Author |
Topic  |
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
fishleg
Advanced Member

Slovenia
3341 Posts
Member since 03/09/2002 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8233 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 03/12/2002 : 00:10:25
|
Garcia Seijas (Bruno Bianco, ili, u originalu, Blanco Negro, ili tako nekako), Breccia (SVE! A posebno Mort Cinder), Andrea Pazienza (Zanardi), Zezelj (sta reci, mada je on po meni vise muzicar, zbog ritma, i ilustrator nego crtac stripova), Giraud (neprikosnoven), Gacic (doduse, i zbog crteza), Liberatore (Ranxerox)... To su po meni najbolji. A NAJDRAZI, znaci crtaci koji nisu ni blizu ovim gore spomenutim ali ih volim: Bagge (Hate), Fingerman (Minimum Wage), Joe Sacco (Palestina, Gorazde), Casertano (on mi je u Bonelliju najbolji, hm... mozda vam cudno zvuci).
 |
 |
|
GParlov
Special guest star

2246 Posts
Member since 06/11/2002 |
Posted - 03/12/2002 : 02:09:49
|
Bravo!Apsolutno se slazem da je Garcia Seijas jedan od najvecih.Steta da kod nas gotovo da i nije bio objavljivan.Bruno Bianco je remekdjelo! Ali nesto se pitam ...Nije moguce da nitko od vas nije cuo za Alex Totha,neprikosnvenog genija stripa?!
 |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 03/12/2002 : 02:18:40
|
quote: Originally posted by GParlov
Bravo!Apsolutno se slazem da je Garcia Seijas jedan od najvecih.Steta da kod nas gotovo da i nije bio objavljivan.Bruno Bianco je remekdjelo! Ali nesto se pitam ...Nije moguce da nitko od vas nije cuo za Alex Totha,neprikosnvenog genija stripa?!
[img]http://www.inet.hr/~vjelenic/razno/gp.gif"
Torpedo, a? |
 |
|
GParlov
Special guest star

2246 Posts
|
GParlov
Special guest star

2246 Posts
Posted - 03/12/2002 : 03:32:51
|
U stvari...mislim da bi tu trebalo postaviti neke kriterije po kojemu je neki crtac "bolji" od drugog.Kao aktivni pripadnik branse koju kritiziramo osjecam se pozvanim da komentiram komentare. Sta znaci u ovom fahu biti bolji?!Jel to onaj ko je brzi...ili onaj ko bolje poznaje anatomiju...onaj koji dobro kreira neku atmoferu ...ili onaj koji dobro prica pricu.Jel to onaj koji cini da mu likovi dobro "glume"...ili onaj koji ima bolji osjecaj za kadriranje,za montazu...za boje,odnose crno-bijelog...itd...mogu do besvijesti. Evo,npr,US guy "Kolekcionar" u okrsaju Parlov-Villa ,mene je naveo kao drazeg (OK,iz patriotskih razloga) ,ali da mu je ovaj potonji ipak bolji.Zbog cega je bolji?Bolje crta oruzje?Puno vise iscrta sliku?Nesto drugo?Mislim ...Villa je izvanredan crtac i ne sramim se gubiti utrku s njim ali...Ja sam npr. prosle godine nacrtao 300 stranica stripa plus desetke ilustracija.On je "Mefista" gulio ne znam ni ja koliko godina,a broj stranica bio je tek mozda nesto veci.Ocu reci...mnogi (ne svi!)mogu napraviti velebne stvari ako im das dovoljno decenija vremena na raspolaganje.Hermann ,Veliki Hermann...necete mi reci da vam se svida zbog besprijekorne anatomije ili zbog simpatije kojom zrace njegovi likovi?!Bit ce prije zbog izvanredne montaze ,krasne filmske naracije ...ili mozda zbog dokumentiranosti o temi koju izlaze.No, ipak...uza sve to ,uvjeravam vas da,cak iako me probudite u osam ujutro , uvijek cu nacrtati boljeg komada od Hermanna! |
Edited by - GParlov on 03/12/2002 09:25:21 |
 |
|
GParlov
Special guest star

2246 Posts
|
Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 03/12/2002 : 08:17:58
|
quote: No, ipak...uza sve to ,uvjeravam vas da,cak iako me probudite u osam ujutro , uvijek cu nacrtati boljeg komada od Hermanna!
Sto nece biti tesko!
 |
 |
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum

.jpg)
Croatia
8299 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 03/12/2002 : 09:36:05
|
Ahh da Hermann! To je posebna prica. Ne upitno je da se radi o velikom crtacu, ali nikako mi se ne svida sto crta. Provesti 45-60 minuta gledajuci enormno ruzne ljude bas mi i nije neki dozivljaj. Previse se ufurao u neku realnost i stalno istice ljudske mane....
"RASTE KAO NADA, KAO MORE, KAO BOR, KAO POKRET, KAO ZORA, KAO DETE, KAO KRV, KAO ŽELJA MEÐU NAMA, RASTE KAO BOL I GRIZE SVE PRED NAŠIM OCIMA..." |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29725 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 03/12/2002 : 11:40:14
|
quote: Originally posted by GParlov
U stvari...mislim da bi tu trebalo postaviti neke kriterije po kojemu je neki crtac "bolji" od drugog.Kao aktivni pripadnik branse koju kritiziramo osjecam se pozvanim da komentiram komentare. Sta znaci u ovom fahu biti bolji?!Jel to onaj ko je brzi...ili onaj ko bolje poznaje anatomiju...onaj koji dobro kreira neku atmoferu ...ili onaj koji dobro prica pricu.Jel to onaj koji cini da mu likovi dobro "glume"...ili onaj koji ima bolji osjecaj za kadriranje,za montazu...za boje,odnose crno-bijelog...itd...mogu do besvijesti. Evo,npr,US guy "Kolekcionar" u okrsaju Parlov-Villa ,mene je naveo kao drazeg (OK,iz patriotskih razloga) ,ali da mu je ovaj potonji ipak bolji.Zbog cega je bolji?Bolje crta oruzje?Puno vise iscrta sliku?Nesto drugo?Mislim ...Villa je izvanredan crtac i ne sramim se gubiti utrku s njim ali...Ja sam npr. prosle godine nacrtao 300 stranica stripa plus desetke ilustracija.On je "Mefista" gulio ne znam ni ja koliko godina,a broj stranica bio je tek mozda nesto veci.Ocu reci...mnogi (ne svi!)mogu napraviti velebne stvari ako im das dovoljno decenija vremena na raspolaganje.Hermann ,Veliki Hermann...necete mi reci da vam se svida zbog besprijekorne anatomije ili zbog simpatije kojom zrace njegovi likovi?!Bit ce prije zbog izvanredne montaze ,krasne filmske naracije ...ili mozda zbog dokumentiranosti o temi koju izlaze.No, ipak...uza sve to ,uvjeravam vas da,cak iako me probudite u osam ujutro , uvijek cu nacrtati boljeg komada od Hermanna!
Mislim da je ovdje jednostavno rijec o ukusima, jer "biti bolji" u umjetnosti je kategorija koja se ne moze izmjeriti. Dakle, kad se postavlja pitanje "koji vam je najbolji crtac" u biti se misli, po meni, na "tko vam se najvise svidja". I to je to. Kraj price. Mozemo mi sad danima razglabati o Hermanovoj filmskoj montazi i "kameri u glavi", Villinom hiperrealizmu (btw, Mefista je crtao 7 godina - 360 i nesto stranica), o Moebiusu, Prattu i ovom ili onom ali na kraju se sve svodi na to da li ti je nesto lijepo ili ne. I sto ti to znaci "cak i ako me probudite u osam ujutro"? Zar se i ti ne dizes u 7 pa na posao kao i sav posten svijet   ?
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum

.jpg)
Croatia
8299 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 03/12/2002 : 11:55:34
|
Ma pusti jazavac se danas digao prije 9:-))))
"RASTE KAO NADA, KAO MORE, KAO BOR, KAO POKRET, KAO ZORA, KAO DETE, KAO KRV, KAO ŽELJA MEÐU NAMA, RASTE KAO BOL I GRIZE SVE PRED NAŠIM OCIMA..." |
 |
|
Aster
Average Member

.jpg)
Hungary
871 Posts
Member since 18/06/2002 |
Posted - 03/12/2002 : 12:08:29
|
quote: Originally posted by Markos o Hermanovoj filmskoj montazi i "kameri u glavi", Villinom hiperrealizmu (btw, Mefista je crtao 7 godina - 360 i nesto stranica), Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Ej Markose,jel ovaj strip o Mefistu ZS 392 i 393??????? |
 |
|
Advanced Member

Denmark
3264 Posts
Member since 05/11/2001 |
Posted - 03/12/2002 : 12:26:33
|
to sam ja davno govorio, svako moze biti villa kad koristi 7 godina na 360 stranica. pa cak i ja bi mogao nesto dobro nacrtati da kad bi toliko dgo crtao. treba to nekako vagati kvalitetu crteza i vremenski potrosnju, jer da crtas jedan crtez 8- 9 sati ili 30 minuta je velika razlika. koliko se detalja moze uraditi za 8 sati i prepraviti gresaka, naspram onoga ko za 30 minuta nacrta iz prve stvar i ide dalje.... majstori su oni koji su crtali mjesecno po izdanje.... il recimo par epizoda godisnje
*-*"...cini mi se rodjace, da je standard pokvario ljude, jedu govna i sanjare..."*-* |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29725 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 03/12/2002 : 12:28:34
|
quote: Originally posted by Aster
quote: Originally posted by Markos o Hermanovoj filmskoj montazi i "kameri u glavi", Villinom hiperrealizmu (btw, Mefista je crtao 7 godina - 360 i nesto stranica), Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Ej Markose,jel ovaj strip o Mefistu ZS 392 i 393???????
Ne, ovaj je tek sad izasao u Italiji, 501-504.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 03/12/2002 : 12:47:18
|
Po meni, postoje neki objektivni kriteriji po cemu je jedan crtac bolji od drugog. Mozda ti kriteriji nisu svima isti, tj. svako ima svoje, ali, po meni, ponavljam, postoje. Evo, recimo, mojih: ljudski naboj likova (prevedeno doslovno s italijanskog: "carica umana" ), citljivost, koristenje svega onoga sto ti strip jezik stavlja na raspolaganje da bi se prica ispricala na najbolji nacin (i, po mogucnosti, prosirivanje tog jezika stripa, kao u Garcia Seijas), atmosfera (mozda jedna od najvaznijih stvari), smisao za tablu i nesto sto ja zovem podloga i sto ne znam tacno objasniti, ali recimo da kod jednog Ville po meni toga nema. To je nesto sto se moze vidjeti na prvi pogled, da li se neki crtac u stvari krije, kamuflira iza srafura i manijakalnog iscrtavanja ili je zaista "vizionar", kao recimo Moebius. Tu istu podlogu po meni nema jos jedan malo precijenjen crtac, Milo Manara. Znam da zvucim nafurano, ono, ne valja Villa, ne valja Manara, ali pogledajte malo koliko se tom covjeku pejzazi ponavljaju, kod njega je pejzaz sastavljen od nekih elemenata koje ubacuje i ponavlja, a ne od prostora... Zene zna crtati, sto jest jest, i njegova linija mi se svidja, ali manje-vise sve ostalo kod njega mi je prilicno bezveze. Takodje, dosta crtaca, skoro svi, sazrijevaju ali povlace za sobom iste greske kroz karijeru (te greske su, po Magnusu, u stvari stil) jer nisu dovoljno objektivni prema svom sopstvenom radu. Jedan od rijetkih primjera koji to NE radi je Giraud.
 |
 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6377 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 03/12/2002 : 13:29:35
|
Kad citam Texa kojeg je crtao Villa cini mi se ko da gledam film,atmosfera mi je super,likovi su mi živi sa puno emocija,mnoštvo detalja itd..Isto vrijedi i za njegove naslovnice - remek djela,neko vrijeme sam razmišljao da uokvirim naslovnu stranu "Zatocenica svjetionika",toliko me ta naslovnica oduševila.Što se ovog novog serijala o Mefistu tice,nisam znao da je to crtao 7 godina ali to me i ne zanima.Svaka slicica je nešto posebno i crtacki je to najbolji strip koji sam dosad citao. A nikako mi se ne svida Hermann,ponekad mi se cini ko da crta majmune a ne ljude.
Bond.James Bond. |
 |
|
Aster
Average Member

.jpg)
Hungary
871 Posts
Member since 18/06/2002 |
Posted - 03/12/2002 : 14:47:58
|
Zaboravih spomenuti jos Casertana.Mislim da je jedan od njegovih najboljih Car Demon (LMS MM).
Kad smo vec kod crtaca,zanima me koliko dugo traje crtanje jednog stripa.Bas bih volio znati na primer Civitelli, Stano ili Herman za koliko casova crta jednu stranicu stripa. |
 |
|
Witchblade
Senior Member

Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 03/12/2002 : 15:33:49
|
M. Manara, J. Ortiz, J. Gimenez, J. Kirby, F. Miller, Y. Kishiro, O. Tezuka, S. Kieth, T. McFarlane, J. Buscema, B. Watterson, J. Smith, D. Žeželj, D. Matakovic, E. Biukovic...
Znam, malo ih je, ali ja sam strog   
"These memories, too, are bound to die So our dreams will have to serve us Tomorrow may be the day that our love betrays us" |
 |
|
GParlov
Special guest star

2246 Posts
Posted - 04/12/2002 : 00:03:24
|
quote: Originally posted by Aster
Zaboravih spomenuti jos Casertana.Mislim da je jedan od njegovih najboljih Car Demon (LMS MM).
Kad smo vec kod crtaca,zanima me koliko dugo traje crtanje jednog stripa.Bas bih volio znati na primer Civitelli, Stano ili Herman za koliko casova crta jednu stranicu stripa.
Stano je stoti broj DD-a crtao preko dvije godine!Skoro tri.Znam ,bio sam tamo!Hermann,ne znam tocno,izda otprilike jedan album na godinu...sto ti otprilike dode tjedan dana na jednu tablu!
[img]http://www.inet.hr/~vjelenic/razno/gp.gif" |
Edited by - GParlov on 04/12/2002 00:05:10 |
 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 04/12/2002 : 00:21:33
|
mene zanima Gorane,kad ces ti poceti da izdajes SVOJ neki projekat,znaci nesto po cemu ces biti prepoznatljiv ,kao sto su recimo dans poznati herman,prat,moebius,...znaci nesto cisto autorsko...van bonelija,ali u okviru nekog serijala..imas li tako nesto u planu?Red bi bio das se pojavi neko sa ovih prostora sa nekim takvim projektom,.....
Cinema, simulated life, ill drama Fourth Reich culture - Americana Chained to the dream they got ya searchin for Tha thin line between entertainment and war
|
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
|
dd fan
Advanced Member

Serbia
4889 Posts
Member since 19/10/2001 |
Posted - 04/12/2002 : 01:22:15
|
quote:
Ali nesto se pitam ...Nije moguce da nitko od vas nije cuo za Alex Totha,neprikosnvenog genija stripa?!
Samo mi reci da li on ima nesto bolje od onog jadnog Torpeda?
I've always been a nobody.When i was a child,my mother used to confuse me with my brother,even though i'm an only child.To this day she still thinks i'm my brother. |
 |
|
Wahoomi
Average Member

Croatia
705 Posts
Member since 15/11/2001 |
Posted - 04/12/2002 : 02:33:08
|
Tko je najbolji ne znam, a najdraži su mi: Ferri, Bignotti, esseGesse, Casertano, Villa, Della Monica, Torricelli, Castellini, Bocci, Magnus, Uderzo, Morris, Romita, Buscema, Kerac.
MISTER NO FOREVER!!! |
 |
|
Topic  |
|
|
|