Author |
Topic  |
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 10/10/2015 : 11:26:58
|
quote: Originally posted by dupli
quote: Originally posted by tinton
Ja sam vjernik,iskreno. Ali NEĆU da mi drugi govore u što da vjerujem i NEĆU da se radi svog vjerovanja moram grupirati u kojekakve religije. Kako može neki pop znati bolje u što ja vjerujem?
Tinton, nemoj nikad dozvoliti da to što su ti se pojedinci zgadili svojom retorikom ili postupcima oblikuje tvoj stav prema određenim disciplinama, sustavima i slično. Ako su npr. profesori matematike idioti to ne znači da je matematika idiotska. Matematika ne bira idiote da budu njeni predstavnici, već pojedini profesori matematike biraju da budu idioti. Ako se već osjećaš kao vjernik, mudro bi bilo prikloniti se nekom od postojećih religijskih sustava. Ne zbog toga što bi od toga mogao imati neke praktične koristi, već zbog toga što su svi, recimo tako, logički smisleni religijski sustavi već zauzeti. Tvoja mala privatna religija nikad neće biti tako konzistentna i smislena kao što su postojeći religijski sustavi. Jednostavno nemaš vremena sve to smisliti i složiti. Uspješni i smisleni religijski sustavi su građeni i promišljani stotinama ako ne i tisućama godina. Čak i kad bi uspio složiti dobar privatni religijski sustav, na kraju bi shvatio da je on isti kao neki od postojećih. Zato kažem, ako se već osjećaš kao vjernik, mudro bi bilo prikloniti se nekom od postojećih sustava. Detalji, priče i folklor nisu toliko bitni, a uštedjet ćeš si mnogo lutanja i glavinjanja na svom duhovnom putu. Ja se, na primjer, nikad nisam osjećao kao vjernik. Jednostavno ne mogu razumjeti kako netko može biti vjernik. Ne kužim i ne osjećam. Eto, ima nas svakakvih.
Nije stvar u tome. Meni se nije religija zgadila zbog pojedinaca. Meni je religija kao koncept jednostavno neprihvatljiv. Ne težim tome da razradim svoju osobnu religiju, vjerujem da sve ovo ima neki viši smisao i da će i poslije smrti biti nešto. I to mi je dosta. Službeno jesam dio katoličke zajednice (što mislim poništiti čim postanem punoljetan), ali s bilo kojom kršćanskom religijom ne dijelim ništa. O drugim religijama još i manje. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 10/10/2015 : 11:30:12
|
quote: Originally posted by tinton
Ja sam vjernik,iskreno. Ali NEĆU da mi drugi govore u što da vjerujem i NEĆU da se radi svog vjerovanja moram grupirati u kojekakve religije. Kako može neki pop znati bolje u što ja vjerujem?
Tinton, nemoj nikad dozvoliti da to što su ti se pojedinci zgadili svojom retorikom ili postupcima oblikuje tvoj stav prema određenim disciplinama, sustavima i slično. Ako su npr. profesori matematike idioti to ne znači da je matematika idiotska. Matematika ne bira idiote da budu njeni predstavnici, već pojedini profesori matematike biraju da budu idioti. Ako se već osjećaš kao vjernik, mudro bi bilo prikloniti se nekom od postojećih religijskih sustava. Ne zbog toga što bi od toga mogao imati neke praktične koristi, već zbog toga što su svi, recimo tako, logički smisleni religijski sustavi već zauzeti. Tvoja mala privatna religija nikad neće biti tako konzistentna i smislena kao što su postojeći religijski sustavi. Jednostavno nemaš vremena sve to smisliti i složiti. Uspješni i smisleni religijski sustavi su građeni i promišljani stotinama ako ne i tisućama godina. Čak i kad bi uspio složiti dobar privatni religijski sustav, na kraju bi shvatio da je on isti kao neki od postojećih. Zato kažem, ako se već osjećaš kao vjernik, mudro bi bilo prikloniti se nekom od postojećih sustava.
Ovaj dio bih skoro mogao i potpisati.
Detalji, priče i folklor nisu toliko bitni, a uštedjet ćeš si mnogo lutanja i glavinjanja na svom duhovnom putu. Ja se, na primjer, nikad nisam osjećao kao vjernik. Jednostavno ne mogu razumjeti kako netko može biti vjernik. Ne kužim i ne osjećam. Eto, ima nas svakakvih.
Ovdje se, međutim, razotkriva osnovni problem. Ne radi se toliko o tome da su svi logički smisleni sustavi već zauzeti, nego o tome da, koliko god neki religijski sustav bio logički smislen, čovjek nema nikakvog razloga u njega vjerovati. Može nam biti fascinantno kako je neki sustav filozofski izgrađen, kotačići unutar kotačića grade predivan mehanizam, ali to je samo jedna intelektualna igra i do odluke: "Vjerujem da je to REALNOST" ostaje još jedan ogroman korak, koji se ne poduzima na osnovi racionalne odluke, nego na osnovi osjećaja. A za taj su osjećaj "detalji, priče i folklor" itekako važni. Suvremena psihologija dokazuje da mi zapravo imamo dva mozga i da najprije reagiramo emocionalno (starijim mozgom), a tek potom za tu emocionalnu, apriornu odluku izmišljamo (kvazi-)racionalna objašnjenja (novijim mozgom). Istina je da ima i poneka priča o obraćenju gdje je čovjek prihvatio neku religiju zato jer se jednostavno osjetio posve razoružanim njenim racionalnim argumentima, ali takve su ne samo iznimno rijetke (jer iziskuju izniman um i obrazovanje), nego vjerojatno i one uključuju neki emocionalni element kojeg čovjek možda i nije svjestan (Dostojevski o nevjernom Tomi u "Braći Karamazovima"). Ili je barem intelekt isprovocirao emociju.
Govorim ovo jer mislim da nije nimalo off topic na temu evolucije. Oni koji vjeruju u mladu Zemlju i doslovnost Knjige Postanka ne rade to zato što su glupi, zatucani i/ili neinformirani, nego zato jer je to slika svijeta za koju im emocionalni dio njihovog mozga govori da je ispravna. A onda, kad su baš prislijeni argumentirati to svoje uvjerenje racionalnim dokazima, racionalni dio mozga izmišlja sve i svašta kako bi obranio model svijeta za koji se unaprijed opredijelio emocionalni dio. Isto je i s onima koji vjeruju u evoluciju. Istini za volju, ogromna većina njih (u to se ubrajaju praktički svi članovi ovog foruma) ne zna je li ta teorija doista baš tako uvjerljiva kao što tvrde. Ne znaju, jer iz tog područja nemaju nikakve stručnosti - samo prenose ono što su kod drugih pročitali. (Ponekad je to jedva iznad granice najobičnijih parola.) Ali emocionalni dio njihovog mozga je odlučio da je tako, jer je to model svijeta koji mu odgovara. Svašta je tu izmiješano - nostalgija za naivnim idejama modernoga projekta, odbojnost prema religijskom pogledu na svijet (koja često ima puno više veze s moralnim pitanjima ili osobnim traumama nego ičim drugim), samozadovoljstvo koje dolazi od ubrajanja sebe u prosvjećeni, obrazovani dio populacije, i još dosta drugih emocionalnih, a ne racionalnih, elemenata.
Da ne bi ispalo da sebe smatram imunim na takvo prvenstveno emocionalno funkcioniranje, da ispričam svoje iskustvo s budizmom. Ja sam, kao i mnogi klinci iz moje generacije, trenirao istočnjačke borilačke vještine i preko toga se navukao i na neke oblike istočnjačke duhovnosti. Mislio sam da to nije nespojivo s mojom kršćanskom vjerom, nego da mi čak može i pomoći na putu do neke unutarnje transformacije, duhovnog napretka kakvog ne bih mogao postići kršćanskim metodama, blablabla, evo mene u zazenu, čitam sutre i pišem haiku... I dosta sam ja tako napredovao u upoznavanju budizma, fascinirala me ta kultura i briljantnost filozofskog sistema i ti neki površni osjećaji koje imaš kad meditiraš a za koje lako padneš u zabludu da su znaci pravoga duhovnog napretka. (Ili čak prosvjetljenja.) Sve dok jednog dana nije moj emocionalni mozak shvatio što bi budistički model svijeta njemu napravio. Filozofski je to sve bilo fascinantno, ali se nikako nije uklapalo u moj emocionalni unutarnji svijet. Jer, jedna je stvar reći: "Buddha je bio možda i najveći mislioc koji je ikad živio, jer je shvatio da jedan pojam u jeziku počiva na drugome, drugi na trećemu, treći na četvrtom i tako u nedogled, ali sve zapravo nema nikakvog čvrstog temelja. Suvremena lingvistika i filozofija sad tek načinju ono što su madhyamake znali prije cca dvije i pol tisuće godina", a posve je drugo osjećati u sebi: "Ja sam ništa, ja nemam vječnu dušu". Ono što sam tada proživio ne bih mogao opisati drugačije nego kao "kozmički užas" i ne bih to nikome poželio. Našao sam se u situaciji da je racionalni dio mozga bio navikao vjerovati da bi nešto moglo biti istina, i stalno se o tome propituje, dok emocionalni to organski ne podnosi i oni međusobno ratuju dan i noć. Nešto slično kao što proživljavaju žrtve ispiranja mozga, samo što sam si ga ja isprao samome sebi.
Što pokušavam reći? Da, ako hoćete nekome promijeniti mišljenje o bilo čemu što mu je važno, razgovarate s njegovim emocijama, a ne intelektom. Jer emocije su te koje odlučuju, razum samo naknadno konfabulira i smišlja opravdanja. Tema može biti politika ili izbjeglice ili klimatske promjene ili evolucija ili štogod, nije uopće bitno. Ljudi koji vjeruju u mladu Zemlju, vjeruju u to zato jer se to uklapa u model svijeta koji je izgradio emocionalni dio njihova mozga. Jednostavna priča o Bogu Stvoritelju, nekoliko tisuća godina ljudske povijesti i brzom kraju vremena je nešto što njima emocionalno odgovara. I nikakva količina racionalnog uvjeravanja to neće promijeniti. Samo će, kao i uvijek, još više utvrditi njihova apriorna, emocionalna uvjerenja, samo će ih natjerati da zauzmu još čvršći i još radikalniji stav. Mozak brani svoje modele pod svaku cijenu. Ja također nisam daleko od vjerovanja u mladu Zemlju, jer se ta priča SAVRŠENO uklapa u moj unutarnji svijet. I zapravo bih bio PRESRETAN da se mogu smiriti u takvom jednostavnom svijetu. Pred jednom izluđujuće složenom slikom stvarnosti koju nam nudi suvremena znanost s jedne strane, i pred totalnim rasapom svih tradicionalnih vrijednosti i običaja i načina života s druge strane, i pred posve podivljalim relativizmom s treće strane, i pred sve izglednijim novim svjetskim ratom sa četvrte, bilo bi mi predivno da se mogu povući u jednu jednostavnu, amiški zamrznutu stvarnost. Jedini razlog zašto ne mogu i, napokon se vraćamo na temu, zašto prihvaćam evoluciju kao najvjerojatnije objašnjenje za postanak života jest što me životna iskustva iz dana u dan sve više uče da Bog ne djeluje na tako jednostavne načine. Ne postavlja nas na ravne ploče, ne štiti svoje pravednike od svih nedaća, ne odgovara na svaku molitvu onako kako si mi to zamislimo, ne brani nas od svake kušnje jednom kad smo se za Njega opredijelili, ne briše nam svaku suzu... I zato ne vjerujem da stvara svijet i sav život na planeti u nekom kratkom periodu. Vjerojatnije je da ga stvara milijunima godina, dopuštajući da gomila vrsta (na prvi pogled posve besmisleno) nestane, isto kao što nama ostavlja slijepo crijevo za koje nam se isprva čini da nema nikakvoga smisla, ali kasnije saznajemo da ima ulogu u obrani od infekcija. Jednako kao što dopušta da pravednog Josipa braća umalo pogube i on završi u Egiptu, kako bi kasnije spasio čitav židovski narod od gladi, tako i život najvjerojatnije stvara na načine na koji na prvi pogled nemaju nikakvog smisla, ali u nekom velikom, kozmičkom planu ipak imaju.
Ukratko, ne bih Tintonu preporučio niti da si sam izmišlja vlastitu religiju, niti da pristupa bilo kojoj nevezano uz "folklor". Isto kao što ne bih zagovarateljima evolucije preporučio da troše dah na argumentirane rasprave. To su unaprijed izgubljeni projekti, jer je čovjek prvenstveno emocionalno, a ne racionalno biće i ne može protiv toga. Hoćeš religiju? Odaberi onu od koje će ti (pod uvjetom da je istinski, a ne samo površno, upoznaš) pjevati srce. Hoćeš nekoga uvjeriti u teoriju evolucije? Objasni mu kako to ne ruši njegov emocionalni model svijeta. Hoćeš nekoga vrbovati u svoju partiju ili dobiti glas na izborima? Projiciraj sliku onoga što ljudi žele, igraj na njihove emocije, dijeli grah i kobasice.
|
Edited by - culture vulture on 10/10/2015 13:17:02 |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 10/10/2015 : 11:56:08
|
Što pokušavam reći? Da, ako hoćete nekome promijeniti mišljenje o bilo čemu što mu je važno, razgovarate s njegovim emocijama, a ne intelektom. Jer emocije su te koje odlučuju, razum samo naknadno konfabulira i smišlja opravdanja. Tema može biti politika, ili izbjeglice ili klimatske promjene ili evolucija ili štogod, nije uopće bitno.
culture,ovo si odlično objasnio.samo bi nadodao da rasprave krenu argumentirano i intelektom vođene,ali se u jednom trenutku sve okrene,neko nekog počne provocirati i ismijavati,ovaj uzvraća,brani se,sakupljaju se bojovnici na obje strane,grupiraju se,ulazi se u rovove i tu argument i intelekt potpuno nestaje i preuzimaju emocije.pogotovo kod ove teme o evoluciji |
Vamos a la playa tralalalala |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 10/10/2015 : 12:19:18
|
pa eto,ja san pita tonku jel zna čemu služi sisa. još mi nije odgovorija. i kako s takvima uopče moš raspravljat? |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8955 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 10/10/2015 : 13:04:28
|
quote: Originally posted by lwood
pa eto,ja san pita tonku jel zna čemu služi sisa. još mi nije odgovorija. i kako s takvima uopče moš raspravljat?
Ovisi kako se uzme... ma što kako se uzme, s dvi ruke. |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 10/10/2015 : 15:31:38
|
quote: Originally posted by Tonto
quote: Originally posted by lwood
pa eto,ja san pita tonku jel zna čemu služi sisa. još mi nije odgovorija. i kako s takvima uopče moš raspravljat?
Ovisi kako se uzme... ma što kako se uzme, s dvi ruke.
jeba te gamzahurdi samo ti je do zajebancije, a tonka da ostane neuk  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Member since 24/01/2013 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Member since 07/01/2008 |
Posted - 10/10/2015 : 18:07:09
|
Primati moji dragi, prošla sam zadnjih par stranica teme, nisam baš sve u drobno pročitala, već skoro napamet znam tko, što i kako piše, i blaga vam zezancija, nema nekih uvreda da vas sad bičujem, svaka čast mnogima na trudu i zalaganju jer za sudjelovanje i pisanje treba i vremena, koje je svima dragocjeno a ipak ste ga odvojili za ovdje.
Uz jednu video pauzu, prikladnu temi i mom raspoloženju,
Keep the momentum going.  
https://www.facebook.com/nemosvjerovat/videos/981863481843919/
|
~ Prvo suputnik onda put ~
|
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 10/10/2015 : 19:52:43
|
quote: Originally posted by Just_Charlie
Primati moji dragi, prošla sam zadnjih par stranica teme, nisam baš sve u drobno pročitala, već skoro napamet znam tko, što i kako piše, i blaga vam zezancija, nema nekih uvreda da vas sad bičujem, svaka čast mnogima na trudu i zalaganju jer za sudjelovanje i pisanje treba i vremena, koje je svima dragocjeno a ipak ste ga odvojili za ovdje.
Keep the momentum going.  
E..., pa nismo mi baš majmuni, nekako si pogriješila u procjeni. Mi smo ti više kao neki pjetlići koji se žele dokazati pred kokama. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 10/10/2015 : 19:57:11
|
Iskreno, dugi niz godina nisam obraća pažnju na teoriju evolucije, no nekak u ovo zadnje vrijeme sam zbunjen i razmišljam da se napokon priklonim nekome. |
 |
|
KRAS
Advanced Member

.jpg)
Slovenia
7797 Posts
Member since 18/05/2003 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
|
KRAS
Advanced Member

.jpg)
Slovenia
7797 Posts
Member since 18/05/2003 |
Posted - 10/10/2015 : 20:48:59
|
quote: Originally posted by Kruger
quote: Originally posted by KRAS
Znam ja zasto si ti Krigeru antiprotivan do evolucije...
Eli??
Stvar je jasna..da priznas evoluciju i odbacis religiju.onda ispada da ti je neprijatelj najveci ustvari brat najrođeniji.sa kojim te upravo zla religija na smrt zavadila |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 10/10/2015 : 21:11:08
|
Znam ja zasto si ti Krigeru antiprotivan do evolucije...
Eli??
Stvar je jasna..da priznas evoluciju i odbacis religiju.onda ispada da ti je neprijatelj najveci ustvari brat najrođeniji.sa kojim te upravo zla religija na smrt zavadila
Kako okrutno i neistinito s tvoje strane. |
 |
|
GGG
Senior Member

Slovenia
2562 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 11/10/2015 : 01:47:48
|
Nakon što sam preletio krugerove linkove to me je podsjetilo, da u ovom topicu još niko nije ispostavio mentalni profil tih "naučnika" kreacionista. Večina njih ima nekakvo prirodoslovno ili još više tehničko obrazovanje, što im je uspjelo bez poznavanja osnovnih prirodni znanosti, sad da li zbog ljenosti, nesposobnosti ili nečeg trečega. Na žalost, proces akademskog obrazovanja je takav, da propusti i određen procenat takvih što pojma nemaju. I onda jedan takav "intelektualac" može a i mora nekako potvrđivati svoj položaj, pa onda ispušta te svoje produkte, koji kod večine izgledaju ovako: Kako je npr oko (ili bubreg, pero, pljuča, ...) fantastičan i kompleksan organ, JA mislim, da je to mogla napraviti samo neka viša inteligencija. Ne zna čovjek šta je gore, ili to, da na osnovu svog neznanja vuku neke zaključke, ili njihov egotizam i oholost (koji nažalost nisu samo poza več i granična psihopatologija). Na žalost za večinu javnosti i medija jedan takav muljator zbog dugih tekstova punih teških riječi grafova, dugih i ozbiljnih naziva, te suverenog nastupa (gleda te u oči isere) važi za ozbiljnog naučnika. Još ako se slika sa naočalama i bjelom plaštu, pored nekog malo boljeg multipraktika... |
Stara Huta za 36 minuta |
 |
|
dupli
Senior Member

Croatia
1158 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 11/10/2015 : 07:46:38
|
CV i GGG, predlažem da se ovdje suzdržava od pozivanja na psihologiju. Psihologija nije prirodna znanost i tempirana je bomba u razgovorima u kojima se spominje religija. Ako ni zbog čega drugog, a onda zbog toga što ima pretenzije govoriti i o porijeklu Boga. Složit ćete se da je tema evolucije tj. razvoja života (čak ne razglabamo ni porijeklo života) kikiriki u odnosu na to.
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 11/10/2015 : 12:06:49
|
Keep the momentum going.  
E..., pa nismo mi baš majmuni, nekako si pogriješila u procjeni. Mi smo ti više kao neki pjetlići koji se žele dokazati pred kokama.
E, pa nisi me shvatio. Ili jesi po svoju i baš se prepoznao gdje ne treba.
Sad kad napišem - Dobar dan sisavci moji dragi, što ćeš sad?  |
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
|
dupli
Senior Member

Croatia
1158 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 11/10/2015 : 18:03:39
|
Ne pucajte u glasnika. 
Jedan znanstvenik dosta ozbiljno tvrdi da bismo mogli živjeti 150 godina, samo da prestanemo voditi ljubav
http://eskejp.blogspot.ba/2015/10/jedan-znanstvenik-dosta-ozbiljno-tvrdi.html
(mislim da odgovara na ovoj temi jer sam slično već s Willerom raspravljala ovdje, na temu ubrzanja evolucije, pa eto vam ga sad.:))
Ah, dopustit ću si malo šaljivog tona u ovo kišno poslijepodne. 
Tvrdnja je konzistentna s dugovječnošću Adama i Eve. I za to ste krive. Eh, da Eva nije primila stvar u svoje ruke ...
|
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 11/10/2015 : 18:55:58
|
pa sta nije vjera i religija samo tu zbog ljudskog straha od smrti? a samani, svecenistvo, institucija Crkve su taj Strah dobro iskoristili za vladanje i svoju dobrobit. sve istale price o vjeri i religiji i rasprave proizlaze iz ove osnove - nase smrtnosti i straha da nema nicega nakon smrti. |
Mrzim mrznju! |
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 11/10/2015 : 19:06:34
|
Ne pucajte u glasnika. 
Jedan znanstvenik dosta ozbiljno tvrdi da bismo mogli živjeti 150 godina, samo da prestanemo voditi ljubav
http://eskejp.blogspot.ba/2015/10/jedan-znanstvenik-dosta-ozbiljno-tvrdi.html
(mislim da odgovara na ovoj temi jer sam slično već s Willerom raspravljala ovdje, na temu ubrzanja evolucije, pa eto vam ga sad.:))
Ah, dopustit ću si malo šaljivog tona u ovo kišno poslijepodne. 
Tvrdnja je konzistentna s dugovječnošću Adama i Eve. I za to ste krive. Eh, da Eva nije primila stvar u svoje ruke ...
Je li? Jadni Adam. Vratimo se malo u Rajski Vrt i Drvo spoznaje, jabuku i zmiju.

Ne znam ni sama zašto me, kao davnu potomkinju Eve, i dan danas privlači i pali ta zmija koja ju je na grijeh nagovorila.
Obratite pažnju na zmiju u spotu. Glavno da je Eva kriva..
Mislim, Eva je progledala, kad se to isto misli desiti i Adamu?
|
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 11/10/2015 : 19:33:31
|
Baš sam sad u stanju razbiti vam svima na komadiće te vaše teorije i podjele i nagovoriti vas da ovoj temi pristupate u šaljivom tonu jer i ateisti i agnostici i vjernici i znanstvenici mogu postići konsenzus u jednoj stvari a to je da je seks početak i kraj, pokretač svega nevidljivoga i vidljivoga i da pakao i raj kao takvi ne postoje. Ako uzmeno seks, taj Evin grijeh u raju, na kog ju je potaknula zmija, za što je dan danas za mnoga zla žena kriva i "prokleta" da rađa u mukama što je to učinila.. Što je točno ta Eva učinila? Podlegla zmiji i brižnog Adama poševila? Ma dajte, odrastite..sve se vrti oko seksa, samo seks sam je pitanje moći, i tu vam Biblija ispire mozak zmijom koja je progovorila i glupu Evu na grijeh nagovorila zbog čega su oboje protjerani Istočno od raja..koji ne postoji, kao ni pakao, jer raj i pakao su napisani i opisani da vam dočaraju što vam se događa kada se prepustite užiku sa ženom, kao onom koja posjeduje ključeve tog raja i pakla, ovisno o otme na što vas osudi u toj seksualnoj igri i koliko ste joj se pokorili... Nema Boga, nema pakla, nema raja, sve je seks, Bog je žena, pakao i raj su trenutna stanja koja vas čekaju, ovisno o tome koliko ste loši ili dobri Boginji ženi. Da nema seksa, ne bi bilo niti pogrešno tumačenih religija, ratova u ime bogova, neravnopravnosti spolova.. Frojde, diži se iz tog groba i pomozi mi! Potvrdi svima da je sve oko nas samo seks i sve se vrti oko seksa i seks je pitanje moći i tko njime bolje manipulira i vještije ga tumači, taj ima prevlast u igrama moći. Od Adama i Eve do danas, baš se ništa promijenilo nije. Samo je pitanje, što je u Rajskom vrtu odigralo ulogu zmije.
|
|
 |
|
Topic  |
|
|
|