Author |
Topic  |
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8161 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 02/01/2019 : 18:57:22
|
Lijepim opet ovaj svoj komentar tek tako - provokacije radi! Usput, Zagor je kršćanin, ali cijeni druge religije. Nažalost završiti će u paklu jer kršćaninu nije dozvoljeno ubiti drugog čovjeka. 

Ken Parker SR 2: Mine Town (KP SA 1, KP DW 1, KP LIB 2, KP MO 2, KP LMS 305)
Scenarij: Giancarlo Berardi Crtež: Ivo Milazzo Naslovnica: Ivo Milazzo
Jedna klasična i mnogo puta viđena vestern priča s lokalnim moćnikom i završnim obračunom "sam protiv svih". Nema snagu prve epizode, ali scenarij popravlja dojam neuvjerljive priče. Priča se direktno nastavlja na prvu epizodu, a radnja se odvija na jesen 1869. godine. Ken je ostao u utvrdi kao izviđač, a postavlja se pitanje Kenove majke, spomenute u prvoj epizodi. Dali je ona saznala za pogibiju mlađeg brata? Njih dva su, prije nesretne tragedije, krenuli kući odnijeti novce od prodaje krzna. Budući da je prošlo desetak mjeseci, pretpostavljam da je Ken svratio do kuće, ali nigdje se ništa ne spominje. Nadam se da će slijedeće epizode mi izbrisati taj upitnik iznad glave.
Nakon početnog uvoda s lovom, upečatljivim spašavanjem mladog Indijanca i komičnih elemenata s novim kuharom Kinezom, ekipa dobiva zadatak otići u susret Teksašanima koji trebaju dovesti stoku za prehranu ljudi u utvrdi. U Mine Townu nalaze stoku, ali ne i Teksašane. Ispada da je vlasnik rudnika prisvojio stoku jer je zima duga, a i rudari moraju jesti. Okršaji slijede! Likovi svećenika i prostitutke donekle izdižu priču iz kolotečine, a neočekivani scenaristički obrati daju dodatnu vrijednost. Millazova kadriranja i perspektive kod obračuna su za desetku. Lica upečatljiva s uvjerljivim facijalnim ekspresijama. Zamjerio bih mu jednu grešku, a to je Kenova brada. Naime, prije završnog obračuna, Ken nema bradu, a već nekoliko minuta kasnije ima bradurinu od nekoliko tjedana!

(priča: 6, scenarij: 8, crtež: 9, naslovnica: 8) - 77% |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 02/01/2019 : 18:59:09
|
quote: Originally posted by stinky
nije tako ta priča je slabija od većine zagorovih tog doba.
Ne slažemo se. Daj primjer najbolje Zagorove epizode iz tog doba, može biti 72 ili 77 godina. Ako se ne varam prvi Ken je nacrtan 74 a izašao 77. |
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8161 Posts
Posted - 02/01/2019 : 19:00:39
|
Evo i ovaj da stinky ima više materijala kada se okomi na ovu epizodu! 

Ken Parker SR 3: Prava gospoda (KP SA 1, KP DW 2, KP LIB 3, KP LMS 417)
Scenarij: Giancarlo Berardi Crtež: Ivo Milazzo Naslovnica: Ivo Milazzo
Zanimljivost: - Kod napada na vlak dinamit je slučajno aktiviran metkom. To aktiviranje metkom je česta fora u vesternima, dok je u stvarnosti to teško moguće. Malo sam istražio. Ispada da metak iz pištolja sigurno nema dovoljnu brzinu da bi uzrokovao detonaciju, dok kod puške postoji vjerojatnost ako je dinamit star. Također, postoji mogućnost da metak pogodi detonator unutar štapa dinamita. Ukratko, vjerojatnost je puno manja nego da se auto zapali nakon što metak pogodi rezervoar goriva. Dinamit je patentirao Alfred Nobel 1867. godine.

Komentar: Za razliku od prošle epizode gdje scenarij spašava situaciju, ovdje je potpuno drugačiji slučaj - priča dobra, a scenarij neuvjerljiv. Zaplet s scenama iz građanskog rata, pljačke banke i bijega iz zatvora odličan. Centralni dio priče je i najlošiji. Iako je ideja s bivšim konfederalnim vojnicima u pokušaju nove destabilizacije SAD-a zanimljiva, a tu je i činjenica da je Ken sporedan lik koji zna pogriješiti. Završnica dobra s iznenađujućim preokretom. Likovi zanimljivi, ali neki od njih s neuvjerljivim reakcijama i postupcima.

Milazzo dosta lošiji nego u prve dvije epizode. Baš kao i kod priče, početak je odličan, ali kako se radnja razvija, crtež postaje lošiji, a likovi neprepoznatljivi.
(priča: 8, scenarij: 6, crtež: 7, naslovnica: 7) - 70% |
 |
|
Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts
Member since 05/08/2018 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8161 Posts
Posted - 02/01/2019 : 19:02:44
|
quote: Originally posted by Kruger
Ne slažemo se. Daj primjer najbolje Zagorove epizode iz tog doba, može biti 72 ili 77 godina. Ako se ne varam prvi Ken je nacrtan 74 a izašao 77.
To je zlatno Nolittino razdoblje! Ima ih puno, da ne spominjem Mister Noa! |
Edited by - Spock on 02/01/2019 19:04:42 |
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8161 Posts
Posted - 02/01/2019 : 19:03:27
|
quote: Originally posted by Dexters
Spock, ti da si profesor, srušio bi studenta na ispitu zbog puštene brade, uz obrazloženje: kolega, nelogični ste 
 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 02/01/2019 : 19:06:41
|
quote: Originally posted by Spock
Likovi svećenika i prostitutke donekle izdižu priču iz kolotečine, a neočekivani scenaristički obrati daju dodatnu vrijednost. + Millazova kadriranja i perspektive kod obračuna su za desetku.
Drago mi je da konačno komentirate stvari i ulazite u raspravu. Pa makar i sa pogrešnim komentarima, spock;)))))))
Ja bih ovako rekao:
Likovi svećenika i prostitutke ne znače ništa u ovoj storiji, oni su puki holivudski trikovi, nego ovo drugo što kažeš, a što nisi sasvim dosljedno primijenio na epizodu: snaga se nalazi u pucnjavi, u najtipičnijim tvrdim vestern prizorima skinutim iz filmske produkcije (i tu je snaga holivuda, a ne u onim melodramatskim elementima koji ovdje nemam pojma što bi uopće trebali značiti).
Scene pucnjave i rasturanja u filmskim kadrovima, to nosi Mine Town i zato on valja, čisto na toj nižoj, estetskoj razini, kada se hoćemo zabaviti akcijom i pucnjavom. A to je uvijek haha. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 02/01/2019 : 19:09:25
|
Ne slažemo se. Daj primjer najbolje Zagorove epizode iz tog doba, može biti 72 ili 77 godina. Ako se ne varam prvi Ken je nacrtan 74 a izašao 77.
Posljednja žrtva – Nolitta/Ferri-Bignotti – 1974.-75. – 404 str. (112 – 116)
|
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 02/01/2019 : 19:09:30
|
To je zlatno Nolittino razdoblje! Ima ih puno, da ne spominjem Mister Noa!
Ne tvrdim suprotno. Mišljenja sam da su najbolje epizode Zagora lošije od Kena tog doba, a početni Kena je onako uhodavanje, bliskiji Bonelijevoj šabloni, kasnije hvata svoj ritam. Nek netko da primjer pa ćemo proanalizirati. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
|
Tonka24
Advanced Member

.jpg)
15028 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 02/01/2019 : 19:16:16
|
quote: Originally posted by Dexters
Spock, ti da si profesor, srušio bi studenta na ispitu zbog puštene brade, uz obrazloženje: kolega, nelogični ste 

|
 |
|
Tonka24
Advanced Member

.jpg)
15028 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 02/01/2019 : 19:21:02
|
quote: Originally posted by Tonka24
Za kršćane kojima je tijekom stoljeća ispran mozak,stvari stoje tako,slažem se. Sve što nije kako Vatikanske vrhuške misle u svijetu onostranog je za njih poganstvo i tako uče sve oko sebe proglašavajući sebe relevantnim autoritetima za tako nešto. Istina je sasvim drugačija pa i samim time stav da je Zagor poganski misticizam.
U krivu si, sve religije smatraju da su one prave, sve ali baš sve. Pa ti sad biraj. Al nije to tema.
Malo sam više potegnuo na tu temu istina,ne bih se složio s tobom,ne možeš tvrditi da si imao viziju Isusa Krista ili pakla ili nečega trećega i u isto vrijeme tvrditi da je vizija jednog šamana poganstvo. To upravo rade većina ljudi u kršćanstvu. Jedno je mišljenje drugo su činjenice. No nije tema, pa možemo i završiti raspravu.
|
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 02/01/2019 : 19:23:36
|
Nisam ljubitelj Ken Parkera, ne kupujem ni ovaj reprint (mozda hocu ukoliko bude u remitendi) ali ove dvije stranice koje je Spock stavio su nacrtane i napisane (ispripovijedane) na način koji je znanstvena fantastika za Zagora čak i danas, 45 godina poslije  |
 |
|
D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7147 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 02/01/2019 : 19:46:02
|
quote: Originally posted by pcoro
Nisam ljubitelj Ken Parkera, ne kupujem ni ovaj reprint (mozda hocu ukoliko bude u remitendi) ali ove dvije stranice koje je Spock stavio su nacrtane i napisane (ispripovijedane) na način koji je znanstvena fantastika za Zagora čak i danas, 45 godina poslije 
Ne znam za Zagora, ali za Teksa toga doba sigurno jesu. Baš sam upoređivao Teksove iz 70-ih, koje su crtali Fusco, Ticci, Nicolo, Letteri, onaj nesretni Galep (stojim pri tome da je žešće precenjen)... Nije crtež kod Kena moderan, čist i blago stilizovan, kao npr. Casertanov, Piccattov ili Brindisijev u Dilanu (i ne mora nužno da bude), već je više siroviji/vesternskiji, ali su naracija i izbor kadrova daleko ispred pojedinih stripova Texa.
Npr. Teksovi toga doba koje sam čitao - Poruka Dakota, Pljačka vlaka, Istočno od Nogalesa, Smaragdni idol, Bezimeni kauboj, Visoravan kostura... Pa ono je statičan crtež da statičniji ne može biti, i ne mora čovek da bude scenarista ili crtač da to uvidi. Dobro, Fusco, Ticci i Nicolo su mi stilski prilično gotivniji od Letterija a naročito Galepa, ali džabe kad je kadriranje kao iz 40-ih i 50-ih a ne 70-ih, bez trunke inovativnosti. Poput onih limunada oldskul vestern hitova snimanih u studiju sa kartonskom panoramom Montane u pozadini i prosečnom ocenom 6.5 na imdb-u.
Npr. Calegarijev crtež je u epizodi Balada o Zekeu Colteru u stilu Kenovih stripova (a taj isti Calegari je crtao deo Kenove 17. epizode Duga krvava staza), takođe mi se stranci Ortiz i Font sviđaju, kao i onaj Marcello, Villa itd... ali svi su oni crtali kasnije, 80-ih i 90-ih i kasnije, dok je Ken još 70-ih pokazivao scenarističko-crtačku inovativnost (naročito u okviru Bonelija).
Ovo pišem ne jer bih pljuvao Teksa, već zato što je razlika u klasi između pomenutih epizoda očigledna, a poređenje ova dva Boneli vesterna se nameće samo po sebi. Jednom kada sam se oprobao u Kenu, te starije Teksove priče (70e i ranije) mi se više ne čitaju. Uprkos pojedinim dobrim idejama, ni scenaristički ni crtački nisu izazovne (mada uglavnom nisu ni loše, čak su pojedine rekao bih solidne - to je po mojoj skali 60%-75%).
|
|
Edited by - Jocko on 02/01/2019 19:56:45 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 02/01/2019 : 19:50:45
|
ken ima najkvalitetniji prosjek, znači nema oscilacije ko zagor tex itd.
ali nije najkvalitetniji, nego su bolji zagor, mno, moguće i DD pa i tex
zagor, mno imaju i smeće, ken valjda ne, ne znam nisam čitao dugo, ali ipak su ovi bolji jer imaju neke vrhunce koje ken nema, a i postižu te vrhunce bez potrebe za najgrđom melodramom ili šokom (ken ima tarantinovske momente, da sad ne dubim, tj. estetiku koja već klizi prema žanru chainsaw masakra, koketira sa tom potrebom publike da im se isporuče starorimski amfiteatri orgijanja i klanja. drugim riječima, to je ta brutalnost = realnost, a ti si prvi koji će to osjetiti DJ, a ja sam prvi koji je ovo preveo iz tamne sfere i ljudske dark side. ovo je samo nabačaj, i ne treba se uzeti doslovno, kao da je ken tarantinovsko orgijanje, nego se treba shvatiti smisao i sve će lakše sjesti.) |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts
Posted - 02/01/2019 : 20:02:25
|
Ma ima i Ken smeća, tj. ne baš smeća nego epizoda koje su neoprostivo dosadne. Vrhunce bi morao obnoviti da vidim kakvi su mi. Ali Ken je dobrica, zato ga poštujem. Ne znam je li Zagor dobar, znam da je pravedan, kao i Tex. Mister No je simpatičan ali Ken je baš dobar čovik i ti koji stvarno vole Kena vjerovatno ga vole baš zbog toga. Oni koji sumnjanju u njega, sumnjaju u njegovu dobrotu - kao npr, u slučaju te kurabe iz Mine towna: nije im drago što joj je ponuđena mogućnost iskupljenja (tu mislim na tebe, Stinky ) |
 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 02/01/2019 : 20:21:30
|
quote: Originally posted by pcoro Ali Ken je dobrica, zato ga poštujem. Ne znam je li Zagor dobar, znam da je pravedan, kao i Tex. Mister No je simpatičan ali Ken je baš dobar čovik i
bilo bi krasno da je tako, ali avaj... nije
sada moram opet o prve dvije priče jer sam njih friško pročitao Ken želi biti "na papiru" dobar čovjek (a za Berardija je dobar čovjek nemam pojma žarko puhovski recimo), ali u izvedbi posrće u darknajt.
recimo, za nekoga tko se jasno izjašnjava da ne voli ubijati (i u prvoj i u drugoj epizodi je to eksplicite navedeno), malo se previše zaklinje da će ubiti krivce (osvetiti se po formuli oko za oko)
i u prvoj i u drugoj Ken se na grobovima najmilijih zaklinje da će ubiti zlikovce
kletva je ohola stvar. krvne kletve se ne mogu samo tako ispaljivati. u krvnoj kletvi odzvanja nešto surovo, tamno, iz životinjske čovjekove sfere. čovjek kao životinja ne može biti dobar (ni loš) nego samo prirodan, tzv. "realističan". ali ta "realističnost" važi samo za naturalističku teoriju čovjeka (kojoj ovdje pripada ohoho publike, kako vidimo. to ćemo mijenjati na bolje slike čovjeka).
ako je Ken naturalistički realističan, kako to publika doživljava, on ne može biti dobar. u prirodi nema dobrog ni lošeg.
tek duh može biti dobar. i zao. čovjek je dobar po duhu (a isto tako i zao, što je malo čudno za reći. ali schelling je to razradio, da ne dubimo)
Ken nije tako dobar kako ti se čini, pcoro
|
 |
|
Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts
Posted - 02/01/2019 : 20:48:00
|
Ken je na prvu dobrica, ali ima svoje mračne momente (osvete, ubistva (kao uvek je za mir a ovamo ubio xy ljudi), jednom je ubio u žaru borbe a nije baš morao - vodeći se logikom što bih bio pravičan kada neprijatelj nije)
Takođe, ume da namiriše ljude, i ako primeti da je neko lažnjak u ophođenju sa njim ili drugima (isuviše slatkorečiv, koristoljubiv, nadmen, uzdržan...), Ken ne propušta priliku da mu stavi do znanja da ga ne gotivi. Ume da bude i prilično duhovito-sarkastičan (ep. 27: Bilo jednom) i oštar na jeziku (epizoda 4: Ubojstvo u Washingtonu). Ne voli detinjasto-primitivno ponašanje (epizoda 28: Slučaj Olivera Pricea). Uglavnom se drži solo, ali ume s ljudima, iako nije puno pričljiv, ne voli small talk. Po ponašanju je zreo za svoje godine. Poput velikog bate je - spreman da se umeša i stane na stranu slabijih, čak i kada ih ne poznaje.
|
|
Edited by - Jocko on 02/01/2019 20:48:43 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts
Posted - 02/01/2019 : 21:05:53
|
Što? I one su živa bića.
Šta kao ženska koja se daje je kurva, dronfulja, a muškarac koji se daje je frajer, šmeker.
Dvostruki aršini. I jedno i drugo su kurve, razlika je u onome između nogu.
|
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts
Posted - 02/01/2019 : 21:22:25
|
Nekoliko postova ranije si rekao kako ne postoji dobro ili loše u prirodi.
A to što ga ti zato percipiraš kao nedobrog, ne znači da ga i drugi tako percipiraju. Koliko se sećam, tu se izrodila romansa. Nije bilo plati pa klati.
Opet, ako i uzmemo da zbog toga nije dobar, to je super, jer prevazilazimo crno-bele prikaze likova koji su ili isključivo dobri (ispravljena leđa, strog izraz lica, ruka pokazuje no-no, ''nemoj da se baviš prostitucijom! to nije lepo!'') ili isključivo loši (ružni, zli, bradati). Eto, već time što je bradat, Ken ruši neke primitivne stripovske norme, kako su pozitivci uvek sveže obrijani.
|
|
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 02/01/2019 : 21:47:29
|
Za kršćane kojima je tijekom stoljeća ispran mozak,stvari stoje tako,slažem se. Sve što nije kako Vatikanske vrhuške misle u svijetu onostranog je za njih poganstvo i tako uče sve oko sebe proglašavajući sebe relevantnim autoritetima za tako nešto. Istina je sasvim drugačija pa i samim time stav da je Zagor poganski misticizam.
U krivu si, sve religije smatraju da su one prave, sve ali baš sve. Pa ti sad biraj. Al nije to tema.
Malo sam više potegnuo na tu temu istina,ne bih se složio s tobom,ne možeš tvrditi da si imao viziju Isusa Krista ili pakla ili nečega trećega i u isto vrijeme tvrditi da je vizija jednog šamana poganstvo. To upravo rade većina ljudi u kršćanstvu. Jedno je mišljenje drugo su činjenice. No nije tema, pa možemo i završiti raspravu.
To je više manje bilo upućeno stinkyju, no priča se razvodnila. Recimo da je vješto izbjegao objasniti kontradiktornost kako kao kršćanin poštivati neke šamanove vizije ili Zagorove nekršćanske vizije makar one bile u stripu, a smetaju mu ljevičarski klišeji koji su direktno preuzeti od kršćanstva, opet makar to bilo u stripu. |
 |
|
Topic  |
|
|
|