forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 U kuči sam pronašao blago staro 50+ godina
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author  Topic Next Topic  

1Euro
Advanced Member

12567 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 07/06/2025 : 12:32:36  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
Eto, kod sam kuće pronašao stari parket, u originalnom pakiranju, ima dosta tih kutija. Ne znam točnu kvadraturu, trebao bih izračunati, nije toliko puno, samo nekoliko kutija, vjerojatno je ostavljen kao rezerva. To je parket star 50+ godina, riblja kost,....

Više sam puta negdje pročitao da su prilikom renoviranja kuće zadržali stari parket, izbrusili ga i ljudi su ga htjeli staviti ponovno jer im se sviđao...ali mene zanima koliko vrijedi moj parket koji nikad nije korišten , postavljen, zapravo je nov iako je star (jer nije korišten, nije postavljen, nije oštećen,...) i gdje bih ga mogao prodati?

S druge strane, možda bih ga mogao prodati nekom proizvođaču nakita ili nečemu sličnom, koji bi od tog drveta napravio neke proizvode...jer je to zapravo staro drvo s patinom, ne nalazi se svugdje i svakidan ...pa ima li netko kakvu ideju kako najbolje iskoristiti ovaj nalaz?

Recimo pročitao sam da su dvojica slovenaca pronašla u rijeci 6000 godina staro drvo (ono što je ostalo od njega) i odmah se je javilo puno ljudi koji su to htjeli kupiti, npr jedan koji proizvodi violine je kupio i od toga napravio violinu, jer je taj stari lijes ima drukčiji zvuk, rastao je npr u doba kada još nije bilo tvorničkog zagađenja prirode pa ima taj lijes drukčije karakteristike od ovog adanašnjega,...to sam stavio samo kao primjer naravno da moj parket nema veze sa ovim ali po drugoj strani ako i zaboravimo da se radi o parketu, u biti se radi o obrađenim (narezanim) komadičima drva, koji su stari oko 50 godina, nikada nisu bili lakirani,...spremni za upotrijebu....jedino kako to najbolje izkoristiti? Ima li netko neku ideju? Znate li nekog stolara?

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4904 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 07/06/2025 : 14:29:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
Cuvaj to, to je neprocenjivo.

sangue navajo
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12951 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 07/06/2025 : 14:55:18  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
To je onaj skroz sitan? Koliko imaš paketa? Uzela bi moja punica, ima rupa u stanu.

Have mercy
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25974 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 07/06/2025 : 15:42:50  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Uh, čuo sam da je taj parket baš skup.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

matori paraliticar
Senior Member

2733 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 07/06/2025 : 15:45:58  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Japanci su ludi za tim probaj njima to prodati.

Francuski Bogovi Grafizma
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12567 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 07/06/2025 : 18:44:40  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

To je onaj skroz sitan? Koliko imaš paketa? Uzela bi moja punica, ima rupa u stanu.

da taj je sitan. Eto, ovo su slike iz moje kuče, gdje je parket več složen i ima više varianti kako ga se može složiti:

Npr Riblja kost:

Može ga se složiti i ovako (taj je isto sitan):

A ovaj je širi (tog mislim da nemam ili ga barem nisam vidio, trebao bi izvaditi van sve kutije....)

Prednost mog parketa je u tome jer nije bio nikada lakiran, brušen,....pa kad ga se sastavi nema utora, razmaka,...i sve klapa a uz to može ga se i par puta brusiti. Dok ljudi koji vade stari parket za ponovnu upotrebu oni imaju dosta problema jer je njihov parket več oštečen (lakiran, brušen, savijen, uhodan,...) a vidio sam da čak i takvoga vlasnici žele restaurirati jer je kao moderan... To više one stare generacije jer je parket dio njihovog odrastanja itd,..ove novije generacije stavljaju laminat npr...

A ovako to izgleda u toj rupi (ima neki uzak prostor u kuči u kojeg nisam nikada zalazio i tamo se nalazio taj parket a ima unutra i starih pločica koje su isto tako bile za rezervu itd,...trebao bi sve to van posložiti i lijepše poslikati ali možda jednom drugom prilikom. Dobro je što je to u tamnom prostoru u kojem nema ulage i sunca pa se dobro očuvao, nije izblijedio npr ili napuknuo....

Inače parket je vezan vezicama a u kutijama su pločice

Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12567 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 07/06/2025 : 18:55:29  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
a to nije sve!!!! Pronašao sam i stari pištolj, mislim da ima veze sa onim precima iz Avstrije (u vrijeme Austrougarske) o kojima sam več pričao kada sam naslijedio one olovne vojnike (bila tema o tome ne znam gdje je sad to...) i taj predak je bio u vojsci, neki mornar, niži kapitan (ono prvi, drugi, treči,...kapitan ili kako to več ide) a ovo je njegov pištolj:

Edited by - 1Euro on 07/06/2025 19:00:32
Go to Top of Page

Andrej
Senior Member

Croatia
1591 Posts

Member since 15/03/2010

Posted - 07/06/2025 : 19:38:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Andrej a Private Message  Reply with Quote
Pistolj stvarno sjajno izgleda.
Imas neku ideju koliko je star otprilike?
Znam da si napisao da je iz vremena Austro-Ugarske, ali sam mislio ako imas mozda neki tocniji datum...

"War will cease when we refuse to fight"
Go to Top of Page

MD72
Average Member

692 Posts

Member since 05/10/2014

Posted - 07/06/2025 : 19:42:10  Show Profile Show Extended Profile  Send MD72 a Private Message  Reply with Quote
Ovaj parket bi trebalo da je francuski hrast, vrhunski kvalitet.Imam ga preko 20 godina, 2 puta je brušen.
Pločice su debljine 24 mm, imaju sa sve četiri strane fugu u koju ulaze kajle za spajanje.
Te kajle bi trebalo da su također u rezervi.
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12567 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 07/06/2025 : 21:45:10  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by MD72

Ovaj parket bi trebalo da je francuski hrast, vrhunski kvalitet.Imam ga preko 20 godina, 2 puta je brušen.
Pločice su debljine 24 mm, imaju sa sve četiri strane fugu u koju ulaze kajle za spajanje.
Te kajle bi trebalo da su također u rezervi.

hvala! Svaka informacija dobro dođe! Kad uhvatim vremena poslikat ču jedan ovakav smotak, izmjerit, prebrojit,...stavit ču i neke slike gdje se bolje vidi očuvanost,....slažem se u vezi kvaliteta, mi ga imamo u skoro svakoj sobi, kuča ima oko 50 godina, mislim da smo ga do sada samo jednom brusili, lijepo se čisti (usisivanje, mokra krpa,...)nema problema, ne ostavlja mrlje, nema tragova riseva,...super stvar. Jedino nisam znao iz kojeg je materiala....francuski hrast kažeš, zanimljivo!
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12567 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 07/06/2025 : 22:04:45  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Andrej

Pistolj stvarno sjajno izgleda.
Imas neku ideju koliko je star otprilike?
Znam da si napisao da je iz vremena Austro-Ugarske, ali sam mislio ako imas mozda neki tocniji datum...

eto ovako:

-pištolj je izradio puškar po imenu Wolfgang Schlaffer (koji je umro 14.2.1828), znači da je pištolj bio izrađen prije tog datuma (1828) što znači da je star oko 200 godina ALI PAZI SAD OVO:

-pištolj je u originalu imao FLINTLOCK (znači samokres) jer su se tada takvi pištolji radili, jer su poznali samo ovakav mehanizam, dok su kasnije (oko 1850-1870) izumili CAPLOCK (znači ovo kako izgleda sada, na udarnu kapicu) p asu onda svi (ili skoro svi) vlasnici odnjeli pištolje i pušk edo puškada da im promjeni FLINTLOCK U CAPLOCK, umjesto da kupuju novi pištolj ili pušku. Znači da su svoje staro oružje updejtali, nadgradili, jer prijašnji sistem paljenja (flitlock) je bio na zapaljivi fitilj, pa nisi mogao pucati u kiši npr, proces pucanja je bio jako spor,....i kada su oko 1850/1870 izumili caplock, svi su htjeli imati ovakvo paljenje (pogotovo u vojsci) gdje je bilo vrijeme pucanja brže i mogao si pucati i u mokrom vremenu npr u kiši,...zar nije u jednoj epizodi KEN PARKER odnio svoju pušku do puškara da mu nešto servisira pušku, možda se radilo baš u tome, zaboravio sam več ali znam da jw odnio pušku do puškara ali se ne sječam u vezi čega, možda baš zbog ovoga (da mu se promjeni udarni užig/igla iz flintlock u caplock).
Tako da, pištolj je star više od 200 godina ali mehanizam paljenja je star oko 175/150 godina što bi moglo zasmetati puriste koji traže sasvim izvorni pištolj sa prvim mehanizmom, ali treba razumjeti da su moji preci bili vojnici i da je za njih pištolj bio alat, oni su se njime služili, pucali (ubijali?) a ne kolekcionari koji bi mazili, pazili i čistili pištolj. Tako da ovaj predak (mornar) je naslijedio ovaj pištolj od svog oca koji je isto tako bio neki vojnik i onda znaš kako ide oružje iz oca na sina, iz roda na rod i iz ovog pištolja može se i danas pucati, cijev je čista ko žviždaljka, nema povreda, pukotina,...može se pucati u to sam siguran. Izrađen je iz oraha ima leseni ramrod (da se ne povrijedi cijev, služili su se lesenim ramrodom za punjenje), okidač je čvrst, udarna igla se normalno napinje,...mislim super stvar

UPDATE:

iako ovdje na ovom linku piše da su caplock izumili oko 1820:

https://en.wikipedia.org/wiki/Percussion_cap

A pošto je ovaj Puškar Wolfgang Schlaffer umro 1828, znači da je tada več postojao caplock pa možda je čak originalni mehanizam bez da je promjenjen....to bi bilo potrebno istražiti jer u Austrijskom vojnom muzeju su mi rekli da je vjerovatno mehanizam promjenjen jer u Austrougrarskoj vojsci u to vrijeme nisu još imali caplock ali su mi isto tako rekli da za provincije (npr Laibach/Ljubljana) ne znaju nemaju podatke a pošto je Ljubljana par godina prije bila pod Francuzima (Ilirske Province) a moji preci su došli iz Francuske (moje prezime se originalno napisalo Le Fidelaire pa je kasnije promjenjeno u Fidler)

https://www.houseofnames.com/fidler-family-crest

zato postoji mogučnost da je ovaj mehanizam originalno stavljen od početka i da nije bio promjenjen iz flintlock u caplock ali ako je to istina i ako bi to uspio dokazati ( a ne da mi se baviti time) onda bi to bio jedan prvim takvih primjeraka sa caplock mehanizmom!

Edited by - 1Euro on 07/06/2025 22:26:07
Go to Top of Page
   Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000