forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 126

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 12:22:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Jocko

Izabrao sam tu ljudsku osobinu za usporedbu zbog toga što današnje vrijeme ne cijeni radne sposobnosti kao ono doba. Današnji strojobravar može biti dobar u svom poslu a preteći ga u hijerarhiji može površan poznavatelj strojobravarstva koji zna dobro laprdati, a kako čujem tako je u gotovo svim branšama. Ondašnji tesar je bio cijenjen, iako možda nije znao toliko kao današnji tesar, jer je radio svašta što je trebalo sa drvetom a nije bilo puno znalaca obrade drveta. Iako, moram priznati, tvoj primjer poznavanja računalne tehnologiji je bolji za usporedbu, a pogotovu što će zanimanja iz te branše biti cijenjenja, a već sad su cijenjenja.
Oduvijek je bilo varanja i laganja, čak bi rekao da je broj takvih osoba bio podjednak kao i sad, iako to ne možemo znati. No današnje doba tu osobinu jako cijeni, na žalost.
Ken ima dosta ljevičarskog prikaza stvarnosti. No, ljevičari su svoje ideje preuzeli/ukrali od kršćana i usmjerili ih na obožavanje kulta ličnosti za razliku od kršćana koji su je usmjerili na ljubav prema Bogu i Isusu Kristu. Dakle zašto ne voljeti te ukradene ideje. E sad, postoji mogućnost nekog skrivenog značenja, dal to istraživati ili ih prihvatiti izvorsko kršćanske.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 12:29:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
stinky

Zašto ulaziti toliko u te filozofske rasprave, ne znam koliko ima elemenata religijskog obožavanje zbog toga što Zagor ima dosta tih poganskih elemenata?
Jasno mi je da u umjetničkom smislu ima dosta praznog prostora i tko sebe može nazvati stripologom? a i ono što se prezentira u stranim krugovima, naši vrsni poznavatelji stripa uglavnom prenose već kreiranu informaciju i rijetko/uglavnom znaju reći nešto svojim riječima.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 12:53:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
zašto ne pričaš o kenu parkeru, looney, nego dosađuješ sa svojim filozofiranjem?

znači, tebi bi pasalo da dođem i komentiram kena parkera, potpuno isključivši sve drugo, samo čisti stripovski komentar izdvojen od života?
to se neće dogoditi
nisam ja tu da tebi udovoljavam, čovječe, daj se saberi
to bi i bilo pogrešno

ne, pričam o kenu, ali ne onako kako ti zamišljaš svoje ideale, nego kako je meni volja. ova volja nije opet najgrdnija samovolja, nego je sagledavanje stvari kako bog zapovijeda.
jasno da tebi takvo "pametovanje" ide na živce, jer si još previše stisnut, besmislene pobune mladeži su uvijek na tapeti, mogu biti i simpatične i najodvratnija nakaznost.

ajmo mi rađe malo prijateljski o kenu, usput ćeš možda vidjeti i nešto vrijedno
nemoj biti stipsa, svoja otvaranja izvrši u pravcu povjerenja a ne niskih strasti, jer na tom putu nema slobode. to ti nije srce, srce je drugo, ovdje si pokazao da si muško, ali na jedan inferioran način, kada promisliš

da, ajmo mi ljepše, jer ako je zaista došlo do toga da tebi sve ovo radi nažao, onda se ja povlačim, pa nije meni stalo da te "gušim". samo onaj moćniji te može osloboditi, tako, pa kako god te sad opet ovo strefilo da sam tako samouvjeren, onda te ja puštam u miru božjem da pričaš sa nemam pojma kime onako kako tebi paše. radiš lošu stvar tada, ali jednako je loše da te ja gušim, jer preforsiranje može pregorijeti sustav.

ako si se ipak smirio, onda možeš, ali bez fige u džepu, reći što je dobro u prvoj epizodi kena parkera? zašto to nije zagor, po tebi? tko je tamo veći, mandan ili ken?
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

7146 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 02/01/2019 : 13:15:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Haha, slobodno piši, normalno, šta ćeš me "gušiti" nego sam čisto dao opasku, malo bahatu doduše, da previše voliš Zagora kad vidim da ga spominješ i u topicu Dylan Dog i Ken Parker.
Ali imaš pravo, komentiraš što želiš i na svoj način i zašto bi to mijenjao ako meni ne paše. Ja,pak, nisam ni za kakvu raspravu... Recimo da nisam dorastao. Jocko, Kruger, Spock i Dexters su raspoloženiji i bolji sugovornici sigurno.
Imam još malo slobodnog vremena do ponedjeljka i povratka na posao i želim smanjiti broj nepročitanih stripova.

loading...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 13:40:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
e to je već bolje
međutim, vidi, stav "nisam za raspravu" je opet... loš. možeš se povući u svoja četiri zida i grcati u slobodnom vremenu, ali to nije dovoljno. i sam znaš da te to ne ispunjava, nikuda ne vodi - to je baš pucanj u prazno.

to ti je problem fibre i publike, ali da sad ne širimo još i na to

zagor je opet i u tome najbolji, jer ima najbolju publiku
ken se tek sad nešto otvara ozbiljnije, kako je krenuo hr kiosk, ali realno je još na 2003-oj, komentarima o emocijama i realističnosti. baš zato je, moj dobri krugeru, važno ulaziti u filozofske rasprave, eda bi se i kena podiglo

jer,
vidite dječice haha, jedna je stvar privatno konzumiranje u svoja četiri zida kao pravi individualac kurac palac, a sasvim druga, oprostite na ovom zamršenom izrazu - ukidanje diferencije.

haha, ti si lud, sad će opet reći looney i nesvrstani, kako ga sereš s tim petparačkim izrazima
ukidanje diferencije, koji je to vrag?

e vidite, gospodo,
ukidanje diferencije je upravo to: izlazak iz četiri zida i tihog dekadentnog popkonzumiranja nasamo kao pravi individualac fibraš i svetkovanje u ovakvim, možda genijalnim a možda posranim, raspravama na forumu

najobičnije rečeno, tek je ovo što naizgled izgleda kao svađanje i proseravanje, TEK JE TO prava stvar tj. stvaranje zajednice

stvaranje zajednice je "ukidanje diferencije", naših privatnih malih vlažnih sobičaka, naših nagonskih individualno-estetskih guštanja i prelazak na višu razinu: kult

u kultu (zagora, a možda i kena) znamo da je to što čitamo dobro. više nismo subjektivni, moj jocko, nego objektivno nalazimo ono što smo prije osjećali kao smrtne individue, nalazimo da je sve to istinito i lijepo i dobro.

zato treba raspraviti looney, jer nitko to ne može umjesto tebe. kibiceri, koji sa strane sudjeluju u raspravama tako da škicaju, nemaju ovu objektivnu potvrdu, nisu zapravo u kultu, u punini. bez kulta nema spasa (extra ecclesiam nulla salus).

ali zajednica podrazumijeva razlike, tj. sukob mišljenja i sve ovo živo što si vidio tu (i u što si se sam uključio kad si se ohrabrio), dakle i male prijateljske svađe koje mogu ići i do napušavanja (ali onaj tko vodi stvar mora znati to i kontrolirati da ne dođe do potpunog raspada, kako je na trenutak tebe slomilo)

zajednica = borbe u ljubavi

zato rasprave, zato poveznice ken-zagor, zato ovi dugi uvodi ko duga puška

pa idemo napokon na Dugu Pušku
ili ne?
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 13:55:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Ken – običan čovjek koji vješto barata oružjem i drugim skautskim vještinama, možda u djelićima prikriveni ljevičar.
Zagor – super junak koji sve zna i može ali pomalo mistik.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 14:04:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ima li Ken "mističnu" crtu, krugeru?
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 14:12:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Možda malo.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 02/01/2019 : 15:13:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
U ovih prvih šest epizoda Ken ima sljedeće odrednice:

1. Ne smeta mu samotnjački život van civilizacije.
2. Primarni motiv mu je sprovođenje pravde pod svaku cijenu, a ne novac, kućica, dječica...
3. Spreman je preuzeti ulogu vođe u najtežim trenutcima, ali i tiho se povući nakon razrješenja krize, jer to ne doživljava kao posao već kao nužan poziv u datom trenutku.
4. Sam sebe definira kao slobodnog čovjeka, što ga stavlja u direktnu konfrontaciju sa svime oko sebe, jer je uskraćivanje slobode drugom obilježje tzv. društvenog napretka i razvoja (put od vesterna do države).
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 15:31:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pročitao Mine Town

nema više nikakve sumnje, ako je ikada i bilo: Ken je Zagor.

u Mine Townu, Krugeru, Ken sve može i sve zna, a i mistik je ako to hoćemo gledati tako da je ponovo preživio sve pogibeljne situacije i pobio sve neprijatelje, bilo nožem bilo puškom. sam protiv mafije, na njihovom terenu. Zagor može isto to, jer on isto vješto barata oružjem i drugim skautskim vještinama.

Ken je mistificirani obični-neobični čovjek. To što je stavljen u Mine Town i što je sve to moguće (nema unutarnje kontradikcije), ne znači da je realistično u tom smislu od kojega se i pošlo. Koliko ljudi, krugeru, poznaješ da su u dva-tri mjeseca pobili 20-30 ljudi, 3-4 puta bili ranjeni i iz svake pogibeljne situacije izašli zdravi?
Da se krivo ne razumijemo: ja mislim da je takva, dokumentarna realističnost, nebitna stvar i ne vidim što vam to uopće znači u argumentaciji. Dnevnik je realističniji onda i po vama, bolji od kena parkera.

Mene više zanima taj pričin u koji se upada, koji publiku goni na to da fantaziraju u pravcu treniranja; ali nitko ne može utrenirati nepogrešivost, nepovredivost, apsolutno ovladavanje svijetom u kauzalno-mehaničkim vezama!

To što o tome fantazirate, govori ono što sam spomenuo: princip nada.
Ali ove utopističko-sanjarske fantazije o perfektibilnosti vode u stranputice. Nada je nešto drugo, čovjek drugačije dohvaća beskonačnost; on se ne može utrenirati u tom smislu pa ma koliko dugo živio u šumi ili mu eksperti izradili mentalne i tjelovježbene programe.

Čovjek mora trenirati, da, a ovo treniranje je praktički samodresura i obuhvaća daleko više od skautskih vještina i klanja nožem.

Čovjek mora biti mistik, krugeru, ili preciznije rečeno: otovren transcendenciji. E tu smo. Zagor je na tom planu viši od Kena, što odmah znači: i veći čovjek i bolje utreniran.
I ti si to sam osjetio, kada si Zagora označio kao mistika, a Kena ipak samo malo. Za sada ti ove stvari pogrešno interpretiraš, ali polako. U dubini bolje znaš, na planu ratia radiš krugerovske racionalizacije i fantaziraš o običnom čovjeku koji trenira - i postaje Bog. (realno, ti si poganin jer idoliziraš utreniranog Kena. razmisli o tome što kažem.)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 15:33:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters

U ovih prvih šest epizoda Ken ima sljedeće odrednice:

1. Ne smeta mu samotnjački život van civilizacije.
2. Primarni motiv mu je sprovođenje pravde pod svaku cijenu, a ne novac, kućica, dječica...
3. Spreman je preuzeti ulogu vođe u najtežim trenutcima, ali i tiho se povući nakon razrješenja krize, jer to ne doživljava kao posao već kao nužan poziv u datom trenutku.
4. Sam sebe definira kao slobodnog čovjeka, što ga stavlja u direktnu konfrontaciju sa svime oko sebe, jer je uskraćivanje slobode drugom obilježje tzv. društvenog napretka i razvoja (put od vesterna do države).

sve ovo stoji

ali, postavljeno pitanje glasi: kako se, po tim odrednicama, Ken razlikuje od Zagora?

meni se čini da su to odrednice i jednoga i drugoga
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 15:47:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
također Mister No
i on je isto takav

čak su Zagor i Mister No slobodniji, jer Ken ulazi u strukture moći (vojsku, poduzeće itd.)
Ken je institucionaliziran, i to je vidljivo u epizodi Mine Town. Naime, zašto bi uopće pobio one ljude zato jer su uzeli krave vojsci? polazi se od pretpostavke da je vojska dobra, a privatna incijativa zlo i priča je postavljena tako da je ovaj poduzetnik zli tajkun, mafijaš.

ali: je li vojska dobra?

ima dosta toga sumnjivoga, ako sad načnemo Kena iz tog kuta
a taj nije jedini. ohoho toga je problematično.

Edited by - stinky on 02/01/2019 15:48:32
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 02/01/2019 : 15:49:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Pa ja i ne mislim da se razlikuje od Zagora (u onom bitnom). Ken je junak, i to je jedan od razloga što sam rekao da je strip "iznad mojih očekivanja". Vidjet ćeš kad budeš čitao br.6 Krvave zvijezde, to ti je heavy verzija Mine Towna- Ken postao Batman. Spomenute dvije epizode su mi i najslabije, zbog svoje jednodimenzionalnosti, predvidljivosti, pretjerivanja itd. Nisu one loše, ali djeluju mršavo pored Ubojstva u Washingtonu i Chemaka.

Edited by - Dexters on 02/01/2019 15:51:09
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 15:55:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pa da, mi se slažemo dexter u to jstvari, tj. mi vidimo bolje
to nije subjektivno, to je istinit stav

zato je važno da se i druge prisili da shvate i prihvate bolji, tj. istinit stav. mi smo avangarda foruma, makar nismo komunisti.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 02/01/2019 : 16:06:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Dobro, ali koliko sam shvatio Ken se mijenja kroz serijal. Bilo je govora i da je Berardi MORAO započeti s jednim klasičnim junakom, onda je vremenom unosio promjene koje su udaljavale Kena od prvobitne pozicije. To je i razlog što sam rekao da treba pričekati neko vrijeme, dok mi novi pročitamo veći broj epizoda, pa se onda obračunamo sa starom bandom :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 16:10:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da, ali pazi sad šok: ja čak nisam siguran da se Ken mijenja NABOLJE.

nemam sada prave uvide, i možda se varam, ali prije godinu dana ili kada, uzeo sam neke te najbolje, kasnije epizode, i čitao 1 na 1 sa M. Noom. koliko mi je bio Ken hladan, toliko M. No vruć.

te me priče, tobože remek djela, nisu baš oduševile. čak mi je SADA bolje ovo što čitam, te prve dvije priče, koje su sasvim okej.

no, vidjet ćemo, samo tko zna kada haha, kroz par godina se nađemo ovdje i pričamo o Lovčevoj Lily, Adahu itd.

Edited by - stinky on 02/01/2019 16:11:33
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 16:14:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
jer može biti da je kasnije Berardi počeo prduckati i Ken je prešao iz vesterna u propagandu

sve to treba vidjeti i uzeti u obzir, dexter
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

7146 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 02/01/2019 : 16:15:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Heh, stinky ne može a da te ne povuče za jezik... Ništa ne ostane unutar mene ili u četiri zida, uvijek na forumu objesim komentar na koji se može udariti replika pa ići u raspravu. A gle, pročitao sam 12 epizoda Kena Parkera i još nisam formirao svoje mišljenje o njemu, malo je to epizoda. Nisi valjda stekao dojam da mi je bolji/draži od Zagora?

A, opet, sjetimo se da je meni samo išlo na živce što sve gledaš iz nekog Zagorovog kuta, ničim ponukan, staviš Zagor 3D naočale i uspoređuješ... Recimo da sam ja onaj ti iz 2003. godine (kojeg sad "odbacuješ"), nisam još na tvom "nivou", zapravo i ne želim biti.

Kad si napisao "pa idemo napokon na Dugu pušku, da ili ne?". Pa ne mogu ja sad ponovno čitati taj broj i ići ovako u detalje kao ti, komentirao sam epizodu na recenziji, tamo gdje si se ti, kao većina, divio. I onda sam komentar copy-pasteirao ovdje. Heh, gdje si ti tad bio, mogu ja pitati, što tad nije počela rasprava a ne da ja sad, godinu dana poslije ponovno čitam taj broj da bi mi tu nešto "povuci-potegni".

Što se tiče prvih epizoda mislim da sam ostavljao objektivne (nikakvom nostalgijom uvjetovane) komentare: prvo, broj prozirnih, toliko čestih "Bonelli ranjavanja u sljepoočnicu" je čini mi se dvaput u 4 prve epizode. Ima epizoda gdje kritiziram Berardia jer smo vidjeli i klasični "spas u zadnji čas" a nije mi se svidjela "izmijenjena povijest" u epizodi s Elyjem Donehogawom. Uz to, najbitnije, nakon 6. broja: Minus scenariju je opet ta Kenova superherojština u nekoliko scena, puno izbjegnutih metaka u akciji "oči u oči" ali dvoje naspram tko zna koliko očiju. Nekako tu Berardi dosad nije uspio najbolje razlučiti kakav lik želi stvoriti: čas je on običan čovjek, često pretučen, čas superheroj koji pobjeđuje u bitkama sam protiv svih a ne zaboravimo da je u 6 epizoda preživio dva ozbiljna ranjavanja.
U toj epizodi evo i ja povlačim paralelu s Texom i Zagorom: Sviđa mi se brutalnost koju viđamo kod Kena što je zapravo puno realnije od idiličnih scenarija u npr. Zagoru ili Texu. Ima i tamo izuzetaka ali kod Kena je to pravilo, barem zasad. Mada bi najbolje bilo kad bi se pronašla neka sredina, ne moraju umirati svi ljudi koji s Kenom uđu u nekakav pakt.

Dakle, moja jutrošnja ljutnja prema tebi je bila iz razloga što voliš usporedbe sa Zagorom ali već sam ti rekao da svatko ima pravo pisati i komentirati na način na koji želi. Ti misliš da sam ja nešto skučen među četiri zida, da ostavim mišljenje o epizodi za sebe... Baš suprotno. Prođi kroz moje postove, vidjet ćeš dosta, ma skoro sve komentare, epizoda raznih stripova ovdje (samo te molim da ne uspoređuješ još Kita Tellera i Jana Dixa sa Zagorom ). I iz svake rečenice mog, odnosno bilo čijeg komentara, može nastati rasprava i to je dobro ali ne u svakom trenutku.

loading...

Edited by - Dwayne_Looney on 02/01/2019 16:22:12
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 16:44:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
eto, slažeš se sa mnom i dexterom da je Ken daleko od nekakvog običnog čovjeka

a i ovaj problematični dio je zapravo pravi predmet rasprave, samo je to malo teška materija, baš s onim grdim filozofiranjem: "Sviđa mi se brutalnost koju viđamo kod Kena što je zapravo puno realnije od idiličnih scenarija u npr. Zagoru ili Texu"

e tu te ja hoću nanišaniti: zašto se tebi sviđa brutalnost i zašto misliš da je to puno realnije.

ali to je pričin, looney.

je li ti realno imati božić u obitelji, sa djecom, ženom, polnoćka, pustiti si Marinu, veselje, happy end praktički?
meni izgleda da je to realnije od ovih darknajt stilizacija o kojim pričaš i koje ti se pričinjaju kao realne. da, to je pitanje za tebe looney: zašto misliš da je brutalno = realno? da ti se možda ne čini da život nije ružičast? je li život ružičast, looney?
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

7146 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 02/01/2019 : 17:26:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Naravno da se slažem da je Ken daleko od običnog čovjeka. Moram staviti ogradu "za sada", mada ne vjerujem da će se išta bitnije promijeniti. Berardi je nedvojbeno na početku bio pogubljen. Želi jedno, radnja govori potpuno drugo. Ali dobro, tu se slažemo.

Brutalnost realnija od idiličnosti? Da ti pravo kažem morao bih ponovno pročešljati tu epizodu da kažem što me je ponukalo na taj komentar ali vjerojatno činjenica da ne mora epizoda završiti sretnim krajem, nekom sprdnjom na Chicov račun i slično. Vjerojatno sam pročitano ocijenio kao jedan novitet za to doba razvoja strip-junaka jer ipak nije realno da svi prijatelji prežive, da se plemena ne pobiju jer stiže spas "5 do 12", da se na zarobljenog junaka ne odluči trošiti metak već ga se svezanog u vreći baca u vodu i slično (naravno, ima iznimki ali malo). Međutim, kad sagledam da je Ken počeo gubiti sve oko sebe to je postalo odbojno (doduše, onaj Dash je odnekle "niknuo" kao živ poslije). Koliko god se ovi svezali idile, toliko Berardi ove tragedije. Zato sam napisao ono što nisi naveo: "da bi najbolje bilo da se pronađe sredina" jer niti je sve crno niti ružičasto. Je li se sredina pronašla ja ću tek vidjeti.

loading...
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 02/01/2019 : 17:27:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote

Pa u Kenu ima: brutalnosti, romantike, srcedrapajućih scena, hedonizma, tuge, sreće, smijeha. zato je realan. Zagor je po tom pitanju plastičniji, hladniji, ne-realniji. Mister No je baš kao i Ken mix svega.
Ne znam da li su one situacija kad je Ken bio ranjen i imao teške snove misticizam ili obične halucinacije ranjenog čovjeka. Ne znam da li imaju dublje značenje. Kod Zagora je to puno jasnije, misticizam, ali poganski.

Ken je običan čovjek prije svega, a te situacije kad biva ranjen i ništa mu poslije nije ili se neočekivano izvlači iz situacije su minimalne. Kakav bi to vestern bio da Ken čuva stoku i čita knjige tipa Tri praščića.?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 02/01/2019 : 17:34:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Naravno da se slažem da je Ken daleko od običnog čovjeka. Moram staviti ogradu "za sada", mada ne vjerujem da će se išta bitnije promijeniti. Berardi je nedvojbeno na početku bio pogubljen. Želi jedno, radnja govori potpuno drugo. Ali dobro, tu se slažemo.

Brutalnost realnija od idiličnosti? Da ti pravo kažem morao bih ponovno pročešljati tu epizodu da kažem što me je ponukalo na taj komentar ali vjerojatno činjenica da ne mora epizoda završiti sretnim krajem, nekom sprdnjom na Chicov račun i slično. Vjerojatno sam pročitano ocijenio kao jedan novitet za to doba razvoja strip-junaka jer ipak nije realno da svi prijatelji prežive, da se plemena ne pobiju jer stiže spas "5 do 12", da se na zarobljenog junaka ne odluči trošiti metak već ga se svezanog u vreći baca u vodu i slično (naravno, ima iznimki ali malo). Međutim, kad sagledam da je Ken počeo gubiti sve oko sebe to je postalo odbojno (doduše, onaj Dash je odnekle "niknuo" kao živ poslije). Koliko god se ovi svezali idile, toliko Berardi ove tragedije. Zato sam napisao ono što nisi naveo: "da bi najbolje bilo da se pronađe sredina" jer niti je sve crno niti ružičasto. Je li se sredina pronašla ja ću tek vidjeti.

Da, realno je ono što se događa.
Događa se da ljudi umiru, prijatelji odlaze, jad i čemer.
Ali ipak se ne događa samo to.
Ima i transcendencije u svijetu.

Ima li u Kena nečeg više osim puke "realnosti" kao prikaza oporosti života, nemam pojma, ne sjećam ga se baš dobro. Duga puška, to sam pročitao i nije mi to baš tako. Oporosti ima, nema happy enda, ali ništa ne govori o onom zapravo realnom.

Toga zapravo životnog ima, eto, više u npr Tolkienu, nego u Dugoj pušci, makar je ono fantasy.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 02/01/2019 : 17:37:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

Ne znam da li su one situacija kad je Ken bio ranjen i imao teške snove misticizam ili obične halucinacije ranjenog čovjeka. Ne znam da li imaju dublje značenje. Kod Zagora je to puno jasnije, misticizam, ali poganski.

Kruger, kakav je to poganski misticizam kod Zagora?
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 02/01/2019 : 17:40:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Da i mene zanima ovo što Zoroasterixx pita, tko je uopće relevantan da odluči što je pogansko a što nije?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/01/2019 : 17:41:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma sve to ima i Zagor.

Ken ima melodramu, ti si čovjek melodrame krugeru haha. tebi oko zasuzi jer Berardi namjesti najgrđe finte, npr. Mine Town: jedna drolja (posrnula žena), dolazi iz prekobrojne obitelji, jadan život, pečalbarka, ali ima zlatno srce. Ken se raspekmezi ko i ti i voli drolju (kao i DD Bree Daniels). to su klasične gluposti, to ti je čisti holivud skupa sa shemom tragičnog kraja; ništa to nije realno niti živopisno ni autentično: to je holivudski trik, žirafa koja nestaje.

pitanje je samo hoćemo li mi vidjeti te obrasce (stereotipe) ili ne. u Zagoru hoćemo, u Kenu ne - jer vidi: Ken je sveta krava.

ali evo rasprave koja će malo uzburkati vode. a sve jer tražimo Istinu i nećemo stajati na mjestu.

looney, ti si tip sredine, aristotelovski tip.
neću sad ulaziti što je opet pogrešno tu, jer em te to zamara em nije toliko loše tvoje razmišljanje haha
Go to Top of Page
Page: of 126 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000