Author |
Topic  |
Ignus
Senior Member

1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 27/08/2010 : 00:16:34
|
He, he, kako ga ti kenjaš. Svaka čast! ajmo po redu... 1. običan život običnih ljudi ja pod tim pojmom podrazumjevam stripove ( o njima ovdje pričamo, zar ne? ) poput Svagdanje borbe, Ofucanog holivudskog filma pa čak i Plavih pilula…no nešto toliko ekstremno zlo poput holokausta ne mogu doživiti kao običan život a žrtve tolikog zla ne mogu doživiti kao obične ljude 2. bajdvej - ne znam kako su nacisti "doživljavali" jevreje (tj, nas), ali ako ti znaš... samo napred Pa znam, ima o tome mnogo dokumenata…Hitler npr. ovako nekako kaže Židovi su definitivno rasa..ali ne ljudska 3. ( tj. nas) Ti si Židov? 4. l to empatija koju je proizveo strip preinačila "doživljaj" da je reč o običnim ljudima (jevrejima) te čitaoci stripa vide ("doživljavaju") jevreje onako kako su ih "doživljavali" nacisti... c-c-c Ovakav zaključak može proizvesti samo netko zao ili mentalno retardiran. Biraj!
|
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
 |
|
Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
Posted - 27/08/2010 : 00:29:09
|
Kad to kazem mislim na likove i njihove reakcije na sve to sto im se desava. Meni je to ono sto mi se dopada kod Mausa-zivotnost price. |
JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE |
 |
|
noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts
Member since 11/05/2010 |
Posted - 27/08/2010 : 02:52:09
|
opa! uvrede! argumenti bez premca! no, krenuću otpozadi, jerbo lakše ide... 4. izaberi sam, tvoja je deduktivna (po svojoj logičkoj konsekventnosti bez takmaca u istoriji) konstrukcija psihokliničke slike, pa sam i dovrši klasifikaciju 3. neću te udostojiti odgovora 2. e ovde se svašta da reći... ali osnovno je to da je neumesno izvući neku "npr. hitlerovu" i iz toga (opet) dedukovati kompleksno i pre svega TUĐE nacionalno osećanje prema jednoj "rasi" (oh, zaboga!)... 1. "žrtve tolikog zla ne mogu doživiti kao obične ljude" jako, jako bitna rečenica, korenito vezana za konstrukciju iz 4. stavke elem, tokom istorije je došlo do jedne pojave, a to je da se ljudi izloženi ekstremnim događajima (bez obzira na ishod) više ne mogu smatrati običnima, postaju neobični... slikovitije rečeno nenormalni (Fuko); pa zar može čovek posle užasa logora, svakojakih strahota rata i čega sve još ostati (običan) normalan? NE MOŽE - kažu psihijatri, NE MOŽE!!! potvrđuje logički sklop običnog čoveka (doduše bez ikakve upućenosti, oslonjen na sopstveno "zdravorazumsko rasuđivanje") i eto, "rodila" se psihijatrijska klinika, zadužena da klasifikuje ljude na obične i one druge, nenormalne... danas je ovo stanovište našlo svoje mesto u logičkom sistemu masa i više nema nazad... psihijatrija je odnela pobedu i prisvojila moć kojoj nema ravne u istoriji, a običan čovek joj se klanja idolatrijom kojoj takođe nema ravna u istoriji... |
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim." |
 |
|
Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
Posted - 27/08/2010 : 07:57:52
|
Sve to sto si rekao ima smisla. No, ja uopste ne razmisljam na taj nacin citajuci ovaj strip, moj je dozivljaj svega krajne subjektivan i ja imam pravo da ovo delo dozivim na svoj nacin. |
JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE |
 |
|
tiberije
Average Member

USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
Posted - 27/08/2010 : 22:51:59
|
Skoro je bilo istrazivanje koje kaze da ce se u svakoj raspravi/svadji pre ili kasnije pojaviti Hitler. Vas dvojica ste jos jednom potvrdili to pravilo:) |
Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21622 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 12/08/2011 : 21:53:52
|
NAkon pročitanog Inkala, pao i je Maus. Inkal mi je super strip, sjajna zabava.Maus je nešto više - istinsko remek delo. Svaka sekunda čitanja Mausa mi je bila ispunjena čistim oduševljenjem. Bravo za prevod. Ko ovo nema ( a dao je pare za bilo koji tvrdokoričeni Boneli) nek jede govna :) |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 12/08/2011 21:54:17 |
 |
|
Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts
Member since 16/12/2008 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12904 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27435 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 06/04/2012 : 12:58:03
|
Ne znam ni sam kako ga dosad nisam uzeo za čitati... Nekako po inerciji za malo važnije stripove pričekam malo da ih pročitam specijalnom prigodom ili kad imam više mira.
Kakogod, jako sam se iznenadio kako je strip pristupačan i duhovit, a druge strane brutalno realan i s izraženim dokumentarističkim pristupom. Spiegelmanov grafički izražaj je više underground, i ne fura se toliko na estetiku koliko na efektivnost. Uglavnom stavlja se naglasak na priču. Antropomorfne životinje umjesto ljudi Mausa stavljaju još dublje u kontekst društvene satire. Na polovici sam i tek sad društvo odlazi u konc-logor, pa da vidimo što me tu očekuje... Uglavnom, izvanredan strip, ne bih mu ništa mijenjao.
Preview za Metamausa: http://www.randomhouse.com/book/171062/metamaus-by-art-spiegelman |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Nivox
Senior Member

Croatia
1314 Posts
Member since 01/11/2011 |
Posted - 06/04/2012 : 13:30:45
|
quote: Originally posted by DeeCay
Ne znam ni sam kako ga dosad nisam uzeo za čitati... Nekako po inerciji za malo važnije stripove pričekam malo da ih pročitam specijalnom prigodom ili kad imam više mira.
Kakogod, jako sam se iznenadio kako je strip pristupačan i duhovit, a druge strane brutalno realan i s izraženim dokumentarističkim pristupom. Spiegelmanov grafički izražaj je više underground, i ne fura se toliko na estetiku koliko na efektivnost. Uglavnom stavlja se naglasak na priču. Antropomorfne životinje umjesto ljudi Mausa stavljaju još dublje u kontekst društvene satire. Na polovici sam i tek sad društvo odlazi u konc-logor, pa da vidimo što me tu očekuje... Uglavnom, izvanredan strip, ne bih mu ništa mijenjao.
Preview za Metamausa: http://www.randomhouse.com/book/171062/metamaus-by-art-spiegelman
Svašta te još očekuje! |
Sve što zna za smrt, može se ponovo roditi! |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17889 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 12/05/2012 : 23:54:11
|
kmeeee dugo sam odbijao ovo čitati zbog crteža ali bio sam u zabludi solidan crtež teška tema trebalo je ranije ovo čitati :( |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
|
maddox031
Senior Member

Croatia
1941 Posts
Member since 23/09/2011 |
Posted - 12/05/2013 : 14:01:41
|
Pročitao sam ovo remekdjelo. Crtež, iako je dosta undergrounda i u trenucima nezgrapan, jako se dobro uklapa u priču, a životinje su pun pogodak.
Tema je jako teška, i jako mučna, pogotovo zbog činjenice da je istinita.
Puno je hrabrosti i muke trebalo to napisati i nacrtati i stalno razmišljati da ti je te užase prolazila vlastita obitelj. |
There can be only one, me! |
 |
|
Felagund
Average Member

Croatia
872 Posts
Member since 01/10/2010 |
Posted - 12/05/2013 : 21:28:29
|
quote: Originally posted by maddox031
Pročitao sam ovo remekdjelo. Crtež, iako je dosta undergrounda i u trenucima nezgrapan, jako se dobro uklapa u priču, a životinje su pun pogodak.
Tema je jako teška, i jako mučna, pogotovo zbog činjenice da je istinita.
Puno je hrabrosti i muke trebalo to napisati i nacrtati i stalno razmišljati da ti je te užase prolazila vlastita obitelj.
Poprilicno se slazem sa ovim opisom, stvarno izvrstan strip. |
Sve je relativno (E = mc^2) |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29621 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12970 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 11/07/2014 : 15:28:28
|
Iz Okijevog komentara recenzije:
quote: Autor je iskoristio temu holokausta za strip,vjerovatno prvi i zadnji kojem će to pasti na pamet.
Pa, Spiegelman nije ni prvi ni zadnji koji je progovorio o Holokaustu kroz strip.
Ovako iz prve ruke, padaju mi na pamet Yossel: April 19, 1943 Joea Kuberta, Master Race Bernarda Krigsteina, Judenhass Davea Sima i The Property Rutu Modan. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12085 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29621 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12085 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Unngenant
Junior Member

Serbia
401 Posts
Member since 28/02/2012 |
|
Kranio
Starting Member

Serbia
98 Posts
Member since 10/02/2012 |
Posted - 16/07/2014 : 15:19:48
|
quote: Originally posted by Markos
Od danas u prodaji drugo izdanje Mausa!
hoće li biti isto tako drugo izdanje eternauta? |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12970 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 16/07/2014 : 15:57:44
|
quote: Originally posted by Kranio
Od danas u prodaji drugo izdanje Mausa!
hoće li biti isto tako drugo izdanje eternauta?
U tiskari je trenutno reprint Mausa. Nakon toga ćemo razmisliti o nekom sljedećem reprintu, u igri su Inkal, Eternaut, Spaghetti i Alvar.
|
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
Topic  |