forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Arthur Conan Doyle i Agatha Christie
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author  Topic Next Topic  

ridiculus
Senior Member

1793 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 09/08/2025 : 10:50:59  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Ima već godina dana ili više kako sam počeo da razmišljam o poređenju ova dva pisca, ali sam čekao da prikupim materijal i pročitam što više na originalnom jeziku. Stvari se polako kristališu, i mislim da ćemo ove godine detaljno pričati o tome.

Ali, povod za ovaj rani uvod je moje iskustvo sa veštačkom inteligencijom po ovom pitanju. Hajde da vidimo šta ona kaže o sličnostima i razlikama ovo dvoje, ili ko je od njih "bolji" - tako sam sebi rekao koliko juče. Rezultat ovog poduhvata je samo moj pojačani skepticizam povodom buke i komešanja koju ova nova tehnologija pravi u velikom vrtiću koga zovemo javnošću.

Elem, može svako lako da proveri za sebe, pošto je sada odgovor ove nove igračke prvi na spisku rezultata pretraživanja. Kucajte "Doyle or Christie better" ili bilo šta slično što vam mašta pruža.

"wide range of memorable characters"? Agatha Christie? Stvarno?

Naprotiv, ona jedva da ima "likove" u svojim pričama, i tu ne mislim na dubinu, već na bilo kakvu karakternost. Oni su pre društvene maske u smislu u kome je Oscar Wilde pričao, i to u najrudimentarnijem obliku - kao društveni, klasni, ili nacionalni stereotipovi. Šahovske figure u napetoj partiji. To jest, napetoj ako volite šah. Murder on the Orient Express ima možda najširi raspon takvih "likova" poređanih jedan do drugog, ali ni tu Christie ne može da nam da 12 različitih tipova, nego su neki potpuno permutabilni. Niko nema ni trunku osobenosti osim nekolicine glavnih likova, poput Poaroa ili Marpl.

(Da ne bude zabune, romani su jedno, a filmovi drugo - ovi drugi popunjavaju praznine u karakterizaciji i atmosferi svojim izborima.)

Ovo je samo jedan primer mog nezadovoljstva odgovorom, od mnogih, ali ono se u suštini jednako javilo zbog nepostojanja dubljih uvida, kao i zbog prenošenja i kodificiranja onoga što Mali Đokica misli o temi.

Artificial misintelligence, stvarno!

Thought's the slave of life, and life Time's fool.

Edited by - ridiculus on 09/08/2025 10:56:25

ridiculus
Senior Member

1793 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 10/08/2025 : 10:18:01  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Dakle, ko je bolji pisac detektivske fikcije? (Možda i nije bitno na to nedvosmisleno odgovoriti, ali takvi "mečevi" su prilika da se kažu druge stvari.)

Zavisi šta gledate - odgovor koji vam daje i artificial misintelligence. Ali mogu ga oblikovati drugačije od tog našeg univerzalnog pomoćnika u nevolji. Ovako:

- Doyle je bolji pisac detektivske FIKCIJE;
- Christie je bolji pisac DETEKTIVSKE fikcije.

Zapravo, zaboli me srce kad kažem da je Christie bolji PISAC u bilo čemu, i izmeniću tu reč u DIZAJNER.

(Eto nove fraze - zabole me srce, kao suprotnost zabole me k...., jer prenosi stvarnu ganutost i brigu.)

Daću vam jedan primer različitosti koji naš univerzalni pomoćnik u nevolji ne pominje. U priči A Scandal in Bohemia, Holmes pita Watsona ovo:

- Do you mind breaking the law?
- Not in the least.

kaže Watson. Holmes je praktičan; on zna da zakon i pravda nisu isto.

Takav stav nije nešto što ćete naći kod Christie. Najbliže tome je slučaj iz (ponovo) Murder on the Orient Express, ali tu je morala da napravi zlikovca toliko odvratnim da bi razrešenje bilo moralno zadovoljavajuće.

Suviše je to velika razlika u shvatanju da bi se opravdala vremenskom razlikom između dvoje pisaca - to jest, da bismo rekli, aha, ali Holmes živi i radi u dobu još pre Prvog svetskog rata, a tada je pravosuđe bilo surovo i ignorantno. Ne, takav stav postoji i danas, i mnogo je bliži mom srcu nego snobizam Christie-eve. A vašem?

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25998 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 10/08/2025 : 10:38:48  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
"Naprotiv, ona jedva da ima "likove" u svojim pričama, i tu ne mislim na dubinu, već na bilo kakvu karakternost. Oni su pre društvene maske u smislu u kome je Oscar Wilde pričao, i to u najrudimentarnijem obliku - kao društveni, klasni, ili nacionalni stereotipovi. Šahovske figure u napetoj partiji. "

Apsolutno se slažem sa ovim. Po tom pitanju je Doyle mnogo bolji, tako da glasam za njega.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
953 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 10/08/2025 : 10:52:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Pa ne mogu puno da lupetam, jer nisam fan detektivskih romana, ali mogu se uključiti.
Valjda odgovor na pitanje nosi i ono "koliko čitalac traži od štiva", jer to ipak (generalno) nema neku pretjeranu literarnu vrijednost - taj žanr.
Uzeću za primjer četiri romana:
1. Baskervilski pas (lektira, dabome)
2. Ubistvo u Orijent-ekspresu
3. Leš na klupi (Brixy)
4. Veliki san (Čendler).

Po mom mišljenju, Agata ne dobacuje dalje od i bogati plaču i prijeratnih Silueta - ja svaki njen roman vidim kao trošenje vremena, dokonost, dosadu i čak i u ovom, njenom najboljem i najpoznatijem romanu, ne vidim apsolutnu ništa dublje od plićaka koji nije ni hladan, ni osvježavajuć, ni blagorodan.
Blagorodan - doduše, možda i jeste, jer ja Čendlera (kao pionira američkog palpa), vidim kao njenog učenika - a i njegovi su likovi nesrazmjerno bitniji i razrađeniji od Agatinih.
Baskervilski pas (iako je od lektire prošlo 40 godina) ili bilo koja ozbiljnija Šerlokova avantura ostavljaju neizbrisiv trag - i to ne samo zbog likova niti konstrukcije priča, nego zbog kompletnog ambijenta koji je kod Dojla uvijek u pravilu ozbiljniji, dotegnutiji i strožiji.
A evo, zadnji primjer "Leš na klupi" od Brixyja: tuče svu konkurenciju po mom mišljenju. Kratka novela koja ima sve što je potrebno u tom žanru.

A još nisam krenuo lupetati.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page
   Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000