uklapa u zajednici nije rijedak; ranije sam čitao nekoliko italijanskih legendi koje se svode na to da đavo živi u selu prerušen u ženu, i, kada ode da pere rublje na rijeci, posmatrač (najčešće druga ženska osoba) vidi kopita koja mu vire ispod haljine. |
Edited by - Mhejl on 16/03/2011 23:50:35 |
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Posted - 17/03/2011 : 00:10:42
|
Ooooo-hoo-hooo....:D Lepo od tebe, pravedni, da si pokrenuo nesto ovako :D Treba dokazati auditorijumu sa foruma da nije ono "verujete li u vampire?", nego - ljudi, vampiri postoje! :D Ako pak idemo da trazimo najstariju verziju mita o vampirima mozemo da razglebamo u nedogled... Da vampiri postoje svedoci i prvi istorijski pokazatelj o njihovom postojanju ciji je trag u Vavilonu, znaci i pre Grka... Elem, citao sam negde (samo se ne mogu setiti gde) o nekoj (zidnoj) slici gde je scena kako zena muskarcu pije krv u toku seksualnog cina, neka slika koja je valjda iz neke od prostorija njihovih svetilista z(c)igurata... Ali, vampir je definitivno jedina srpska rec implementirana u engleskom jeziku, a preteca joj je staroslovenska "upir" sto znaci "neupokojen", a rumunski je ekvivalent "nosferatu"... Stari Sloveni su svoje mrtve spaljivali, tako da bi "upir" trebalo da znaci "nespaljen"....etimoloski, ovaj (polu)sufiks pir je u nekoj vezi sa vatrom...?
|
 |
|
Checee
Advanced Member

China
3004 Posts
Member since 17/11/2008 |
|
pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 18/03/2011 : 00:21:50
|
quote: Originally posted by docA
Ooooo-hoo-hooo....:D Lepo od tebe, pravedni, da si pokrenuo nesto ovako :D Treba dokazati auditorijumu sa foruma da nije ono "verujete li u vampire?", nego - ljudi, vampiri postoje! :D Ako pak idemo da trazimo najstariju verziju mita o vampirima mozemo da razglebamo u nedogled... Da vampiri postoje svedoci i prvi istorijski pokazatelj o njihovom postojanju ciji je trag u Vavilonu, znaci i pre Grka... Elem, citao sam negde (samo se ne mogu setiti gde) o nekoj (zidnoj) slici gde je scena kako zena muskarcu pije krv u toku seksualnog cina, neka slika koja je valjda iz neke od prostorija njihovih svetilista z(c)igurata... Ali, vampir je definitivno jedina srpska rec implementirana u engleskom jeziku, a preteca joj je staroslovenska "upir" sto znaci "neupokojen", a rumunski je ekvivalent "nosferatu"... Stari Sloveni su svoje mrtve spaljivali, tako da bi "upir" trebalo da znaci "nespaljen"....etimoloski, ovaj (polu)sufiks pir je u nekoj vezi sa vatrom...?
Ja sam u svom prošlom postu i spomenuo da sva ta mistična verovanja vode poreklo iz Mesopotamije,tj. sumerske,akadske i vavilonske kulture. Mi smo danas baštinici tih mitova i verovanja starih oko osam hiljada godina. Najupečatljiviji pisani spomenik iz toga doba koji je sačuvan do danas je poznati "Ep o Gilgamešu",star šest hiljada godina...Gilgameš je kralj Uruka,dve trećine bog i jednu trećinu čovek,koji sa svojim prijateljem Enkiduom traga za "travom besmrtnosti". Tokom te avanture Enkidu gine,a Gilgameš uspeva da nađe tu travu,ali mu je zmija ukrade. Posle toga Gilgameš se spušta u "svet mrtvih" da bi razgovarao sa Enkiduom,vraća se kući i na kraju i sam umire... Zanimljivo je da su kulture plodnog Međurečja (grčka reč "Mesopotamija" i znači plodna dolina između reka Tigra i Eufrata),imale razvijena verovanja u demone,i tu treba tražiti prapočetak naše priče o vampirima! Interesantno je da je verovanje u demone u to doba bilo razvijenije i od teologije. Demona je bilo izuzetno mnogo,a naročito su naseljavali pusta mesta ili groblja,a naročito ih se trebalo čuvati NOĆU. Da li vam je i ovo odnekud poznato?Oni su zauzimali položaj između ljudi i bogova,a prema ljudima su bili izuzetno neprijateljski raspoloženiNaročito su bili krvoločni UTUKU i EKIMU,demoni umrlihkoji noću lutaju okolo,jer posle smrti nisu našli mira. Tu već imamo sve elemente za razradu kasnije priče o vampirima...O demonima Međurečja je ispevan poseban ep. A sada malo i o Sklavijevoj opsesiji brojem sedam - jer ovo takođe potiče iz stare Mesopotamije. Sumerci i Vavilonci nisu poznavali decimalni sistem iako su znali za broj 10. Oni su primetili da je broj 100 deljiv samo sa sedam brojeva (2,4,5,10,20,25 i 50). Ovim brojevima se u doba starih Jevreja pridružuje i broj sedam,koji je svet i ima "kosmičko značenje" (postoji sedam nebeskih sfera,sedam planeta,kao simbole sedam glavnih božanstava,sedam zidova koji ograđuju podzemni svet).Mesopotamskim bogovima su bili posvećeni dani u nedelji,kojih je takođe sedam! Zbog ovoga su i mnoge "svete kule"(zigurati) imale po sedam spratova. |
 |
|
Topic  |
|
|
|